Memaparkan catatan dengan label Penghargaan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Penghargaan. Papar semua catatan

13 Julai 2018

Julai 13, 2018

Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018 | Jika dulu, MF selalu tengok pencapaian setiap bulan dan terus up entry... Tapi sejak dua tiga tahun ni, jarang dapat up entry mengenai statistik blog ni... sibuk dan jarang dapat ngadap PC.

Statistik blog ni penting... untuk marketing bagi blogger yang jana income dan sebagai penaik semangat dan motivasi diri sendiri... Bukan untuk menunjuk blog kita bagus dan baik... Terpulanglah kalau ada yang fikir gitu.

MF, suka up entry ini, sebab pemangkin semangat untuk terus berblog dan mencurah idea dan berikan ilmu pada semua pembaca.

Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018


Ini hasil blog www.mariafirdz.com sepanjang bulan Januari 2018 hingga bulan Jun 2018. 

Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018
STATISTIK BULAN JANUARI 2018

Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018
STATISTIK BULAN FEBRUARI 2018


Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018
STATISTIK BULAN MAC 2018


Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018
STATISTIK BULAN APRIL 2018

Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018
STATISTIK BULAN MEI 2018


Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018
STATISTIK BULAN JUN 2018

Memang turun naik-turun naik la Pageview dan User tuh... 

Cuma bulan Mei dan Jun nampak stabil sikit peningkatan... 

Tak sangka la juga sebab dalam kelam kabut up entry... dapat juga kekalkan Pageview tinggi macam tu... 


Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018

Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018
PERBEZAAN STATISTIK JAN-JUN 2017 DAN JAN-JUN 2018

Ini pula perbezaan statistik tengah tahun bagi tahun lepas dan tahun ni... Alhamdulillah, nampak ada peningkatan... kecuali Exit tu... nampaknya kena pulun sikit up entry best dan buat lebih banyak link... Maknanya kena rajinkan diri blogwalking... huhu...

Pencapaian Blog Januari 2018 Hingga Jun 2018
RANKING ALEXA 13 JUN 2018

Pencapaian Alexa dah lama tak check... Alhamdulillah... ada peningkatan yang agak banyak... Harap bertahan... 

Entry pula tak banyak sangat... 
Sekarang ni dua entry je paling banyak... Ada masa lebih baru 3 entry sehari... 
Kadang takde entry langsung sehari... 

Pencapaian hari ni adalah usaha gigih MF masa lalu... Masa anak dua dulu, MF gigih up entry, buat itu ini untuk blog ni... Sanggup bersengkang mata pepagi, buat blog, edit coding dan up entry... Alhamdulillah... hasilnya, kini tak perlu nak bersusah payah dah... hanya up entry sehari je paling kurang, untuk terus maintainkan blog ni... 

Itulah... bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian... 

Terima kasih  buat suami, serta pengunjung serta blogger yang sentiasa support blog ni...

01 Julai 2018

Julai 01, 2018

10 Keping Mask Muka Free Hasil Menang Giveaway

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

10 Keping Mask Muka Free Hasil Menang Giveaway | Bila bosan, ada kelapangan, ada jemputan MF akan cuba join mana-mana giveaway yang munasabah anjuran mana-mana Blogger. Tak kira lah Blogger baru atau Blogger otai...

Aktiviti join giveaway ni macam satu terapi diri dalam berblog...

Untuk rehatkan minda dari menaip Entry yang mencabar minda, MF akan join giveaways atau segmen di blog. Tapi segmen dan giveaways di Facebook atau Instagram jarang join sebab nak kena share, like komen yang kadang potensi nak menang tu rendah.

Jadi, blog best... Walaupun ramai tapi insha Allah . Ada rezeki menang lah...

Yang terbaru MF join giveaways anjuran blogger aerillhassan.blogspot.com.

MF ni kalau join giveaways ke segmen ke, join je pastu  dah tak ingat dah menang ke hapa...

Jadi, bila diberitahu baru akan tau...

Jadi, bila semak dan tau je dah umum pemenang, terkejut sebab menang first prize... Tak tau pun menang apa.. 

Sekali baru tau menang mask muka... Tapi tak la banyak mana..

Alhamdulillah .. Rezeki kan..

10 Keping Mask Muka Free Hasil Menang Giveaway


Lepas dah send detail semua. . Tunggu je la.. Tak lama pun... Dua tiga hari dah terima barangnya. 



