18 Mac 2017

Projek Memikat Isteri!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Entry tertangguh... Kisah projek minggu lepas... Sejak beli mesin jahit baru... Semakin bersemangat suami nak menjahit... MF tahu minat dia.. mewarisi ibunya..

Mulanya buat untuk anak je.. sekali ada kain lebih... Saja MF request juga.. hehe...



Alhamdulilah.. suami cheq buatkan 7 helai palazzo kain cotton tshirt... Untuk anak-anak dua helai seorang... MF sehelai je...



Tapi MF dapat dua juga.. sehelai lagi palazzo batik.. guna kain batik yang orang sedekahkan sejak zaman anak dara tu kain tu... Tahun ni baru jadi pakaian yang boleh dipakai..

Alhamdulilah...
Dalam masa sama MF pun belajar juga jahit, potong dan ukur dari suami... Tapi fuhh... Tak sabar punya MF ni tau.. haha.. sekali ukur salah..terus tak nak buat..haha..

Tapi suami pujuk dan buatkan sampai siapkan.. akhirnya dapat la pakai... Hehe..

Terima kasih En.somi... Berjaya pikat saya dan anak-anak dengan hasil kerja tangan dia ...

Sesungguhnya menjahit ni perlukan kreativiti, ketelitian dan juga kesabaran yang tinggi... Huhu.. kalau MF nak belajar menjahit kena up lagilah peringkat sabar dalam diri tu ... Baru boleh berjaya... 

30 Julai 2016

Resepi Trifle Cocktail Mudah Tapi Sedap!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Hujung minggu... bila masuk ke dapur.. meriah dapur... tambah kalau laki bini pula yang sama-sama kaki masak kan...

Ini projek laki bini, semalam...
Belek-belek dalam almari dapur, ada pula agar-agar... sekali suami suruh masak buat agar-agar...
Dah rebus agar-agar, teringat pula si dia, rancangan Chef Ramadhan dia selalu tonton setiap pagi kat rumah... biasalah.. Mr. Mama kan... sambil bekerja, jaga anak dan tengok tv.... macam suri rumah juga la gayanya... cuma ni suri rumah lelaki... hehe...

Dah teringat resepi puding lapis-lapis tu... MF tahu la itu trifle orang moden panggil... Memang dah lama nak buat.. siap simpan resepi.. tapi tak menjadi lagi... Tapi bila suami isteri bekerjasama.. segalanya jadi mudah...

Dengan semangat membara, dia pergi kedai, belikan bahan yang tak cukup...
Sementara, MF buat kat rumah dengan bahan-bahan sedia ada.



Mudah je nak buat triffle ni sebenarnya... 

Bahan-bahannya ialah:

Bahan A:
1 kek span gulung (MF guna perisa pandan)
1 tin coktail buah (asingkan airnya dan buahnya)

Bahan B:
1 cawan tepung kastard
1/2 cawan gula
1 tin susu cair
air (sukat guna tin susu cair)

Bahan C:
Agar-agar atau serbuk jeli
Air
Gula
Sirap

Cara-caranya:
  1. Potong kek span gulung setebal 1cm atau lebih...terpulang nak lapisan bawah tu tebal atau nipis kan... Kemudian, susun di dalam bekas rata dan tutup semua lapisan bawah...
  2. Renjis air sirap dari coktail buah atas kek span tadi... tujuannya untuk jadikan lebih lembap (moist)
  3. Satukan bahan B dan masak di atas api sambil kacau takut hangus. Masak hingga pekat dan mendidih... atau dah nampak meletup-letup gitu.
  4. Kemudian tuangkan bahan B yang dah masak di atas lapisan kek span tadi. 
  5. Tabur buah coktail rata... dan biarkan sejuk...
  6. Masak Bahan C, sehingga mendidih. Jika guna serbuk jeli, ikut sahaja arahan pada kotak/label. 
  7. Tuangkan bahan C yang masak tadi di atas lapisan yang telah sejuk tadi... 
  8. Sejukkan dulu, kemudian baru masukkan ke dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih sedap... 
Nampak macam susah, tapi senang sangat nak buatnya. Trifle ni banyak versi juga... Kalau guna buah segar mungkin lagi sedap... Cara nak susun lapisan tu pun bergantung kepada kreativiti masing-masing... Tapi trifle ni antara desert atau pencuci mulut yang sedap dinikmati waktu petang... Triffle yang kami buat ni menarik dari warnanya.... gabungan tiga warna, hijau, kuning dan merah... 




