20 April 2017

10 Tanda Anda Dah Gemuk!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Masuk anak tiga badan dah rasa lain.. saiz baju banyak bertukar... rasa diri dah naik berat.. walaupun dalam kategori maintain tapi tetap kena berjaga sebab takut melebihi yang normal. I

Tapi ada yang tidak kisah sebab suami tak tegur dan komplen.. suami tak bersuara... nanti isteri merajuk  dan terasa hati pula kan... tapi  ada bahayanya jika biar aje berat naik... Sebab kalau perempuan ni, bila berat naik je.. mudah juga penyakit singgah.. tak kira penyakit fizikal atau dalaman.


Sumber: Google images

Jom semak, kalau mula alami tanda-tanda seperti yang dinyatakan ini, bermakna kena mula mengurangkan berat badan.

1. Payah Nak Bersenam

Suka atau tidak, aktiviti fizikal adalah satu cara yang perlu dan wajib anda lakukan untuk memastikan gaya hidup sihat. Tetapi, jika berat anda menghalang untuk anda lakukan. Jangan putus asa, terus lakukan kerana ia akan menimbulkan keseronokan bila melakukannya. Apabila anda berusaha anda mampu membantu mencapai setiap sasaran dalam setiap aktiviti senaman yang anda rancang.

2. Kuat Berdengkur

Kalau bunyi dengkuran mengganggu orang sekeliling dan setelah bangun tidur anda berasa mamai bermakna berat anda adalah puncanya. Anda berdengkur dengan teruk dan jarang mendapat tidur yang bagus setiap malam, anda boleh menderita masalah apnea tidur. Apnea tidur adalah keadaan pernafasan tidak tetap yang mengganggu tidur akibat berat badan berlebihan. Ini kerana apabila tubuh menyimpan lemak pada bahagian leher, ia boleh menyempitkan laluan udara sekali gus menyebabkan penyempitan dalam pernafasan atau bernafas tersekat-sekat.

3. Rasa Sakit Jika Tersentuh

Anda merasa keadaan ini pada setiap bahagian tubuh. Kerengsaan boleh membuatkan tisu lemak di bahagian bawah kulit rasa sakit apabila disentuh. Jika BMI anda terlalu tinggi, anda rasa sakit di bahagian yang tidak disangka. Pengurangan berat badan mampu mengatasi masalah ini.

4. Buat Kerja Sikit, Cepat Letih

Kerengsaan dalaman menyebabkan lemak berlebihan yang boleh membawa kepada kelesuan. Jika BMI meningkat, dan rutin harian seperti membeli-belah membuatkan anda letih, ini bermakna berat tambahan yang ada pada tubuh mungkin menjadi penyebabnya.

5. Makan Banyak Macam Mana Pun Tetap Rasa Lapar!

Sudah tentu, ini adalah salah satu tanda anda memakan makanan yang salah seperti gula-gula, kekurangan serat, protein dan sebagainya. Tetapi ia juga boleh menjadi gejala-gejala kepada rintangan insulin atau diabetes tahap 2, terutamanya jika anda memiliki BMI yang meningkat bertahun lamanya. Selain itu, penglihatan kabur, rasa berdenyut-denyut, kejang pada tangan atau kaki dan haus melampau juga petanda rintangan insulin. Seiring masa, berat badan berlebihan boleh mencetus keadaan-keadaan yang telah disebutkan tadi. Pengurangan berat badan pula boleh menterbalikkannya.

6. Tetiba Ada Tekanan Darah Tinggi Atau Kolesterol Tinggi

Kurang berat badan boleh mengurangkan jumlah tekanan darah atau jumlah kolesterol tanpa sebarang pengambilan ubat-ubatan. Ini lebih selamat, murah dan lebih menguntungkan daripada makan ubat selama-lamanya.

7. Lilitan Pinggang Lebih Dari 35 Inci

Sains menyatakan bahawa lemak pada perut yang berlebihan boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, diabetes tahap 2, kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi.

8. Hilang Ahli Keluarga Terdekat Akibat Kanser

Lemak berlebihan boleh menghasilkan estrogen secara berlebihan. Ini berkait kepada kanser payudara dan hormon-hormon lain yang boleh merangsang pertumbuhan tumor. Sejarah keluarga menghidap kanser boleh meningkatkan risiko untuk generasi seterusnya menghidapnya. Walaupun tidak terdapat bukti klinikal membuktikan bahawa pengurangan berat badan boleh melindungi diri anda namun kajian telah mengaitkan rendahnya pengurangan berat badan semasa dewasa secara keseluruhannya mampu merendahkan risiko kanser.

9. Sakit Lutut, Pinggul & Belakang

Berat berlebihan boleh memberikan tekanan berlebihan pada sendi. Keadaan ini akan membuatkan tisu di sekeliling sendi telah haus dan menjadikan anda sukar untuk bergerak.

10. Berat Bertambah Setiap Tahun

Apabila anda membesar adalah normal untuk menambah berat badan seiring dengan masa. Tetapi kalau berat anda bertambah walaupun selepas kemuncak, anda mungkin perlu melakukan perubahan tabiat untuk mengelak gejala-gejala yang disebutkan tadi.h

Sumber: Majalah Mingguan WANITA

Daripada 10 tanda ni memang ada juga pada MF... Memang terasa lain sikit tahun ni.... Tak sampai tahap gemuk lagi... Tapi lemak pada part tertentu yang bertambah... Huhu... Nak kena kuruskan juga part tu baru lah selesa... 
Makan Banyak Tapi Kurus, Ini Rahsianya!

Makan Banyak Tapi Kurus, Ini Rahsianya!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Biasakan kita dengar kan.. kalau diet jangan makan nasi.. gantikan nasi dengan sumber karbohidrat yang lain seperti mee, roti ataupun pasta... Tapi sebenarnya nasi bukan musuh pun bagi orang berdiet... Cuma cara kita yang salah dalam ambil pemakanan dan cara kita makan nasi tu yang salah... Jadi, MF petik perkongsian dari saudara Khairul Hafidz ni tentang diet cara yang betul... Makan banyak tapi tetap kurus dan badan tak naik tanpa perlu berlapar ekstrem... 

[Kenyang Tapi Tetap Turun Berat]
Sebenarnya ada cara mudah untuk rasa kenyang tetapi tidak menambah kalori per hari. Jawapannya ada pada pinggan saya. 
Ini adalah pinggan makanan tengah hari setiap hari saya. Nasi saya cuma satu setengah senduk sahaja setiap hari, tapi kenapa saya boleh rasa sangat kenyang setiap kali makan? Jawapannya adalah pada sayur dalam pinggan saya. 
Setiap kali saya makan tengah hari, saya akan mengambil banyak sayur, melebihi nasi yang saya ambil. 
Pengambilan sayuran sangat baik kerana tinggi serat, dan serat boleh memenuhkan ruang perut dan ia akan mempercepatkan rasa kenyang. 
Jadi, lepas ni buat yang nak turunkan berat badan, bukannya tak boleh makan nasi, nak makan nasi tu makan lah, NASI BUKAN PENYEBAB GEMUK. 
Ikuti petua pinggan suku-suku-separuh, kurangkan nasi (jangan pula tinggal terus) dan banyakkan sayuran dan buahan. 
Cubalah, pasti akan rasa kelainannya selepas ini.
Anda kenyang, tapi tetap turun berat badan.

Jadi, yang dok diet tu jangan tak makan nasi tau ambil karbo... Kena ambil... Tapi tukarkan kuantiti dan kualiti menu lauknya... InshaAllah tak kan menggemukkan... 

Memang betul pun petua ni... MF ni sekarang ni kena sindrom lapar ekstrem.. biasalah ibu menyusu kan... MF ingat memang nak kena sediakan stok buah banyak-banyak dalam peti sejuk... MF nak awetkan bagi tahan dua minggu... Sebab kat tempat MF Ni susah nak dapat buah yang segar dan murah... 

Itulah... Nanti nak borong buah dan sayur la banyak-banyak... Biar rasa kenyang tapi sihat... Dan paling penting sihat dan kurus... 

19 April 2017

38 Kata-kata Hikmah Bahasa Arab

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


KATA-KATA HIKMAH BAHASA ARAB

1. ﻣَﻦْ ﺟَﺪَّ ﻭَﺟَﺪَ
Barang siapa bersungguh-sungguh, dapatlah ia.

2. ﻣَﻦْ ﺻَﺒَﺮَ ﻇَﻔِﺮَ
Barang siapa sabar beruntunglah ia.

3. ﻣَﻦْ ﺳَﺎﺭَ ﻋَﻠﻰَ ﺍﻟﺪَّﺭْﺏِ ﻭَﺻَﻞَ
Barang siapa berjalan pada jalannya sampailah ia

4. ﻣَﻦْ ﻗَﻞَّ ﺻِﺪْﻗُﻪُ ﻗَﻞَّ ﺻَﺪِﻳْﻘُﻪُ
Barang siapa sedikit benarnya/kejujurannya, sedikit pulalah temannya.

5. ﺟَﺎﻟِﺲْ ﺃَﻫْﻞَ ﺍﻟﺼِّﺪْﻕِ ﻭَﺍﻟﻮَﻓَﺎﺀِ
Pergaulilah orang yang jujur dan menepati janji.

6. ﻣَﻮَﺩَّﺓُ ﺍﻟﺼَّﺪِﻳْﻖِ ﺗَﻈْﻬَﺮُ ﻭَﻗْﺖَ ﺍﻟﻀِّﻴْﻖِ
  Kecintaan/ketulusan teman itu, akan tampak pada waktu kesempitan.

7. ﻭَﻣَﺎﺍﻟﻠَّﺬَّﺓُ ﺇِﻻَّ ﺑَﻌْﺪَ ﺍﻟﺘَّﻌَﺐِ
Tiada kenikmatan kecuali setelah kepayahan.

8. ﺍﻟﺼَّﺒْﺮُ ﻳُﻌِﻴْﻦُ ﻋَﻠﻰَ ﻛُﻞِّ ﻋَﻤَﻞٍ
Kesabaran itu menolong segala pekerjaan.

9. ﺟَﺮِّﺏْ ﻭَﻻَﺣِﻆْ ﺗَﻜُﻦْ ﻋَﺎﺭِﻓًﺎ
Cobalah dan perhatikanlah, niscaya kau jadi orang yang tahu.

10. ﺍُﻃْﻠُﺐِ ﺍﻟﻌِﻠْﻢَ ﻣِﻦَ ﺍﻟﻤَﻬْﺪِ ﺇِﻟﻰَ ﺍﻟﻠَّﺤْﺪِ
Tuntutlah ilmu sejak dari buaian hingga liang kubur.

11. ﺑَﻴْﻀَﺔُ ﺍﻟﻴَﻮْﻡِ ﺧَﻴْﺮٌ ﻣِﻦْ ﺩَﺟَﺎﺟَﺔِ ﺍﻟﻐَﺪِ
Telur hari ini lebih baik daripada ayam esok hari.