Banyak rupanya .. Ada 10 Keping Mask Muka...  Hadiah ni ditaja oleh Blogger Asyiqin. Terima kasih... Moga lapang rezeki.. 

Puas pakai la kan...

Dalam gambar tinggal 8 keping sebab dah pakai 2 keping dah...

Satu suami pakai, satu lagi MF pakai..  😁

Ni tengok la bila sempat dapat pakai lagi.

Maklumlah #makanak4 mana nak dan jaga muka sangat la ni...

Sedih tengok muka sendiri...

Memang nak kena rawat muka ni sebelum teruk...

Ni berpunca burn sebab 4 jam berjemur tengah padang ajar budak kawad kaki... Mujur menang... Tak sia-sia la muka macam ni.. Haha..

OK.. Done bebel...

Lambat entry hari ni sebab uruskan rumah seorang diri bila suami kurang sihat... Jadi, mana sempat nak berblog daaa...

Tapi sayang blog ni... Gigih up juga satu entry hari ni walaupun lambat...

Sekian... 

13 Jun 2018

Jun 13, 2018

41 Ucapan dan Pantun Hari Raya Aidilfitri

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

41 Ucapan dan Pantun Hari Raya Aidilfitri | Zaman sekarang dah canggih... kad raya dah lama pupus tapi tak pupus terus, cuma dah kurang orang gunakan kad raya. Tambah dengan servis dari pos laju yang bermasalah akibat kekurangan pekerja, lagilah orang dah malas nak hantar kad raya.

Jadi, ucapan raya secara digital melalui SMS atau Whatsapp menjadi pilihan masa kini.

Ucapan raya , mesti ayatnya canggih sikit kan... Jadi MF kongsikan koleksi ucapan dan pantun hari raya aidilfitri yang best.

41 Ucapan dan Pantun Hari Raya Aidilfitri
41 Ucapan dan Pantun Hari Raya Aidilfitri

41 Ucapan dan Pantun Hari Raya Aidilfitri

#ucapanraya 1

Tangan dihulur maaf dipinta,
Erat hubungan sesama kita,
Semoga gembira di hari yang mulia ini,
Salah dan silap harap dimaaf,
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf Zahir dan Batin.

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 2

Katak kenyang lalu tertidur,
Gajah pitam lantas terjatuh,
Andai tak sampai tangan menghulur,
Ku pohon keampunan dari jauh.

Satu Syawal menjelang tiba,
Takbir bergema mengegarkan jiwa,
Sekiranya ada salah dan dosa,
Ampun dipinta dihari mulia.
Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin.

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 3

Gemersik takbir mengundang hiba,
Salam diutus tanda ingatan,
Syawal dinanti menjelang tiba,
Salam diutus pohon kemaafan.
Maaf zahir dan batin.

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 4

Cahaya ramadam berlalu pergi,
Menyambut tibanya Aidilfitri,
Ampun maaf segala peri,
Semoga ikatan kekal dihati.
Selamat Hari Raya Maaf zahir batin.

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 5

Andai jemari tak sempat berjabat,
andai raga tak dapat bertatap,
seiring beduk yang menggema,
seruan takbir yang berkumandang,
ku aturkan salam menyambut
hari raya idul fitri,
jika ada kata serta khilafku membekas lara,
mohon maaf lahir dan batin.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 6

Jika jiwa sebening air,
maka jangan keruhkan.
Jika hati seputih awan,
jangan mendungkan.
Raih kemenangan dengan saling bermaafan.
Selamat Hari Raya Idul Fitri.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 7

Ramadhan bakal beransur pergi,
Syawal menjelma di aidilfitri,
Seikhlas hati menyusun jari,
memohon dimaaf kekhilafan diri,
Salam Aidilfitri, maaf zahir batin
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 8

Bakar lemang sambil berdiri,
Untuk juadah AIDIL Fitri,
NAk antar KAD RAYA Posmen dah cuti,
SMS aje penggganti diri.
Maaf Zahir dan Batin,
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 9

Jambangan indah lagi Berseri,
Mnjadi hiasan di Aidilfitri,
SMS dkirim pengganti diri.
Tanda ingatan tk lupa dihati,
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 10

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Mohon maaf Zahir dan Batin.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 11

Tiba kita di musim perayaan,
Ramai juga yang shopping sakan.
Salam lebaran daku ucapkan,
Di hari raya saling bermaafan.
Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 12

Kian Berlabuh Tirai Ramadhan,
Lambaian Syawal Kian Dinanti,
Luhur Hati Ikhlas Kemaafan,
Semoga Kesalahan Dimaafi,
Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 13

Ada mata pandanglah keindahan,
Ada mulut berbudilah pertuturan;
Ada hati berilah kesayangan,
Ada salah silap silalah maafkan.

