Memaparkan catatan dengan label Kerjaya. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kerjaya. Papar semua catatan

13 Januari 2019

Januari 13, 2019

Kasut Bata Comfit, Kasut Kerja Pilihan 2019

Setiap kali tahun baru nak naik kerja, pasti akan beli sesuatu yang baru untuk naikkan semangat kerja.


Seperti biasa.. Suami MF akan belanja kasut kerja baru... 


Memula beli kasut biasa je. Tapi sebab suami MF tak puas hati... Dia ajak MF beli kasut baru yang lain. Biar ada jenama katanya. 


Lepas pusing 1 Mall... Akhirnya singgah kat kedai Kasut BATA.


Tak belek banyak sebab tak banyak pilihan melainkan satu.. 


Memang design baru... 

Akhirnya suami berkenan dengan BATA COMFIT. 

Terus disuruhnya MF cuba.. Memang sedap di kaji..  

Kasut Bata Comfit

Kasut Bata Comfit

Sebab design dalam lembut je... 

Alhamdulillah... Itulah rezeki kami... Terus je beli.. Harga pun tak seratus pun... 


Ni dah lebih 2 minggu guna... Alhamdulillah... Tak sakit kaki... 


Walaupun banyak jalan dan kasutnya bertumit.. Sedap jalan... 

Tapaknya lembut dan tak berbunyi... 


Memang best... Sesiapa yang nak cari kasut... Boleh beli kasut jenama BATA. Alah membeli menang memakai... 

04 Januari 2019

Januari 04, 2019

Motivasi Buat Guru - 13 Rutin dan Sifat Sebagai Guru dan Pendidik

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Motivasi Buat Guru - 13 Rutin dan Sifat Sebagai Guru dan Pendidik | Dah tahun baru, moga semangat juga baru buat semua guru.

Awal tahun cikgu antara yang sibuk dengan pelbagai urusan.

Kesibukan dengan kerja pengkeranian lain menjadikan kita rasa lelah dan penat dengan tugas kita sebagai pendidik.

Jadi, awal tahun ni... Jom kita motivasi diri kita untuk jadi pendidik yang cemerlang dunia akhirat serta di redha Allah.

Motivasi Buat Guru - 13 Rutin dan Sifat Sebagai Guru dan Pendidik



1. Mulakan mengajar dengan Basmalah.
2. Menjadi contoh dan teladan buat pelajar.
3. Pemberi semangat kepada pelajar.
4. Memelihara syariat Islam dalam kehidupan seharian.
5. Jauhi larangan Allah.
6. Sentiasa menjaga masa.
7. Kurang bergurau hal yang sia-sia.
8. Luas pengetahuan dan pengalaman dengan ilmu.
9. Wajah sentiasa ceria dan bersemangat.
10. Selalu berlapang dada.
11. Berpenampilan kemas.
12. Selalu bersedia dan cukup berkemampuan dalam mengajarkan ilmu.
13. Luas pembacaan mengenai ilmu pendidikan dan pedagogi.

Motivasi ini untuk diri sendiri juga... Moga terus bersemangat dan dapat tepis semua unsur negatif di tempat kerja. Sebab biasalah kita kerja dengan manusia kan.. Dalam positif mesti ada juga aura negatif tu sebagai cabaran untuk kita sentiasa positif.

Semoga terus bersemangat untuk menjadi pendidik. Dan kita semua Juga adalah pendidik untuk diri sendiri.. 

07 Oktober 2018

Oktober 07, 2018

Tak Boleh Pakai Baju Berfesyen Lagi, Ikut Peraturan Pemakaian Penjawat Awam Negeri Johor 2018

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Peraturan Pemakaian Penjawat Awam Negeri Johor 2018 | Penjawat awam yang bekerja di Johor mesti sedia maklum dengan pekeliling baru di negeri Johor ni...

Peraturan pemakaian bagi penjawat awam di Negeri Johor.

Surat siaran ni baru dikeluarkan... dan memula tu kecoh juga la...

Sebab... peraturannya menekankan cara pemakaian yang lengkap untuk 5 hari bekerja.

Mulanya ingat untuk Penjawat Awam Negeri je.. tapi rupanya penjawat awam persekutuan juga kena ikut pekeliling ni...



Rujukan penuh: KLIK SINI

Empat hari kena pakai baju kurung johor...

Macam mana baju kurung Johor?

