Memaparkan catatan dengan label Kreatif. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kreatif. Papar semua catatan

09 November 2018

November 09, 2018

7 Warna Yang Menenangkan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

7 Warna Yang Menenangkan | Tenangkan diri dengan warna yang tenang. Bila kita stress... Terapi kan diri dengan warna yang tenang supaya fikiran kita tak serabut. 

Kalau kat rumah... Digalakkan cat dinding dengan warna yang tenang dan cool ini... Supaya bila kita penat bekerja.. Lihat dinding warna tenang... Kita pun jadi cool. 



7 Warna Yang Menenangkan

Ada 7 Warna Yang menenangkan... Iaitu... 

1. Biru

Warna ini adalah warna yang menjadikan sensasi mendamaikan, tenang dan lembut, sehingga dapat digunakan untuk mengendalikan stres. Biru boleh menenangkan minda, memperlambat degupan jantung, menurunkan tekanan darah dan mengurangi kecemasan.


Biru diyakini mempunyai kesan beku dan zat astringent (zat yang menyebabkan jaringan biologi berkontraksi atau mengerut). Warna ini biasanya digunakan untuk warna bilik supaya dapat memberikan kesan yang tenang ketika hendak tidur.

2. Hijau

Hijau adalah warna menenang dan melambangkan warna alam. Selain itu, warna ini memberi kesan paling indah dan menghibur yang menarik perasaan harmonis.


Hijau juga boleh meredakan kecemasan dan membuat kita selalu tenang dan segar. Warna hijau lumut ​​dan hijau lembut adalah warna yang paling baik mengurangkan rasa stress s dari semua 'keluarga' warna hijau.

3. Merah jambu (Pink)

Merah muda atau merah jambu mempromosikan ketenangan dan kedamaian. Bahkan Feng Shui menyatakan merah jambu menenangkan pelbagai tenaga di ruang dan menciptakan suasana bersahaja.


Walaupun warna merah jambu dianggap sebagai warna feminin, biasanya untuk ruang bayi di hospital dicat warna ini, tapi pink tetap cantik untuk hampir semua jenis ruangan.

4. Putih

Putih melambangkan kesegaran. Warna ini boleh digunakan untuk menguruskan stress sekaligus meredakan fikiran yang kusut.


Ruang bercat putih disebut-sebut sebagai ruang yang ideal bagi wanita hamil. Tapi, perlu diingat, warna putih yang diperlukan adalah putih polos atau bersih. Kalau putih kusam, boleh saja mempengaruhi emosi juga 'kusam'.

5. Ungu (Violet)

Violet menandakan kekuatan, kedamaian, dan kebijaksaan. Warna ini membawa keseimbangan dan ketenangan batin.


Violet juga dipercaya baik untuk pertumbuhan tulang, menjaga kalium dan natrium keseimbangan tubuh. Bahkan kajian menunjukkan bahawa kekuatan meditasi boleh sepuluh kali besar di bawah sinar violet. Atau kalau tidak, boleh menggunakan ruang berwarna ungu untuk dekorasi ruangan yang boleh dimanfaatkan meditasi.

6. Kelabu

Ramai berfikir warna kelabu membosankan dan menyedihkan. Padahal warna kelabu mampu menyerahkan ketenangan dan menyejukan fikiran.



Nak lebih berkesan untuk rasa sejuk dan tenang bila digabungkan dengan warna biru atau putih. 

7. Kuning

Warna ini memberikan sensasi hidup lebih hidup dan energik. Jadi, kalau rasa nak semakin produktif, tak ada salahnya mewarnakan ruang kerja dengan warna ini.


Boleh juga kat dapur jika yang ada hobi memasak supaya jadi lebih produktif memasak.

Pilih warna-warna ni kalau nak cat dalaman rumah atau pejabat.. 

Warna yang menenangkan ini juga baik untuk emosi. 

Warna ni juga baik untuk anak-anak yang sedang membesar... Mempengaruhi mood dan emosi mereka. 

24 April 2018

April 24, 2018

Seronoknya Bereksperimen Dengan Tepung Jagung

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Seronoknya Bereksperimen Dengan Tepung Jagung | Hari minggu hari spend time dengan keluarga. Sabtu lepas, kesian anak bosan kat rumah, MF langgan Njoi lagi untuk seminggu. Apa lagi, TViQ. Itulah satu-satunya Channel yang boleh dikatakan murah dan bermanfaat untuk anak-anak. MF dan suami pun kadang layan sekali.