12. ﺍﻟﻮَﻗْﺖُ ﺃَﺛْﻤَﻦُ ﻣِﻦَ ﺍﻟﺬَّﻫَﺐِ
Waktu itu lebih mahal daripada emas.

13. ﺍﻟﻌَﻘْﻞُ ﺍﻟﺴَّﻠِﻴْﻢُ ﻓﻲِ ﺍﻟﺠِﺴِْﻢ ﺍﻟﺴَّﻠِﻴْﻢِ
Akal yang sehat itu terletak pada badan yang sehat.

14. ﺧَﻴْﺮُ ﺟَﻠِﻴْﺲٍ ﻓﻲِ ﺍﻟﺰَّﻣَﺎﻥِ ﻛِﺘَﺎﺏٌ
Sebaik-baik teman duduk pada setiap waktu adalah buku.

15. ﻣَﻦْ ﻳَﺰْﺭَﻉْ ﻳَﺤْﺼُﺪْ
Barang siapa menanam pasti akan memetik (mengetam).

16. ﺧَﻴْﺮُ ﺍﻷَﺻْﺤَﺎﺏِ ﻣَﻦْ ﻳَﺪُﻟُّﻚَ ﻋَﻠﻰَ ﺍﻟﺨَﻴْﺮِ
Sebaik-baik teman itu ialah yang menunjukkan kamu kepada kebaikan.

17. ﻟَﻮْﻻَ ﺍﻟﻌِﻠْﻢُ ﻟَﻜَﺎﻥَ ﺍﻟﻨَّﺎﺱُ ﻛَﺎﻟﺒَﻬَﺎﺋِﻢِ
Seandainya tiada berilmu niscaya manusia itu seperti binatang.

18. ﺍﻟﻌِﻠْﻢُ ﻓﻲِ ﺍﻟﺼِّﻐَﺮِ ﻛَﺎﻟﻨَّﻘْﺶِ ﻋَﻠﻰَ ﺍﻟﺤَﺠَﺮِ
Ilmu pengetahuan diwaktu kecil itu, bagaikan ukiran di atas batu.

19. ﻟَﻦْ ﺗَﺮْﺟِﻊَ ﺍﻷَﻳﺎَّﻡُ ﺍﻟَّﺘﻲِ ﻣَﻀَﺖْ
Tidak akan kembali hari-hari yang telah berlalu.

20. ﺗَﻌَﻠَّﻤَﻦْ ﺻَﻐِﻴْﺮًﺍ ﻭَﺍﻋْﻤَﻞْ ﺑِﻪِ ﻛَﺒِﻴْﺮًﺍ
Belajarlah di waktu kecil dan amalkanlah di waktu besar.

21. ﺍﻟﻌِﻠْﻢُ ﺑِﻼَ ﻋَﻤَﻞٍ ﻛَﺎﻟﺸَّﺠَﺮِ ﺑِﻼَ ﺛَﻤَﺮ 
Ilmu tiada amalan bagaikan pohon tidak berbuah.

22. ﺍﻻﺗِّﺤَﺎﺩُ ﺃَﺳَﺎﺱُ ﺍﻟﻨَّﺠَﺎﺡِ
Bersatu adalah pangkal keberhasilan.

23. ﻻَ ﺗَﺤْﺘَﻘِﺮْ ﻣِﺴْﻜِﻴْﻨًﺎ ﻭَﻛُﻦْ ﻟَﻪُ ﻣُﻌِﻴْﻨﺎً
Jangan engkau menghina orang miskin bahkan jadilah penolong baginya.

24. ﺍﻟﺸَّﺮَﻑُ ﺑِﺎﻷَﺩَﺏِ ﻻَ ﺑِﺎﻟﻨَّﺴَﺐِ
Kemuliaan itu dengan adab kesopanan, (budi pekerti) bukan dengan keturunan.

25. ﺳَﻼَﻣَﺔُ ﺍﻹِﻧْﺴَﺎﻥِ ﻓﻲِ ﺣِﻔْﻆِ ﺍﻟﻠِّﺴَﺎﻥِ
Keselamatan manusia itu dalam menjaga lidahnya (perkataannya).

26. ﺁﺩَﺍﺏُ ﺍﻟﻤَﺮْﺀِ ﺧَﻴْﺮٌ ﻣِﻦْ ﺫَﻫَﺒِﻪِ
Adab seseorang itu lebih baik (lebih berharga) daripada emasnya.

27. ﺳُﻮْﺀُ ﺍﻟﺨُﻠُﻖِ ﻳُﻌْﺪِﻱ
Kerusakan budi pekerti/akhlaq itu menular.

28. ﺁﻓَﺔُ ﺍﻟﻌِﻠْﻢِ ﺍﻟﻨِّﺴْﻴﺎَﻥُ
Bencana ilmu itu adalah lupa.

29. ﺇِﺫَﺍ ﺻَﺪَﻕَ ﺍﻟﻌَﺰْﻡُ ﻭَﺿَﺢَ ﺍﻟﺴَّﺒِﻴْﻞُ
Jika benar kemauannya niscaya terbukalah jalannya.

30. ﻻَ ﺗَﺤْﺘَﻘِﺮْ ﻣَﻦْ ﺩُﻭْﻧَﻚَ ﻓَﻠِﻜُﻞِّ ﺷَﻴْﺊٍ ﻣَﺰِﻳَّﺔٌ
Jangan menghina seseorang yang lebih rendah daripada kamu, karena segala sesuatu itu mempunyai kelebihan.

31. ﺃَﺻْﻠِﺢْ ﻧَﻔْﺴَﻚَ ﻳَﺼْﻠُﺢْ ﻟَﻚَ ﺍﻟﻨَّﺎﺱُ
Perbaikilah dirimu sendiri, niscaya orang-orang lain akan baik padamu.

32. ﻓَﻜِّﺮْ ﻗَﺒْﻞَ ﺃَﻥْ ﺗَﻌْﺰِﻡَ
Berpikirlah dahulu sebelum kamu berkemauan (merencanakan).

33. ﻣَﻦْ ﻋَﺮَﻑَ ﺑُﻌْﺪَ ﺍﻟﺴَّﻔَﺮِ ﺍِﺳْﺘَﻌَﺪَّ
Barang siapa tahu jauhnya perjalanan, bersiap-siaplah ia.

34. ﻣَﻦْ ﺣَﻔَﺮَ ﺣُﻔْﺮَﺓً ﻭَﻗَﻊَ ﻓِﻴْﻬَﺎ
Barang siapa menggali lobang, akan terperosoklah ia di dalamnya.

35. ﻋَﺪُﻭٌّ ﻋَﺎﻗِﻞٌ ﺧَﻴْﺮٌ ﻣِﻦْ ﺻَﺪِﻳْﻖٍ ﺟَﺎﻫِﻞٍ
Musuh yang cerdik pandai, lebih baik daripada kawan yang jahil

36. ﻣَﻦْ ﻛَﺜُﺮَ ﺇِﺣْﺴَﺎﻧُﻪُ ﻛَﺜُﺮَ ﺇِﺧْﻮَﺍﻧُﻪُ
Barang siapa banyak perbuatan baiknya, banyak pulalah temannya.

37. ﺍِﺟْﻬَﺪْ ﻭَﻻَ ﺗَﻜْﺴَﻞْ ﻭَﻻَ ﺗَﻚُ ﻏَﺎﻓِﻼً ﻓَﻨَﺪَﺍﻣَﺔُ ﺍﻟﻌُﻘْﺒﻰَ ﻟِﻤَﻦْ ﻳَﺘَﻜﺎَﺳَﻞُ
Bersungguh-sungguhlah dan jangan bermala-malas dan jangan pula lengah, karena penyesalan itu bagi orang yang bermalas-malas.

38. ﻻَ ﺗُﺆَﺧِّﺮْ ﻋَﻤَﻠَﻚَ ﺇِﻟﻰَ ﺍﻟﻐَﺪِ ﻣَﺎ ﺗَﻘْﺪِﺭُ ﺃَﻥْ ﺗَﻌْﻤَﻠَﻪُ ﺍﻟﻴَﻮْﻡَ
Janganlah menundakan pekerjaanmu hingga esok hari, yang kamu dapat mengejakannya hari ini. 
 
Sumber:  Ustaz Iqbal Zain
 
 
Indah kata-kata hikmah Arab ni... MF share di sini sebagai rujukan masa akan datang.. mana tau boleh digunakan juga sebagai salah satu item untuk hias kelas dan surau sekolah... Kalau ada cikgu atau mana-mana orang persorangan nak kata-kata hikmah begini, boleh copy paste dan designkan cantik-cantik... Tampal pada meja, hari-hari baca dan renungkan... insha Allah, moga ada manfaatnya... 

11 April 2017

Tahukah Anda | Otak Kita Dicuci Ketika Tidur!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pernah tau satu tahap... Otak kita rasa stuck... Lepaih Stu Kita tidur... Lepas bangun tidur baru rasa dapat berfikir semula... Dan rasa otak tu fresh... Nak tahu sebab apa???? 

Satu kajian baru membayangkan seseorang yang nyenyak tidur akan berasa segar dan fokus apabila terjaga.

Ia disebabkan penyelidik menemui sistem baru di kepala yang membersihkan otak ketika orang itu tidur.

Penemuan itu bukan saja dianggap boleh mengubah pemahaman mengenai tidur tetapi juga mungkin membantu untuk merawat masalah seperti Alzheimer yang ada kaitan dengan penambahan toksin dalam otak.


Sistem berhenti ketika jaga

“Kita ada sistem pembersihan yang hampir berhenti ketika kita terjaga dan bermula apabila kita tidur.

“Ia umpama membuka dan menutup paip air, sungguh dramatik,” kata Dr Maiken Nedergaard, pengarah bersama Pusat bagi ‘Translational Neuromedicine’ di Pusat Perubatan Universiti Rochester. 

Nedergaard adalah ketua penyelidik kajian yang disiarkan minggu lalu oleh jurnal Science.

Dia dan rakan mula melaporkannya tahun lalu mengenai sistem pembuangan sisa otak membuang produk toksik yang bertambah ketika seseorang itu terjaga.

Saintis berkenaan menggunakan alat mikroskop pengimbasan baru membolehkan mereka melihat ke dalam tisu termasuk otak tikus.

Mereka mendapati aktiviti pembuangan sisa itu bergerak dengan membuangnya ke dalam sistem pengaliran tubuh hingga sampai ke hati.

Mereka mendapati, ketika seseorang itu tidur, sel otak mengembang yang menambah ruang antara sel hingga 60 peratus membenarkan pembuangan berjalan dengan lancar.