Baju Kurung Johor


Sumber: google images

Baju kurung Johor atau lebih dikenali sebagai Baju Kurung Teluk Belanga adalah labuh hingga bawah lutut dengan alas lehernya halus dan tidak berkocek. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan pada bahagian leher seperti mata lalat, tulang belut dan insang pari. Baju Kurung Teluk Belanga menjadi sinonim dengan baju kurung tradisional yang standard dengan mengenakan kain yang disusun di sebelah kiri – termasuk pakaian rasmi pelajar sekolah rendah dan menengah.


Senang kata pakai baju kurung yang ada pesak je la lepas ni...

Baju kurung moden ke, kebaya ke, kebarung ke minta maaf... Dah takde dalam senarai boleh pakai pergi kerja...

Baru ingat nak beli kebarung... sekali keluar pekeliling ni... simpan aje lah niat nak beli tu...

Lepas ni kena cari baju kurung biasa je lah... yang ada pesak... Hmm... susah juga sebab baju tu dah tak banyak dijual online...

Nak kena cari kain la la jahit tempah kalau nak beli kan... hmm...

Nasib la baju kurung pesak masih banyak dan boleh dipakai... Tapi ada kawan MF dah biasa pakai kurung moden.. memang ber huhuhu jugalah dia... nak kena buat baju baru...

Bagi lelaki takde masalah sangat... perempuan la kan...

Dari segi positifnya... bagus la.. aurat terpelihara sikit pakai baju kurung pesak ni... Takde lah nampak aurat orang perempuan lagi di pejabat kerajaan lepas ni... sopan sikit kan. 

19 Disember 2017

Disember 19, 2017

Trending : Kes Cikgu Azizan Didakwa Ibu Bapa Pelajar Jadi Sejarah Terbesar Pendidikan Tahun 2017

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Trending : Kes Cikgu Azizan Didakwa Ibu Bapa Pelajar Jadi Sejarah Terbesar Pendidikan Tahun 2017 | Alhamdulillah... Sepanjang jadi cikgu, inilah kes yang paling trending dan penuh viral serta debaran kami para guru.

MF tak pernah lihat guru Malaysia punya kekuatan dan bersatu kerana kes ini... Tapi kes cikgu Azizan ini memberi gambaran bahawa kami guru Malaysia memang sentiasa bersatu..

Sejak dua minggu lepas sana sini memperkatakan kes ini... Mulanya hanya tular di media sosial, akhirnya menarik perhatian pemberita...

Kronologi Kes Cikgu Azizan

31 Oktober 2017: Sebutan Kes. Berhadapan dengan pertuduhan di bawah Seksyen 323 Kanun Jenayah di Mahkamah Majistret Seremban.

Beliau tidak menyangka disabitkan atas seksyen tersebut. Mengaku tidak bersalah di atas tuduhan itu sebaik sahaja Hakim membicarakan dan dibenarkan ikat jamin sebanyak RM500

Semasa proses ikat jamin oleh seorang rakan, beliau telah di tempatkan di lokap mahkamah bersama-sama pesalah jenayah lain yang terlibat dengan dadah dan lain-lain.

Dalam lokap itu ada lebih kurang 13 org pesalah .Tangan beliau DIGARI bersama seorang pesalah dadah sepanjang perjalanan dari lokap mahkamah ke lobi mahkamah untuk urusan ikat jamin yang jaraknya 100 meter.

Dakwaan ke atas beliau dibuat atas tuduhan mendenda seorang murid atas kesalahan:

  • Menghidu gam dalam kawasan sekolah dan turut mempengaruhi murid lain (3 orang) supaya turut serta.Kesalahan tersebut dilakukan sejak 2016.
  • Buli.
  • Memukul murid lain.
  • Ponteng dengan memanjat pagar sekolah.


27 November 2017: Dokumen pertuduhan telah diserah kepada beliau.

19 Disember 2017: Perbicaraan akan bermula.

Alhamdulillah... Sejak kes ni tular.. Dan mendapat sokongan banyak pihak... Akhirnya hari ini, kes cikgu Azizan ditarik balik oleh Peguam Pendakwaraya.

Screenshoot dari: Pendidik2u

Alhamdulillah, kuasa Allah dengan kehendak dan keizinannya juga segala ini berlaku... Berkat bersatu nya para guru, orang ramai serta NUTP dan PIBG sekolah tersebut serta beberapa persatuan guru yang lain.

