Memaparkan catatan dengan label Red Velvet. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Red Velvet. Papar semua catatan

04 September 2018

September 04, 2018

Resepi Kek Red Velvet Paling Mudah dan Sedap

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Resepi Kek Red Velvet Paling Mudah dan Sedap | Tarikh 31 Ogos mesti disambut setiap tahun... Lahirnya anak sulung pertama pada tarikh itu...

Memulanya nak beli kek cheese pada dia,,, Tapi disebabkan anak kedua dulu MF buatkan kek, jadi anak yang ni pun kena la buat juga... 

Malam merdeka... Orang tunggu bunga api, daku berperang seorangan di dapur.. 

Memang kena senyap dan tenang buat kek ni.. Tak boleh ganggu.. Kalau tak ada je tak kena.. 

Dulu ingat red velvet ni susah.. Tapi lepas Google resepi.. Takde lah susah mana bahan dan cara buatnya... 

Resepi ni MF olah dari banyak sumber di Google... Untuk rasa sedap gebu dan sedikit moist... 

Jom.. Tengok... Apa resepinya...

Resepi Kek Red Velvet Paling Mudah dan Sedap

Resepi Kek Red Velvet Paling Mudah dan Sedap

resepi olahan oleh : www.mariafirdz.com

Bahan-bahan
*2 cawan tepung kek/superfine
*2 sudu besar serbuk koko
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bicarbonat
*1 sudu kecil garam
1 cawan buttermilk - resepi di bawah
1 cawan gula halus
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan air panas
2 biji telur A
esen vanila

Topping
250g tatura cream cheese
1/2 cawan whipping cream atau susu sejat
1/2 cawan gula atau 3/4 cawan susu pekat
1 sudu kecil jus perahan lemon

Cara-cara
Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan  susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.

  1. Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk, ayak dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang.
  3. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi.
  4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati.
  5. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati. (guna senduk je tanpa guna mixer)
  6. Lengserkan loyang dengan butter atau minyak jagung, tuang adunan dan bakar 160 darjah celcius selama 45minit. 

Cara buat topping
Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Caranya:

Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek.

Resepi Kek Red Velvet Paling Mudah dan Sedap

Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.

Resepi Kek Red Velvet Paling Mudah dan Sedap

Senang je kan.. Bahan pun mudah.. Dulu tak tau Buttermilk tu.. Tapi rupanya boleh buat sendiri Buttermilk tu kalau tak jumpa yang dijual siap di kedai.. 

Insha Allah... Minggu ni bakal buat lagi kek ni untuk anak ketiga pula...