Seronok tengok Channel tu sebab menjana otak kreatif dan inovatif dengan pelbagai eksperimen dan kreativiti.

Seronoknya Bereksperimen Dengan Tepung Jagung

Salah satu segmen feveret ialah Sains Comot.

Tertengok satu eksperimen ringkas tapi menarik untuk dicuba di rumah iaitu Eksperimen dengan menggunakan tepung jagung.

Sebenarnya eksperimen ni untuk memperkenalkan konsep tanah jerlus. Bagaimana terjadinya tanah jerlus. Jadi, dengan tepung jagung boleh jelaskan konsep ini.

Lepas buat kuih, ada sedikit lebihan tepung jagung. MF terus ambil dan letak dalam bekas dan letak air...


Seronoknya Bereksperimen Dengan Tepung Jagung

Then, terus bereksperimen... Memang best...

Ini antara video yang MF ambil..


Seronok main tepung jagung ni... Haha.. Semalam main lagi... Boleh release tension juga rupanya... Haha...

Kenapa jadi macam tu? Itu kena tanya cikgu sains dan fizik la... Kenapa tepung jagung jadi macam tu...

Aktiviti ni boleh juga dibuat aktiviti homeschooling... Dan aktiviti ketika bonding Time dengan anak-anak. Simple tapi menyeronokkan. Cubalah! 

04 April 2018

April 04, 2018

Cara Mudah Masak Rendang Ayam Crispy

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Cara Mudah Masak Rendang Ayam Crispy | Rendang ayam crispy satu resepi baru yang mencetuskan fenomena di media sosial... Sana sini kecoh pasal rendang ayam crispy ni...

Tadi, MF saja dok sembang isu ni dengan suami... Dia layankan aje bini dia bercerita isu tular terkini... Kat wall dia takde isu begini sebab semuanya pasal kereta je... hehe...

Lepas MF cerita pasal chef UK yang komen pasal rendang ayam yang tak crispy dalam resepi rendang ayam tu... suami senyum je...

Tapi, dalam senyum tu suami MF beri idea macam mana nak hasilkan rendang ayam crispy... Mudah je katanya...

Cara Mudah Masak Rendang Ayam Crispy


Cara Mudah Masak Rendang Ayam Crispy

Goreng ayam tu rangup-rangup... se"crispy" yang boleh... Kemudian, masak kuah rendang tu asing... Bila nak makan... taruk la kuah rendang atas ayam tu... jadilah rendang ayam crispy... 


Ha...a... MF pun tak terfikir idea masak macam tu... kalau macam tu memang boleh hasilkan rendang ayam crispy pun... haha... Itulah bab masak ni suami MF lebih kreatif sebenarnya.

Cara Mudah Masak Rendang Ayam Crispy

Tapi kalau ikut resepi asal rendang ni... ianya ibarat rendam ayam dalam rempah ratus dimasak sehingga sebati semuanya... Jadi mustahil nak jadi crispy kan... Tapi kalau dah si Masterchef UK tu nak resepi Rendang Ayam Crispy... Boleh la cuba masak macam cadangan suami MF tu... Masak kuah rendang ayam... kemudian tuang kuah atas ayam goreng crispy... Jadilah rendang ayam Crispy... Mudah kan... haha...

Siapa nak cuba idea resepi ni dipersilakan... MF, next time MF cuba ya... kalau menjadi ayam rendang crispy ... boleh lah kita komersialkan sampai ke UK sana... hehe... 

28 Februari 2018

Februari 28, 2018

CARA MUDAH BUAT STOR DALAM RUMAH

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)




Kalau fikirkan cara nak buat stor dalam rumah mesti orang pening kepala fasal modal. Sebenarnya mudah je... Dengan bermodalkan RM20 dah boleh buat stor dalam rumah. Mula2 mikir gak nak buat macam mana bagi masuk dapur tak nampak bahagian stor yang bersepah.

Alhamdulillah idea tu datang bila AF sembang-sembang dengan MF waktu MF cuti sekolah baru-baru ni... Secara mendadak idea datang mencurah-curah. Pada mulanya cuma nak kemas-kemas stor je. Lepas tu lain jadinya. Daripada kemas terus tak nampak dah bahagian stor dalam rumah.

Modal RM20 beli besi sangkut langsir je... Langsir guna yang pintu bilik dah tak pakai duduk dalam almari. Sattle semua masalah serabut tengok bahagian stor yang penuh barang akhirnya sejuk mata memandang.

cara mudah buat stor dalam rumah
Add caption
Jadi bagi yang pening tak tahu nak buat macam mana untuk buat stor dalam rumah. Inilah cara paling mudah dan jimat kos, pasang langsior je...