Cikgu-cikgu ni dah berpakat macam-macam andai kata beliau disabitkan kes ni atau kalah dalam perbicaraan.

Semua rakyat Malaysia yang ikut kes ni mengucap syukur atas kes ni.. Hatta mereka bukan guru, tapi masih ramai yang hormat cikgu.

Alhamdulillah... Walaupun kes ni berat tapi disebabkan tindakan pelajar itu, sekurang-kurangnya ianya untuk beri pengajaran kepada ibu bapa sekalian... Guru bertindak sedemikian kerana ingin mendidik...

Kadang MF sendiri rasa pelik... Ibu bapa sekarang over protective sampai orang lain nak tegur anak orang yang buat salah pun tak boleh nak terima... Sedangkan zaman kita jadi Kanak-kanak dulu pun kalau buat salah kena bedal juga dengan cikgu.. Kalau balik mengadu siap kena tambah lagi... Tapi memang pelik perasaan tu... MF sendiri pun kadang ada rasa gitu, kalau suami marah anak, cukup terasa tapi MF tak layan perasaan tu.. Sebab tahu, jangan manjakan anak... Sesekali kena bertegas juga...

Buat ibu bapa sekalian, belajarlah ilmu keibubapaan setiap masa... Jangan sakiti hati guru jika ingin ilmu yang berkat... Jangan sampai cikgu terasa hati...

Tapi kagum dengan cikgu Azizan ni.. Seorang yang lembut hati.... Kerana dia buat macam bukan ikut tapi kerana nak mendidik... Bahkan dia tak berdendam... Dan bertambah baik hatinya, dia tak dedahkan siapa pelajar dan ibu bapa yang mendakwanya tu... Ramai nak tengok tapi dia sangat jaga aib orang... Kerana itu tak hairan Allah bela dia dan berikan berita gembira hari ini... Allah itu bersama orang-orang yang sabar kan..


Untuk ibu bapa di luar sana...

BILA HATI SEORANG GURU MULA TERLUKA

Bila hati seorang guru mula terluka
ketahuilah bahawa
pintu berkat dan rahmat untuk anak-anakmu mulai hilang
Maka..
kau renung akan apa jadi
pd anakmu 5 tahun lagi.

Bila hati seorang guru mula terluka
Akan lahirlah generasi terbiar
Dibiarkan ibu bapa
Dibiarkan guru-gurunya
Dibiarkan masyarakatnya

Bila hati seorang guru mula terluka
Bait2 bicara kan hilang hikmahnya
Rajuk yang kecil menjadi barah
Melatari seluruh sistem taadib
Tarbiyah kan layu
Nilai kan runtuh dimamah masa

Bila hati seorang guru mula terluka
Masyarakat sedang sakit
Harapan tinggal harapan
Impian berkecai dek keegoan dan keras kepala
Ada pesalah ada pengalah
Yang hak dibatilkan, yang batil dihakkan

Bila hati seorang guru mula terluka
Lukanya dalam
Parutnya kekal berlekatan
Ibarat sang ibu yang kecewa
Sayang masih ada
Namun luka yang tidak berdarah
Adalah sesakit-sakit bahasa

Bila hati seorang guru mula terluka
Awan menjadi merah
Penghuni langit kan turut berduka
Kerana guru sejati adalah pewaris para nabi

Nukilan : Ustazah Aizah - 18 Disember 2017

Alhamdulillah... Moga kes ini jadi pengajaran buat semua... Sama ada kita sebagai ibu bapa, guru ataupun orang biasa...

06 Oktober 2017

Oktober 06, 2017

Takwim Persekolahan 2018

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Takwim Persekolahan 2018 | Belum habis pun persekolahan 2017, takwim persekolahan 2018 dah dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).




Bagus keluar awal, sekurang-kurangnya boleh merancang cuti, bajet sekolah, tarikh sedara mara nak kahwin dan sebagainya.

Setakat ni hanya takwim persekolahan dikeluarkan, belum lagi masuk cuti perayaan ya...

Kalau tengok takwim ni cuti pertengahan penggal kedua lebih awal dari tahun-tahun sebelum ni... Biasa bulan 9 cuti, tahun 2018, bulan 8 dah cuti pertengahan penggal kedua...

HMmm.. apapun, moga dipermudahkan untuk urusan persekolahan tahun depan.. Anak sulung MF pun dah mula bersekolah darjah 1 tahun depan... Entah macam mana lah agaknya ya... terasa pula dah semakin tua bila anak dah bersekolah ni.... Apa pun memang dah tua juga kan sebenarnya... realiti dan hakikat... usia semakin bertambah... moga amal juga berganda hendaknya.. insha Allah...