Sumber: Majalah Sains

Menarik kan... Unik penemuan ni... Kerana itulah Allah ciptakan siang dan malam... Siang untuk kita bekerja... Bila malam untuk kita rehatkan diri dan otak kita... Dan otak kita pun dah diset.. kalau terlebih tidur pun buatkan otak kita terlalu kosong... Tu yang orang panggil "benak". 

Jadi, tak hairan, apa yang Allah ciptakan tu memang dah terbaik... Setiap ciptaan Allah ada tanda-tanda kekuasaan-Nya.

08 April 2017

Yang Tersirat Disebalik Trend Edit Gambar Masuk Ke Aplikasi Focus n Filter

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Yang Tersirat Disebalik Trend Edit Gambar Masuk Ke Aplikasi Focus n Filter | Tengah trending hangat sekarang ni... Dan ramai juga yang dah ubah gambar profile guna gambar yang telah diedit guna aplikasi Focus n Filter. 

MF ikut perkembangan semasa... Dan cuba buat atas dasar minat seni bukan kerana nak ikut trend... Sebab lepas berhijrah ke arah sembunyi kan gambar peribadi... Tak lagi teruja nak edit gambar sendiri... Cubaan nak edit gambar kereta kesayangan la... Nak Masuk Aplikasi tu... 

Sebenarnya nak buat sangat tu sebab ada yang kata sampai semalaman buat baru dapat edit... 

Jadi, MF cuba buat semalam... Betullah rupanya memang mencabar nak edit sebab aplikasi agak besar kapasiti data yang digunakan... Jadi, kalau phone yang kecil Processor nya memang jenuh juga nak menunggu... 

Memang betul... Penat nak tunggu... Kena sabar nak buat benda alah ni... 

Step nak masukkan Gambar dalam aplikasi Focus n Filter..
1. Edit gambar guna Aplikasi PicsArt
Caranya, open gambar yang nak diedit... Kemudian > Magic > Rainbow > Save > Back > Discard

2. Open Aplikasi Focus n Filter
Open background > Add Photo > Erase ( buang tepi-tepi gambar biar nampak macam bergabung dengan background yang dipilih)



Nampak macam senang... Sikit je stepnya... Tapi sebenarnya menguji kesabaran... Tapi MF tengok ramai dapat melepasi step ini dengan jayanya.. sanggup sabar, tunggu apps tu loading... 

Itu lah MF nak katakan jika bab dunia kita sanggup sabar tapi kenapa kita tidak sanggup nak bersabar dalam hijrah untuk buat baik... 

Nak edit gambar kita sanggup hadapi cabaran loading aplikasi yang lama... Tapi kenapa kita tak sanggup nak hadapi cabaran dalam hijrah ke arah lebih baik... Tak sanggup nak hadap kata mulut orang lain... 

Itulah... Lemahnya iman kita... Utamakan dunia dari akhirat.. itulah tanda akhir zaman... Jika hal dunia sanggup redah apa sahaja... Tapi bila hal kerohanian dan untuk akhirat... Seribu satu alasan kita ciptakan.... 

Tepuk dada tanya iman wahai kawan... Kita muhasabah diri bersama... Moga trending Aplikasi Focus n Filter ni dapat mendidik kita jadi orang yang kental jiwa zahir dan batinnya... Moga dapat didik kita jadi sabar sebagaimana kita sabar hadap loading nya aplikasi tu... 

Itulah yang tersirat disebalik trend yang melanda sekarang ni... Sama-sama kita renungkan... Semoga bermanfaat... 

07 April 2017

10 Amalan Mudah di Dunia Tapi Mampu Memberi Syafa'at di Akhirat!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Semalam dengar sikit pasal amalan sunnah yang selalu Nabi s.a.W buat.. salah satunya baca Al-Quran... dan ustaz sebut pasal syafa'at... 


Definisi syafa’at

Dari segi bahasa syafa'at bermaksud menjadikan sesuatu genap (berpasangan). 

Dari segi istilah, syafa’at adalah menjadi penengah bagi orang lain untuk mengusahakan kebaikan atau mencegah keburukan. 

Imam Ibnul Atsir berkata, “(Lafaz) syafa’at disebutkan berulang kali dalam hadis-hadis Rasulullah SAW dalam perkara yang berkaitan dengan urusan dunia ataupun akhirat. Syafa’at ini ertinya memohon (kepada Allah SWT) agar (Dia) mengampuni dosa-dosa dan kesalahan (yang terjadi) di antara mereka.


Syarat-syarat untuk Mendapatkan Syafa’at

Semua syafa’at adalah milik Allah SWT semata-mata, maka syafa’at yang diterima di sisi-Nya hanyalah syafa’at yang memenuhi syarat-syarat yang ditentukan-Nya. 

Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

قُلْ لِلَّهِ الشَّفَاعَةُ جَمِيعًا

“Katakanlah, “Semua syafa’at itu milik Allah (semata-mata).” (QS. az-Zumar: 44).

Syarat-syarat diterimanya syafa’at tersebut adalah:

1- Redha Allah SWT terhadap orang yang akan memberi syafa’at.

Dalam hal ini mereka adalah Rasulullah SAW dan para Nabi lainnya ‘alaihissalam, serta para Malaikat dan orang-orang yang soleh dari kaum mukminin, demikian juga anak-anak kaum muslimin yang meninggal dunia sebelum baligh (dewasa), dua atau tiga orang, dapat memberi syafa’at kepada orang tuanya. [Sebagaimana dalam hadits riwayat an-Nasa’i (no. 1876), Ahmad (2/510 dan 6/431) dan al-Hakim  (no. 1416), dinyatakan shahih oleh Imam al-Hakim, adz-Dzahabi dan Syaikh al-Albani.]

2- Redha Allah Ta’ala terhadap orang yang akan diberi syafa’at, berdasarkan firman Allah ‘Azza wa Jalla

وَلا يَشْفَعُونَ إِلا لِمَنِ ارْتَضَى

“Dan mereka tidak (mampu) memberi syafa’at melainkan kepada orang yang diredhai Allah.” (QS. al-Anbiyaa’: 28)

3- Izin Allah SWT dalam pemberian syafa’at tersebut. Dan izin dari-Nya adalah setelah redha-Nya kepada orang yang akan memberi syafa’at dan orang yang akan diberi syafa’at. Firman Allah SWT,

مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلا بِإِذْنِهِ

“Siapakah (tiada seorangpun) yang dapat memberi syafa’at di sisi Allah tanpa izin-Nya.” (QS. al-Baqarah: 255).

Demikian pula firman Allah SWT dalam ayat-ayat berikut,

يَوْمَئِذٍ لا تَنْفَعُ الشَّفَاعَةُ إِلا مَنْ أَذِنَ لَهُ الرَّحْمَنُ وَرَضِيَ لَهُ قَوْلاً

“Pada hari itu (hari kemudian) tidak berguna syafa’at, kecuali (syafa’at) orang yang diberi izin oleh Allah Maha Pemurah, dan Dia telah meredhai perkataannya.” (QS. Thaahaa: 109).

وَكَمْ مِنْ مَلَكٍ فِي السَّمَاوَاتِ لا تُغْنِي شَفَاعَتُهُمْ شَيْئًا إِلا مِنْ بَعْدِ أَنْ يَأْذَنَ اللَّهُ لِمَنْ يَشَاءُ وَيَرْضَى

“Dan betapa banyak Malaikat di langit, syafa’at mereka sedikitpun tidak berguna kecuali setelah Allah mengizinkannya bagi orang yang dikehendaki dan diredhai-Nya.” (QS an-Najm: 26)

[Lihat kitab-kitab berikut: Tafsir Ibnu Katsir (4/72), Tafsir al-Qurthubi (15/264), Fathul Majiid (hal. 244-245), Syarhul Aqiidatil Waasithiyyah (2/168) dan Al-Irsyad ila Shahiihil I’tiqaad (hal. 224)]



10 Amalan yang Menjadikan Sebab Seseorang Memperoleh Syafa’at pada Hari Kiamat

Setiap muslim mendambakan syafa’at Nabi Muhammad SAW, kerana pada hari Kiamat nanti, tidak ada yang menolong seorang hamba, kecuali Allah Ta’ala, kemudian amal-amal soleh yang dikerjakan seorang hamba, serta syafa’at Nabi Muhammad SAW


Cara-cara seorang muslim untuk mendapatkan syafa’at iaitu:

1. Tauhid dan mengikhlaskan ibadah kepada Allah serta ittiba’ kepada Rasulullah SAW.

Tauhid sebagai penyebab yang paling besar untuk mendapatkan syafa’at pada hari Kiamat. Nabi s.aw pernah ditanya: “Siapakah orang yang paling bahagia dengan syafa’atmu pada hari Kiamat?” Nabi menjawab :

أَسْعَدُ النَّاسِ بِشَفَاعَتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ مَنْ قَالَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ خَالِصًا مِنْ قَلْبِهِ أَوْ نَفْسِهِ

“Yang paling bahagia dengan syafa’atku pada hari Kiamat adalah, orang yang mengucapkan Laa ilaahaa illallaah dengan ikhlas dari hatinya atau dirinya”. [HR Bukhari, no. 99]


2. Membaca al Qur`an.

Dari Abi Umamah bahawasanya dia mendengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

اقْرَءُوا الْقُرْآنَ فَإِنَّهُ يَأْتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ شَفِيعًا لِأَصْحَابِهِ

“Bacalah al Qur`an. Sesungguhnya al Qur`an akan datang pada hari Kiamat sebagai pemberi syafa’at bagi sahabatnya…” [HR Muslim, no.804].

Yang dimaksud para sahabat al Qur`an, mereka adalah orang-orang yang membacanya, mentadabburinya, dan mengamalkan isinya. 