31 Januari 2018

Januari 31, 2018

D.I.Y : Alas Kaki Daripada Baju T-shirt Lama

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


D.I.Y : Alas Kaki Daripada Baju T-shirt Lama | T-shirt lama banyak, sayang nak dibuang tapi nak simpan sesak pula almari.. Nak pakai tak terpakai pula sebab dah pudar warna bahkan ada yang koyak.

Dari terbuang begitu saja.. Baik buat kain buruk. Memula suami just letak je sepah-sepah macam tu kat dapur... Sekali teringat rakan fb gayakan alas kaki IKEA Kat dapur.. Jadi apa kata kita D.I.Y kain buruk tu bagi nampak proper sikit... Nampak la kemas sikit.

Idea MF diterima suami.. Dia ambil t-shirt tu lipat dan jahit tepi... Lepas tu jahit di tengah untuk nampak kemas...

D.I.Y : Alas Kaki Daripada Baju T-shirt Lama

D.I.Y : Alas Kaki Daripada Baju T-shirt Lama

D.I.Y : Alas Kaki Daripada Baju T-shirt Lama

Maka jadilah alas kaki dan kain lap di dapur.. Jimat belanja dari beli... Lagipun kain t-shirt sangat bagus sebab penyerap air yang sangat berkesan. Lap air tumpah  dan dapur memang terbaik. Jadi kena berbelanja lebih jika ada alternatif untuk lebih berjimat kan... Setakat kain buruk je.. Biasa beli kain microfiber je kat kedai RM2.12. Tapi kain t-shirt ni lagi bagus dari kain tu... Serap air.. I like it! 😊

Lepas ni nak selongkar almari lagi.. Tengok apa lagi boleh dibuat untuk diguna semula... Selagi boleh berjimat kita berjimat... Ye tak... 

15 November 2017

November 15, 2017

11 GAMBAR CADAR KATIL INSPIRASI DARI MENU PILIHAN

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


11 GAMBAR CADAR KATIL INSPIRASI DARI MENU PILIHAN | Nak tidur ke nak makan nih... Kalau tidur lapar la pulak...

Zaman sekarang, makanan bukan lagi untuk dihormati... Tapi menjadi inspirasi untuk diolah ke dalam bentuk gambar yang pelbagai... termasuk dijadikan pertunjukan fesyen..

Kali ni, makanan dijadikan gambar cadar katil... Gambar makanan dalam bentuk 3D, dijadikan cadar katil menyebabkan rasa terliur... Cadar yang siap dengan sarung bantal juga dengan gambar makanan... Jom tengok gambar-gambar ni...

11 GAMBAR CADAR KATIL 

INSPIRASI DARI MENU PILIHAN













Amacam... Nak makan ke nak tidur? Sanggup tak nak tidur nih??? Menarik... Tapi sanggup ke nak tidur atas makanan???

Kadangkala kita fikir kreatif ni bagus... Tapi ada kalanya kreatif juga perlu kena pada tempatnya... Cuma bagi MF kreativiti ini tak seteruk hipster makanan, seperti makan dalam lubang tandas, rupakan makanan dalam bentuk yang jijik dan menggelikan... itu memang sah-sah lah menghina makanan...

Tapi kalau yang ni, dikirakan sebagai hiasan la... cuma kalau MF tak sanggup nak pakai katil tu kot... sebab cadar ni jelas 3D tu... memang nampak real... Jadi, rasa macam tak patut sangat nak tidur... kalau bentuk 2D ok lagi kot...

Anda pula macam mana?



Sumber gambar: Says.com

20 September 2017

September 20, 2017

D.I.Y TABLET STAND

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


D.I.Y TABLET STAND | Dah seminggu adik terjaga malam dan menanti di pintu bilik nak ke bilik kakak sebab dengar alunan zikir Kat TV di bilik kakak...

Dia sanggup tahan mata 2 jam pagi-pagi buta sebab nak pergi  bilik kakak.. Tapi tak boleh pergi sebab pasang penghadang... Jadi berdiri je kat situ... Merengek menangis kalau dah mengantuk... Tu jadi punca MF bermata panda sejak minggu lalu... mengantuk je kat sekolah...