Boleh DOWNLOAD DI SINI Takwim Persekolahan 2018 untuk print dan simpan sendiri

16 April 2017

April 16, 2017

Kerja 2 Minggu Saja Dalam Bulan Puasa Tahun Ni!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Kerja 2 Minggu Saja Dalam Bulan Puasa Tahun Ni! | Semakin menghampiri dah bulan yang penuh berkat dan penuh Rahmah... Iaitu bulan Ramadhan... Kat Facebook dan media sosial yang lain pun mula sebut pasal bulan puasa...Cuma bab berniaga je la mula sebut pasal promosi raya... Hmmm... Biasa la... Tapi rasa macam awal sangat pula belum Rejab dah sebut raya... 

Rasa seronok sikit tahun ni...Puasa tahun ni banyak dok di rumah... Kerja hanya dua minggu je.. tapi ni bagi yang bergelar guru je la ye... Maaf bagi yang kerja lain... sebab puasa mula bila mula cuti sekolah... Kerja dua minggu, lepas tu cuti lagi seminggu untuk sambut hari raya... 




Cuti??? Kami cikgu cuma cuti tak pergi kerja di sekolah.. tapi MF yakin... Cuti sekolah pertengahan tahun ni majoriti cikgu akan bekerja di rumah iaitu tanda soalan pereksa... Itu memang rutin biasa bila cuti sekolah... 

Cuma tahun ni mungkin tak de yang bercuti sini sana melainkan balik kampung untuk berpuasa bersama orang tua sekeluarga... MF Tahun Ni memang raya kat Utara, jadi memang tak balik la awal puasa... Sebab perjalanan utara selatan yang jauh kan... Jadi kami balik raya je nanti... Insha Allah... Moga Allah permudahkan perancangan... 

Bagi mak-mak yang ada anak sekolah dah boleh plan la nak buat apa untuk anak-anak sempena cuti sekolah ni dalam bulan puasa pula tu... Cadangan MF biasakan mereka dengan tadarus, kelas mengaji dan aktiviti yang bermanfaat... Bila mereka terbiasa insha Allah terisi masa diorang... Takdelah asyik tengok tv, tidur dan lain-lain aktiviti yang membosankan mereka... Sekadar cadangan je la... MF pun dah mula fikir juga ni aktiviti untuk anak-anak MF ni.... Tahun ni kakak dah 6 tahun, dah boleh latih dia puasa sikit-sikit... Insha Allah... 

Tu dia... Macam-macam plan haaa... Tak tau la Jadi ke tak.. tawakal aje la kan..  moga Allah permudahkan... 

15 Mac 2017

Mac 15, 2017

Kisah Tudung Ustazah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Kisah Tudung Ustazah

Santai petang.. 

kisah tudung ustazah... melayan karenah anak-anak didik yang pelbagai... Macam-macam... 

Saja minggu ni pelbagaikan jenis tudung... ada tudung instant, tudung labuh bulat ala tudung budak sekolah agama, ada juga shawl, ada juga bawal shawl minggu ni... 

Saja je.. nak tengok komen bebudak ni... haha.. 

Murid yang suka komen penampilan MF ni pelajar tingkatan 5 la.. Suka tengok, dan kata... .

Sumber: google images

Dua hari lepas, MF saja pakai tudung instant Awning keras style dulu-dulu tu... yang zaman sekarang, geng veteran la pakai kan... bebudak muda tak pakai... ntah kenapa, saja nak pakai... so, pakai la kan... sekali... budak komen... 

M: "Lainnya ustazah"
U: "Ha..a... lainkan, nampak muda ke tua?"
M: nampak tua.. 
U: "Agak-agak berapa umur saya?"
M: Mesti 30 atau 35 tahun ke ats..

Haha... ikhlas ko, komen diorang ni... sentap gak.. hehe... tapi tahu diorang ikhlas komen kan.. biar je.. 

Hari ni pakai tudung labuh bulat... kebetulan hari ni latihan rumah sukan .. pakai track suit dan tshirt muslimah ... tu yang saja pakai tudung labuh bulat tu... 

Sumber: google images

MF sendiri pakai, terus rasa macam budak sekolah agama plak... rasa muda 10 tahun.. hehe.. imbau zaman sekolah agama plak rasanya.. 