3. Sering Membaca Surat Al-Mulk

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

سُورَةٌ مِنَ الْقُرْآنِ ثَلاَثُونَ آيَةً تَشْفَعُ لِصَاحِبِهَا حَتَّى يُغْفَرَ لَهُ {تَبَارَكَ الَّذِى بِيَدِهِ الْمُلْكُ}. وفي رواية: فأخرجته من النار و أدخلته الجنة »

“Satu surah dalam al-Qur’an (yang terdiri dari) tiga puluh ayat (pada hari kiamat) akan memberi syafa’at (dengan izin Allah Ta’ala) bagi orang yang selalu membacanya (dengan merenungkan ertinya) sehingga Allah mengampuni (dosa-dosa)nya, (iaitu surah al-Mulk): “Maha Suci Allah Yang di tangan-Nyalah segala kerajaan/kekuasaan, dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu”. Dalam riwayat lain: “…sehingga dia dikeluarkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam surga” [HR Abu Dawud (no. 1400), at-Tirmidzi (no. 2891), Ibnu Majah (no. 3786), Ahmad (2/299) dan al-Hakim (no. 2075 dan 3838), dinyatakan shahih oleh imam al-Hakim dan disepakati oleh imam adz-Dzahabi, serta dinyatakan hasan oleh imam at-Tirmidzi dan syaikh al-Albani]



4. Puasa

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

الصِّيَامُ وَالْقُرْآنُ يَشْفَعَانِ لِلْعَبْدِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ يَقُولُ الصِّيَامُ أَيْ رَبِّ مَنَعْتُهُ الطَّعَامَ وَالشَّهَوَاتِ بِالنَّهَارِ فَشَفِّعْنِي فِيهِ وَيَقُولُ الْقُرْآنُ مَنَعْتُهُ النَّوْمَ بِاللَّيْلِ فَشَفِّعْنِي فِيهِ قَالَ فَيُشَفَّعَانِ

“Puasa dan al Qur`an akan memberi syafa’at kepada seorang hamba pada hari Kiamat kelak. Puasa akan berkata : “Wahai, Rabb-ku. Aku telah menahannya dari makan pada siang hari dan nafsu syahwat. Kerananya, perkenankan aku untuk memberi syafa’at kepadanya”. Sedangkan al Qur`an berkata : “Aku telah melarangnya dari tidur pada malam hari. Kerananya, perkenankan aku untuk memberi syafa’at kepadanya”. Maka keduanya pun memberi syafa’at”. [HR Ahmad, II/174; al Hakim, I/554; dari Abdullah bin ‘Amr. Sanad hadis ini hasan. Hadis ini disahihkan oleh al Hakim dan disetujui oleh Imam adz Dzahabi. Kata Imam al Haitsami, diriwayatkan oleh Ahmad dan Thabrani dalam Mu’jam Kabir. Rijal hadis ini rijal sahih. Lihat Majma’uz Zawaid III/181. Disahihkan oleh al Albani dalam Tamamul Minnah, hlm. 394]

5. Tinggal di Madinah, sabar tehadap cubaannya, dan mati disana.

Abu Sa’id pernah mendengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

لَا يَصْبِرُ أَحَدٌ عَلَى لَأْوَائِهَا فَيَمُوتَ إِلَّا كُنْتُ لَهُ شَفِيعًا أَوْ شَهِيدًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِذَا كَانَ مُسْلِمًا

“Tidaklah seseorang sabar terhadap kesusahannya (Madinah) kemudian dia mati, kecuali aku akan memberikan syafa’at padanya, atau menjadi saksi baginya pada hari Kiamat. Jika dia seorang muslim” [HR Muslim, no.1374, 477; dari Abu Sa’id al Khudri].

لَا يَصْبِرُ عَلَى لَأْوَاءِ الْمَدِينَةِ وَشِدَّتِهَا أَحَدٌ مِنْ أُمَّتِي إِلَّا كُنْتُ لَهُ شَفِيعًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَوْ شَهِيدًا

“Tidaklah seseorang dari umatku sabar terhadap cubaan Madinah dan kesusahannya, kecuali aku akan memberikan syafa’at padanya atau menjadi saksi baginya pada hari Kiamat”. [HR Muslim, no.1378, 484; dari Abu Hurairah].

مَنْ اسْتَطَاعَ أَنْ يَمُوتَ بِالْمَدِينَةِ فَلْيَمُتْ بِهَا فَإِنِّي أَشْفَعُ لِمَنْ يَمُوتُ بِهَا

“Barangsiapa yang ingin mati di Madinah, maka matilah disana. Sesungguhnya aku akan memberi syafa’at bagi orang yang mati disana“. [HR Ahmad, II/74,104; Tirmidzi, no.3917; Ibnu Majah, no.3112; Ibnu Hibban, no. 3741, dari Ibnu Umar. Tirmidzi berkata: “Hadis ini hasan sahih”].

6. Selawat kepada Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wa sallam. 

Dari Ibnu Mas’ud, bahawasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

أَوْلَى النَّاسِ بِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَكْثَرُهُمْ عَلَيَّ صَلَاةً

“Orang yang paling berhak mendapatkan syafa’atku pada hari kiamat adalah yang paling banyak selawat kepadaku” [HR Tirmidzi, no.484, hasan].

7. Memperbanyak sujud.

Dari Rabi’ah bin Ka’ab al Aslami, dia berkata: “Aku pernah bermalam bersama Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam, lalu aku mendatangi beliau sambil membawa air untuk wudhu’ beliau. Kemudian beliau berkata kepadaku,’Mintalah’. Aku berkata,’Aku minta untuk dapat menemanimu di syurga,’ kemudian beliau berkata, ‘Atau selain itu?’ Aku berkata,’Itu saja’. Lalu beliau Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

فَأَعِنِّي عَلَى نَفْسِكَ بِكَثْرَةِ السُّجُودِ

“Tolonglah aku atas dirimu dengan banyak bersujud”. [HR Muslim, no.489, 226].

8. Doa setelah azan

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

مَنْ قَالَ حِينَ يَسْمَعُ النِّدَاءَ اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ وَالصَّلَاةِ الْقَائِمَةِ آتِ مُحَمَّدًا الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ وَابْعَثْهُ مَقَامًا مَحْمُودًا الَّذِي وَعَدْتَهُ حَلَّتْ لَهُ شَفَاعَتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ

“Barangsiapa yang membaca ketika mendengar azan “Allohumma Robba hadzihid da’watit taammah wash sholaatil qooimah aati muhammadanil wasiilata wal fadhiilah wab’atshu maqoomam mahmuudah alladzii wa’attah” [Ya Allah, Rabb pemilik panggilan yang sempurna ini dan solat (wajib) yang didirikan. Berilah al wasilah (darjat di syurga), dan keutamaan kepada Muhammad, dan bangkitkan beliau, sehingga boleh menempati maqam terpuji yang engkau janjikan]. Maka dia berhak mendapatkan syafa’atku pada hari Kiamat”. [HR Bukhari no.614, dari Jabir bin Abdillah]

Dari Abdullah bin ‘Amr bin Al ‘Ash, beliau mendengar Nabi SAW bersabda,

إِذَا سَمِعْتُمُ الْمُؤَذِّنَ فَقُولُوا مِثْلَ مَا يَقُولُ ثُمَّ صَلُّوا عَلَىَّ فَإِنَّهُ مَنْ صَلَّى عَلَىَّ صَلاَةً صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ بِهَا عَشْرًا ثُمَّ سَلُوا اللَّهَ لِىَ الْوَسِيلَةَ فَإِنَّهَا مَنْزِلَةٌ فِى الْجَنَّةِ لاَ تَنْبَغِى إِلاَّ لِعَبْدٍ مِنْ عِبَادِ اللَّهِ وَأَرْجُو أَنْ أَكُونَ أَنَا هُوَ فَمَنْ سَأَلَ لِىَ الْوَسِيلَةَ حَلَّتْ لَهُ الشَّفَاعَةُ

“Apabila kalian mendengar mu’adzin, maka ucapkanlah sebagaimana yang diucapkan oleh muadzin, lalu berselawatlah kepadaku, maka sungguh siapa saja yang berselawat kepadaku sekali, Allah akan berselawat kepadanya sebanyak 10x. Kemudian mintalah pada Allah wasilah bagiku kerana wasilah adalah sebuah kedudukan di syurga. Tidaklah layak mendapatkan kedudukan tersebut kecuali untuk satu orang di antara hamba Allah. Aku berharap aku adalah dia. Barangsiapa meminta wasilah untukku, dia berhak mendapatkan syafa’atku.” (HR. Muslim no. 875) 


9. Solatnya sekelompok orang muslim terhadap mayat muslim.

Rasulullah SAW bersabda :

مَا مِنْ مَيِّتٍ تُصَلِّي عَلَيْهِ أُمَّةٌ مِنْ الْمُسْلِمِينَ يَبْلُغُونَ مِائَةً كُلُّهُمْ يَشْفَعُونَ لَهُ إِلَّا شُفِّعُوا فِيهِ

“Tidaklah seorang mayat disolatkan oleh sekelompok orang Islam yang jumlah mereka mencapai seratus, semuanya memintakan syafa’at untuknya, melainkan syafa’at itu akan diberikan pada dirinya“. [HR Muslim, no. 947, 58].

مَا مِنْ رَجُلٍ مُسْلِمٍ يَمُوتُ فَيَقُومُ عَلَى جَنَازَتِهِ أَرْبَعُونَ رَجُلًا لَا يُشْرِكُونَ بِاللَّهِ شَيْئًا إِلَّا شَفَّعَهُمْ اللَّهُ فِيهِ

“Tidaklah seorang muslim meninggal dunia, lalu jenazahnya disolatkan oleh empat puluh orang yang tidak menyekutukan Allah dengan sesuatu apapun, melainkan Allah akan memberikan syafa’at kepadanya”. [HR Muslim, no.948, 59]. 

10. Doa Anak Soleh

Nabi SAW bersabda :

إن الله ليرفع الدرجة للعبد الصالح في الجنة فيقول : يا رب أنى لي هذه ؟ فيقول باستغفار ولدك لك )) رواه أحمد

“ Sesungguhnya Allah Ta’ala mengangkat darjat seorang Hamba yang soleh ke dalam syurga , maka hamba ini berkata ;”Wahai Tuhanku dari manakah aku mendapatkan hal ini ?” maka Allah menjawab: “ Dengan Istigfar yang dimintakan oleh anakmu.” HR. Ahmad: 5092, Bukhori dalam Adabul Mufrod dan dishahihkan Al-Albani)

Hadis tersebut senada dengan hadis:

إِذَا مَاتَ الإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلاَّ مِنْ ثَلاَثَةٍ إِلاَّ مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

“Apabila manusia meninggal dunia, terputuslah segala amalannya, kecuali dari tiga perkara: sadaqah jariyah, ilmu yang bermanfaat atau anak soleh yang mendoakannya”. [HR. Muslim, Abu Dawud dan Nasa’i]

Demikianlah 9 amalan atau perkara yang menyebabkan seseorang berhak atas syafa’at. Mudah-mudahan kita termasuk orang yang mendapatkan syafa’at Nabi Muhammad SAW pada hari kiamat nanti... Berusahalah untuk mendapatkan syafa'at kerana syafaat dapat melindungi kita dari azab api neraka.. 

Sumber: internet

06 April 2017

7 Keajaiban Dunia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


7 Keajaiban Dunia | Seorang guru memberikan tugasan kepada pelajarnya untuk menuliskan 7 Keajaiban Dunia. 

Sebelum kelas bersurai, semua pelajar diminta untuk mengumpulkan tugasan mereka.

Seorang gadis kecil yang paling pendiam di kelas itu, menyiapkan tugasannya paling akhir dengan perasaan ragu-ragu. Tidak ada seorangpun yang memperhatikan hal itu…

Selepas itu, guru memeriksa semua tugasan itu.

Sebahagian besar pelajar menulis demikian...

