Memaparkan catatan dengan label Santai. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Santai. Papar semua catatan

14 Ogos 2015

Ogos 14, 2015

Kebaikan Perut Buncit Suami!

Sweet dan comel tengok kartun tu...
Hehe...

Buncit tu indah bagi lelaki berkahwin...

Ada isteri dan wanita suka lelaki buncit, dan tak semua wanita suka lelaki sado tau!

Ada kebaikan buncit bagi suami...
Antaranya, tempat letak dan dukung anak... Dukung anak tak mudah nak jatuh... Hehe...
Selain daripada itu, macam gambar kat atas tu la... Jadi bantal buat isteri masa menonton tv... Kan sweet tu.. Hehe

Lelaki buncit, nampak pesonanya... Pesona lelaki berkahwin kerana kebanyakan lelaki buncit lepas berkahwin... Hehe...

Jadi, lelaki jangan risau kalau buncit lepas kahwin ye... Sebab ada keindahan dan keistimewaannya... Hehe...

Buncit tu comel dan seksi... Hehe... 


13 Ogos 2015

Ogos 13, 2015

Sarapan Pagi: Nasi Lemak Instagram

Sarapan pagi hari ni...
Nasi lemak instagram...
Sedap...lemak...
Harga...RM1 kot... Hehe.. Tak tahu plak... Sebab tahu makan je... En.somi yang belikan... 

Alhamdulillah...
Menambah lemak pepagi hari...
Tapi... Besarnya tidak...
Orang asyik tegur kurus je...
Takpe lah... Asalkan diorang bahagia...
Nak buat camne... Badan cheq semulajadi camni...

Eh... Melalut dah... Hehe..  Nak citer pasal nasi lemak je... Melalut ke badan pulak... Haha...

Entry santai-santai pagi ni...
No stress ok... Chilled...


31 Julai 2015

Julai 31, 2015

Kurang Vitamin C!

Sok sek sok sek...
Hidung berair...
Katanya tanda kurang Vitamin C la ni...
Jadi, bekal hari ni... Sebotol air oren sunquick...

Nanti nak cari buah kiwi pula...
Tambah imun badan...
Empat-empat beranak berair hidung...

Penangan bulu kucing la ni..
Geram betul si kucing jalanan yang tak tahu adab ni... Dah banyak kali warning... Jangan tido atas motor... Tido juga... Dah la daku alah benoorr dengan bulu kucing ni...

Saborr je la dengan ragam binatang...  Nak marah pun takdak akai..

Ni dah reda sikit la ni.. Alhamdulillah... Lepas telan minyak kelapa dara...redaa sakit tekak.. Tinggal selesema yang bersisa...

Sesekali Allah bagi sakit ye dak.. Terima la dengan redha... Sakit sikit je ni.. Tanda Allah Sayangggg...  Terima kasih Allah... (^___^)


20 Julai 2015

Julai 20, 2015

Bekal Dari Kampung: Cucur Durian!

Bekal dari kampung...
Tak sah la balik dari kampung dengan tangan kosong kan...

Kali ni tak banyak yang angkut bawa balik... Sebab bawa kete kecik je... Tak muat nak sumbat...

Jadi, bekal en.somi... Sebiji buah nanas, bekal buat MF pula cucuq durian khas air tangan ibu... Alhamdulillah...  Dapat merasa...

Semput-semput nak juga makan... Maklumlah setahun sekali je... Durian memang dah tak makan dah... Takut sejarah 10 tahun lalu berulang...

Alhamdulillah... Dapat juga merasa durian kampung walaupun dah jadi cucuq...


19 Julai 2015

Julai 19, 2015

Puasa Tak Buka Blog Sepanjang Cuti!

Gambar untuk renungan bersama

Sepanjang cuti raya...
Memang puasa tak nak buka blog...
Update autopublish...
Ataupun guna aplikasi blogaway je kat mobile...

Saja je...
Sesekali kena cuti dari berblog...
Kumpul idea dan tenaga...
Dah habis cuti kita balas dendam update entry bebanyak macam selalu... Hehe...

Jangan jemu plak nak baca... Hehe...
Berhenti berblog tu tak mungkin..
Selagi masih berminat...
Insya Allah akan terus berblog.. 


Julai 19, 2015

Betul-betul Cuti Raya!

Entry monolog:

Cuti sungguh kali ni...
Internet dimatikan...
Smartphone disembunyikan...
Perhatian ku hanya untuk keluarga tersayang...

Ini peluang bukan selalu datang...
Hargai selagi ada...
Blog yang biasa ku tatap setiap hari...
Aku sanggup ketepikan...
Bagiku ianya tiada erti...
Glamer blog... Tapi keluarga terabai dihari lebaran...

Dah balik dari kampung baru ada mood nak tengok blog dan update blog...
Memang betul cuti kali ni...

Alhamdulillah...  Boleh je hidup tanpa Internet... Kerana aku membesar dulu pun tanpa teknologi canggih... Semuanya serba kekampungan je...

Rasa tenang dan damai hidup tanpa Internet...  hirup udara kampung yang nyaman... Yang penuh dengan tanda-tanda kebesaran Tuhan...



P/s: entry ni hanya monolog dari penulis tiada kena mengena dengan sesiapa... Jadi jangan ada yang nak terasa hati pula.


Julai 19, 2015

Teman Perjalanan Jauh!

Teman di kala perjalanan jauh...
Mesti ada kudapan..
Buat penghilang rasa bosan dan mengantuk...

Walaupun tak memandu...
Tapi teman kepada pemandu pun tak boleh nak tido... Nanti pemandu mengantuk...
Jadi, satu kemestian adanya teman di kala perjalanan jauh... Antaranya.. Kacang Pitachios... Dan gula-gula... Tapi kalau dah mengantuk..  Teman pun dah tak jalan melainkan tido je kan...