Seperti biasa bila nampak dek anak-anak didik ni.. terus diorang senyum dan komen.

M: Wa... lain lah ustazah... ,
U: apa yang lain?
M: Ustazah nampak muda la... nampak comeiiii... 
U:
M: berapa umur ustazah sebenarnya?
U: Awak agak?
M: Dalam 20-an... 25 kot.. 

dalam hati... haha... muda 10 tahun cheq dari 2 tahun yang lepas... 

Jadi, pengalamn sendiri ni kira betul juga la.. ada kajian kata, ponteng tu punca dari gaya cikgu yang tak menarik.. jadi, cikgu kena ada gaya... rias sikit muka bagi nampak seri.. pakai la bedak dan tatarias sikit dengan magic lipstik kan.. 

Pelajar sekarang ni nampak cikgu meanrik.. dia semangat lain macam dah... + keseronokan ketika mengajar jadi 1 bonus untuk tarik minat pelajar... beza sangat dengan kita dulu... tak kisah penampilan cikgu, janji cikgu ajar best kan.. 

Itulah kisah tudung ustazah... kadang pening juga nak gayakan tudung.. ye lah.. nak belit lebih-lebih, tak dan masa... sebab kena siap pagi-pagi kan... kelam kabut dengan anak-anak lagi.. tu kadang, tudung segera atau tudung bawal jadi pilihan... tapi dengar komen anak murid macam nak pakai tudung bulat labuh pulak lepas nih.. hehe... 

16 Mac 2016

Mac 16, 2016

Jawapan Yang Sungguh Meragut Jiwa!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sedih sungguh...
Sangat sedih...
Tak tau la apa perasaan orang lain...
Tapi aku sedih sangat bila...

Tanya soalan basic, asas agama macam ni tak boleh jawab...


Tapi kalau tanya bab artis, laju je jawab nih...
Allah, tu aku tak test lagi bahagian PAFA, mengucap, solat. wuduk betul ke tidak...
NI asas agama ni... Nak kena cikgu ajar juga ke??? Sepatutnya dah Tingkatan 1 takde masalah dah soalan asas macam ni... Ni bukan soalan darjah 1, tapi TINGKATAN SATU! Tak perlu nak tunding jari siapa salah, tapi apa yang tak kena...

Ya Allah, memang insaf betul...
Aku tak nak anak aku jadi sampai macam ni...
Kerana tu aku sanggup buang TV, jauhkan diri dia dari hiburan,
dekat dengan zikir, sebab tak nak perkara sebegini berlaku... 

Sangat memalukan, 
kita yang mengaku Islam
CInta Allah dan Nabi s.a.w, tapi anak-anak kita tak kenal Allah dan Nabi.

entry ni bukan nak aibkan pelajar nih..
Tapi nak semua ibu bapa bermuhasabah diri...
Jangan nak kejar sangat tambah anak ramai, tapi takde kualiti...
Nauzubillah... Peringatan dan muhasabah diri sendiri.

15 Februari 2016

Februari 15, 2016

i-Think Online Dilancarkan Semula Untuk Kursus Online Cikgu!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Dapat info ni dari rakan guru di Group Facebook...
Katanya i-Think Online digerakkan semula selepas tertangguh tahun lepas... Kursus i-Think online ni dilancarkan pada tahun 2014. Tahun tu, tahun mencabar la bagi cikgu-cikgu sebab kena siapkan kursus online ni... Dengan PBS lagi kan... Tapi cikgu buat juga sebab arahan, walaupun penat dan ada yang meluahkan...

Namun, tahun lepas i-Think Online dihentikan... dan Akhir tahun lepas MF ditaklimatkan yang i-Think online digantikan dengan Offline dan manual... Cikgu kena download, baca dan buat. MF cuma download je... tak sempat nak tengok pun. Akhirnya senyap begitu sahaja.

Namun, tahun ni rakan sejawatan di Facebook maklumkan sekolahnya ada terima surat siaran mengenai gerakkan semula Kursus i-Think Online pada tahun ni.


Jadi, semalam MF buka la laman web KPM nak tengok kot ada... Memang ada... Pada banner awal di web KPM, ada link dan penyataan tentang i-Think Online tahun ni.

i-Think Online dah berubah wajah dan dah berubah templatenya... Laman webnya juga telah berubah...
Ini link untuk kursus i-Think Online 2016:

http://mygfl.moe.gov.my/web/guest/home

MF cuba untuk login semalam tapi tak ingat dah password yang lama, jadinya selepas penat mencuba... MF request password baru dengan mengisi di bahagian Maklum Balas muka hadapan web i-think online yang baru.

