Memaparkan catatan dengan label Petua Kecantikan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Petua Kecantikan. Papar semua catatan

08 Januari 2018

Januari 08, 2018

Tips Untuk Si Kulit Kering

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Tips Untuk Si Kulit Kering | Lumrahnya, ada 3 kategori kulit manusia... Normal, kering dan berminyak. Bagi kulit normal, Alhamdulillah.. Tak banyak cerewet.. Tapi bagi kulit kering  dan berminyak perlu jaga dengan baik untuk elakkan kesan yang lebih teruk.

Sumber : Google image 

Tips Untuk Si Kulit Kering

Ada tips ringkas bagi orang yang berkulit kering iaitu guna pelembap.

Jika mempunyai kulit yang kering, sapulah mosturizer selepas mandi atau selepas cuci muka. Ini kerana selepas mandi atau cuci muka, liang roma terbuka dan pelembap akan diserap dengan lebih mudah.

Pelembap berfungsi untuk membuat wajah kita kelihatan lebih segar dan menyimpan amaun minyak yang secukupnya untuk kulit kita. Jangan terlalu obses untuk bermekap hingga mengabaikan penjagaan asas muka, iaitu pelembap.

Carilah pelembap yang sesuai dengan kulit, terutama bila mencapai umur 30 tahun ke atas.

Sekarang ni banyak jenis pelembap siap dengan pencerah... Cari juga pelembap yang mempunyai pelindung UV.

Boleh juga gunakan pelembap semula jadi seperti timun, tomato dan putih telur.

Semoga bermanfaat... 

03 Januari 2018

Januari 03, 2018

7 Cara Mudah Hilangkan Lingkaran Gelap Bawah Mata (Eye Bag)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

7 Cara Mudah Hilangkan Lingkaran Gelap Bawah Mata (Eye Bag) | Lepas bersalin, rasa seram nak tengok wajah sendiri kat cermin.. Bukan apa... Biasalah lepas bersalin.. Mana ada yang boleh tidur nyenyak kan.. Setiap 2 jam mesti bangun.. Kalau anak tak bangun mak tetap kena bangun kejutkan anak bangun untuk menyusu. 

Disebabkan 2 jam sekali bangun di tengah malam,menyebabkan mata kembali menjadi mata panda... Seram tengok. Mata panda ni menyebabkan muka nampak kusam habis walaupun tempek bedak 3 inci. 

Jadi, penyelesaiannya kena hilangkan dulu lingkaran gelap bawah mata tu dulu... Barulah nampak serinya.

Kalau ikutkan produk banyak je produk eye mask untuk mata.. Tapi kalau guna produk semula jadi lagi bagus. Kurang belanja. 


7 Cara Mudah Hilangkan Lingkaran Gelap Bawah Mata (Eye Bag)

7 Cara Mudah Hilangkan Lingkaran Gelap Bawah Mata (Eye Bag)

Antara beberapa petua dan cara untuk hilangkan lingkaran gelap bawah mata ialah:

1. Hirisan Timun 

Ni teknik yang paling terkenal nenek-nenek kita dulu-dulu. Satu ianya senang didapati, kedua, murah pulak tu. Cuma kena rajin dan istiqamah je. MF pernah buat.. Memang best... Sejuk mata.. Mata pun jadi segar.. 

Caranya, keluarkan timun dari dalam peti sejuk, hiriskan 2-3 keping. Kemudian letakkan di atas mata. Biarkan 5 ke 10 minit dan boleh tanggal. Amalkan selalu untuk kesan yang lebih mujarab. Senangkan. 

2. Ubi Kentang 

Nak hasil yang lebih ketara, simpan ubi kentang didalam peti sejuk semalaman. Kemudian esoknya, keluarkan dan potong macam petua guna timun tu. Lepas tu, letakkan di atas mata. Biarkan selama 5-10 minit.

Ubi kentang mengurangkan keadaan bengkak dan lingkaran hitam bawah mata. Ini disebabkan oleh kandungan enzim yang tinggi didalam ubi kentang tu.

3. Susu Segar 

Rendamkan kapas didalam susu. Kemudian angkat kapas tersebut dan perahkan susu yang berlebihan. 

Kemudian, letakkan kapas lembap tersebut di atas mata, dan biarkan selama 20-30 minit. Amalkan petua ini sehari sekali untuk hasil yang cepat dan berkesan. 

4. Uncang Teh 

Uncang teh yang dah digunakan jangan dibuang kerana ada manfaatnya. 

Simpan uncang teh yang telah digunakan di dalam peti sejuk. Letakkan uncang teh yang dah disejukkan dalam peti sejuk atas mata selama 20-30 minit. Uncang teh yang bagus teh hijau tapi kalau takde teh biasa pun boleh. Amalkan selalu. Selain untuk hilangkan eyes bag, teh ni juga boleh guna untuk Lembutkan tangan. 

5. Putih Telur 

Ambil putih telur dan sapukan pada bahagian bawah mata. Biarkan kering lebih kurang 20 minit sebelum bilas dengan air biasa. 

6. Kiub Ais

Gosokkan kiub ais pada bawah mata. Cara ni lebih cepat untuk hilangkan lingkaran gelap bawah mata tapi tak digalakkan sebab nanti ada kesan tak baik pada bahagian bawah mata dan pangkal hidung. 

7. Gaya hidup sihat 

Amalkan pemakanan dan gaya hidup sihat. Minum cukup air dan amalkan makanan yang seimbang untuk kesan yang berpanjangan. Kurangkan mengadap skrin TV, smartphone dan juga komputer. Banyakkan tengok tumbuhan hijau untuk kesegaran mata. Bagi yang merokok, hentikan aktiviti tak sihat tu kalau nak mata sihat dan cantik. 

Untuk kekalkan kecantikan mata, boleh amalkan gosokkan dengan aloe vera gel atau minyak badam. 

Selamat mencuba...
Semoga bermanfaat... 

30 Disember 2017

Disember 30, 2017

Perbezaan Antara Foundation, BB Cream, CC Cream, DD Cream, dan EE Cream

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Perbezaan Antara Foundation, BB Cream, CC Cream, DD Cream, dan EE Cream | Umur 30 baru nak belajar bab cantik ni... Berkawan dengan rakan-rakan yang moden, trendy, gojes menyebabkan kita pun kena ambil tahu bab fesyen dan menjaga kecantikan. Tak salah cantik sebab Allah juga suka kan kecantikan... cuma pastikan patuh syariat.

Jika zaman muda remaja, MF selalu pakai krim muka... macam Fair and Lovely, Safi atau Syahirah... Itu antara yang MF pernah pakai... Lepas tu, dah beranak pinak, beralih kepada pelembap sahaja, lepas tu oles bedak kompak biasa... Itu masa beranak 1 dan 2... Masuk anak tiga, masa makin suntuk.. mana nak siap anak, nak siap diri sendiri lagi... MF beralih ke foundation... ada beberapa jenis yang pernah dicuba... Tapi still rasa susah... AKhirnya, MF cuba pula BB Cream... MF cuba ni sebab ada beberapa rakan mencadangkan BB Cream dari Foundation sebab katanya BB Cream ada fungsi merawat kulit.

Antara BB Cream yang pernah cuba ialah Seqy Beuty... dan yang kekal MF guna sekarang ialah BB Cream Cosmoderm. Alhamdulillah, sejak itu memang dah jatuh cinta dengan BB Cream ni..




Tapi tak lama.. ada rakan kongsikan pula CC Cream.. adududu... apa pula tu... Sebab rasa nak mencuba tu kan... Tapi kena tau juga beza BB Cream dan CC Cream sebelum cuba. Jadi, sebab nak belajar bab cantik... kena tahu juga apa beza ketiga-tiga bahan ni untuk cantik kat wajah ni..

Perbezaan Antara Foundation, BB Cream, CC Cream, DD Cream, dan EE Cream

Perbezaan Antara Foundation, BB Cream dan CC Cream

1. Foundation

Foundation sudah dikenal sejak lama sebagai alas bedak. Ya.. foundation adalah alas bedak yang berbentuk cair atau ada juga yang berbentuk padat. Foundation memiliki tekstur yang kental dan pekat sehingga dia mampu menutupi kekurangan pada wajah dengan sangat baik. Foundation banyak digunakan apabila seseorang ingin tampil dengan tingkat make up yang tebal dan tahan lama, karena foundation mampu membuat bedak menjadi lebih awet.Foundation dapat melembabkan wajah yang kering dan meratakan warna kulit yang belang. Foundation memiliki berbagai jenis gradasi warna yang dapat digunakan untuk sehari-hari pada jenis kulit berbeda. Karena tingkat coverage-nya sangat tinggi, maka foundation cocok menjadi pilihan untuk anda yang sedang ingin pergi ke pesta atau acara formal.