Terlebih bisa tutur bicara,
Disimpan jangan ampun dipinta,
Syawal dinanti kan kunjung tiba,
Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.. ;b

Buat meriam pasang pelita,
Asap keluar bunyi tak de,
Ucapan raya maaf dipinta,
Harap tak de yang mengguris jiwe.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 14

Ucapan Raya bahasa Nogori 9:

Kalau dilipek sebosar kuku. Kalau dibontang sebosar alam.
Kok hilang dicaghi. Kok hanyut dipinteh. Kok tonggolam disolam.

Datang biarla nampak muko. Kok poei biarla nampak belakang.

Jauh diimbau,dokek digamit. Seuntai salam,sojambak kato.

Dogup bicagho, meghisik raso.

Salam Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin daripada (nama penghantar dan family)
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 15

Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi,
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa,
Dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata

Dalam gurau dan senda tentu ada khilaf dan dosa.

MOHON AMPUN dan MAAF DI ATAS SEGALANYA…
Selamat Hari Raya Aidilfitri..Moga silaturahim diberkati Allah (nama penghantar dan family)

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 16

Ada ketikanya…
MATA silap memandang,
TELINGA salah mendengar,
LIDAH terlanjur berkata,
FIKIRAN khilaf menafsir,
 dan HATI silap mnduga.
Mohon maaf atas segalanya, Salam Aidil Fitri.
 ----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 17

I Meet IMAN, TAQWA, PATIENCE, PEACE, JOY, LOVE, HEALTH dan WEALTH today. They need a permanent place to stay, I gave them your address. Hope they arrived safely to celebrate RAMADHAN with U. May ALLAH bless U dan family.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 18

Sepuluh jari tersusun rapi,
Bunga melati pengharum hati,
SMS dikirim pengganti diri,
Memohon maaf setulus hati,
Mohon Maaf Zahir Dan Batin.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 19

Sebelum lidah keluh,
sebelum hati kembali membeku,
sebelum tangan kaku dan sulit hanya untuk sekedar minta maaf lewat sms
dan sebelum semua operator sibuk..
MOHON Maaf atas semua khilaf yg ku lakukan
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 20

Buat meriam pasang pelita,
Asap keluar bunyi tak de,
Ucapan raya maaf dipinta,
Harap tak de yang mengguris jiwe.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 21

secebis kasih membuatkan kita sayang
seucap janji membuatkan kita percaya
sedikit luka membuatkan kita kecewa
tapi sebuah persahabatan selamanya bermakna
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 22

Satu Syawal menjelang tiba,
Takbir bergema mengegarkan jiwa,
Sekiranya ada salah dan dosa,
Ampun dipinta dihari mulia.
Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
Page amanz dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan di Aidilfitri.
* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
• ˚Selamat★* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
•。★Hari Raya!★ 。* • ˚。
° 。 ° ˛˚˛ * _Π_____*。*˚
˚ ˛ •˛•˚ */______/~\。˚ ˚ ˛
˚ ˛ •˛• ˚ | 田田 |門| ˚
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN…

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 23

Jinak2 burung merpati,
jinak lagi burung sendiri,
Burung merpati di pegang lari,
burung sendiri di pegang berdiri,
Selamat menyambut Aidil Fitri ;p
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 24

Kata telah terlafaz,
tangan telah tergerak,
prasangka telah terungkap,
Tidak boleh diundur lagi,
Kecuali “saling maaf” jalain ukhuwah dan kasih sayang raih indahnya kemenangan hakiki,
Selamat Hari Raya Iedul Fitri 1439 H.Maaf zahir batin
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 25

“”!J+!J 7!p!e eheJ !JeH fewe7aS
“”u!feq dan J!He7 dvvw uOHOw
*Terbalikkan dulu HPnya kalau mau baca :)
Taqaballahu minna wa minkum. Semoga spirit Ramadan terus bersama kita di sebelas bulan berikutnya.
Selamat Hari Raya Aidilfitri