Akhirnya, cari solutions dengan pasang tab kat bilik... Jadi en.somi diy kan tablet stand untuk tablet ni... Guna bahan mudah aje... Penutup tupperware (bukan jenama tupperware) double side tape, dan gelang getah... Settle masalah...



Alhamdulillah.. Sejak dua malam lepas pasang ni takde dah masalah di bangun malam... Nyenyak tidur diulit alunan zikir dan selawat yang membawa sampai ke siang...

Dapat dah tidur nyenyak... Bahkan malam pun tak bangun minta susu... Bangun pagi waktu MF bangun nak siap ke sekolah...

Jimat duit dari nak beli TV lagi satu... Modal besar juga tu... Alhamdulillah dengan kreativiti bapa dia... Berjaya jimat poket dan selesaikan masalah anak bangun malam...

Jadi ibu bapa ni memang kena kreatif lebih kalau nak jimat... Melainkan jenis banyak duit... Itu lain cerita... Tapi bagi kami yang biasa-biasa ni jimat selagi boleh asalkan tak kedekut aje... 

14 Julai 2017

Julai 14, 2017

DIY USB CAR CHARGER DENGAN MODAL TAK SAMPAI RM20!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

DIY USB CAR CHARGER | Menjadi masalah bila travel handphone pula habis bateri... Tambah parah bila handphone dijadikan GPS kan.. lagi cepat bateri habis.. kena pula waktu tu Power bank pula lupa nak cas tak pun lupa nak bawa.. dah susah dah... 

Jadi atas masalah tu, en.somi cheq ni cuba selesaikan masalah tu dengan D.I.Y USB CAR CHARGER... Build in terus pada kereta siap dengan Suiz untuk on off... 

Ini diy Untuk kereta Proton Exora kami... 
DIY USB CAR CHARGER
Yang dibulatkan tu adalah Suiz... Boleh on bila nak guna, dan off bila tak guna...
DIY USB CAR CHARGER


Kereta baru untung la Sebab dah ada USB CAR Ni siap dah... Tapi kereta kami tak canggih... Tapi takpe... Kita boleh canggih kan dengan modal tak sampai RM10 pun... 

DIY USB CAR CHARGER

Bahan dan alatan yang diperlukan:
  • USB CAR CHARGER
  • Suiz
  • Gam plastik (glu guna)
  • Wayar


Cara-caranya:
  1. Buka cover USB car Charger dari badan dia... Ambil yang tempat USB tu aje... Body cover USB tu tak payah ambil... 
  2. Tebuk sikit kat mana-mana part kereta nak letak (build in USB)
  3. Gamkan dari dalam usb charger tu guna gam plastik yang guna jenis gun (glue gun)... 
  4. Lepas tu smbung kan wayar 12V soket yang sedia ada... Siap!!!

Yang DIY ni kira canggih lagi sebab ada Suiz... Hehe... 

Gambar kat bawah ni DIY untuk kereta Viva 660 kami... 

DIY USB CAR CHARGER

DIY USB CAR CHARGER

Mudah je bagi yang tahu.. en.somi bukan makenik apatahlagi tukang pomen.. tapi sebab minat dia dengan kereta ibarat aur dengan tebing... Jadi, dia selalu tengok kat YouTube apa sahaja pasal kereta... 

Meraikan minat suami... Adakalanya memang mempunyai banyak kelebihan... Sama juga dia raikan hobi MF iaitu blogging... Dia juga dapat rasakan manfaat dari hobi MF... 

Sesiapa nak cuba DIY sendiri dipersilakan... Kalau tak tau.. boleh aje cari kat YouTube.. Insha Allah.. ada aje tutorial nya.. 

22 Mei 2017

Mei 22, 2017

Pewangi Kereta Paling Jimat dan Selamat!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Pewangi Kereta Paling Jimat dan Selamat! | Dah berapa lama kami tak beli pewangi kereta... Bukan tak nak beli tapi cepat sangat habisnya.... Tak sesuai betul guna pewangi kereta dengan cuaca di Malaysia ni... Waktu musim hujan ok la... Tapi kalau musim panas... Dalam 2 minggu dah kering.... 

Tapi .. akhirnya kami jumpa pewangi kereta paling jimat dan pasti selamat untuk jangka masa panjang.. tak membahayakan kesihatan... 

Iaitu daun pandan... 

Pewangi Kereta Paling Jimat dan Selamat!

Belajar dari jiran sebelah rumah... Kami tanam pandan tapi dia selalu ambil untuk letak dalam kereta... Sebab dah pesan.. kalau nak ambil... Ambil aje tak tau nak minta... 