2. BB Cream

BB Cream adalah bentuk ringan daripada foundation dan moisturizer yang membuatkan kulit jadi lebih putih dan bersih. Dengan bantuan SPF dan antioksidan, BB Cream sekaligus elok di pakai siang hari. Menggunakan BB Cream tidak perlu dicampur lagi dengan pelembab, kerana di dalamnya sudah terkandung moisturizer. Memberikan hasil paparan kulit yang lebih segar, dan membuat tekstur kulit kelihatan lebih lembut. Kerana tidak seberat foundation, BB Cream tidak terlalu berminyak dan menyebabkan masalah jerawat pada kulit, ssesuai digunakan untuk alas mekap setiap hari. Biasanya krim BB disertakan dengan sunblock, pemutih wajah, ataupun pelembap. Ini menjadikan kulit lebih putih dan bersih.



3. CC Cream

Apakah CC Cream? CC Cream lebih kurang sama seperti BB Cream tetapi ianya lebih memberi tumpuan pada pembetulan warna.

Apa yang dilakukan : Ringan daripada BB Cream, tujuan utama CC Cream adalah untuk membetulkan warna kulit warna yang berkaitan, seperti warna pucat atau kemerahan. Seperti BB Cream, ia mempunyai SPF serta nombor berbeza-beza mengikut jenama.

Bagaimana untuk menggunakan : Jika anda berjerawat, mempunyai kulit kusam, bintik hitam atau kemerahan berterusan maka CC Cream sesuai untuk anda.

Bagaimana ia berbeza : Gunakan CC Cream untuk membantu dengan menghilangkan kemerahan, jerawat, bintik hitam, warna pudar dan banyak lagi. Ia juga lebih ringan daripada BB Cream! – * betulkan tekstur warna kulit.


4. DD Cream

DD  bermaksud Dynamic Do-all  atau  Double Defense. Ini boleh berbeza bagi setiap jenama yang menjadikannya. DD Cream adalah gabungan BB dan krim CC. Secara amnya, krim DD juga berfungsi untuk memberi perlindungan kepada kulit, melicinkan warna kulit, dan menjadikan kulit lebih cerah dan segar yang kerap dirujuk sebagai krim pelbagai fungsi. Tekstur berkrim hampir menyerupai krim BB jadi sangat baik untuk melembapkan kulit.

5. EE Cream
EE Cream boleh bermakna krim pengelupasan tambahan. EE Cream jauh berbeza daripada krim BB, CC, atau DD.  Oleh itu, krim pengelupasan tambahan berfungsi sebagai pembersih muka kotoran dan sel kulit mati yang menetap di kulit wajah anda.

Kemudian, apa yang membezakannya dari pembersih muka yang lain? EE Cream berbentuk krim, bukan sabun cair, sabun bar, atau buih. Lebih-lebih lagi, kandungan tumbuhan marin pastinya lebih selamat daripada bahan kimia yang biasa digunakan pembersih muka lain.

EE Cream mempunyai tekstur yang lebih halus dan sangat menyesuaikan diri apabila digunakan pada kulit muka daripada BB dan krim CC .

Krim ini mempunyai fungsi sebagai penjagaan kulit muka dan wajah yang sempurna lebih teliti. Kandungan EE Cream adalah menyamarkan bintik hitam dan pigmentasi yang berlebihan dengan warna asal kulit dengan cepat.

Selepas pakai krim ini, krim automatik akan berfungsi menyamarkan kesan lain yang muncul apabila kita secara tidak sengaja terdedah kepada pencemaran. Bukan itu sahaja, kulit kita akan dilindungi dari matahari kerana terdapat kandungan SPF yang cukup tinggi dalam krim ini. Walaupun tidak setinggi SPF yang terkandung dari krim DD, tetapi krim ini boleh dikira untuk mempunyai pelindung UV yang berkesan.

Sumber: 1, 2, 3, 4


Jadi, dah boleh faham dan tau dah nak pakai yang mana rasa nya... Rupanya banyak kod.. AA, BB, CC, DD, EE krim... AA krim tu lebih kepada Anti Aging... yang lain-lain tu untuk kulit. Setakat ni pernah try foundation, bb cream, dan DD cream... yang lain tak pernah cuba lagi... Tapi rasanya sangat selesa dengan BB Cream... dan tak mungkin berubah.. senang nak pakai dan berkesan untuk tutup cela... serta merawat kulit. 

Yang mana pilihan anda?

07 Disember 2017

Disember 07, 2017

Kelebihan dan Khasiat Pokok Lidah Buaya (Aloe Vera)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Kelebihan dan Khasiat Pokok Lidah Buaya (Aloe Vera) | Aloe Vera atau lidah buaya adalah sejenis pokok berdaun runcing yang penuh duri kecil di hujung daunnya.

Hampir 100 peratus pokok Aloe Vera mengandungi air. Bahagian dalam pelepahnya dipenuhi isi berbentuk gel yang mempunyai banyak kegunaan dan khasiat untuk kesihatan dan kecantikan.

Aloe Vera mengandungi lebih 200 komponen aktif antaranya vitamin, mineral, asid amino, enzim serta lemak asid malah sudah digunakan masyarakat dunia sebagai terapi untuk kesihatan sejak lebih 5,000 tahun lalu.

Aloe Vera kaya dengan vitamin A, C dan E serta asid folik, choline, B1, B2, B3, B6 dan B12 di samping mineral seperti kalsium, magnesium, zink, kromium, selenium, sodium dan zat besi.


Kelebihan dan Khasiat Pokok Lidah Buaya (Aloe Vera)

Tumbuhan yang dikenali sebagai sabir dalam Bahasa Arab juga dipenuhi khasiat asid amino dan asid lemak yang penting untuk pertumbuhan tubuh yang sihat di samping mempunyai kemampuan mengurangkan jumlah lemak dalam darah.

Semua bahan yang terkandung di dalam Aloe Vera bertindak membantu mengurangkan simptom alahan dan masalah penghadaman tidak lancar. Malah pokok Aloe Vera dikatakan mempunyai khasiat yang mampu meningkatkan ketahanan badan bagi melawan penyakit.

Aloe Vera mampu menyegar dan membersihkan saluran penghadaman seterusnya memperbaiki masalah penyingkiran toksin dari badan, yang sememangnya boleh menyebabkan seseorang tertekan atau stress.

Aloe Vera juga membantu masalah cirit birit dan merawat masalah pencernaan serta pedih ulu hati, selain mengurangkan bakteria dan menyeimbangkan flora dalam perut. Malah ia juga membantu menurunkan berat badan secara tidak langsung apabila sistem penghadaman menjadi lebih sihat.

Aloe Vera Gel juga mampu mencantikkan dan menyihatkan kulit serta merawat masalah seperti jerawat, luka kecil, psoriasis, gigitan serangga, melecur dan memudarkan parut yang masih baru. Ini kerana ia bertindak seperti penawar yang bukan saja dapat melegakan rasa sakit, gatal dan mengurangkan pendarahan, malah mempercepatkan proses penyembuhan.

Sifat Aloe Vera yang kaya dengan air bertindak sebagai pelembap untuk menyegarkan kulit dan membantu memulihkan keadaan kulit yang kering dan rosak. Mereka yang kerap terdedah pada sinaran matahari boleh menggunakan Aloe Vera untuk melegakan keadaan kulit yang terbakar akibat panahan matahari. Sebab itu, banyak produk kosmetik menjadikan aloe vera antara ramuan utama untuk kecantikan wajah dan kulit.

Amalan menyapu Aloe Vera Gel pada kulit muka sebelum mengenakan mekap menjadikan kulit lebih lembut, lembab dan segar.

Khasiat Aloe Vera juga mampu melembutkan, melebatkan dan mencantikkan rambut.