p/s: Bila perancangan dapat sokongan suami/isteri, itu akan menjadi... kalau sorang-sorang je dok plan memang tak jalan lah jawabnya. 

10 Jun 2015

Jom LIKE Homemade Design and Printing!!!

Jom LIKE Homemade Design and Printing!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Jom LIKE!!! | Alhamdulillah... akhirnya hampir siap juga setup page baru khas untuk printing dari Homemadestickers.. Bukan mudah nak buat... kena edit itu ini.. setup memacam baru la nampak complete bila ada cover photo page...


Perah idea juga nak buat camne... Sehabis simple dah cover photo untuk page baru kami ni...

Jadi, MF nak ajak kengkawan blog dan pembaca, LIKE & SHARE page kami... Moga dengan usaha anda yang murni dan mulia tu... Allah limpah ruahkan rezeki anda semua juga...

Moga kita sama-sama dapat berkongsi rezeki Allah Yang Maha Luas di muka bumi ni kan..

Jom like page kami yang baru ni...KLIK LINK DI BAWAH 
(MF tak letak auto button like, sebab nak kengkawan jengah sendiri page kami... dah tengok sendiri Page nya baru lah like ya... Terima kasih... :)

03 Februari 2015

JJCM: Top Steak House at Sungai Besi

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Semalam...masih mood cuti.. maklumlah KL cuti empat hari sambutan hari wilayah sambung dengan hari Thaipusam hari ni... Ramai kata jalan KL agak lengang... MF pun perasan la juga..

Cuti empat hari tak ke mana pun... cuaca panas, lebih selesa je landing time dengan anak-anak... tapi petang semalam, suami ajak pergi pejabat dia kat Sg. Besi ambilkan bahan kerja untuk disiapkan.. Jadi, lepas solat Asar, bersiaplah kami empat beranak... dan suami pun ajak jenjalan sekali... sebab lama kami tak jenjalan kan... target nya ke Dataran Putrajaya.. nak biarkan anak-anak bermain la kononya...


Gerak ke Sg. Besi dah hampir senja.... dapat tengok sunset di tengah bandar KL.. cantik juga.. jalan pun lengang la juga.. maghrib sampai di tempat kerja suami.. settle solat dan segala bagai... suami ajak makan dulu...sebelum gerak ke Putrajaya..

Setelah berbincang, kami tuju ke Restoran Makanan Barat pula.. masih takde mood nak makan nasi... jadinya kami ke Restoran yang bertentangan dengan Mee Tarik Warisan... Iaitu Top Steak House yang terletak di Bandar Baru Sungai Besi.


Waktu tu, masih tak ramai orang sebab baru lepas maghrib... tak lama duduk untuk order sampai... Lihat menu... hmm... boleh tahan rambang matanya... rasa macam nak makan semua...

Ni je gambar yang MF sempat snap.. nak snap satu-sati memang tak la kan.. dok berperang dengan anak.  Nak tahu menunya, kena la berkunjung ke Top Steak House ya... 

Lepas pilih order... tak sampai lima minit air sampai dulu.. Lepas 10 minit baru makanan pula sampai.. Tiga order untuk makanan... Speghati untuk si kakak, MF order Morocco Chicken Rice (tetiba teringin nak makan nasi pula), dan suami order  Beef Steak Black Pepper.