Tujuh Keajaiban Dunia:
1. Piramid
2. Taj Mahal
3. Tembok Besar Cina
4. Menara Pisa
5. Kuil Angkor
6. Menara Eiffel
7. Kuil Parthenon


 


Di saat memeriksa tugasan pelajarnya yang paling terakhir itu, guru terdiam...tugasan terakhir itu adalah milik si gadis kecil pendiam tadi…isi jawapannya adalah :

Tujuh Keajaiban Dunia:
1. Boleh Melihat
2. Boleh Mendengar
3. Boleh Menyentuh
4. Boleh DiSayangi
5. Boleh Merasai
6. Boleh Tertawa, dan
7. Boleh Mencintai…

Setelah duduk diam beberapa saat, guru menutup semua tugasan pelajarnya.

Kemudian menundukkan kepalanya dan berdoa...

Mengucap syukur untuk gadis kecil pendiam dikelasnya yang telah mengajarkannya sebuah pelajaran hebat, yaitu:
'Tidak perlu mencari sampai ke hujung bumi untuk menemukan keajaiban. Keajaiban itu ada di sekeliling kita untuk kita miliki dan tak lupa untuk kita syukuri...'
Sumber: Bahagian Dakwah JAKIM 

Kita tak pernah renung di cermin lihat banyak keajaiban yang ada pada diri kita. Tanda kekuasaan Allah, banyak pada diri kita sendiri... 

Pada wajah sendiri kita boleh fikir dah kenapa kedudukan mata, telinga, hidung, mulut kita sebegini rupa... Tidakkah itu dikira sebagai keajaiban???? Renungkan dan fikirkan bersama...  

03 April 2017

Cara Mudah Nak Dapat Pahala Masa Tidur...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Adab Tidur

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا أَوَى أَحَدُكُمْ إِلَى فِرَاشِهِ فَلْيَأْخُذْ دَاخِلَةَ إِزَارِهِ فَلْيَنْفُضْ بِهَا فِرَاشَهُ وَلْيُسَمِّ اللَّهَ فَإِنَّهُ لَا يَعْلَمُ مَا خَلَفَهُ بَعْدَهُ عَلَى فِرَاشِهِ فَإِذَا أَرَادَ أَنْ يَضْطَجِعَ فَلْيَضْطَجِعْ عَلَى شِقِّهِ الْأَيْمَنِ وَلْيَقُلْ سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ رَبِّي بِكَ وَضَعْتُ جَنْبِي وَبِكَ أَرْفَعُهُ إِنْ أَمْسَكْتَ نَفْسِي فَاغْفِرْ لَهَا وَإِنْ أَرْسَلْتَهَا فَاحْفَظْهَا بِمَا تَحْفَظُ بِهِ عِبَادَكَ الصَّالِحِينَ

Dari Abu Hurairah bahwasanya Rasulullah SAW telah bersabda: "Apabila seseorang hendak berbaring, maka hendaklah ia mengambil alat pembersih untuk membersihkan alas tidurnya dan sebutlah nama Allah, kerana ia tidak tahu apa yang terdapat di atas tempat tidurnya. Apabila seseorang hendak tidur, maka hendaknya ia tidur dengan mengiring ke kanan dan mengucapkan doa: 'Maha suci Engkau ya Allah, Tuhanku. Dengan nama-Mu aku baringkan tubuhku dan kerana-Mu lah aku bangun dari tidur. Apabila Engkau mematikanku, maka berilah ampunan dan apabila Engkau menghidupkanku, maka peliharalah sebagaimana Engkau memelihara hamba-hamba-Mu yang soleh.'  (HR Muslim No: 4889) Status: Hadis Sahih


sumber: google images

Pengajaran:

1.  Islam adalah agama yang sempurna dan menyeluruh termasuk perkara yang kecil seperti adab ketika tidur.

2.  Rasulullah mengajar cara terbaik ketika seseorang hendak tidur:

a.  Membersihkan tempat tidur terlebih dahulu, seperti membersihkan cadar yang digunakan.

b.  Menyebut nama Allah paling kurang kalimah Basmallah

c.  Berbaring dengan mengiringkan lambung ke sebelah kanan

d.  Membaca doa, antara contoh doa:

سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ رَبِّي بِكَ وَضَعْتُ جَنْبِي وَبِكَ أَرْفَعُهُ إِنْ أَمْسَكْتَ نَفْسِي فَاغْفِرْ لَهَا وَإِنْ أَرْسَلْتَهَا فَاحْفَظْهَا بِمَا تَحْفَظُ بِهِ عِبَادَكَ الصَّالِحِينَ

Moga Allah menjaga, memelihara sepanjang kita tidur dan mengampunkan dosa kita.

Jom amalkan adab sebelum tidur semoga tidur kita juga beroleh pahala... Mudahkan sebenarnya nak buat pahala... Kita la pilih sendiri nak pahala ke nak dosa.. syurga atau neraka... 

Selamat malam... 

02 April 2017

11 Akibat Maksiat!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

11 AKIBAT MAKSIAT | Maksiat? Apa itu maksiat? Biasanya yang orang faham maksiat tu couple... Minum arak,buka aurat atau perkara yang memang terangan nampak jahat tapi jahat yang kecik pun dikatakan, tapi senang kata semua perkara yang mengundang kemurkaan Allah, sama ada kecil atau besar itulah maksiat... Habuan kepada maksiat ialah dosa... dan dosa tempatnya di neraka.. Tapi kesan maksiat dan dosa ni kat dunia dah boleh dapat... cuma kadang kita tak perasan. 

Jadi, jom semak diri, adalah kesan ini adalah sebab maksiat yang kita buat... 

1) Maksiat Menghalangi Ilmu Pengetahuan
Ilmu adalah cahaya yang dipancarkan ke dalam hati. Namun, kemaksiatan dalam hati dapat menghalangi dan memadamkan cahaya tersebut. Ketika Imam Malik melihat kecerdasan dan daya hafal Imam Syafi'e yang luarbiasa, beliau (Imam Malik) berkata, "Aku melihat Allah telah menyiratkan cahaya di dalam hatimu, wahai anakku. Janganlah engkau padamkan cahaya itu dengan maksiat".

2) Maksiat mengahalangi Rezeki
Jika ketakwaan adalah penyebab datangnya rezeki, maka meninggalkannya bererti menimbulkan kefakiran. "Seorang hamba dicegah dari rezeki akibat dosa yang diperbuatnya". (HR Ahmad)

3) Maksiat Menimbulkan Jarak dengan Allah
Diriwayatkan ada seorang lelaki yang mengeluh kepada seorang arif tentang kesunyian jiwanya. Sang arif berpesan, "Jika kegersangan hatimu akibat dosa-dosa, maka tinggalkanlah (perbuatan dosa itu). Dalam hati kita, tak ada perkara yang lebih pahit daripada kegersangan dosa di atas dosa".

4) Maksiat Menjauhkan Pelakunya Dari Orang Lain
Terutama dari golongan yang baik. Semakin berat tekanannya, maka semakin jauh pula jaraknya hingga berbagai manfaat dari orang yang baik terhalangi. Kesunyian dan kegersangan ini semakin menguat hingga berpengaruh pada hubungan dengan keluarga, anak-anak dan hati nuraninya sendiri. Seorang salaf berkata, "Sesungguhnya aku bermaksiat kepada Allah, maka aku lihat pengaruhnya pada perilaku binatang(kenderaan) dan isteriku".



5) Maksiat Menyulitkan Urusan
Jika ketakwaan dapat memudahkan segala urusan, maka pelaku maksiat akan menghadapi kesulitan dalam menghadapi segala urusannya.

6) Maksiat menggelapkan hati
Ketaatan adalah cahaya, sedangkan maksiat adalah gelap-gulita. Ibnu Abbas RA berkata, "Sesungguhnya perbuatan baik itu mendatangkan kecerahan pada wajah dan cahaya pada hati, kekuatan badan dan kecintaan. Sebaliknya, perbuatan buruk itu mengundang ketidakceriaan pada raut muka, kegelapan di dalam kubur dan di hati, kelemahan bada n, susutnya rezeki dan kebencian makhluk".

7) Maksiat Melemahkan Hati dan Badan
Kekuatan seorang mukmin terpancar dari kekuatan hatinya. Jika hatinya kuat maka kuatlah badannya. Tapi bagi pelaku maksiat, meskipun badannya kuat, sesungguhnya dia sangat lemah jika kekuatan itu sedang dia perlukan, hingga kekuatan pada dirinya sering menipu dirinya sendiri. Lihatlah bagaimana kekuatan fizik dan hati kaum muslimin yang telah mengalahkan kekuatan fizik bangsa Persia dan Romawi.

8) Maksiat Menghalangi Ketaatan
Orang yang melakukan dosa dan maksiat akan cenderung untuk memutuskan ketaatan. Seperti selayaknya orang yang satu kali makan tetapi mangalami sakit yg berpanjangan dan menghalanginya dari memakan makanan lain yang lebih baik.

9) Maksiat Memendekkan Umur dan Menghapus Keberkahan
Pada dasarnya umur manusia dihitung dari masa hidupnya. Sementara itu tak ada yang namanya hidup kecuali jika kehidupan itu dihabiskan dengan ketaatan, ibadah, cinta dan zikir kepada Allah serta mementingkan keredhaanNya.

10) Maksiat Menumbuhkan Maksiat Lain
Seorang ulama salaf berkata bahawa jika seorang hamba melakukan kebaikan, maka hal tersebut akan mendorong dia untuk melakukan kebaikan yang lain dan seterusnya. Dan jika seorang hamba melakukan keburukan, maka dia pun akan cenderung untuk melakukan keburukan yang lain sehingga keburukan itu menjadi kebiasaan bagi si pelaku.

11) Maksiat Mematikan Bisikan Hati Nurani
Maksiat dapat melemahkan hati dari kebaikan dan sebaliknya akan menguatkan kehendak untuk berbuat maksiat yang lain. Maksiat juga dapat memutuskan keinginan seseorang untuk bertaubat.

" Wahai hamba-hambakKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah Mahamengampuni dosa-dosa semuanya. Sungguh, Dialah yang Maha Pemgampun, Maha Penyayang." [39 : 53]

Wallahu a'lam

Kredit:Ustaz JafriMahmoodi



31 Mac 2017

Diskaun Hingga 85% Barangan Anak di Lazada Big Baby Fair Sekarang!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Jom Berjimat Beli Barangan Anak di Lazada Big Baby Fair | Dengan peningkatan kos sara hidup, buatkan orang sangat berhati-hati berbelanja zaman sekarang ni kan... segala benda buat kira-kira takut terlebih bajet. Bagi yang ada anak lagilah, bukan nak berkira dengan anak, tapi buat kira-kira kerana barangan antara yang termahal zaman sekarang ni... seorang anak sahaja makan kos beribu dah kadang-kadang. Jadi  sewajarnya kita kena merancang dengan lebih baik dalam membuat sebarang pembelian. Tapi, dalam nak buat kira-kira ni,  Lazada ingin berkongsi keceriaan bersama ibu-bapa atau bakal ibu bapa sempena kempen Big Baby Fair” yang akan berlangsung dari 29 March hingga 2 April ini. Ibu bapa boleh menikmati tawaran terbaik dan harga bagi pelbagai jenis produk bayi!