Kelebihan dan Khasiat Pokok Lidah Buaya (Aloe Vera)

Selain untuk kecantikan Aloe Vera juga mempunyai banyak kelebihan dan khasiat untuk kesihatan tubuh badan.
  1. Membantu mengawal kolestrol dalam darah. Ambil bersama Artic-Sea.
  2. Membantu mengurangkan masalah akibat gout.
  3. Memperbaiki sel darah.
  4. Membantu menghalang penyakit batu karang.
  5. Melancarkan sistem penghadaman dan penyakit ulser
  6. Menyingkirkan toksin dalam usus dan melindungi usus.
  7. Membantu memberi KESEIMBANGAN asid/alkali dalam badan
  8. Membantu menyingkirkan kafein yang terhasil dari kopi atau teh
  9. Mengurangkan masalah tekanan darah tinggi.
  10. Membekalkan mineral, vitamin dan enzim yang tidak boleh dihasilkan oleh badan.
  11. Melegakan sakit buasir
  12. Melegakan sembelit kerana bertindak sebagai pelincir untuk sistem perkumuhan.
  13. Membantu mengawal kadar gula dalam darah
  14. Menguatkan daya ketahanan atau sistem imunisasi badan.
  15. Memelihara kesihatan buah pinggang.
  16. Mengawal dan memulihkan gastrik
  17. Mencantikkan kulit.
  18. Membekalkan tenaga
  19. Mengawal berat badan.
  20. Mengawal kolestrol dalam badan.

Petua Kesihatan dan Kecantikan Dengan Lidah Buaya

1. Mengubati luka terbakar,

caranya adalah: daun lidah buaya dicuci bersih, lalu dibelah menjadi dua, di dalamnya akan terdapat lendir seperti gel disapu pada luka bakar maka dalam masa 2-3 hari akan sembuh. Jika luka juga boleh buat perkara yang sama... Cepat berhenti darah dan luka lebih cepat sembuh.

2. Mengeluarkan racun tubuh,

Iaitu adanya kandungan gelatin yang boleh berkhasiat menyerap racun dalam usus dan mengeluarkannya bersama feses, caranya sangat mudah iaitu dengan membuat jus lidah buaya.

3. Menurunkan diabetes,

iaitu dengan cara mengambil jus lidah buaya setengah sudu diminum rutin selama 14 hari dipercayai dapat menurunkan kadar gula 45%.

4.Menghilangkan jerawat merah yang besar atau jerawat batu,

caranya: ambil saja lidah buaya, kemudian belah, lalu ambil getahnya atau lendir yang terdapat didalamnya. Sapukan pada bahagian wajah yang terkena jerawat sekali dalam sehari kurang lebih selama 10-15 minit kemudian bilas dengan air suam.

5. Menghilangkan bintik hitam pada wajah,

caranya: wajah dibersihkan terlebih dahulu menggunakan facial foam, ambil jelly lidah buayanya, lalu bersihkan dari lendir–lendirnya dan usapkan ke wajah setiap pagi juga malam hari. Biarkan selama 30 minit. Selepas itu bersihkan dengan air bersih lalu keringkan. Lakukan sekurang-kurangnya 2x sehari berturut–turut. Cara ini memakan masa lama, namun bila dilakukan secara rutin, hasilnya pun akan maksimum.

Kalau MF, lepas sapu aloe vera tu, ambil tisu muka dan tekap pada wajah... Biar sampai kering,kemudian dah kering tarik tisu tadi dan akan nampak bintik hitam dan putih pada muka tertanggal. Cubalah!

6. Menguatkan akar bulu mata,

caranya: sebelum tidur, cuci bulu mata agar terbebas dari bahan kimia seperti maskara, lalu ambil lendir lidah buaya, oleskan pelan- pelan pada bulu mata, biarkan selama 30 minit, lalu cuci dengan air biasa hingga bersih. Bila teratur menggunakannya, dijamin bulu mata tidak mudah gugur dan tebal.

7. Merawat rambut agar tidak mudah gugur, mengurangkan kelemumur, dan mempercepatkan pertumbuhan rambut,

caranya adalah ambil dua pelepah lidah buaya yang sudah dicuci, kemudian gosokkan isinya pada kulit kepala yang telah dicuci. Kemudian balut rambut dengan kain dan bilas keesokan harinya, usahakan melakukan rawatan ini setiap hari untuk mendapatkan hasil maksimum.

8. Digunakan sebagai gel cukur,

caranya sangat mudah, oleskan lendir lidah buaya sebelum mencukur janggut atau misai, cara ini sangat berkesan untuk mencegah iritasi kulit, kulit akan terasa sejuk dan tidak pedih.

9. Merawat buasir,

caranya adalah parut lidah buaya, tambahkn madu dan setengah cawan air masak pada parut tersebut, kacau hingga rata, tapis, lalu diminum 3 kali sehari.

10. Diproses menjadi minuman bernilai ekonomi tinggi,

NATA DE ALOE, bentuknya seperti nata de coco atau sari kelapa, bila dimakan dapat berkhasiat untuk mencegah bengkak sendi, mencegah sel kanser, serta membantu penyembuhan luka selepas pembedahan.

11. Mengatasi Batuk

– 20 g daun lidah buaya
– Cuci kupas kulit dan durinya lalu potong-potong
– campurkan 2 sudu makan madu lebah asli.
– Minum 2 kali sehari
– Ulangi selama 10 hari

12. Mengatasi Sakit Tekak

– 1 daun lidah buaya
– Cuci lalu kupas kulit dan durinya
– Isinya dipotong-potong atau diblender
– Tambahkan 1 sudu makan madu asli
– Minum 3 kali sehari

13. Mengatasi Sembelit

– Setengah (1/2) batang daun lidah buaya
– Cuci lalu kupas kulit dan durinya
– Potong kecil-kecil isinya
– Tambahkan dengan setengah (1/2) gelas air
– Campurkan 1 sudu makan madu
– Makan 2 kali sehari

14. Ubat Diabetes Diabetes

– 2 batang daun lidah buaya
– Cuci dan buang durinya lalu potong-potong.
– Rebus dengan 3 gelas air hingga mendidih
– Tapis air rebusan tersebut
– Minum 1/2 gelas – 3 kali sehari sesudah makan

15. Menurunkan Kadar Gula Dalam Darah

– 1 pelepah lidah buaya ukuran besar (kira-kira seukuran telapak tangan)
– Bersihkan dengan mengupas kulit dan durinya
– Rendam sekitar 30 minit dalam air garam
– Ramas sebentar lalu bilas di bawah air yang mengalir
– Rebus dengan 3 gelas air hingga mendidih
– Sejukkan dan tapis
– Minum 1/2 gelas – 2 sampai 3 kali sehari.


Cara Membuat Minuman Lidah Buaya

  1. Ambillah daun lidah buaya yang segar dan berukuran besar agar memiliki banyak gel yang dapat dijadikan campuran minuman.
  2. Kupas kulit daun lidah buaya hingga tinggal gel lidah buaya yang jernih.
  3. Potong-potong gel lidah buaya tersebut dalam bentuk dadu.
  4. Rebus pandan dengan air hingga mendidih sehingga naik aroma pandan dari air tersebut.
  5. Rendam potongan gel lidah buaya dengan air pandan kurang lebih selama 2 jam.
  6. Setelah 2 jam tapiskan gel lidah buaya dan simpan dalam peti sejuk.
  7. Gel lidah buaya tersebut sudah dapat dijadikan campuran minuman yang lazat dan sihat lagi menyihatkan.

Banyak betul petua dan khasiat dari lidah buaya ni... Patut la banyak produk gel lidah buaya dijual dipasaran sekarang ni...

Antara pengalaman sendiri dengan pokok ni.. MF pernah guna untuk berhentikan darah luka. Kalau luka, terbelah kulit ambil aje aloe vera dan sapu pada luka.. Sekejap je luka akan bercantum dan darah berhenti.

Selain tu, MF sendiri pernah jadikan aloe vera ni untuk rawat demam. Ambil aloe vera, buang kulit dan tekapkan gel alo vera pada kepala...  Sekejap je akan reda panas badan diserap oleh aloe vera gel ni...

Jadi, aloe vera ni boleh di jadi kan salah satu tanaman yang patut ada di setiap rumah untuk saat-saat kecemasan. Sebab sangat banyak manfaat nya... Walaupun sekarang ada yang siap di proses jadi gel... Tapi tetap tak sama dengan yang original...


Sekian, semoga bermanfaat..

Sumber rujukan : internet

27 November 2017

November 27, 2017

10 Cara Putihkan Gigi Dengan Bahan Alami

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


10 Cara Putihkan Gigi Dengan Bahan Alami | Gigi putih macam arnab best kalau nak selfie senyum sengih kan.. Tapi nak dapatkan gigi yang putih kena rajin buat scaling.. Tapi tak bagus kerana bahan yang digunakan boleh rosakkan  gigi. Jadi apa kata guna cara tradisional dan bahan semula jadi yang ada untuk putihkan gigi.