Alhamdulillah, maklum balasnya pantas... tak sampai 5 minit email MF dihantar, MF terima balasan.. diorang minta no kad pengenalan... dan tak lama kemudian, dia bagitau dah reset semula password.


Ingat nak try semalam.. tapi tak sempat. Jadi, MF cuba login dan eksplore hari ni... Alhamdulillah dapat login masuk... lepas isi segala info peribadi di muka hadapan... terus la eksplore dalamannya...

Hadoii... rasa pening kepala pula... sebab interface baru ni macam-macam sikit.. tak macam yang lepas tu, lebih mesra pengguna dan mudah nak guna.


MF cuba pula nak buat test i-think tu... tapi sudahnya loading tak habis-habis...

Hmmm...
Bagi MF, aplikasi kali ni kurang mesra la sebab tak boleh nak guna browser lain selain Mozilla Firefox dan I.E: "Best viewed in IE 8.0+ and Mozilla Firefox 2.0+ with 1024X768 resolution"

Maknanya tak sesuai la guna phone, tablet dan seumpamanya... Hadoii.. ingat makin mudah... Tapi makin sulit pula... dah la 16 jam tu nak siapkan...

Lagi satu, sebelum buat, baik pastikan ada mozilla yang terkini, aplikasi Java dan juga Adobe Flash... Kalau tak memang tak dapat nak buat. Boleh download pada Laman Utama Web i-Think baru.

Apa pun, web ni baru dilancarkan aktif pada 1 Desember 2015. Baru lagi.. Nak test power dulu la ni... Harap, mereka perbaiki lagi tahap yang lebih baik... Kalau tak macam mana cikgu-cikgu ni nak siapkan... Kesian kat cikgu...

Nampaknya MF kena study dulu ikut video flash yang dia bagi... Kena fahamkan dulu macam mana nak guna... BAru boleh buat. Boleh rujuk Video tu DI SINI.

Buat rakan guru.. bertabahlah ye... bersedia juga untuk terima arahan lanjut.

Makin lama, makin mencabar guru zaman sekarang... 

14 Februari 2016

Februari 14, 2016

Agihan Bantuan Persekolahan RM100 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pernah terbaca viral pasal rungutan ibu bapa pasal slip gaji dan juga bantuan persekolahan yang lambat tahun ini berbanding tahun lepas...

Baiklah, mungkin ada ibu bapa tak buka laman web KPM tu kan... banyak hadap viral Facebook... JAdi, MF nak kongsikan info pasal Agihan Bantuan Persekolahan RM100 2016.

klik gambar untuk lebih jelas atau download di sini

Apa yang MF nak lighlightkan... 

*Bayaran dibayar secara berperingkat mulai 20 Januari 2016... Maknanya ada sekolah dapat awal, ada yang lambat. Duit tu datang dari Kerajaan Pusat dan diagihkan kepada Daerah.. kemudian baru sekolah. 

*Tahun ni ada syarat. Hanya isi rumah pendapatan RM3000 ke bawah sahaja yang layak untuk terima bantuan persekolahan RM100 ni... Sebab itulah, guru-guru nak sangat slip gaji dan pengesahan pendapatan ibu bapa sebagai bukti ibu bapa tak menipu... Sebab bab duit, memang orang sanggup menipu walaupun RM100 je... Jadi, bagi yang rasa tak layak dia tak nak kasi slip gaji takpe la.. Memang anak dia tak kan dapat. Jadi, yang layak dapat, tapi tak nak juga kasi slip gaji, jangan marah kat cikgu kalau cikgu tak bagi duit tu... Cikgu tak makan duit tu.. sebab kalau lebih pun duit tu akan dipulangkan semula kepada Kerajaan. 


Jadi, harap jelas dan tak jadi viral lagi dalam kalangan ibu bapa... Duit tu memang lambat sikit tahun ni sebab nak semak pendapatan ibu bapa... Yang keluarkan layak tak layak tu pun pihak Jabatan melalui data murid di APDM. Data tu pun pihak sekolah dapatkan dari ibu bapa dan murid. JIka betul-betullah akan dapat nanti... Jika tak, jangan salahkan guru... 

