Memaparkan catatan dengan label Muffin Coklat. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Muffin Coklat. Papar semua catatan

14 Julai 2018

Julai 14, 2018

Resepi Muffin Coklat Mudah Tapi Sedap!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Resepi Muffin Coklat Mudah Tapi Sedap! | Muffin satu kudapan dan minum petang yang simple dan amat disukai oleh anak-anak.

Dah lama buat resepi ni tapi biasalah takde masa dan mood nak up entry.. hehe...

Buat muffin ni sebenarnya sangat mudah... Lebih mudah dari buat kek sebenarnya...

Rahsia resepi muffin ialah, pisahkan bahan basah dan bahan kering... Satukan keduanya dan gaul sebati tanpa guna mixer.

Ok, MF kongsikan resepi muffin coklat yang sangat mudah tapi dijamin sedap... Tak manis sangat dan sesuai untuk anak-anak.

Resepi Muffin Coklat Mudah Tapi Sedap!
Resepi Muffin Coklat Mudah Tapi Sedap!

Resepi Muffin Coklat Mudah Tapi Sedap!

Bahan-bahan:

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu kecil nescafe
Sedikit garam

Bahan B
2 cawan gula kastor (guna 1 3/4 cwn je)
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur

Bahan C
3/4 cawan air panas

Cara-cara:

Resepi Muffin Coklat Mudah Tapi Sedap!
Resepi Muffin Coklat Mudah Tapi Sedap!

  1. Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar.
  2. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Guna tangan je, tak perlu guna mixer. Sebab kalau terlebih pukul takut tak menjadi nanti.
  3. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata.
  4. Ceduk ke dalam muffin cup sehingga 2/3 penuh sahaja dan bakar pada suhu 175 C selama 20 - 30 minit atau sehingga masak.


Nak sedap, muffin ni simpan semalaman pada suhu biasa. Tapi mana sempat nak simpan, habis kena ngap dengan anak-anak.