10 Cara Putihkan Gigi Dengan Bahan Alami


10 Cara Putihkan Gigi Dengan Bahan Alami

1. Daun Sirih

Rendam beberapa helai daun sirih di dalam air dan didihkan, atau masukkan daun sirih ke dalam air yang mendidih. Biarkan selama 30 minit dan sejukkan. Kumur-kumur air sirih tadi selama dua minit beberapa kali ulangan. Akhir sekali, gosok daun sirih tadi pada gigi. Kumur sekali lagi dengan air bersih.

2. Buah Pinang

Bakar buah pinang sehingga hangus dab tumbuk hingga menjadi serbuk halus. Gosok serbuk buah pinang tadi pada gigi menggunakan kain kapas yang bersih. Amalkan dua minggu sekali sahaja. Serbuk pinang ini selain membantu membersihkan plak pada gigi, ia juga boleh membantu menguatkan gigi.

3. Kulit Limau

Ambil kulit limau dan gosok bahagian dalam yang berwarna putih pada gigi. Amalkan sebanyak dua atau tiga kali sehari. Untuk gigi sensitif, amalkan dua kali sehari sahaja.

4. Daun Salam

Gunakan daun salam dan kulit limau. Caranya, keringkan daun salam dan tumbuk halus. Sementara itu, cincang halus kulit limau sehingga menjadi serbuk. Campurkan kedua-duanya dengan sedikit air dan gosok pada gigi.

5. Lobak merah, saderi, epal dan strawberi.

Keempat-empat jenis buah dan sayuran ini boleh membantu memutihkan gigi. Hanya perlu amalkan selalu makan sayur dan buah ini. Bagi buah strawberi, potong kecil dan gosok perlahan pada gigi.

6. Susu dan yogurt

Amalkan minum susu dan yogurt untuk mengembalikan warna putih dan berseri. Selain itu, susu dan yogurt tinggi kalsium dan ianya dapat membantu menguatkan dan menyihatkan gigi.

7. Serbuk Penaik (Baking Soda)

Sapu rata serbuk penaik pada gigi dan biarkan selama 5 minit sebelum memberus gigi. Amalkan 2 kali sebulan. Penggunaan yang kerap boleh menipiskan dan merosakkan enamel pada gigi.

8. Cuka putih atau cuka epal

Kumur dengan cuka putih atau cuka epal 1 atau 2 kali sebulan. Elakkan secara kerap kerana ia boleh menyebabkan gigi rapuh dan rosak.

9. Lemon dan garam

Perah lemon dan tambahkan sedikit garam. Sapu rata pada gigi. Biarkan selama 2 - 3 minit sebelum berus gigi. Jangan buat selalu kerana boleh merosakkan dan merapuhkan gigi.

10. Arang

Cara tradisional yang telah digunakan oleh nenek moyang zaman dulu. Gosok gigi dengan arang seminggu sekali. Hati-hati gosok gigi dengan arang kerana boleh melukakan gusi dan merosakkan enamel.

Kredit: Majalah Keluarga

Semua bahan mudah nak didapati... Cuma bila cara tradisional kena rajin buat... Insha Allah berkesan... 

16 November 2017

November 16, 2017

4 Tips Memilih Foundation Yang Betul

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


4 Tips Memilih Foundation Yang Betul | Foundation sekarang ni dah jadi satu keperluan yang penting untuk wanita moden dan yang mementingkan gaya serta kecantikan.

MF sendiri pernah memakai beberapa jenis foundation... Dulu tahu pakai bedak kompak je... Pakai krim muka atau pelembap, lepas tu terus calit bedak aje.

Bila dah berusia... Berkawan dengan orang ramai... Mula kenal foundation... Cuba juga pakai... Ada yang dapat percuma untuk reviews...

Tapi memang best la pakai foundation sebab tak perlu lagi nak pakai bedak dah...

Apa pun, dalam nak membeli foundation kena tau cara dan tips yang betul supaya tak membazir dan tak menjadikan wajah lagi teruk. Elok nak jadikan lebih cantik makin buruk pula nanti...


4 Tips Memilih Foundation Yang Betul

1. Cuba foundation di tempat yang terang

Kalau beli foundation di kedai kosmetik atau pasaraya... Cubalah foundation di tempat yang terang bukan tempat yang tak cukup cahaya.

2. Cuba pakai foundation di rahang pipi, bukan di pergelangan tangan.

Biasanya kita kalau nak cuba bedak ke foundation ke, mesti kita calit kat belakang tangan. Tapi sebenarnya teknik tu salah... Nak cuba kena calit di tulang rahang.

3. Pilih foundation yang sesuai dengan jenis kulit.

Untuk kulit kering, seeloknya pilih yang berasaskan liquid dan bagi kulit berminyak sebaliknya. Tapi foundation jenis liquid lebih mudah nak apply pada kulit. MF suka jenis liquid... Kalau kering ni agak sukar nak apply pada kulit. Tapi kalau kulit berminyak takde masalah kalau jenis kering.

4. Pilih ikut tone kulit.

Pilih foundation yang seakan warna kulit. Bukan lagi putih atau gelap. Kena tau la warna kulit light, medium atau dark...

Itulah 4 tips untuk beli dan pilih foundation yang betul. Jangan salah pilih nanti buruk rupanya. Dan akan membazir aje..

Tapi sekarang ni MF lebih selesa guna BB Cream dari foundation sebab, fungsi BB CREAM ni lengkap dah dengan krim + foundation + rawat kulit... Jadi, tak perlu bazir kan banyak duit dan buang masa nak kelihatan cantik. 

06 April 2017

April 06, 2017

3 Petua Kesihatan dan Kecantikan Wanita Dengan Daun Pegaga!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

3 Petua Kesihatan dan Kecantikan Wanita Dengan Daun Pegaga! | Daun pegaga, daun herba yang banyak khasiatnya... MF masih mencari benih pokok pegaga nak tanam, sebab susahnya nak cari benih pokok ni.. Kalau dah tumbuh senang membiak pokok ni... 

Pegaga ni banyak khasiat untuk kecantikan dan kesihatan wanita... Dulu MF tak makan pegaga, tapi sekali mak suruh cuba, sedap pula.. Jadi, hingga ke sekarang MF makan pegaga cuma susah nak jumpa.. 

MF nak kongsi beberapa petua lama untuk kecantikan dan kesihatan wanita... dengan menggunakan daun pegaga.


1.Hilangkan bintik hitam
Ambil dalam 10 helai daun pegaga dan cuci dengan sesudu air garam. Selepas itu tumbuk hingga halus lalu dicampurkan dengan air garam dan bedak sejuk. Kemudian tambahkan sedikit air suam. Dah siap! Tempekkan campuran tersebut d sekitar muka pada waktu malam dan bersihkan muka pada esok paginya. Amalkan petua ini setiap malam sehingga bintik-bintik hitam di muka hilang. Amalkan secara konsisten la ye.. sebab petua lama ni kesannya lambat tapi selamat.

2.Serikan wajah
Ambil secekak daun pegaga bersama akarnya. Rebus dengan 2 gelas air sehingga menjadi segelas. Kemudian tapis air rebusan tersebut dan biarkan ia sejuk. Air rebusan ini boleh diminum sekali sehari selepas makan malam. Amalkan 3 kali dalam seminggu. Amalkan selalu... dapat makan ulam selalu pun bagus dah pegaga ni kan.

3.Kecutkan peranakan
Bagi wanita yang alami masalah peranakan kembang atau selepas kedatangan haid boleh la mencuba petua ini. Amalkan beberapa helai pucuk pegaga dan boleh la dimakan buat ulam atau dijadikan ramuan dalam masakan. Contohnya boleh dibuat kerabu, masak lemak, dan pelbagai lagi. Sebab itu daun pegaga sangat bagus dimakan buat ulam bagi wanita yang baru lepas melahirkan. Nyum...nyum... sedapnya kerabu pegaga kan...

27 Mac 2017

Mac 27, 2017

Resepi Jamu Cairkan Lemak Di Perut!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Lepas bersalinkan anak ketiga.. Degil betul lemak perut ni... Pernah la MF amalkan krim pati halia, sapu dan berbengkung... memang berkesan tapi nak kena konsisten dan penuh disiplin... haha.. tapi main dengan sibuk urus rumahtangga, kadang tak sempat nak buat... 

Rimas juga bila perut buncit ni... segala jenis seluar kain sempit... 😭waaa... nangis bucu katil ok.. stress juga bila pakai dress dulu sekarang dah tak boleh nak pakai... nampak segala yang tak patut nampak... walaupun longgar, tapi kali ni nampak... sedih juga la.. tersadai dalam almari.. 