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 26

Heroin Hindustan sangatlah cun,
dikenali ramai namanya Kajol,
sayangkan anak beli la mercun
supaya senang dan cepat kojol

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin :)

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 27

Main mercun dimalam hari
main bersama anak Pak Ali
Hari raya meriah sekali
disambut sanak dan juga saudari (Nama)

 Selamat Hari Raya Aidilfitri
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 28

Kata Al-Ghazali : yang jauh itu WAKTU, yang dekat itu MATI,yang besar itu NAFSU,yang berat itu AMANAH,yang mudah itu BERBUAT DOSA,yang panjang itu AMAL,SOLEH yang indah itu SALING MEMAAFKAN”Salam aidilfitri maaf zahir dan batin”.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 29

UCAPAN RAYE KHAS DR TEMAN, OGHANG PERAK

Ayo sungei bukan selalunye jeghoneh
Gitu juge labun teman
Kapeh pun idok juge nyemedang putih..
Ghopetu juge hati ini
Langit juge kekadang idok nyemedang bighu
Ghopetu juge hidup ini
Jalan pun idok juge selalu lughuih
Macam tu juge langkoh teman
Adakalenye jatuh tejeghombab juge
Mengkalu maap itu boleh diungkap haghi ini
Meghonjang ape nok nunggu ghaye tiba?
Sedangkan hembusan napeh⏳ pun Kite pun tak penoh tahu bile akan beghenti
Ate.........bile dikenangkan......
Make daghi itu........TEMAN ingin Mohon Maap bebanyok ateh
Segale dan seknike......
Kesalahan dan Kekhilafan mawupun
Kelaku buwat....saloh
yg sengaje dan idok sengaje......
yg boleh nyakitkan hati mengkome
......(sedehhhh).......
.. Sebelum ghemadhan pegi
.. Sebelum aeidul peteghi datang
Sebelum umat islam makin sebuk...lagut....hingke.....dan nyebukkan dighi
Sebelum wassap line tak mandang......
Sebelun line tepun tesangkut...sangkut......biyo le teman update siap2.....
Dighi ni mohon maap...bebanyok ateh semuwe kesalahan...
selamat menikmati haghi haghi akhir Ghomadhan.
Mohon le bebanyok doa pada Illahi.
Selamat nyambut haghi kemenangan.....eidul piteghi.....daghi diri teman pada yg mengenali teman seadanye🚘🚍🚖

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 30

#HIDUP CUMA SEBENTAR#
SEBENTAR senang
SEBENTAR sedih
SEBENTAR Susah
SEBENTAR berduit
SEBENTAR ketawa
SEBENTAR lagi…
$SALAM LEBARAN Aidil Fitri$
Mohon Maaf Zahir dan Batin

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 31

Ya Allah, Ya Rabbi Ya Tuhan Kami,
Sempena kedatangan Syawal yang barakah ini,
Muliakan dan sayangilah sahabatku yang sedang membaca SMS INI.
Bahagiakan keluarganya, sihatkan tubuh badannya,
Berkati rezekinya, kuatkan imannya.
Berikan kepadanya kenikmatan ibadah,
Jauhkanlah dirinya daripada fitnah,
Suburkan benih Keislaman pada diri dan keturunannya, dan
Masukkanlah dia ke dalam syurga-Mu tanpa hisab.
Amin Ya Rabbul’alamin
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 32

Adakala, kapas tak selalunya putih, begitulah ucapanku.
manakala jalan tak selalunya lurus, begitulah langkahku.
kadangkala air tak selalunya jernih, begitulah hatiku
namun apakala, Syawal datang menjelma, maaf kupinta zahir dan batin

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 33

Jika langkah membekas lara,
Jika kata merungkai dusta,
Jika jelingan jadi bisa,
Jika tingkah menoreh luka,
Jika suara menikam rasa,
Ampun dan maaf dipinta,
Hapuskan dosa tanpa dikira,
Agar sempurna sedia kala,
Tiada prejudis tiada wasangka,

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 34

Hari Raya Semua Bagai Nak Gila,
Bila Puasa Buat-buatlah Lupa,
Berpakaian Semua Harus Sepadan,
Tapi Puasa Tak Cukup Sebulan.