Jadi teringatkan pandan tu macam nak mati je... Ambillah daunnya ikat dengan getah dan selit dalam kereta... 

Mmmmmm... Memang wangi... Bertambah wangi bila daun tu mula kering... Paling lama seminggu lebih juga tahan baunya... Ok la kan... Sebab tanam sendiri pokok ni... Jadi jimat banyak kat situ... 

Kami tanam pokok pandan dalam pasu ja... Rumah kami rumah taman ... Takde tanah... Alhamdulillah.. hidup membiak subur... 

Baru-baru ni ambil lagi benih dekat sekolah.. bawa balik tanam lagi... Lepas dah membiak boleh la lagi letak dalam kereta... Jadilah pewangi kereta yang paling jimat dan selamat... 

01 Februari 2017

Februari 01, 2017

D.I.Y | ORIGAMI BEKAS PENSIL GUNA KERTAS WARNA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Idea ni dapat dan belajar dari anak murid sendiri di sekolah... diorang belajar dari cikgu seni diorang la ni... Idea ni membuatkan MF tertarik sebabnya setelah sekian lama mencari solusi hobi si anak yang suka sepahkan pensil dan pensil warna segenap cerok rumah... tu yang belajar macam mana nak buat... memandangkan senang sangat nak buat... tu yang MF gigih belajar buat...


BAHAN-BAHAN:

6 helai kertas warna
Gunting
Pisau
Gam

Langkah 1:
Lipat kertas untuk dapatkan bentuk segi empat sama. Buat keenam-enam helai. Semuanya jadi 6 helai kertas warna segi empat sama sisi.



Langkah 2:
Lipat ke dalam keempat-empat bucu kertas.


Langkah 3:
Lipatkan ke dalam untuk kedua-dua bahagian.. Rujuk gambar di atas.

Langkah 4:
Lipat kepada dua bahagian. Rujuk gambar di atas.




Kertas lebihan tadi, jangan buang... korang gunting untuk dijadikan selitan di bahagian dalam lipatan kertas ni nanti... 

Langkah 5:
Selitkan kertas warna lebihan tadi yang kontra dengan warna yang first korang buat tadi... Rujuk gambar di atas. 

Finally, ianya akan jadi macam ni... 








Buat keenam-enam kertas warna begini... 



Bila dah siap keenam-enam, cantumkan setiap bahagian guna gam. 

Tadaaaa

v
v
v
v


JADILAH BEGINI... LETAKKAN KERTAS DIBAHAGIAN BAWAHNYA UNTUK ELAKKAN PENSIL KELUAR...


Menarik kan.. colorful gitu... mudah, murah dan jimat... boleh buat homeschooling dengan anak-anak juga.. 

15 Disember 2016

Disember 15, 2016

15 TIP MUDAH UNTUK RUANG TAMU NAMPAK LUAS

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Minggu lepas, dok sembang-sembang dengan suami... anak-anak melayan mainan diorang ler kan.. si baby macam biasa kerjanya isap jari.. haha.. rezeki anak ketiga ni... tak banyak ragam... Alhamdulillah... 

Sembang kat ruang tamu.. masing-masing cari jalan nak jadikan ruang tamu nampak luas.. maklumlah rumah teres biasa je kan.. tambah pula, 1/4 ruang tamu tu diambil buat sekatan untuk jadikan pejabat suami... maklumlah buat bisnes kat rumah camtu ler... Jadi, masing-masing dok fikir cara terbaik nak nampakkan ruang tamu nampak luas...  Kat ruang tamu, cuma ada almari buku kayu, tv dan sofa L... tapi nak juga bagi nampak luas... dengan meminimakan perabot yang ada... 

Akhirnya dapat idea.. iaitu modified rak buku kayu tu jadikan kabinet buku dan TV... Jadi, bertukanglah kami suami isteri modified rak buku yang ada tu...  dalam 2 jam juga la buat ni siap.. kemudian ubah kedudukan sofa... 


Alhamdulillah... memang nampak luas dan lapang. Anak-anak pun suka siap main pusing-pusing kat ruang tamu... dan yang menunjukkan ruang tamu tu lapang dan luas ialah, bila bercakap, suara pun bergema je... macam kat gua pula... Alhamdulillah.. puas hati... akhirnya dapat juga buatkan ruang tamu jadi luas... 