Jadi, dalam dok jenjalan, mencari idea menulis blog, terjumpa perkongsian kat Karangkraf ni... Dan perkongsian ni pun dari orang lain juga la. Petua hebat ini dikongsi oleh Puan Nor Zuraida SirnaHerb

Menurut Puan Nor Zuraida, dah memang amalkan petua ni... sebab dia dulu pun ada masalah yang sama... Tapi lepas dia amalkan setiap hari sebelum sarapan pagi dan malam sebelum tidur. Alhamdulillah, dia tak sangka dia dah boleh pakai seluar yang sama dan dapat zip elok tanpa sangkut kat perut lagi... 

Tu yang buatkan MF teruja sangat tu... Jadi, molek kiranya MF nak juga abadikan resepi jamu ni... Senang nak cari nanti...dan boleh kita slim sama-sama kan... :)

Jamu ni sesuai untuk ibu dalam pantang dan juga selamat untuk ibu yang menyusukan anak. Jom kita buat. Buat malam ni, esok bangun pagi terus slim... mana tau kan... Dan tuan empunya resepi kata resipi ini boleh buat steam badan juga.


Bahan-bahan:
7 sudu besar halba campur
1 sudu besar bunga cengkih
3 batang kulit kayu manis
1/2 sudu kunyit
1 uncang Teh Sanaa (Raja Herba) - Herba wajib, tak kena cara tak menjadi
5 biji bunga lawang

Cara-caranya:
1. Semua bahan direbus dalam periuk yang airnya 2 LITER. Rebus selama 9 -11 minit. Biarkan suam.
2. Kemudian masukkan sedikit ke dalam cawan dan tambah 1 sudu madu dan nak sedap lagi perah 1 slice lemon atau limau nipis.
3. Kacau lawan jam beserta niat untuk kesembuhan setiap pagi dan malam sebelum makan. In Sha Allah. Semakin slim. Boleh simpan dalam peti dan rebus kembali esoknya. Bahan ramuan jamu ini boleh tahan 3 hari sahaja. Lepas 3 kali rebus, kena guna bahan yang baru la ya.

Untuk bertangas:

Masukkan bahan rebusan dalam baldi pastu pakai kain batik buat macam berkemban dan berdiri. Teknik ni mempercepatkan lagi lemak-lemak lebihan tu cair... Lagilah cepat slim katanya cepatlah lemak lemak. Bila steam, pori-pori terbuka jadi khasiat rempah ini akan cepat berfungsi pada badan. Badan pun rasa ringan je.

Menurut tuan punya resepi, Ini kira jamu 4 in 1. Boleh minum, steam, tangas dan boleh buat mandian rempah.

Mudahnya nak sihat hanya di rumah. Mudahnya nak berpantang di rumah. Jamu ini sesuai untuk lelaki dan perempuan. Umur dah baligh boleh minum untuk kesegaran badan. 

Nak share dengan suami, boleh sama-sama slim nanti... hehe... suami kena cantik untuk isteri, isteri lagilah kena cantik untuk suami.. 

14 Mac 2017

Mac 14, 2017

17 PUNCA WANITA NAMPAK TUA DARI USIA SEBENAR

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

17 PUNCA WANITA NAMPAK TUA DARI USIA SEBENAR



1. Tekanan di tempat kerja dan di rumah.
Mau tak stress kan kalau kerja menimbun kan.. penat di tempat kerja membawa ke rumah. Woman no holiday.. so, peranan suami untuk beri holiday kepada isteri jika nak isteri dia nampak muda sokmo. 
 
2. Malass bersenam
Pada MF tak kot sebab MF ni cikgu.. banyak berjalan dan turun naik tangga setiap hari.. bersenam la tu kan.. tapi bagi wanita kerja pejabat kena la cari masa bersenam untuk nampak muda sokmo.
 
3. Suka makan makanan segera.
MF kurang suka makanan segera kecuali kalau betul-betul teringin.
 
4. Suka tidur lewat malam.
Tak suka tapi kadang terpaksa la..selepas selesai semua kerja rumah kan.. kalau tak mampu nak tidur lena.
 
5. Tak suka makan jamuu
Suka jamu moden.. iaitu Inteemor Ephyra... sebab sedap, berkhasiat dan berkesan...serta mudah nak amalkan. 
 
6. Lepas bersalin,tak pantang dengan betul.
Ini pesanan mak... betul pun.. mak MF tu kuat pantang, sebab tu nampak muda macam 40-an walaupun usia sebenarnya dah lebih 60-an.
 
7. Sembelit, susah nak buang air besar. 2 hari sekali jer..
Sejak amalkan jamu dan ephyra...tiada lagi masalah ni.
 
8. Banyak berfikir.
Camne nak buat eh.. memang fikir la kan.. sebab cikgu kan.. waa... 
 
9. Suka makan lewat malam.
Alamak, dah kena control makan malam nampak gayanya ni.. kena makan snek sihat waktu malam kalau lapar. 
 
10. Banyak minum caffein.
Sedihnya sebab memang suka kopi.. nampaknya kena kurangkan lepas ni.
 
11. Kurang berehat ; sibuk uruskan anak.
Camne nak rehat... sebab anak nak kat kita je kan.. layan juga la.. tapi kalau tak larat sangat.. MF angkut anak depan TV, MF baring sambil pantau diorang main.
 
12. Tiada rutin cuci muuka yang betul.
Insha Allah, masih menjaga bab ni... tak selesa betul kalau tak betul-betul cuci muka.
 
13. Suka tidur dengan make up dimuka
Memang akan bersihkan muka sebelum tidur. 
 
14. Tak suka makan sayur dan buah.
Nasib la MF suka makan sayur dan buah. 

15. Diet tak seimbang.
Diet bukan untuk kurus, tapi untuk sihat. Tapi tu la kadang susah nak amalkan secara konsisten.
 
16. Suka makan makanan bergoreng dan berminyak.
Kena kurangkan la lepas ni jawabnya. 
 
17. Kerap kena matahari.
Kena jadi puteri lilin la lepas ni gamaknye.

Kalau nak nampak muda kena la pantang 17 perkara ini... Camne tu? Usaha la mana yang boleh kan... 

22 Februari 2017

Februari 22, 2017

INI CARA BUAT RAWATAN SPA DI RUMAH!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Mudah je sebenarnya... antara rajin dengan tak je kan... 

Tapi telur putih dengan lemon tu memang pernah buat.. fuhh.. best betul muka... tak payah nak bazir duit beli masker pun sebenarnya... 

Jadi, sesekali layan.. memang best... jimat masa dan duit pergi spa... 

20 Disember 2016

Disember 20, 2016

Cara Rawat Rambut Dengan Air Teh

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Siapa ada masalah rambut??? Kita geng... nak-nak lagi dah bergelar ibu... memang popular lah mak-mak ni ada masalah rambut... rambut gugur, rambut kasar dan tak bermaya... Macam-macam shampoo guna... apa kata kali ni kita tukar kepada produk alami pula... cuba petua mudah dari air teh... 

Teh, memang mudah nak dapatkan... jangan tak tahu, teh ni mampu rawat rambut bermasalah tau...



Kandungan enzim teh memberi pelbagai manfaat antaranya:

  • Mengurangkan keguguran rambut
  • Menguatkan folikel rambut
  • Mengurangkan rasa gatal kulit kepala
  • Merangsang pertumbuhan rambut
  • Menguatkan akar rambut.

Antara jenis teh yang boleh digunakan untuk rawat rambut ialah:

Teh Hitam
Kandungan kafein yang tinggi dan boleh membantu mengurangkan keguguran rambut

Teh Rosemary
Membantu memanjangkan rambut dengan cepat, menghindari kelemumur dan membuat rambut bersinar.

Teh Kamomil
Membantu melegakan kegatalan pada kulit kepala yang diakibatkan oleh pengeluaran peluh, secara tidak langsung membantu melebatkan rambut dan menguatkan akar.

Cara rawatan
Rendam 2 hingga 4 uncang teh ke dalam air panas mendidih dan dibiarkan semalaman sebelum digunakan.

Selepas air rendaman itu dibiarkan semalaman, gunakannya sebelum atau selepas membersihkan rambut dan dibiarkan seketika sebelum membilas dengan air bersih. 

Sumber: Utusan Malaysia

03 November 2016

November 03, 2016

8 PETUA SEMULAJADI HILANGKAN KEDUT DI MUKA!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sejak masuk 3 series ni, dan anak anak tiga ni dah nampak dah kulit makin berusia... dah nampak garis-garis halus di dahi dan kulit muka... Takpe la.. redha, Allah nak ingatkan diri ini yang diri ni makin dekat dengan kubur.