Tawaran ni mampu membuatkan ibu bapa meroyan nak membeli belah ok! MF antara yang biasa membeli belah barangan anak di Lazada terutamanya Lampin pakai buang.


Korang berpeluang menikmati diskaun sehingga 80% untuk pelbagai barangan termasuklah lampin, fesyen kanak-kanak dan kelengkapan bayi. 80% tu, mana nak dapat, kat shopping mall biasa pun susah nak dapat sale meletop macam ni.

Antara jenama terkemuka yang para rakyat Malaysia boleh dapatkan sepanjang kempen “Big Baby Fair” termasuklah Mamypoko, Huggies, Nestle, Sweet Cherry, Pediasure, Goo.N, Wyeth, Anakku dan Fisher Price dan banyak lagi. Ohoiii... rambang mata dah ni... 


 



Huggies juga menawarkan harga diskaun sehingga 43% untuk kesemua jenis lampin bayi. Menarik kan?



Memang jimat, tak perlu keluar dari rumah, kita boleh membeli belah barangan bayi dengan mudah di Lazada Malaysia. JImat masa, jimat duit parking, jimat tenaga dan paling utama, jimat banyak duit poket sebab sale yang tak masuk akal. Selain itu, ianya juga menjimatkan kerana Lazada menawarkan pelbagai cara pembayaran sama ada melalui kad kredit, kad debit, ATM Deposit, pembayaran Online dan paling best Cash On Delivery.. pilih sahaja mana yang selesa bagi anda.



Bukan sahaja kita akan menikmati diskaun hebat dan jualan segera daripada jenama di atas tetapi juga boleh mengharapkan penghantaran percuma apabila anda membeli produk terpilih! Best ni.. bab free pos ibarat hadiah besar bagi sesiapa yang shopping online.

MF memang yakin walau dengan apa cara penghantaran sekalipun, barangan kita akan sampai dengan selamat... insha Allah.. 

Selain itu, ibu bapa juga berpeluang untuk memenangi hadiah hebat dengan menyertai peraduan di media sosial Lazada Malaysia seperti di Facebook dan Instagram.



Lazada Big Baby Fair Blogger Contest
Yang ni berita best bagi blogger Malaysia. Blogger-blogger Malaysia juga berpeluang untuk memenangi Lazada Malaysia shopping voucher dengan menyertai Lazada Big Baby Fair Blogger Contest. 6 Blogger bertuah berpeluang memenangi voucher membeli-belah Lazada Malaysia bernilai RM500 setiap seorang. Lazada Big Baby Fair Blogger Contest bermula pada 27 March dan akan tamat pada 2 April 2017.

Sila ke http://www.lazada.com.my/blogger-contest/ untuk maklumat lanjut.

Tunggu apa lagi, inilah masanya untuk membeli-belah! Layari Lazada Big Baby Fairsekarang. Kempen ni buatkan MF sendiri tak senang duduk.. rasa nak memborong barang anak je banyak-banyak..terutamanya lampin pakai buang la... haishhh....

26 Mac 2017

Today is Purple Day | Pakai Baju Ungu Hari Ini Tanda Sokongan Kepada Pesakit Sawan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Today is Purple Day | Pakai Baju Ungu Hari Ini Tanda Sokongan Kepada Pesakit Sawan! | Hari ni adalah hari purple rupanya... Terbaca kat Google Plus la tadi, rupanya hari ni adalah hari purple sedunia... 


Kenapa purple???

Hari Ungu atau Purple Day adalah hari bersejarah yang dicipta oleh Cassidy Megan pada tahun 2008. Purple Day dicipta untuk memberi motivasi kepada dirinya supaya kuat melawan penyakit Epilepsy. Matlamat Cassidy adalah untuk mendapatkan orang bercakap mengenai epilepsi dalam usaha untuk menghapuskan mitos dan memaklumkan mereka yang mempunyai sawan bahawa mereka tidak keseorangan.

Pada tahun 2009, Anita Kaufmann Foundation and Epilepsy Association of Nova Scotia  berpangkalan di New York bergabung untuk melancarkan Hari Ungu di peringkat antarabangsa. Sebagai penaja global Hari Ungu, kedua-dua organisasi komited untuk bekerjasama dengan individu dan organisasi di seluruh dunia untuk menggalakkan kesedaran epilepsi.

Usaha-usaha gabungan AKF dan EANS telah membawa kepada penglibatan pelbagai organisasi, sekolah, perniagaan, ahli politik dan selebriti seluruh perkataan. Pada 26 Mac, 2009, lebih 100,000 pelajar, 95 tempat kerja dan 116 ahli-ahli politik mengambil bahagian dalam Hari Ungu. Penaja utama juga membangunkan bahan pemasaran dan media disediakan untuk muat turun percuma.



Pengenalan Kepada Penyakit Epilepsi

Epilepsi (epilepsy) adalah satu daripada gangguan otak pertama yang dapat dijelaskan dan dinyatakan sejak zaman Babylon purba lebih daripada 3000 tahun yang lampau. Perkataan epilepsi berasal daripada perkataan Greek yang bermaksud serangan. Epilepsi merupakan masalah gangguan fungsi otak pada sel saraf ataupun sel neuron tertentu yang menyebabkan otak tidak berfungsi dengan baik. Bagi pesakit epilepsi, aktiviti sel-sel neuron terganggu dan ini menyebabkan gangguan pada deria rasa, emosi dan kelakuan ataupun kadang kala sawan, kekejangan otot dan tidak sedarkan diri. Semasa berlakunya sawan, impuls daripada neuron dapat meningkat sehingga 500 kali dalam satu saat lebih laju daripada biasa di mana kadar normal 80 kali sesaat. 
Pada sesetengah penghidap penyakit ini, ia hanya berlaku sekali sekala dan pada sebahagian yang lain ia dapat meningkat sehingga ratusan kali sehari. Lebih kurang 2 juta rakyat Amerika Syarikat, 1 nisbah 100 mengalami sawan tanpa sebab ataupun didiagnosis sebagai epilepsi. Lebih kurang 8 peratus daripadanya yang didiagnos dengan epilepsi. Ianya dapat diawasi dengan perubatan moden dan pembedahan. Walau bagaimanapun 20 peratus daripada pesakit epilepsi mengalami sawan berulang walaupun menerima rawatan terbaik. Doktor memanggil keadaan ini sebagai keadaan sawan yang tidak dapat dikesan. Tidak semua yang mengalami sawan didiagnos sebagai pesakit epilepsi tetapi hanya apabila individu itu mengalami sawan dua kali ataupun lebih, ianya dianggap epilepsi. 
Epilepsi bukan sejenis penyakit berjangkit dan tidak disebabkan oleh penyakit mental ataupun terencat akal. Sesetengah pesakit yang mengalami terencat akal mungkin ada pengalaman sawan. Ramai orang yang mengalami epilepsi mempunyai kecerdasan normal ataupun lebih tinggi. Kadangkala sawan menyebabkan kerosakan otak apabila berkeadaan teruk. Namun tidak banyak sawan yang memberi kesan merbahaya kepada otak. Sebarang perubahan yang berlaku biasanya sukar difahami dan ianya tidak jelas walaupun perubahan-perubahan ini disebabkan oleh sawan itu sendiri ataupun disebabkan oleh perkara lain. 
Walaupun epilepsi sukar diubati, bagi sesetengah individu ia hilang begitu saja. Ada kajian mendapati kanak-kanak yang mengalami epilepsi yang tidak diketahui puncanya mempunyai 68 hingga 92 peratus untuk sembuh sepenuhnya selepas 20 tahun didiagnos. Kemungkinan sihat sepenuhnya adalah agak sukar bagi orang dewasa ataupun kanak-kanak yang mengalami sindrom epilepsi yang teruk. Namun ia dapat diubati dengan menggunakan teknik perubatan yang moden ataupun pembedahan epilepsi. 
Epilepsi adalah satu gangguan yang berpunca daripada banyak sebab. Apa sahaja yang menganggu aktiviti normal neuron sama ada berpunca daripada penyakit, kerosakan pada otak, perkembangan otak yang tidak normal dapat menyebabkan berlakunya sawan. Epilepsi berlaku berpunca daripada impuls otak yang tidak normal, iaitu ketidakseimbangan dalam penghantaran isyarat pada sel saraf yang dikenali sebagai penghantar impuls saraf ataupun gabungan daripada faktor-faktor yang lain. 
Para pengkaji berpendapat pesakit epilepsi pada tahap serius mengalami pencetusan penghantaran impuls saraf yang meningkatkan aktiviti neuron. Manakala pesakit epilepsi pada tahap rendah mengalami penghalang penghantar impuls saraf yang mengurangkan aktiviti neuron pada otak. Kedua-dua keadaan ini menyebabkan epilepsi. 
Kajian paling popular yang dilakukan bagi penyakit epilepsi adalah gama-aminobutyric acid (GABA) yang menjadi penghalang penghantaran impuls saraf. Kajian ini mengkaji cara sejenis ubat dapat memberi tindak balas pada penghantaran impuls saraf otak dan cara otak bertindak balas . Selain daripada itu mereka juga mengkaji pencetusan penghantaran impuls saraf seperti glutamate. 
Kajian pada haiwan menunjukkan otak berterusan menyesuaikan diri dengan perubahan pada rangsangan dan perubahan kecil pada aktiviti neuron. Apabila ianya berulang berkemungkinan membawa kepada epilepsi mendadak. Para penyelidik membuat penyelidikan sama ada fenomena yang dipanggil penularan ini juga berlaku kepada manusia. 
Dalam kebanyakan kes, epilepsi juga mungkin terjadi daripada perubahan yang bukan daripada sel neuron otak yang dinamakan glia. Sel ini menyelaras kandungan bahan kimia dalam otak yang dapat memberi kesan kepada isyarat neuron. 
Lebih kurang separuh daripada semua kes sawan tidak diketahui sebabnya. Walau bagaimanapun dalam kes-kes lain, sawan secara jelasnya berkaitan dengan jangkitan, kecederaan ataupun lain-lain masalah yang dapat dikenal pasti. 
Kajian menunjukkan faktor genetik adalah faktor yang paling penting berlakunya epilepsi. Beberapa jenis epilepsi dikesan di mana terdapat keabnormalan dalam jenis gen tertentu. Kebanyakan jenis epilepsi cenderung terjadi kepada ahli keluarga, di mana gen mempengaruhi epilepsi. Lebih 500 jenis genetik yang diketahui membawa kepada epilepsi. 
Gen juga mungkin dikawal oleh aspek-aspek lain dalam badan yang bertindak balas pada ubat-ubatan dan setiap orang mudah terkena sawan. Keabnormalan pada gen yang mengawal pemindahan neuron pada peringkat kritikal dalam perkembangan otak dapat membentuk neuron-neuron yang abnormal ataupun dplasiais di dalam otak yang menyebabkan epilepsi. 
Bagi sesetengah kes, gen menyebabkan berlakunya sawan, walaupun bagi mereka yang tidak mempunyai sejarah keluarga yang mengalami gangguan sawan. Individu ini mungkin mempunyai satu keabnormalan yang baru ataupun mutasi di dalam epilepsi yang berkaitan dengan gen.
-Sumber: Majalah Sains-

Jadi sebagai tanda sokongan dan memberi semangat kepada pesakit sawan, salah satunya kita sebarkan kempen kesedaran dan sokongan penyakit epilepsi dan juga menyokong kempen ini dengan memakai baju ungu hari ini... MF baru teringat pasal ni... Balik ni nak pakai baju ungu la... sebagai tanda sokongan... Moga pesakit sawan ni cepat sembuh dan kuat menghadapi dugaan hidup... Penyakit sawan ni bukan penyakit biasa, ada yang boleh disembuhkan ada yang berlarutan hingga dewasa... Jadi sesiapa yang pernah berhadapan dengan pesakit ini tahu lah kan... kesan penyakit ni.. sangat berbahaya, bahkan boleh sebabkan kematian dan kecacatan kekal. 