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 35

Dalam kerendahan hati

Ramadhan telah kita tinggalkan, hampir menjelma syawal mulia. Aidilfitri berbahang gembira, di sambut dgn rasa suka. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari (nama penghantar dan family)
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 36

Awal Syawal rai kemenangan,
Umat Islam saling berkunjungan,
Tahmid bertukar erti ketenangan,
Selamat menyambut hari lebaran.

.A.Y.A P.E.R.T.A.M.A C.A.N.T.I.K B.E.R.S.E.R.I
B.E.R.B.A.J.U K.U.R.U.N.G B.A.G.A.I P.U.T.E.R.I
D.U.I.T R.A.Y.A J.A.N.G.A.N L.U.P.A D.I.B.E.R.I
S.E.L.A.M.A.T H.A.R.I R.A.Y.A A.I.D.I.L.F.I.T.R.I
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 37

Makan nasi dalam pinggan,
Minum air dalam gelas,
Selamat Hari Raya Aidilfitri saya ucapkan,
Maaf dipinta, sambut tangan dibalas..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Dan Batin
 ----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 38

_Eid Mubarak_

_Saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin atas segala kekhilafan kepada guru-guru dan sahabat-sahabat semua._

تَقَبَّلَ اللّهُ مِنَّا وَ مِنْكُمْ

صِيَمَنَا وَ صِيَمَكُمْ

وَجْعَلْنَا مِنَ الْعَائِدِين وَالْفَائِزِين

كُلُّ عَامٍ وَ أَنْتُمْ بِخَيْرٍ

_Semoga berbahagia dan bergembira bersama keluarga dan sahabat handai menyambut Aidilfitri yang menjelang tiba_...😊

_Salam Aidilfitri daripada: ………… dan keluarga,
2018M/1439H
------------------------------------------------------------------

#ucapanraya 39

Malam ni LAST terawih
Pagi nanti LAST sahur
Esok pulak LAST puasa dan
Maghrib esok LAST berbuka
Harap Ramadhan Tahun Nie
Bukan LAST Untuk Kita Semua
Dalam GURAU ada terkata,
Dalam BICARA terkasar bahasa,
Dalam TINDAKAN terguris rasa,
Dalam HIDUP ✗ada yg ✗buat dosa..
Satu Syawal menjelang tiba,
Takbir bergema mengegarkan jiwa,
Sekiranya ada salah dan dosa,
Ampun dipinta dihari mulia.
Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
Text dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan di aidil fitri.
* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
• ˚Selamat★* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
•。★Hari Raya!★ 。* • ˚。
° 。 ° ˛˚˛ * _Π_____*。*˚
˚ ˛ •˛•˚ */______/~\。˚ ˚ ˛
˚ ˛ •˛• ˚ | 田田 |門| ˚
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN...
----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 40

          Kelantan
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

           Terengganu
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

               Pahang
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

                Johor
Cegitu cegini awak suke ek
Awak suke kite tak suke ek
Esok luse hari raye ek
Sama-sama bersuke rie ek

              Melaka
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

      Negeri Sembilan
Masak lomak cili api
Campo dongan ! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri

 Selangor dan K.Lumpur
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

                 Perak
Gulei tempoyak ikan mayong
Doroyan busok tebok dek tupei
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampei

                Kedah
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

               Penang
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepas raya usah dok triak
Kalu ceti mai ikut dapoq

               Perlis
Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

                Sabah
Gunong kinabalu tinggi bah,
Org sabah bawah bayu..
Hari raya jgn lupa bah,
Ok bah kalau kau...

               Sarawak
Bulan posa sik boleh bebulak,
Makan megi betapok tapok,
Iboh takut asuk menyalak
rilek lah pok.....

                  Jawa
Nyimpan jenong nang jero tin
Ngesok arek digowo mareng suro
Keluputan kulo lahir batin
Salah silap njlok dingopuro.

                  Hatyai
ดังนั้นที่นี่คุณชอบไม้โอ๊ค
ฉันรักคุณชอบว่าวโอ๊ค
วันหลังจากวันพรุ่งนี้ raye
โอ๊ค โอ๊คพอ ๆ กันความสุข

----------------------------------------------------------------

#ucapanraya 41

We wish you all the love and happiness that this year brings! Happy holidays and have an awesome time with your friends and family.


Fuh... panjang kan...

kesemua ucapan ni MF dapat dari whatsapp, telegram, dari SMS yang dulu-dulu dan juga media sosial yang lain. MF kumpul dan tapis sebab ada ucapan yang tak sesuai...

