Memaparkan catatan dengan label Kuih Raya. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kuih Raya. Papar semua catatan

26 Jun 2018

Jun 26, 2018

Biskut Sarang Semut Gebu Guna Sukatan Cawan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Biskut Sarang Semut Gebu Guna Sukatan Cawan | Dah habis raya baru up resepi biskut raya. Hehe...

Biskut ni biskut last MF buat sebelum raya... Akhirnya tercapai juga hajat nak buat sendiri...

Pertama kali buat... Guna resepi di Google tapi seperti biasa sukatan tu MF olah-olah la sendiri... Ikut rasa sedap sendiri...

Alhamdulillah, pertama kali buat, tak mengecewakan bahkan lebih baik dari yang disangka...

Memang gebu dan cair dalam mulut... Rasa pun tak manis sangat dan orang takde gigi pun boleh makan...

Ini resepinya MF Kongsikan.

Biskut Sarang Semut Gebu Guna Sukatan Cawan
Biskut Sarang Semut Gebu Guna Sukatan Cawan

Biskut Sarang Semut Gebu Guna Sukatan Cawan

Bahan-bahan


  • 250 gram butter
  • 1/2 cawan gula halus / gula kastor
  • 1 3/4 cawan tepung jagung *
  • 2 1/2 cawan tepung gandum *
  • 1 sudu baking powder *
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil pewarna kuning (optional)


Ayak bahan bertanda *

Cara membuatnya :


  1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan esen vanila dan kuning telur satu persatu. Pukul lagi sebati guna mixer.
  3. Kemudian, masukkan tepung kastard dan kacau rata.
  4. Masukkan tepung yang diayak ke dalam adunan hingga menjadi doh.
  5. Kalau adunan lembik, boleh tambahkan tepung gandum atau tepung jagung semasa menguli menjadi doh.
  6. Kalau dah tak melekat tapi masih lembut tak boleh nak sagat. Jadi, sejukkan dalam peti sejuk.
  7. Dah keras boleh sagat sikit-sikit.
  8. Adunan yang di sagat masukkan dalam paper cup.
  9. Taburkan coklat urai atau manik ikut citarasa.
  10. Bakar dalam oven dengan suhu 165 darjah celcius selama 20 minit.


Senang je kan... Tapi bahan ni buatkan biskut tu sedap rasa.

Memang tak sempat hidang kat tetamu... Dua balang MF buat... Semua dah habis licin dimakan oleh kami sekeluarga... Haha...

Tapi, insha Allah... Nak buat lain minggu depan ni... Boleh la hidangkan kat tetamu.. Insha Allah... Hehe..

04 Jun 2018

Jun 04, 2018

Resepi Semperit Dahlia Susu Simple

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Resepi Semperit Dahlia Susu Simple | Semalam hari minggu. MF kalau cuti waktu bulan puasa ni tak boleh dok saja... Mesti kena buat kerja juga.. Kalau tak rasa letih puasa.

Semalam tengok rancangan masak-masak kuih kat TV... Terus ajak suami buat... Hehe.. Bahan pun memang sedia ada kat rumah... Terus masuk dapur...

Biskut Semperit Dahlia Susu antara biskut pertama untuk raya kali ni.

Bahannya pun senang je... Sebab resepi ni dari Chef Anis Nabila.

Meh sini MF kongsikan resepinya.

Resepi Semperit Dahlia Susu Simple
Resepi Semperit Dahlia Susu Simple

Resepi Semperit Dahlia Susu Simple

Bahan-bahannya


  • 250gram butter atau mentega 
  • 100 gram tepung ubi *
  • 400 gram tepung jagung *
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil baking powder *
  • Pewarna - ikut citarasa sendiri
  • Manik atau ceri untuk hiasan.


Ayak bahan yang bertanda *

Cara membuatnya


  1. Pukul butter dengan susu pekat hingga kembang.
  2. Masukkan esen vanila dan pewarna. 
  3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga jadi doh. Kalau dah jadi dog, stop jangan tambah tepung lagi.. Takut nanti keras.
  4. Lepas tu, terus la tekan guna acuan yang dikehendaki.
  5. Hias dengan manik atau ceri.
  6. Bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 15 minit.

Resepi Semperit Dahlia Susu Simple
Resepi Semperit Dahlia Susu Simple

Buat semalam dengan sukatan ni dapat la dua bekas kecil tu dalam 100 biji lebih.. Tu pun dah masuk perut anak-anak sikit dah..

Biskut senang gini suka la MF buat.. Lagipun sekarang dah tau dah nak buat biskut... Sebab selalu buat. Jadi nak sukat, nak letak apa atau senang kata asasnya dah ada.. Cuma nak cantikkan lagi rasa dan bentuk dia tu yang masih try and error.

Next biskut raya mungkin biskut ulat bulu plak kot... Hehe... Tak pun kuih sarang semut... Hehe..

Nanti MF share resepi lagi ya...