Bagi bayi dan kanak-kanak yang demam mudah kena sawan... Sebab tu bila demam pastikan demam dikawal dan paling utama basahkan kepala anak sentiasa... supaya suhu tinggi tak sampai ke saraf kepala. 

Sumber rujukan: purpleday.com
Sumber gambar: google images

24 Mac 2017

Cara Baca Tekanan Darah!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Setiap orang pasti pernah kena periksa tekanan darah. Hatta kita demam, pergi klinik atau hospital, mesti akan diperiksa tekanan darah kita.. Setiap kali bacaan darah diambil, mesti doktor akan tulis dua nombor, atas dan bawah... owh.. kadang doktor tulis, yang atas tinggi, bawah macam ok sikit tapi paras jaga-jaga... ada kan macam tu...

Jadi, macam mana nak baca tekanan darah tu??? Apa maksud nombor atas bawah tu???

Jom faham, cara tekanan darah kita dibaca...

 

Jadi, faham dah kan.. MF pun dah faham, cara darah kita dibaca oleh doktor.. takde la terpinga-pinga lagi.. 


Info Grafik ini dibawakan oleh: MedikTV

23 Mac 2017

30 Cara mudah Jimatkan Air!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sejak pindah ke Johor bajet untuk bil air dan elektrik berubah... Berubah banyak... Kalau bil api masih boleh bajet lagi... Tapi bila air tak dapat nak bajet sangat.. sebab katanya tarif bil air meningkat di Johor.. tak tau la kan.. tapi sekarang ni.. kami bayar bil air setiap bulan mesti lebih RM50... Kalau dulu, RM50 tu adalah bajet bil air dan api masa kami dok di KL. jauh beza kan...

Tapi tetap usaha untuk jimatkan air supaya tak dikira membazir dan melambung bil air...



Jadi, ada beberapa tips mudah untuk kita amalkan bagi menjimatkan air..

Tandas

  • Gunakan tandas yang mempunyai keupayaan curahan yang rendah (contohnya memlih sistem curahan yang berkeupayaan sebanyak 6 liter atau kurang) atau letakkan sebotol air ke dalam tangki curahan untuk mengurangkan air yang dicurah.
  • Kurangkan kekerapan curahan dalam sehari.
  • Sentiasa  melakukan pemeriksaan untuk mengenal pasti sebarang kebocoran.
  • Masukkan pewarna ke dalam tangki curahan dan memeriksa sekiranya terdapat air bewarna yang meleleh keluar ketika dan selepas curahan.


Bilik Mandi

  • Kurangkan masa mandian dan gunakan pancuran mandian bertekanan rendah.
  • Letakkan sebuah baldi berhampiran dengan pancuran ketika mandi untuk mengumpul air yang berlebihan. Air ini boleh digunakan untuk mencurah tandas atau menyiram taman.
  • Tutup pancuran mandian ketika bersabun.
Sinki

  • Jangan biarkan air mengalir ketika mencuci muka, menggosok gigi atau bercukur. Cara terbaik ialah menggunakan air di dalam bekas.
  • Baiki sebarang paip yang bocor atau yang sentiasa menitiskan air.


Taman

  • Siram taman dan pokok bunga ketika senja atau awal pagi untuk mengelakkan kehilangan air melalui penyejatan akibat daripada kepanasan.
  • Jangan menyiram pokok bunga secara berlebihan dan elakkan penyiraman ketika musim hujan.
  • Ubahsuai pemercik di taman supaya kadar air yang digunakan tidak berlebihan. Jika kawasan taman yang kecil, gunakan baldi atau salur getah.
  • Sentiasa memeriksa dan meugubah suai pemercik mengikut cuaca.
  • Elakkan penggunaan baja yang berlebihan dan gunakan baja nitrogen berasaskan air.
  • Pilih landskap taman yang tidak memerlukan air yang banyak.
  • Pastikan ketinggian rumput di taman lebih kurang 6 sm kerana rumput yang sederhana panjang dapat menyimpan air dengan lebih berkesan.
  • Gunakan penyapu untuk membersihkan kawasan luar rumah dan tepi rumah serta elakkan daripada menjirus air untuk membersihkan sampah sarap.
  • Sebaik mungkin gunakan bekas tadahan bagi menyiram taman.


Dapur

  • Jangan gunakan air yang mengalir untuk mencuci pinggan dan mangkuk, gunakan air yang ditadahkan di dalam sinki.
  • Pastikan paip ditutup dengan ketat untuk mengelakkan air terus menitis.
  • Simpan sebotol air di dalam peti sejuk atau gunakan ais jika memerlukan air sejuk.
  • Cuci sayur- sayuran, buah- buahan atau makanan di dalam sinki yang berisi air dan elakkan air mengalir.
  • Pastikan mesin basuh penuh muatan cucian kerana setiap cucian akan menggunakan air yang sama walaupun pakaian hanya sedikit sahaja.


Garaj

  • Gunakan baldi untuk mencuci kereta dan elakkan pengunaan salur getah.
  • Elakkan tumpahan minyak kerana minyak memerlukan air yang banyak dan sabun untuk membersihkannya.


Cara-Cara Menjimatkan Air

  • Pastikan anda sentiasa menghadiri perjumpaan dan perbincangan mengenai air di kawasan anda.
  • Sentisa melakukan pemeriksaan terhadap sistem paip dalaman di rumah untuk mengelakkan sebarang kebocoran.
  • Maklumkan sebarang kerosakkan paip kepada pihak berkuasa dengan serta merta.
  • Galakkan aktiviti- aktiviti kesedaran dan penjimatan air di sekolah yang berhampiran kawasan rumah anda.
  • Bekerjasama dengan pihak kerajaan dalam penjimatan dan pemuliharaan air.
  • Gunakan air tadahan hujan untuk kegunaan di garaj, ditaman dan sekiranya boleh untuk curahan tandas simbah.
Sumber: FOMCA

Itu antara langkah mudah nak jimatkan air... Kadang orang tak faham cara menjimatkan air ni... Tu yang dikatakan pengotor dan sebagainya. Selagi boleh jimat kita jimatkanlah kan... Sebab membazir itu amalan syaitan...

22 Mac 2017

Betul Ke Ada Istilah Bercinta #TillJannah???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Bercinta hingga ke syurga... Betulkah istilah ini... Betulkah kita akan jumpa suami kita semula di syurga nanti??? Dan kalau lelaki atau perempuan yang belum kahwin akan berkahwin di syurga... Betul ke???

Pertanyaan ini sebenarnya mewakili setiap pasangan yang memang cinta #tilljannah. Menjadi kemusykilan sama ada mereka akan berjumpa dengan pasangannya atau sebaliknya.


sumber: google image

Ini jawapan daripada Imam Muawwidz Al-Ansori Dzulkefly. Ikuti perkongsiannya.

Bismillahir rahmannir rahim,
Terima kasih kerana bertanya, saya menjawab dengan membawakan ayat Al-Quran, hadis dan juga pandangan ulama'
1. “Masuklah kamu ke dalam syurga, kamu dan isteri-isteri kamu digembirakan.” (QS. Az Zuhruf: 70) 
Jika seorang wanita meninggal sebelum dia sempat menikah dengan seorang lelaki maka Allah lah yang menikahkannya kelak di surga dengan seorang lelaki dunia, sebagaimana sabda Rasulullah SAW 
2. ”Tidaklah ada di syurga seorang bujang.” (HR. Muslim). 
3. Al-Syeikh Ibnu Utsaimin mengatakan bahawa jika seorang wanita belum menikah di dunia maka Allah SWT yang menikahkannya dengan seseorang yang menyedapkan pandangan matanya di syurga. Kenikmatan di syurga tidaklah terbatas untuk kaum lelaki akan tetapi untuk kaum lelaki dan wanita dan diantara kenikmatan itu adalah pernikahan. Demikian halnya dengan seorang wanita yang meninggal dalam keadaan sudah dicerai.

Demikian pula terhadap seorang wanita yang suaminya tidak masuk syurga. Syeikh Ibnu Utsaimin mengatakan bahawa seorang wanita yang masuk syurga dan belum menikah atau suaminya tidak termasuk ke dalam ahli syurga maka jika wanita itu masuk syurga dan di syurga terdapat lelaki dunia yang belum menikah maka seorang dari merekalah yang menikahinya.

Adapun seorang wanita yang meninggal setelah menikah dan dia termasuk ahli syurga maka di syurga dia akan bersama suaminya yang menikahinya saat meninggalnya.

Adapun seorang wanita yang ditinggal suaminya terlebih dahulu kemudian ia tidak menikah lagi setelahnya hingga dia meninggal dunia maka wanita itu akan menjadi isterinya di syurga.

Adapun seorang wanita yang ditinggal suaminya terlebih dahulu kemudian ia menikah lagi setelah itu maka wanita itu menjadi isteri bagi suaminya yang terakhir walaupun wanita itu pernah menikah dengan beberapa lelaki, sebagaimana sabda Rasulullah saw, ”Seorang isteri untuk suaminya yang terakhir.” (Silsilatu al Ahadits ash Shahihah Lil Albani)
Semoga ia menjawab..
Wallahualam.. 

Jadi faham lah sekarang... Nak bercinta till jannah kan... Kena la usaha sama-sama ke Jannah... Jangan sebut je bercinta hingga ke syurga.. rumahku syurgaku tapi amalan dan perangai macam nak ke neraka je... Sama-sama beringat!!! 