Air kami order satu je, sebab gelas besar dan kongsi tiga orang...
Air tembikai laici... sedap..cuma agak manis.. sebab tu order air suam sekali..



Puas makan, sedap dan nasi MF makan tu tak pedas, jadi memang boleh kongsi dengan adik... ayamnya pun terasa rempah dan lembut isinya hingga ke tulang..


Steak yang suami makan pun sedap... terasa black peppernya, dan lembut dan tak liat dagingnya... puas dan kenyang..


Speghati kakak tu, nampak simple... tapi memang sedap.. speghati lembut..dan terasa lemak, cili dan cukup rasa...ditambah dengan cheese pula... memang sedap... puas makan sepinggan... habis kakak makan seorang...

Alhamdulillah.. puas hati makan kat Top Steak House... sedap..dan layanan pun cepat dan memuaskan... persekitaran yang bersih...


Sekarang ni, Top Steak House ada buat promosi Cabutan Bertuah kepada pelanggannya... Makan lebih RM50 dalam satu resit layak sertai cabutan bertuah ini... Cabutan setiap hari sabtu minggu pertama setiap bulan jam 9.30-10.30 malam... Hadiah utama ialah satu unit iPad Mini dan hadiah-hadiah lain berupa Voucher makan di Top Steak House...

Kami masuk la cabutan bertuah tu... tak letak harapan pun... sebab lebih RM50 kan... maka masuk jela.. Jika ada rezeki, ada la kan...

Top Steak House juga ada cawangan lain di Sri Rampai ... Alhamdulillah.. lepas juga keinginan nak merasa makan western food... Sesiapa yang nak mencuba boleh la ke Top Steak House... untuk JJCM kali ni MF kasi 4/5 bintang untuk Top Steak House.

23 Disember 2014

Homemade Shawl Butterfly

Alhamdulilllah... tercapai juga salah satu misi projek cuti sekolah yang memang MF dah lama nak buat... Dari mula-mula cuti MF dah teringin nak buat... Akhirnya dengan bantuan dan sokongan suami MF berjaya juga realisasikannya semalam dengan jayanya.. 

Projek MF cuti sekolah kali ni ialah nak buat shawl sendiri... Shawl yang MF paling suka ialah Butterfly Shawl... sebab sekali pusing je dah menjadi... tanpa cermin dan banyak pin, shawl butterfly memang mudah dibentuk... 

Projek tertangguh masa MF balik kampung di Kedah... hajat nak mencari kain di sana... tapi tak menjadi... sebab berjalan sana-sini... plus dengan budjet kurang... Jadi, tertangguh lagi... hinggalah kami balik pula ke Johor... 

Di Johor banyak masa sikit... Jenjalan ke Plaza Angsana dan singgah ke Kamdar ... Misi diteruskan... mencari kain yang sesuai nak buat shawl... MF pilih dua jenis kain... Warna purple kain jenis Koshibo bidang 45, agak tebal dan tak perlu pakai inner... dan warna biru pula kain jenis chiffon bidang 60...

Ukuran nak buat shawl yang labuh... kalau bidang 45 MF ambil dalam 2 meter... masa tu tengah offer kat Kamdar.. semeter hanya RM6.80 je... untuk kain chiffon tu mahal sikit... RM10.90... tapi sebab bidang 60, MF beli satu meter setengah je untuk hasilkan shawl yang labuh... 

Lega lepas dah beli... Misi nak memotong tu pula yang bertangguh... ealah... nak kena anak-anak lena tidur baru boleh pegang gunting... Lepas balik KL baru MF mulakan misi.. Memula sediakan tapak atau contoh dulu.. Takde kertas yang besar, jadi MF ambil je surat khabar lama dan cantum-cantum bagi besar... alahh... nak buat contoh tapak je kan.. Lepas dah buat tu... bertangguh lagi beberapa hari... 