09 Februari 2016

Februari 09, 2016

Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Sekolah 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Entry Tertangguh


Sambutan Maulidur Rasul di sekolah menjadi satu kelaziman untuk setiap sekolah sambut. Walaupun dah terlepas lama, tapi ianya macam acara wajib sambut. Jika sekolah lama, MF sambut dengan ceramah biasa, tapi di sekolah baru tahun ni, MF alami pengalaman berbeza.

Sambutan program keagamaan di sekolah tempat baru MF ni, disambut dengan penuh kesungguhan dan meriah. Itu yang dikongsikan oleh cikgu-cikgu lama di sekolah tu. Walaupun sekolah kecil dan guru agama hanya 2 orang termasuk MF, tapi itu tak jadi halangan, kerana semangat setiakawan dan kerjasama antara rakan sekerja serta warga sekolah ibarat satu keluarga besar di sekolah tu, buatkan majlis yang diadakan meriah dan lancar.

Untuk sambutan Maulidur Rasul kali ni, perancangannya di rancang oleh ustaz... Untuk menumbangkan seekor lembu, dan disertakan sekali dengan majlis akikah. Cukup 7 bahagian kongsi untuk akikah.


Sehari sebelum sambutan, kami rewang (istilah orang Johor) atau buat kerja-kerja persediaan untuk kenduri sambutan keesokannya. Petang Isnin selepas habis sesi persekolahan, kami mulalah bergotong royong buat persiapan. Semua kakitangan sekolah turut serta. Dari pentadbir, kerani sekolah, guru, beberapa orang pelajar sukarela membantu termasuk, jaga sekolah serta mak cik tukang sapu dan pak cik tukang kebun turut sama membantu merewang petang itu...


Memang seronok tengok suasana tu.. Tak pernah MF alami kan.. buatkan MF betul-betul teringat kampung halaman. Kaum adam siapkan potong lembu, dan kaum hawa siapkan bahan-bahan untuk memasak. Menunya yang kami masak ialah Gulai Kawah Daging campur Umbut Kelapa, Acar Timun Campur Nenas, Sambal Belacan, Ikan Kering. Malam sebelum majlis tu, Sup Gear Box.


MF tak dapat tolong banyak, balik awal sikit. Esoknya awal pagi MF sambung rewang lagi.. Sementara guru lain, laksanakan tugas mengikut AJK yang telah diamanahkan.

Selawat beramai-ramai. Nak berarak bawa sepanduk, tapi tak jadi sebab hujan pula pagi tu. Jadi selawat dan tazkirah dalam dewan sahaja. Kemudian ceramah Maulidur Rasul dan tetamu jemputan. Akhir sekali barulah makan berjemaah di dalam dulang besar.


Allah... makan dalam dulang buatkan MF teringat kenangan makan dalam dulang di UTM dulu. Kini, memori yang sama diulang di Johor juga. Alhamdulillah.

Seronok dan meriah sambutan kali ni... Penat tapi berbaloi sangat. Setiap orang dapat bekalan makanan untuk dibawa pulang. Orang JOhor panggil berkat. Alhamdulillah, rezeki hari tu lebih dan turut MF kongsi dengan jiran terdekat. Alhamdulillah.

Kenangan indah untuk tahun 2016 di sekolah baru. Alhamdulillah... 

20 Januari 2016

Januari 20, 2016

Jadual Pembayaran Gaji 2016

Tak sedar pun esok gaji... Ingat minggu depan... Hehe... Alhamdulillah...

Insha Allah..  Tahun rasa tersenyum sikit tengok jadual gaji ni sebab takde gaji masuk awal bulan... Kalau tak boleh tahan sesak juga la..

Apa pun segalanya rezeki dari Allah.. Syukur seadanya... 


06 Januari 2016

Januari 06, 2016

Akibat Lama Tak Test Suara!

Apa kaitan gambar di atas dengan tajuk???
Soalan KBAT tu... Hehe...

Kaitannya ialah, itulah penawar yang MF guna untuk buat rawatan akibat lama tak test suara...

Lama simpan suara... Dari bulan November 2015 hingga Disember 2015, dua bulan tak guna suara secara banyak dan secara kuat, dan akibat menggunakan suara yang banyak dan kuat secara mendadak bulan Januari 2016 ni, akhirnya kena la sakit tekak...