14 Julai 2015

Julai 14, 2015

Hadap Jem Tanpa Roti

Tak tahu nak kata pe...
Hadap je la..
Lumrah musim raya kan..
Biarlah tak jimat pun kan...
Tak de nye nak ikut cakap orang bijak pandai tu pun... Asalkan dapat gembirakan ibu bapa... Dapat pahala...

Jadi, hadap je la jem tanpa roti dan kalau de roti pun memang tak sedap.. 


Julai 14, 2015

Sedondon Tu 'Sweet' Ke???

Sumber: Google images

Sedondon antara tema kebanyakan orang dihari raya... Sedondon ni maknanya sama warna, atau sama gaya atau juga sama reka bentuk.

Baju sedondon antara pilihan ramai dihari raya, atau majlis-majlis tertentu.

Kenapa perlu sedondon???
Banyak sebab orang pilih untuk nampak sweet...  Hehe..

Sweet ke sedondon ni???
Bagi MF dan pandangan mata MF, memang nampak sweet bila pakai baju sedondon.. Tapi, kalau sedondon 100% nampak macam boria pula kan... Tapi kalau sedondon dari segi warna atau design baju... Memang nampak sweet.

Masa zaman kanak-kanak tak kisah pun baju sedondon ke hapa... Tapi bila dah dewasa... Baru faham dan reti bergaya sikit...serta de duit sendiri... Barulah fikirkan nak sedondon... 

Keluarga MF pun juga sedondon... Cuma bagi yang dah berkeluarga.. Sedondon ikut tema keluarga masing-masing...  Maknanya taklah 100% sama...

Tapi bagi keluarga kecil MF memang amalkan baju sedondon nu sejak kahwin... Bila dah ada anak... Lagilah sedondon...  Tapi takdelah terlalu fanatik...  Mana yang ada la...

Alhamdulillah.. Raya kali ni berempat.. Alhamdulillah juga sebelum puasa kami berjaya cari baju raya sedondon...  Baju kakak dan adik serta kasut raya yang sedondon adik dan kakak... Nampak macam kembar gitu... Hehe..  Tak sabar nak tengok gayanya...

Bagus sedondon diamalkan oleh keluarga... Memang nampak sweet...  Asalkan.. Jangan over...sampai ternampak aurat... Pilihlah yang bersesuaian dan yang pasti jaga aurat pasangan dan keluarga masing-masing... 

Moga sweet dimata kita dan juga sweet pada pandangan Allah... Insha Allah...  Moga keluarga kita diberkati Allah...  


06 Julai 2015

Julai 06, 2015

Si Garfield Yang Stress Sebab Tidak Berbini!!!

Si Garfield yang comel... Muka stress giler ni...sampai gugur bulunya... Hehe...

Si comel ni stress sebab tak berbini... Kesian dia... Maka tuan dia carikan bini untuk dia... Ni tengah tunggu turn untuk dinikahkah free... Hehe...

Ni kucing rakan sekerja MF... Comel kan.. Macam kartun Garfield kan... Hehe... Geram tengok kucing... Tapi nak manja-manja sangat tak boleh dah... Sebab MF terkena .. Sumpahan Kucing ... Jadi,mampu tengok je la.. Hmmm...


05 Julai 2015

Julai 05, 2015

AWAS! Penunggu Kasut Di Musim Panas!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Musim panas melanda Malaysia.Tapi tak hairan sebab Ramadhan kan maksud panas terik... Cuma, panas macam ni, ada penunggu tak diundang musim panas ni.. Kalau tak caya, Jom tengok gambar ni:























Jadi, kasut yang tinggal kat luar tu tengok-tengok sebelum pakai ya... 
Bahaya penunggu ni... Jangan main-main... 


Tapi jangan marah dia, dia nak tumpang berteduh je tu... hehe... 

30 Jun 2015

Jun 30, 2015

Pantang Larang Bagi Lelaki...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Betul ke wahai lelaki??? 

Pantang sungguh ni... 

11 Jun 2015

Jun 11, 2015

Cara Lupakan Orang Disayang Sebab Putus Cinta!!

Haha... Makanlah.. Dapat lupa kan ke tak... Hehe...

Tips MF:
Jika putus cinta... Bersyukurlah... Kerana pasti ada yang lebih baik Allah dah sediakan untuk kamu...

Hayatilah bait lirik lagu ini:

Ikhlasnya hati
Sering kali disalah erti
Tulusnya budi
Tidak pernah engkau hargai
Berlalu pergi dengan
Kelukaan ini
Kumengalah... ku bersabar

Bertentang mata seolah-olah tiada apa
Berpaling muka ada saja yang tidak kena
Mencari sebab serta alasan yang kukuh
Supaya tercapai hajatmu

Manis dibibir memutar kata
Malah kau tuduh akulah segala penyebabnya
Siapa terlna pastinya terpukau
Pujukmu, rayumu, suaramu
Yang menagih simpati dan harapan

Engkau pastinya tersenyum
Dengan pengunduran diriki
Tetapi bagi ku pula
Suatu ketenangan

Andai kita terus bersama
Belum tentu kita bahagia
Selagi tidak kau ubah
Cara hidupmu

Ada rahmatnya
Bila tidak lagi bersama
Terasa jauh
Diriku ini dengan dosa

Ku tinggalkanmu walau tanpa kerelaan
Yang nyata kau tidak berubah...

Katalah apa yang kau ingin
Selagi kau dapat berkata
Memang begitu sikapmu
Semenjak dahulu

Yang MF highlight tu itulah hikmah dan kebaikan bila putus cinta...


10 Jun 2015