Nampak line clear, ahad lepas baru MF pegang gunting dan buatkan bentuk ikut contoh shawl butterfly yang memang MF dah pernah beli... Shawl butterfly yang ada tu kakak ipar MF belikan di Jalan TAR...murah je RM6.80 sehelai...tapi takde la labuh mana kan... Jadi, MF buatkan itu sebagai contoh... 

Lepas dah potong pada kertas tu... baru MF tekap dan buat pula pada kain... MF lebihkan sikit dari contoh sebab nak bagi labuh... Alhamdulillah.. menjadi... Lepas tu, MF mula mencari tailor yang boleh jahit tepi tudung... Tanya-tanya di FB, blogger Akma Omar bagitau ada kedai di area JPN Sri Rampai... jadinya, semalam suami MF semangat ajak pergi jahit... Cari-cari kat dalam bangunan JPN tu, ada la satu tailor Melayu... Rosniza Tailor, yang memang tukang jahit pun akak tu... Hantar dan tunggu la dalam setengah jam untuk dia siap jahit... 


Alhamdulillah... dah siap jahit, terus balik cuba... Alhamdulillah... Misi berjaya.. puas hati dapat buat shawl sendiri... suami MF pula bagi nama... "haa...lepas ni boleh la buat Maria Firdz Collection pula"... adehh... saja je tu... dia jeles... haha... Alhamdulillah... 

Terima kasih buat suami MF juga, sebab tolong realisasikan misi MF kali ni... Kalau nak harap MF pergi sendiri memang tak lah... Modal untuk buat dua helai shawl butterfly yang labuh ni... Modal kain : RM26.95 + Modal Jahit Tepi Halus : RM14... Total Modal untuk siapkan : RM40.95 untuk dua helai shawl yang labuh dan menepati syariat... Walaupun modal masa tak dikira, tapi rasa berpuas hati dapat buat sendiri.. Lepas ni nak buat lagi... warna dan corak lain pula... Dan MF memang suka shawl butterfly...sebab mudah dan cepat nak bentukkannya... 

Alhamdulillah... selesai projek cuti sekolah 2014

16 Disember 2014

D.I.Y: Aktiviti Menyeronokkan Bersama Anak-anak!

Pening memikirkan aktiviti menarik dan menyeronokkan untuk anak-anak di rumah... 
Sebenarnya, banyak aktivti boleh dilakukan bersama menggunakan barangan terpakai di dalam rumah... 
Jom lihat idea-idea menarik di bawah:















Menarik kan... guna bahan yang memang dah ada kat rumah je... simple dan pasti anak-anak seronok... teruja juga nak buat ni... 


Sumber gambar: facebook

20 November 2014

Pembelajaran Anak-anak Melalui Video!

Sebagai ibu bekerjaya, masa dengan anak-anak cukup terhad... walaupun cikgu, tapi masa yang ada tak seperti cikgu zaman Cikgu Shaari... Cikgu sekarang rasanya 24jam kerja ... bukan lagi separuh hari... Namun, itu bukan alasan untuk aku tak ajar anak sendiri... Jangan pula jadi macam "Kera dihutan disusukan, anak dirumah mati kelaparan."... Jadi, sebagai workingmom, kena bijak lah macam mana nak latih dan ajar anak sendiri dengan masa yang amat terhad itu kan... sebab memandangkan anak-anak tak pergi taska... 

Jadi, salah satu kaedahnya kami guna kaedah pembelajaran melalui video... Untuk si kakak dan si adik... Sebabnya, anak-anak kami tak suka sangat tengok televisyen. 

Aku menggunakan video-video di youtube, download simpan dalam pendrive dan juga external harddisk untuk di pasang dalam kereta dan juga di televisyen. 

Memang melabur la sikit, pasang DVD player dalam kereta tu... untuk anak-anak insha Allah ada je rezekinya... dan alhamdulillah, anak-anak pun dok diam ketika memandu... Kami tak dedahkan dengan tablet ataupun telefon... biar dia tonton dengan jarak jauh... selamat untuk mata juga... 