21 Februari 2017

13 KISAH BURUNG MENURUT AL-QURAN

13 KISAH BURUNG MENURUT AL-QURAN

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Baru-baru ni berlaku fenomena burung purple menyerang Facebook... dah reda sikit dah sekarang... MF takde lah terjebak dengan burung tu... Takde faedah rasanya... Dan sekarang ni lagilah tak layan icon pelik-pelik sebab dah uninstall facebook dan guna Facebook Lite yang lebih ringan.. maklumlah handphone tua dah kan.. Smartphone ni kalau lebih 3 tahun kira tua dah tu... Tak kan tukar atau beli smartphone lain selagi boleh guna yang tu.. walaupun dah retak seribu dah screen belakang tu.. 


Sumber: Google images

Ok.. Back to our topic... Disebabkan burung tu jadi viral.. MF nak kongsikan artikel menarik iaitu kisah burung yang terdapat dalam al-Quran... 

Jom baca..


# KISAH 1
Burung adalah makhluk ciptaan Allah. 

Firman Allah SWT:

Maksudnya: "Dan tiadalah binatang-binatang yang ada di bumi dan burung-burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan umat (juga) seperti kamu. tiadalah kami alpakan sesuatupun dalam Al-Kitab, kemudian kepada Tuhanlah mereka dihimpunkan." [Surah 6 Al-An’am: 38] 

Sebahagian Mufassirin menafsirkan Al-Kitab itu dengan Luh Mahfudz dengan erti bahawa nasib semua makhluk itu sudah dituliskan (ditetapkan) dalam Luh Mahfudz. Dan ada pula yang menafsirkannya dengan Al-Quran dengan erti: dalam Al-Quran itu telah ada pokok-pokok agama, norma-norma, hukum-hukum, hikmah-hikmah dan pimpinan untuk kebahagiaan manusia di dunia dan akhirat, dan kebahagiaan makhluk pada umumnya.

# KISAH 2
Burung terbang dengan izin Allah.

Firman Allah SWT:

Maksudnya: "Tidakkah mereka memperhatikan burung-burung yang dimudahkan terbang di angkasa bebas. tidak ada yang menahannya selain daripada Allah. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang beriman." [Surah 16 An-Nahl:79] 

Maksudnya: "Dan apakah mereka tidak memperhatikan burung-burung yang mengembangkan dan mengatupkan sayapnya di atas mereka? Tidak ada yang menahannya (di udara) selain yang Maha Pemurah. Sesungguhnya Dia Maha melihat segala sesuatu." [Surah 67 Al-Mulk: 19] 


# KISAH 3
Bilakah Burung Bertasbih Memuji Allah?


Burung bertasbih dengan mengembangkan sayapnya. Subhanallah ! Firman Allah SWT:

Maksudnya: "Tidaklah kamu tahu bahwasanya Allah: kepada-Nya bertasbih apa yang di langit dan di bumi dan (juga) burung dengan mengembangkan sayapnya. masing-masing telah mengetahui (cara) sembahyang dan tasbihnya, dan Allah Maha mengetahui apa yang mereka kerjakan." [Surah 24 An-Nuur: 41] 

# KISAH 4
Burung bertasbih bersama Nabi Daud.

Maksudnya: "Dan telah kami tundukkan gunung-gunung dan burung-burung, semua bertasbih bersama Daud. dan Kamilah yang melakukannya." [Surah 21 Al-Anbiyaa’: 79]

Maksudnya: (Kami berfirman): "Hai gunung-gunung dan burung-burung, bertasbihlah berulang-ulang bersama Daud", [Surah 34 Saba’: 10]

# KISAH 5
Belajar dari burung gagak.

Maksudnya: "Kemudian Allah menyuruh seekor burung gagak menggali-gali di bumi untuk memperlihatkan kepadanya (Qabil) bagaimana seharusnya menguburkan mayat saudaranya. Berkata Qabil: "Aduhai celaka aku, mengapa aku tidak mampu berbuat seperti burung gagak ini, lalu aku dapat menguburkan mayat saudaraku ini?" Kerana itu jadilah dia seorang diantara orang-orang yang menyesal." [Surah 5 Al-Maidah : 31] 

Dipahami dari ayat Ini bahawa manusia banyak pula mengambil pelajaran dari alam dan jangan segan-segan mengambil pelajaran dari yang lebih rendah tingkatan pengetahuannya.

# KISAH 6
Hidup setelah mati.

Maksudnya: "Dan (Ingatlah) ketika Ibrahim berkata: "Ya Tuhanku, perlihatkanlah kepadaku bagaimana Engkau menghidupkan orang-orang mati." Allah berfirman: "Belum yakinkah kamu ?" Ibrahim menjawab: "Aku telah meyakinkannya, akan tetapi agar hatiku tetap mantap (dengan imanku) Allah berfirman: "(Kalau demikian) ambillah empat ekor burung, lalu cincanglah semuanya olehmu. (Allah berfirman): "Lalu letakkan diatas tiap-tiap satu bukit satu bagian dari bagian-bagian itu, kemudian panggillah mereka, nescaya mereka datang kepadamu dengan segera." dan ketahuilah bahawa Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana." [Surah 2 Al-Baqarah: 260] 

# KISAH 7
Nabi Isa menciptakan burung dari tanah.

Maksudnya: "Dan (sebagai) Rasul kepada Bani Israil (yang Berkata kepada mereka): "Sesungguhnya aku telah datang kepadamu dengan membawa sesuatu tanda (mukjizat) dari Tuhanmu, yaitu aku membuat untuk kamu dari tanah berbentuk burung; Kemudian aku meniupnya, maka ia menjadi seekor burung dengan seizin Allah;" [Surah 3 Ali Imran: 49] 

Maksudnya:  "Dan (ingatlah pula) diwaktu kamu membentuk dari tanah (suatu bentuk) yang berupa burung dengan izin-Ku, kemudian kamu meniup kepadanya, lalu bentuk itu menjadi burung (yang sebenarnya) dengan izin-Ku." [Surah 5 Al-Maidah:110] 

# KISAH 8
Burung dalam mimpi.

Maksudnya: "Dan bersama dengan dia masuk pula ke dalam penjara dua orang pemuda. berkatalah salah seorang diantara keduanya: "Sesungguhnya aku bermimpi, bahwa aku memeras anggur." dan yang lainnya berkata: "Sesungguhnya aku bermimpi, bahwa aku membawa roti di atas kepalaku, sebahagiannya dimakan burung." berikanlah kepada kami ta'birnya; Sesungguhnya kami memandang kamu termasuk orang-orang yang pandai (mena'birkan mimpi)." [Surah 12 Yusuf:36] 

Menurut riwayat dua orang pemuda itu adalah pelayan-pelayan raja; seorang pelayan yang menguruskan minuman raja dan yang seorang lagi tukang buat roti.

Maksudnya: "Hai kedua penghuni penjara: "Adapun salah seorang diantara kamu berdua, akan memberi minuman tuannya dengan khamar; adapun yang seorang lagi maka ia akan disalib, lalu burung memakan sebahagian dari kepalanya. Telah diputuskan perkara yang kamu berdua menanyakannya (kepadaku)." [Surah Yusuf: 41] 

# KISAH 9
Burung; Nabi Daud dan Sulaiman.

Maksudnya: "Dan Sulaiman telah mewarisi Daud, dan dia berkata: "Hai manusia, kami telah diberi pengertian tentang suara burung dan kami diberi segala sesuatu. Sesungguhnya (semua) Ini benar-benar suatu kurnia yang nyata". Dan dihimpunkan untuk Sulaiman tentaranya dari jin, manusia dan burung lalu mereka itu diatur dengan tertib (dalam barisan)."  [Surah An-Naml: 16-17] 

Nabi Sulaiman menggantikan kenabian dan kerajaan nabi Daud 'alaihissalam serta mewarisi ilmu pengetahuannya dan Kitab Zabur yang diturunkan kepadanya.

Maksudnya: "Dan (Kami tundukkan pula) burung-burung dalam keadaan terkumpul. masing-masingnya amat taat kepada Allah." [Surah 38 Shaad: 19] 

# KISAH 10
Hud-hud burung yang beriman.

Firman Allah SWT:

Maksudnya: "Dan dia (Nabi Sulaiman) memeriksa burung-burung lalu berkata: "Mengapa aku tidak melihat hud-hud (sejenis burung pelatuk), apakah dia termasuk yang tidak hadir. Sungguh aku benar-benar akan mengazabnya dengan azab yang keras atau benar-benar menyembelihnya kecuali jika benar-benar dia datang kepadaku dengan alasan yang terang". Maka tidak lama kemudian (datanglah hud-hud), lalu ia berkata: "Aku telah mengetahui sesuatu yang kamu belum mengetahuinya; dan kubawa kepadamu dari negeri Saba suatu berita penting yang diyakini. Sesungguhnya aku menjumpai seorang wanita (ratu Balqis) yang memerintah mereka, dan dia dianugerahi segala sesuatu serta mempunyai singgasana yang besar. Aku mendapati dia dan kaumnya menyembah matahari, selain Allah; dan syaitan telah menjadikan mereka memandang indah perbuatan-perbuatan mereka lalu menghalangi mereka dari jalan (Allah), sehingga mereka tidak dapat petunjuk, Agar mereka tidak menyembah Allah yang mengeluarkan apa yang terpendam di langit dan di bumi dan yang mengetahui apa yang kamu sembunyikan dan apa yang kamu nyatakan. Allah, tiada Tuhan yang disembah kecuali Dia, Tuhan yang mempunyai 'Arsy yang besar". Berkata Sulaiman: "Akan kami lihat, apa kamu benar, ataukah kamu termasuk orang-orang yang berdusta. Pergilah dengan (membawa) suratku ini, lalu jatuhkan kepada mereka, Kemudian berpalinglah dari mereka, lalu perhatikanlah apa yang mereka bicarakan" [Surah 27 An-Naml: 20-28] 

# KISAH 11
Jatuh disambar burung.

Maksudnya: "Dan barangsiapa mempersekutukan sesuatu dengan Allah, maka adalah ia seolah-olah jatuh dari langit lalu disambar oleh burung, atau diterbangkan angin ke tempat yang jauh." [Surah 22 Al-Hajj: 31]

# KISAH 12
Burung pelempar batu.

Maksudnya: "Dan dia mengirimkan kapada mereka burung yang berbondong-bondong, yang melempari mereka dengan batu (berasal) dari tanah yang terbakar," [Surah 105 Al-Fiil: 3-4]

# KISAH 13
Daging burung makanan penghuni Surga.

Maksudnya: "Dan daging burung dari apa yang mereka (penghuni surga) inginkan." [Surah 56 Al-Waqi’ah: 21] 

Semoga Allah memberi kita nikmat makan daging burung di dunia dan di akhirat. Amiiin! Susah nak dapat makan daging burung ni... Pernah MF mengidam nak makan burung puyuh... punyalah susah nak dapat... ALhamdulillah.. rezeki juga.. dapat makan masa bulan Ramadhan.