Tapi tak syok pula... perkara sebegini kadang buatkan perasaan rendah diri pula timbul... Tak boleh jadi, kena buat sesuatu... kena fikirkan sesuatu.. sekurang-kurang niat nak cantik kerana Allah dan untuk suami kan... Tak salah pun kan..

MF suka ikut petua semulajadi dari beli sebarang produk kecantikan.. sebab lebih selamat tanpa bahan kimia yang mungkin boleh merosakkan badan dalam masa jangka panjang.

Antara petua semulajadi yang menggunakan bahan alami yang mudah kita dapati untuk hilangkan kedut di muka. 

1. Minyak zaitun
Minyak zaitun memang bagus untuk rawatan kecantikan kulit. Kandungan vitamin yang lengkap seperti vitamin C, D dan E, serta zat besi yang dilengkapi dnegan zat anti bakteria terbaik untk awet muda. 
Sebelum tidur bersihkan muka terlebih dahulu, dan sapukan dengan minyak zaitun. Biarkan sampai ke pagi hari. Keesokan pagi barulah dibilas dengan air bersih.


2. Makan sayur dan buah
Perlu tukar gaya hidup dengan melebihkan makan sayur dan buah-buahan segar untuk dapat kulit yang cantik dan lebih lembap. Tengok saja mak-mak kita yang suka makan ulam kan... usia emas pun masih nampak muda dan kuat. Tetapi perlu seimbangkan harian dengan selitkan sedikit sukan bagi mengeluarkan peluh. Tidak perlu berlari, janji keluar peluh untuk singkir racun dalam tubuh badan. Buat kerja rumah seharian pun dah terlebih peluh dah kan... kejap ke dapur, kejap ke ruang tamu, kejap anak nak itu ini... kira senaman juga la tu... kalah atlet kan...




3. Lemon
Buah yang kaya vitamin C seperti buah lemon dan limau nipis atau pelbagai buah yang jenis masam boleh dijadikan masker untuk hilangkan kedutan pada wajah. Potong dan picit buah lemon di dahi dan lakukan sehari sekali. Petua ni boleh buat...sebab simple dan kebetulan memang stok lemon sentiasa ada je sekarang ni kat rumah.


4. Lidah buaya
Lidah buaya kaya dengan antioksida yang diperlukan kulit. Campur dengan putih telur dan jadikan masker dua hari sekali untuk mengurangi kedut di dahi. Bilas sehingga bersih selepas 15 minit.


Semalam, MF dah buat petua ni... cuma tak campur dengan putih telur je la... sapu je gitu dan tekapkan tisu sebab nak buang bintik putih dan bintik hitam tu... Sekali dengan suami terjebak sekali MF sapu... haha...


5. Lobak Merah
Ambil lobak merah bersaiz sederhana dan bersihkan diparut sebelum dicampurkan dengan 2 sudu tepung jagung dan juga sebiji kuning telur. Selepas itu, gaulkan sehingga rata supaya sebati supaya jadi macam masker. Ambil campuran tadi dan sapukan pada bahagian muka atau bahagian kulit lain dan biarkan untuk beberapa ketika lebih kurang 40 minit. Lepas tu bilas. Amalkan selalu untuk kesan yang cepat dan berkesan.

6. Masker Betik
Ambil dua potong betik masak, hancurkan. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk, kemudian gaul rata dengan satu sudu makan madu. Setelah itu, sapukan pada muka. Biarkan selama 20 minit, kemudian barulah dibilas dengan air suam sehingga bersih.

7. Buah Tomato
Buah tomato dapat memberikan perlindungan ekstra untuk kulit muka. Di dalam buah ini terdapat kandungan antioksidan yang tinggi.
Potong buah tomato bulat-bulat kemudian sapukan dengan madu asli. Setelah itu tempelkan pada bahagian muka yang berkedut. Biarkan selama 15 minit sehingga nutrisi tomato dan madu tadi meresap kuat di kulit muka.

8. Pisang
Petua hilangkan kedut muka dengan menggunakan buah pisang juga sangat efektif dan mudah.
Cara membuat krim muka anti kedut muka ini sangat mudah. Hancurkan sebiji pisang sehingga jadi krim. Kemudian sapukan ke seluruh permukaan muka, biarkan selama setengah jam. Kemudian barulah dibilas dengan air suam.

Tepuk-tepuk kulit muka anda setiapkali selesai membersihkan muka. Jangan sekali-kali mengelap muka sehingga benar-benar kering. Ini petua baru, sebelum ni MF keringkan terus, jadi lepas ni tak payah keringkan... tekapkan aje kat kain bersih dan jangan lap... 

08 Oktober 2016

Oktober 08, 2016

Petua Hilangkan Stretch Mark Dengan Gula!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

 Bagi sesetengah orang, stretch mark buatkan rasa rendah diri dan merasakan diri ni buruk... Tapi tak dapat nak elak juga stretch mark ni sebenarnya... Bukan wanita berisi atau perempuan mengandung je... kadang ia terjadi bila part-part tertentu naik berlebihan.. memang tak best tengok.. rasa semacam je.. kena yang jenis teruk.. lagi tak seronok dibuanya... Mula lah nak cari produk itu ini semata-mata nak hilangkan stretch mark ni.. 

Tapi, kini ada cara mudah nak hilangkan strech mark tanpa modal yang besar.. Jom buat homemade krim atau lulur la kiranya untuk hapuskan stretch mark ni.. dan bahan utamanya ialah gula... 


Macam mana nak buat??? Jom ikuti cara-caranya...

Berikut adalah cara membuat ramuan untuk menghilangkan stretch mark...

Bahan:
Gula
Minyak Almond
Air lemon

Cara Membuat:
1. Campur semua bahan ke dalam mangkuk. Kacau hingga rata.

2. Sapu ramuan tersebut pada bahagian tubuh yang mengalami stretch mark dan bahagian tubuh yang lain.

3. Lakukan dengan cara mengurut secara perlahan-lahan.

4. Boleh amal setiap hari sebelum mandi.

5. Untuk mendapatkan hasil yang baik, lakukan rutin selama sebulan.
Rujukan: Mingguan Wanita


Mudah kan.. bahan pun tak susah.. tapi biasalah.. jika guna bahan semulajadi, tak kan terus berkesan melainkan kena terusan buat dengan istiqamah.. 

10 Jun 2016

Jun 10, 2016

TRIGONA FOUNDATION Dengan Fungsi Merawat Kulit Wajah Kusam dan Bermasalah!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Lama tak pakai foundation... sejak foundation MF habis, tak pernah lagi foundation lain... sehinggalah MF dapat offer dari kawan MF untuk cuba foundation keluar terbaru.

Rasa lebih teruja nak mencuba produk ni sebab foundation ni berasaskan madu kelulut. Semua orang tahu, madu ni banyak khasiat untuk kesihatan dan kacantikan.

Alhamdulillah...setelah selamat diterima. MF terus mencuba pakai buat kali pertamanya.


Ternyata best pakai foundation ni... sebabnya.. 

1. Mudah nak pakai. 
Memang senang nak apply pada wajah... guna jari pun boleh... tanpa guna berus khas untuk pakai foundation. Tapi kalau nak pakai pun boleh. Tapi mudah la bagi kita ..tak payah nak bawa berus sekali kalau keluar jenjalan.. nak pakai semula selepas wuduk kan.. oles dan ratakan aje pakai jari.. senang nak rata. Dah jadi mak-mak ni kan kena cepat saja la kan..tak dan nak cari berus, span bagai.. jadi foundation ni mudah nak pakai dan sesuai untuk super mak yang tetap nak kelihatan gojes jelita kan.

2. Lembut dan ringan pada kulit
Foundation ni memang lembut dan ringan pada kulit. Tak terasa yang muka kita ada foundation pun... best je., rasa natural. 

3. Tiada kesan kotor
Maksud takde kesan kotor tu..bila kita pakai lama kan... biasanya sebelum nak solat kita kena cuci dulu muka kita sebelum berwuduk kan.. tapi MF pelik bila MF pakai foundation ni takde pula kesan foundation tu pada tisu basah. Kalau ada pun tak ketara. Jadi, betullah foundation ni serap ke dalam kulit wajah untuk merawat kulit wajah kita. Dan ini juga bukti foundation ni memang guna bahan asasnya iaitu madu kelulut. 

4. Merawat kulit
Biasa foundation ni sebagai cover cela wajah je.. tapi lain foundation ni.. ianya berfungsi 2 in 1, melindungi dan merawat wajah... maknanya,  kalau tak pakai krim solekan, cukup dah kalau guna foundation ni. Itu kelebihannya. 