1.    Memilih rona yang cerah pada dinding dan lantai kediaman
Rona gelap mampu menjadikan ruang lebih nyaman sebab rona gelap menyerap cahaya dan tidak seperti rona cerah yang memancarkan cahaya. Tapi, untuk ruang tamu kelihatan lebih luas, pilihlah rona yang cerah untuk dinding dan lantai. Ini sedikit sebanyak dapat membantu ruang ini tampak luas. Untuk ruang tamu kami, kami pilih warna purple... sebelum ni warna biru... tapi habis diconteng anak-anak... Jadi, tukar kepada purple gelap sikit... sebab jadikan dua tone warna tak nampak sempit sangat. 

2.    Jarakkan perabot dengan dinding untuk suasana yang lebih luas
Merapatkan perabot ke dinding akan membuatkan ruangan ini menjadi lebih sempit. Cukup sekadar menjarakkannya beberapa sentimeter daripada dinding dan dengan cara ini, ia akan terlihat jauh lebih luas. Cara ni memang berkesan... Nampak lapang je bahagian tengah ruang tamu.

3.    Cat atau gunakan kertas dinding pada siling

Ingat nak buat juga ni... nak cari kertas dinding corak awan atau langit.. mesti nampak luas dan menenangkan.

4.    Menggunakan perabot multi-fungsi

Gunakan perabot multi-fungsi untuk menjimatkan ruangan. Tak pasti kat Malaysia ada ke tak... tapi kalau ada best juga kan... sebab tu kami modified rak buku dan combine dengan rak letak tv sekali.

5.    Pilih perabot yang sesuai
Ini penting masa beli perabot.. kalau boleh memang nak perabot atau sofa yang luas kan... tapi memandangkan ruang tamu segitu je... kami pilih sofa L je... jimat ruang. 

6.    Jangan pakai aksesori/ornamen ruangan yang terlalu besar
Hindarkan daripada meletakkan aksesori atau ornamen yang besar kerana ini hanya menjadikan ruang semakin sempit. Memang tak letak aksesori... MF pun tak minat sebab nanti berhabuk.

7.    Atur rak buku dengan kemas

Idea asal la ni... nak modified rak buku seperti gambar tu.. tapi tak jadi lah.. sebab banyak kerja... 

8.    Gunakan corak garisan

Dengan menggunakan permaidani yang bercorak garisan, ini dapat memperlihatkan ruang tamua lebih memanjang dan luas.

9.    Buka tirai jendela
Ruang yang terang dan cerah akan memberi impak yang lebih luas. Tirai pintu utama je ada.. jadi buka pun gelap gak sebab depan rumah pasang awning... 

10.    Material gelas

Bagi takde anak kecil ok kot... tapi MF tak berani nak guna material gelas kaca ni selagi anak tak besar... walaupun anak-anak MF anak perempuan... lasaknya mengalahkan lelaki... huhu

11.    Gayakan tema warna daripada setiap ruangan
Untuk dinding, rak dan perabot, gunakan rona yang sesuai dan pilih rona cerah untuk memberi impak luas tersebut.

12.    Gunakan perabot berkaki
Hampir sama dengan tip nombor dua, penggunaan perabot berkaki juga boleh memainkan peranan dalam mencipta ruang agar kelihatan lebih luas. Selain tu, mudah nak sapu habuk dan kemas.

13.    Hiasan cermin dinding

Meletakkan sebuah cermin besar pada dinding merupakan idea yang bernas. Tip ini adalah baik untuk merefleksikan cahaya dan seterusnya ruang tampil lebih luas. Yes!... ini deko seterusnya... nak cari cermin yang simple untuk letak pada dinding di ruang tamu... 

14.    Menggunakan permaidani sebagai pemisah ruangan
Khususnya bagi mereka yang tinggal di apartmen, tip ini sangat berguna dan membuatkan seolah-olah anda memiliki banyak kawasan di dalam sebuah ruangan yang besar. 

15.    Hiasan artistik
Tidak memerlukan hiasan gantung yang terlalu sarat, cukup sekadar memilih rekaan artistik yang besar bagi memenuhi ruang tamu kediaman. 
Sumber: Dekorasi karangkraf.com

Memang seronok sesekali deko rumah... memang hobi MF dan suami deko rumah bila takde kerja nak buat... ada saja kami akan ubah... ada kebaikannya deko dan ubah suai perabot dalam rumah ni... antaranya mengelakkan jin bertenggek kat rumah kita...dan untuk elak orang sihirkan rumahtangga kita juga... ini apa yang MF dengar dan baca dari pengamal perubatan Islam...