Antara video pilihan ialah video lagu ABC dan juga video lagu-lagu dari Didi and Friends... Menarik lagu-lagu dari Didi ni...


Ada beberapa siri lagu-lagu kanak-kanak yang menarik untuk kanak-kanak... antaranya;
Bapaku Pulang, Katak Lompat, ABC, Bintang-bintang, 12 Bulan, Rasa Sayang Eh... Memang best.. aku sendiri pun syok tengok video-video pembelajaran ni... 

Aku guna video ni, sebab ada pengukuhan dan pengulangan... lagu dia pun menarik


Selain tu lagu ABC versi bahasa Inggeris yang best juga di download... Sebenarnya, untuk peringkat permulaan kena cari video pengenalan sebutan dan bentuk huruf sahaja... tak perlu lagi ditekankan A untuk apa, B untuk apa... dan video ABC tu memang seronok dan berkesan untuk pembelajaran si kakak... Seminggu aku pasang video tu setiap pagi... dalam 3 kali sehari... dan akhirnya kakak dan boleh sebut ABC sampai Z,,, sekarang ni dalam proses pengenalan huruf pula... dan untuk kiraan 123 dan One Two Three, kakak boleh sebut sejak usia dia 2 tahun 8 bulan... 

Sebenarnya, tiada penekanan dan penegasan dalam pembelajaran kakak... si kakak belajar secara santai... sebab umur dia pun baru 3 tahun kan... jadi, aku tak gesakan dia untuk baca cepat... biar dia belajar ikut usianya... tiada paksaan... sebab nanti bila bersekolah dia akan belajar benda yang sama juga... biar dia tahu secara natural je... 

Perancangan cuti sekolah ni pun... insha Allah nak homeschooling je untuk kakak... Antara aktiviti yang dirancang ialah aktiviti riadah sambil belajar, bermain plastesin, origami, mewarna, menggunting dan tampal... melukis... menyanyi, membuat kek dan kuih... dan bermain menggunakan video... Insha Allah, cuti sekolah ni pun tak panjang mana kali ni... sebulan lebih sikit je... dan akan diperuntukkan sebaiknya untuk homeschooling kakak... moga dipermudahkan dan juga diberi kesabaran mendidik dia... sebab anak-anak ni kadang datang mood dia... habis lah... kena pula bab merajuk... hmm.. lagi haru biru.... 


02 Jun 2014

Kuih Pra Raya


Cuti sekolah kali ni memang tak ke mana-mana... Ada kekangan yang menghalang untuk ke mana-mana... 


Jadi, waktu cuti begini memang dah rancang dengan projek cuti sekolah... Apa lagi, masak memasak... Hobi baru sejak suami belikan kelengkapan dapur... 



Asal petang je, tak tahu nak buat apa, maka masuk dapur mula la main masak-masak. 



Kali ketiga dah buat kuih ni... Butter cookies... Yang pernah aku kongsikan resepinya di SINI. Nak buat camne, asal buat aje tak sempat pusing belakang dah habis sedulang... Tukang buat dapat rasa yang sipi-sipi aje... 



Kali ni, tak ubah cuma tambah, buat perisa coklat pula... Resepi tetap sama, cuma tambah serbuk coklat... 



Kali ni buat banyak terus, guna sebuku buttercup... Terus dapat la satu tin biskut... Memang sedap... Sama juga, sedulang pertama mesti habis kat Faiqah je... Tak penat buat, bila lihat yang tersayang suka makan... 



Butter cookies dah masuk senarai dalam biskut raya tahun ni... Jadi yang buat hari ni kira kuih pra raya aje lah... 



Tahun ni memang plan tak nak beli kuih, nak buat sendiri aje... Moga dipermudahkan urusan dan diberi kekuatan untuk buat kuih raya tahun ni... Insha Allah...