Itu antara kesan yang MF rasai selepas 7 hari pakai foundation ni... yang penting. Foundation ni macam magic tau.. masa memula pakai rasa macam takde pape kesan.. tapi biarkan lepas 5 minit.. tengok balik cermin,  memang lain terus wajah kita.. rasa bling..bling... je., haha... realiti ok... bukan auta!



"FOUNDATION TREATMENT..
TRIGONA FOUNDATION ada fungsi MERAWAT...

In shaa Allah.. pemakaian yang konsisten setiap hari akan memberikan perubahan pada kulit si pemakainya..
¤ Kulit muka lebih lembut dan cerah.
¤ Pudarkan parut pulak tu.
¤ Boleh dipakai dengan mana-mana yang di gunakan sekarang. 

Trigona Beauty Treatment Foundation
Bertindak sepantas 3 minit untuk tranformasikan wajah dan diri anda lebih yakin dan berketerampilan.


Pertama di Asia berasaskan madu kelulut yang berasal daripada saribunga yang terbukti mengandungi antioksidan semulajadi yang tinggi dan menghalang proses penuaan serta kaya dengan vitamin E dan C.

Asid Fenolik Bebas yang terkandung  dalam madu lebah kelulut lebih mudah menyerap ke dalam kulit dan bertindak sebagai agen rawatan kulit menjadikan kulit lebih sihat, cantik dan berseri.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥

KEISTIMEWAAN TRIGONA BEAUTY TREATMENT FOUNDATION

· SPF 50
· 100% Semulajadi
· Rawatan untuk Kulit Bermasalah
· Anti Penuaan
· Anti Jeragat/Jerawat
· Melembabkan Kulit
· Mencerahkan Kulit
· Memelihara Kecantikan Kulit
· 1 Warna Bertindak Magik Mengikut Darah dan Warna Kulit
.Tidak berminyak dan bercapuk ketika peluh
· Sesuai Dijadikan Krim Perlindungan Siang
· Menutup Cela/Parut
· Sangat Jimat /Tahan 2-3 Bulan
· Halal/ Boleh Dibawa Solat
· Lulus KKM (NOT160305119K)

♥♥♥♥♥♥♥♥

RAMUAN AKTIF DAN FUNGSI TRIGONA BEAUTY TREATMENT FOUNDATION

 ◇ Madu Lebah Kelulut (Trigona Honey)

1001 kelebihan antaranya bertindak sebagai antioksidan semulajadi dan menghalang proses penuaan serta kaya dengan vitamin E dan C yang bertindak merawat permasalahan kulit.

◇Minyak Beras (Rice Bran Oil)

Berfungsi untuk meremajakan kulit dan agen pemutihan. Selain itu, ia juga mengandungi antioksidan semulajadi dan meningkatkan keanjalan kulit, mengekalkan kelembapan kulit serta membantu memperbaharui dan memperbaiki permukaan kulit.

◇Lilin Lebah (Beeswax)

Bertindak sebagai pelembab, melembut dan agen rawatan kulit. · Vitamin D  Bertindak sebagai agen pelembap, memperbaiki kulit kasar, kering dan rosak.

Vit C, D, E

Mencantikkan kulit wajah anda serta memudarkan parut dan jeragat

◇ SPF 50

untuk perlindung dari Sinar UV dan perlindungan matahari.

◇ Methyl Methacrylate Crosspolimer

Formula kawalan dan  penyerapan lebihan minyak dan sebum yang tinggi.



Natural || Glowing || Gorgeous||

Memang tak rugi betul mencuba foundation ni... puas hati... harga pun berbaloi. Bagi yang tanya pasal produk ni.. boleh hubungi:

Pengeposan seluruh Malaysia Termasuk Sabah Sarawak. 


WhatsApp: 
0175168068 (HQ)
0175168068 (HQ)
0196784864 (GEE)
0196784864 (GEE)

23 Mac 2016

Mac 23, 2016

WW | 5 Masalah Kulit dan Cara Mengatasinya!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Penyelesaian kepada permasalahan kulit muka:






Semuanya guna petua tradisional... 
Amalkan selalu untuk kesan ketara yang cepat!



Sumber: Pen Hitam Dot Com

10 Mac 2016

Mac 10, 2016

Cara Buat Syampu Kering (Dry Syampoo) Untuk Wanita Bertudung!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Bagi yang kerja waktu pagi, pakai tudung, mesti malas nak basahkan rambutkan... sebab nanti rambut berbau dan akhirnya tak pakai la syampoo waktu pagi ataupun memang tak basahkan rambut waktu pagi... Bagi yang berambut pendek takde masalah, masalah utama bagi yang berambut panjang. 

Kini, trend baru.. syampu kering atau 'dry syampoo' untuk wanita bertudung yang tak nak basahkan rambut waktu pagi, tapi dalam masa yang sama nak pastikan rambut sihat segar sepanjang hari. Trend ni dah lama di luar negara, tapi belum terkenal kat negara kita.

Syampu kering atau 'dry syampoo' ni, tak perlu dibeli pun .. buat sendiri menggunakan bahan semula jadi sahaja... 

Bahan-bahan untuk buat Syampu kering atau 'dry syampoo' :
  • 1 sudu besar "baking soda"
  • 1/2 sudu tepung jagung
  • 2 sudu besar serbuk koko


Seingat MF, kalau nak guna serbuk kopi pun boleh, sebab kopi pun antara bahan semulajadi yang baik untuk kecantikan luaran wanita.


Cara buat Syampu kering atau 'dry syampoo':
  1. Letakkan serbuk campuran tadi di bahagian garis rambut (hairline). Sebaiknya gunakan berus solekan yang kembang dan lembut.
  2. Apabila selesai pada garis rambut, teruskan ke seluruh kulit kepala. Letak secara berpada dan pastikan ia meliputi keseluruhan bahagian kulit kepala.
  3. Selesai, tunggu selama 10 minit, kemudian berus keluar serbuk campuran daripada kepala. Sekarang sudah boleh mengikat rambut dan juga memakai tudung.


Pastikan bahan yang anda gunakan organik dan natural. Ini untuk memastikan kepala tidak memberi tindak balas negatif kepada serbuk-serbuk itu. Kalau nak guna serbuk inai pun ok juga. MF tak pernah la cuba lagi... Tapi kalau ada yang nak cuba, boleh la kongsikan kesannya.. 

Sumber: diolah dari karangkraf.com

09 Disember 2015

Disember 09, 2015

7 Cara Untuk Cerahkan Kulit Secara Semulajadi!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Zaman sekarang, banyak betul produk nak cerahkan kulit. Orang sekarang pula memang terlalu obses nak putih. Tak perlu buang duit dan masa nak beli produk dan pergi spa untuk putih. Amalkan 7 petua mudah ni hanya guna bahan semulajadi.



1. Scrub Tomato
Selepas cuci wajah dengan dengan pencuci, lap wajah sehingga kering. Belah tomato kepada dua bahagian, kemudian gosokkan tomato pada wajah secara perlahan-lahan. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas bersih. Kulit akan nampak cerah dalam masa yang singkat. Nakkan kesan yang lebih ketara, amalkan cara ini setiap hari sebelum tidur.

2. Minum air putih secukupnya.
Tubuh badan kita memerlukan air putih secukupnya untuk membantu menggantikan sel-sel mati. Minum air kosong/air putih sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Ia memastikan sistem dalaman tubuh berfungsi dengan baik. Apabila tubuh mendapat air yang mencukupi, kulit juga akan kelihatan lembap, bersih dan cerah secara semulajadi. Amalan ini juga berkesan untuk menurunkan berat badan.

3. Air Beras
Air cucian beras jangan dibuang. Asingkan dalam bekas atau dalam baldi. Ia membantu menghalus dan mencerahkan kulit secara semulajadi. Amalkan berendam di dalam air beras selama 15 hingga 20 minit setiap hari.

4. Air Rendaman Limau Nipis
Limau nipis dikatakan dapat menghilangkan bau badan dan berfungsi mencerahkan kulit yang tak sekata. Potong limau nipis, letakkan di dalam bekas air. Biarkan selama 40 minit, kemudian mandi dengan air rendaman ini. Lakukan sekerap mungkin.

5. Masker Beras Pulut
Goreng beras pulut tanpa minyak hingga kekuningan. Kemudian, kisar dengan pengisar kering sehingga lumat. Simpan serbuk ini di dalam bekas khas. Setiap hari, bancuh serbuk beras pulut ini dengan air putih dan sapukan pada wajah dan tubuh. Biarkan kering dan bilas dengan air bersih.