Korang boleh copy mana-mana ucapan dan hantar kepada sesiapa yang korang suka... kalau nak share semua, guna je butang share yang ada...

Semoga bermanfaat dan semoga raya kali ni... dapat hubungkan silaturahim yang terputus... insha Allah... 

21 Januari 2017

Januari 21, 2017

ENTRY PENGHARGAAN KHAS KEPADA 21 PENGOMEN SETIA BLOG MARIA FIRDZ SEPANJANG 2016

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


ENTRY PENGHARGAAN KHAS KEPADA 21 PENGOMEN SETIA BLOG MARIA FIRDZ SEPANJANG 2016 | Agak lewat naikkan entry... atas kekangan masa dan tanggungjawab buatkan blog agak terabai sebenarnya awal tahun ni... apa pun sekali pun tak pernah MF biarkan blog ni tak berupdate walaupun sehari... alhamdulillah.. masih dapat komit dengan blog... walaupun sibuk... demi minat mendalam pada blog kesayangan ni kan... 

Entry ini adalah entry penghargaan Khas kepada 21 orang blogger yang menjadi pengomen setia blog MF ini sepanjang tahun 2016. 

Mereka yang tersenarai ini adalah yang terbanyak... tapi tak bermakna yang tak tersenarai di sini MF tak hargai,,, MF hargai sangat komen pembaca semua termasuk anonymous... Tanpa pembaca, apalah kan makna blog ini kan.. terima kasih banyak-banyak.. 

Jom kita lihat siapakah blogger itu???

PeRdU cINta (189)




The KehalusanKelembutan (162)



paridah (126)



adianiez AIDA (115)


norhidana miswan (87)



Mas (82)




Siti Rohaida Yusof (73)



Sheila Adziz (72)



Diana Rashid (72)


Gee Lion (64)


Puan Wawa (55)



Nurfaezah Abdullah (52)


Mrs Velentine (50)


mama amir (50)


Cik Ash (50)


Nadia Johari (49)



Muhammad Khairuddin Lim (48)


Munirah Mustafar (47)


Ahmad Hasif (44)


Shahida Dzulkafli (43)



Nieyl (40)


terima kasih dan tahniah kepada 21 orang blogger ini... dan mereka ini sememangnya dah pun tersenarai di bloglist MF... 

terima kasih buat semua pembaca juga.. 
teruskan blogging dan baca... moga tahun 2017 menjadikan tahun yang lebih istimewa buat kita semua... insya Allah

07 Januari 2017

Januari 07, 2017

15 Top Komentor Disember 2016

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)




Berikut adalah 15 blogger yang menjadi pengomen terbanyak untuk sepanjang bulan Disember 2016:


Unni Anje (25)

PeRdU cINta (24)



sheAYANG (11)




mama amir (10)



norhidana miswan (9)



Shahida Dzulkafli (9)




Along Misuari (9)




Sheila Adziz (8)




Siti Rohaida Yusof (8)




The KehalusanKelembutan (6)




Mrs Velentine (5)




Puan Wawa (5)



Nurfaezah Abdullah (4)




Nur Zahirah (4)



Sally Samsaiman (4)



Bulan ni tak banyak sangat komen tapi PV naik... maklumlah rajin share, tapi tak sempat blogwalking... apa pun terima kasih buat semua yang datang singgah baca sama ada tinggalkan komen ataupun tidak... jasamu dikenang... 

04 Disember 2016

Disember 04, 2016

15 Blogger Pengomen Terbanyak Bulan November 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)





Berikut adalah 15 blogger yang menjadi pengomen terbanyak untuk sepanjang bulan November 2016:



PeRdU cINta (25)

Sheila Adziz (16)


Nadia Johari (11)



mama amir (9)

Nieyl (9)


Shikin Razali (9)



norhidana miswan (8)



paridah (8)



sheAYANG (7)



Siti Rohaida Yusof (7)



Nur Zahirah (6)



Reen Johari (6)



Illya LeYa (6)



Cik Ash (5)



Along Misuari (5)


NURUL AQIDAH AZAHAR (5)



Bulan ni tak banyak sangat komen tapi PV naik... maklumlah rajin share, tapi tak sempat blogwalking... apa pun terima kasih buat semua yang datang singgah baca sama ada tinggalkan komen ataupun tidak... jasamu dikenang...