6. Yogurt Asli
Yogurt membantu mencerahkan dan melembutkan kulit secara semulajadi. Lumur yogurt asli pada wajah dan leher, boleh juga kalau nak sapu pada badan. Biarkan kering dan bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu dan lihat sendiri hasilnya.

7. Betik Haluskan Kulit
Kisar atau lenyekkan buah betik dan sapu pada muka dan leher. Biarkan sehingga kering, bilas dengan air suam. Amalkan setiap hari untuk kesan yang cepat dan ketara.

Sumber: Majalah Mingguan Wanita Bil. 1661

Menarik betul tengok tujuh petua ni... Petua yang mudah sangat nak buat... Insha Allah boleh cuba... Paling best petua guna betik dan beras pulut tuh... Senang nak buat. Air limau nipis pun menarik untuk dicuba... Tak perlu nak beli produk ratusan ringgit semata-mata nak putih kan... Petua sebegini sememangnya tiada kesan sampingan. 

08 Disember 2015

Disember 08, 2015

Homemade Jamu Kempiskan Perut Buncit!

Sapa perut buncit.... Boleh Cuba ni....

Petua untuk kempiskan perut buncit yang berangin.

Bahan-bahan:
1. 3 sudu halba direndamkan dalamm air, dalam 2 minit dan toskan seketika.
2. 3cm halia muda diparut
3. 4 Ulas bawang putih
4. 15biji lada hitam.


Cara menyediakannya:
Semua bahan-bahan diatas, ditumbuk halba sehingga halus hancur dan kemudian dicampur halia, bawang putih last masukkan lada hitam.
Tumbuk sampai hancur.
Kemudian bahan-bahan tersebut digentel kecil seperti maajun. Boleh disimpan dalam peti sejuk letak satu bekas.
Jamu ini boleh di ambil 2 biji pagi dan 2 biji malam.
Berterusan diamalkan..perut akan kempis.

* tips cara makan ini : selepas menelan jamu ini..standby kan roti atau apa-apa kuih untuk alas perut. Minum dengan air suam.
*badan akan ringan dan angin akan keluar mengempiskan perut.
*perempuan mengandung tidak sesuai diamalkan.




Perkongsian ilmu oleh: Rozaini Abu Bakar 


05 Disember 2015

Disember 05, 2015

Ais Boleh Jadikan Anda Kekal Cantik Sambil Tonton Filem Korea!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pernahkan anda mendengar dengar rawatan kecantikan menggunakan kuib ais ? Adakah rawatan kuit menggunakan kuib ais ini benar - benar berkesan ? Moh la kita tengok apa faedahnya membuat rawatan kulit menggunakan kuib ais .

Cantikkan Kulit Wajah Dengan Ais

Ada beberapa manfaat yang anda boleh dapat apabila membuat rawatan kulit wajah menggunakan kiub ais pada waktu pagi dan malam . Mudah sahaja sebenarnya cantikkan kulit wajah dengan kiub ais ni.


Manfaat cantikkan kulit wajah menggunakan ais ;

1- Kiub Ais Menjadikan Kulit Bercahaya
Bila anda meletakkan kiub ais di atas kulit anda , kiub ais tersebut akan membantu melancarkan peredaran darah di mana kulit anda akan kelihatan sihat bercahaya secara semulajadi. Untuk memberikan kesan yang lebih, anda boleh juga menggunakan kuib ais buah- buahan ke atas wajah anda .

2- Kiub Ais Dapat Mengurangkan Noda
Penggunaan kuib ais dapat mengurangakan noda pada wajah dan radang serta kemerahan jerawat. Anda boleh terus meletakkan kiub ais ke atas jerawat untuk beberapa saat sehingga merasa kebas. Anda boleh lakukannya setiap pagi dan malam.

3- Kiub Ais Dapat Merawat Bulatan Hitam
Kombinasi jus timun dan air rose yang membeku boleh diletakkan di bawah mata atau lingkaran hitam. Ianya dapat mengurangkan bengkak bawah mata akibat tidur lewat malam.

4- Kiub Ais Sebagai Penyegar Kulit
Kiub ais merupakan pelancar atau penyegar kulit yang murah . Anda boleh menggunakannya sebelum memakai alat solek supaya liang-liang pori mengecil . Keadaan itu akan menjadikan bedak asas anda lancar dan sempurna.

5- Kiub Ais Sebagai Pengganti Alat Solek
Anda tidak punya banyak masa untuk memakai alat solek? Jadi, letakkan sahaja kiub ais di wajah anda menggunakan kain balut. Ianya akan menjadikan wajah anda kelihatan berseri dan semulajadi tanpa penggunaan sebarang alat solek.

6- Kiub Ais Menghalang Kedutan
Penggunaan kiub ais pada wajah dapat melambatkan wujudnya garis-garis penuaan serta mengurangkan garis - garis penuan yang sedia ada.

Tips Penting Yang Perlu Anda Tahu Apabila Menggunakan Kiub Ais Pada Wajah

1- Penggunaan kiub ais berkesan tanpa dibalut tetapi anda perlu sentiasa menggunakan sarung tangan supaya anda boleh memegang kiub ais dengan mudah .

2- Menggunakan kiub ais yang berbalut ke atas wajah akan memberi kesan yang sama sekiranya anda meletakkan kiub ais tanpa membalutnya .

3- Sejuk yang melampau akan menghentikan kapilari di bawah kulit . Oleh itu , jangan meletakkan kiub ais kosong yang baru sahaja dikeluarkan dari peti sejuk ke atas wajah anda .

4- Anda juga dilarang menggunakan kiub ais kosong ke atas kulit wajah yang sudah rosak kapilarinya atau meletakkan kuib ais terlalu lama .

5- Sekiranya anda merasa tidak selesa , berhentilah . Elakkan meletakkan kiub ais di satu - satu tempat melebihi 15 minit .

6- Anda boleh mengisi kiub ais dengan air rose , lemon , teh hijau , teh chamomile , timun dan bahan lain yang mesra kulit mengikut keperluan kulit wajah anda .
Sumber: Internet

Mudah sangat tips nih... boleh sangat buat petua ni... sambil tengok tv dan layan movie pun boleh cantik.

08 Jun 2015

Jun 08, 2015

5 Bahan Semula Jadi Untuk Tanggalkan Make Up!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: google images

Bagi yang suka make up, perlu tanggalkan make up sebelum berwuduk agar, wuduk rata pada kulit dan sah wuduk... Zaman sekarang ada beberapa jenama dan peoduk khas penanggal make up.. walaupun dikatakan selamat pada kulit, tapi mungkin ada kesan jangka panjang yang kita tak tahu sebab produk tersebut guna bahan kimia dan alkohol. Namun, ada alternatif lain yang lebih selamat untuk menanggalkan make up... Berikut ialah 5 bahan semula jadi untuk tanggalkan make up. 

Minyak Jojoba 
Titiskan minyak jojoba secukupnya pada wajah anda dan bersihkan dengan menggosok minyak ke seluruh wajah. Hindari kawasan mata dan bersihkan dengan kapas yang sudah dibasahi dengan air mawar atau air biasa. Bersihkan wajah dengan sabun pembersih wajah setelah mencuci solekan tersebut.   

Minyak zaitun 
dan kayu putih 
Campurkan minyak zaitun dan sedikit minyak kayu putih, gosokkan secara perlahan untuk membuang solekan. Gunakan bersama kapas yang sudah dibasahi air mawar. Anda boleh mengulangi langkah ini untuk memiliki wajah yang lebih bersih.   

Minyak kelapa 
Minyak kelapa yang mempunyai tekstur yang ringan dan mudah dibersihkan juga baik digunakan sebagai penanggal mekap. Ambil minyak kelapa secukupnya dan gosok pada wajah. Ulangi sekali lagi untuk kulit wajah lebih bersih daripada kotoran solekan dan bersihkan dengan uncang teh yang sudah digunakan untuk kulit yang mengalami masalah berminyak.   

Susu dan minyak 
kacang badam 
Campuran susu dengan minyak kacang badam boleh membersihkan solekan dengan cepat. Gosok secara perlahan dan berulang kali. Campuran ini juga akan melembabkan kulit secara semula jadi.   

Timun 
Timun memiliki kemampuan untuk membersihkan dan melembapkan kulit. Ambil sebatang timun dan potong secara nipis atau hancurkan, kemudian gosok pada wajah. Membersihkan wajah dengan timun juga akan memperbaiki kulit rosak dan mengurangkan iritasi akibat bahan kimia dalam produk kosmetik.

Sumber: Utusan Malaysia

Bahan yang mudah nak dapat... MF jarang make up tapi bahan yang paling cepat MF guna ialah tisu basah je la... hehe...