Cikgu kan.. Cuti kan... Sedap la simpan suara.. Tak menjerit dalam kelas... Sekali dah naik sekolah... Hari kedua dah mula perit tekak dah... Ada kawan sekerja suara dah serak terus...

MF ni pun perit tekak, tapi dikawal lagi... Payau mulut jadinya... Tak sedap tekak jadi tak selera juga kan...

Dugaan awal tahun ni...
MF kawal supaya tak melarat dengan minum minyak kelapa dara... Selain tu makan asam, minum air banyak, minum sunquick suam dan elakkan ais...

Lepas ni nak cari aiskrim vanila pula... Haii... Nak diam, tak boleh sebab nak mengajar kan.. Jadi kena juga bercakap... Tu pun dah kawal tak cakap banyak sangat, bagi latihan je lepas terangkan...

Tu la hadiah untuk awal tahun ni... Terima dan pasrah dengan redha... Dugaan kan... Sesekali merasa.. Lepas ni dah biasa bercakap takde masalah tekak lagi dah... Insha Allah...

Tu lah pengorbanan cikgu kan...
Hargailah guru kita...


02 Januari 2016

Januari 02, 2016

Apa Yang Ibu Bapa Perlu Tahu Sebelum Anak Mulakan Persekolahan?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Apa yang ibu bapa perlu tahu sebelum anak mulakan persekolahan | Esok sekolah dah nak mula bagi empat negeri iaitu Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu. Sepatutnya entry ni keluar awal kan... Tapi tak pe lah... Sebagai rujukan ibu bapa yang akan daftarkan anak masuk sekolah pada masa akan datang kan... 
Sumber: Google images

1. Pemilihan sekolah
Sebelum anak nak mula bersekolah, pastikan ibu bapa buat pilihan yang bijak dan betul ke mana nak hantar anak sekolah. Jika baru nak mula sekolah, banyak pilihan... Nak hantar ke PASTI, TADIKA SWASTA, KINDERGARDEN, TAHFIZ, PRASEKOLAH, TADIKA KEMAS atau TADIKA CINA. Pastikan kita letakkan matlamat awal...corak pendidikan awal anak-anak....

2. Peka dengan tarikh daftar anak untuk tahun berikutnya.
Biasanya, jika anak nak hantar ke sekolah pada tahun berikutnya, pendaftaran akan dibuka akhir tahun semasa... Contohnya, jika anak nak masuk darjah 1 tahun 2016, pastikan dah buat pendaftaran pada tahun 2015 supaya tidak tercicir.. Jadi ibu bapa perlu peka dengan info pendaftaran tahun semasa...

3. Sediakan duit untuk pendaftaran dan keperluan hari pendaftaran
Biasalah, hari pendaftaran mesti akan keluarkan sedikit wang... Tak banyak sikit bergantung pada sekolah... Paling tidak, hari pendaftaran tu lah ibu bapa kena bayar lencana dan tanda nama untuk anak sekolah kan... Jadi, jangan datang sekolah dengan poket kosong.

4. Sediakan dokumen yang diperlukan oleh pihak sekolah.
Sebelum daftar, pastikan dokumen untuk pendaftaran lengkap... Biasanya dokumen yang kebanyakan pihak sekolah perlukan ialah... Salinan kad pengenalan ibu bapa, jadi fotostat je banyak-banyak bila anak dah mula bersekolah... Antara dokumen lain ialah slip gaji atau penyata pendapatan, surat tawaran masuk sekolah... Slip Keputusan peperiksaan UPSR jika untuk pendaftaran tingkatan satu. Lain-lain dokumen biasanya borang maklumat keluarga yang dikeluarkan oleh pihak sekolah... Jadi, jangan mengeluh jika kena isi banyak borang... Borang tu penting sebab itulah maklumat untuk jaga anak kita di sekolah.

5. Beli pakaian sekolah mengikut peraturan sekolah.
Beli pakaian sekolah ikut apa yang ditetapkan oleh pihak sekolah. Setiap sekolah tak sama peraturannya... Baju memang warna putih tapi bab kasut mungkin tak sama... Bagi anak lelaki pula, pastikan ibu bapa potong rambut anak ikut peraturan yang ditetapkan. Ini mengelakkan dari kena tindakan disiplin.

6. Ambil tahu dengan info semasa dari sekolah anak-anak.
Biasanya, pihak sekolah akan keluarkan memo atau surat makluman ibu bapa dari semasa ke semasa.... Pastikan ibu bapa tahu dan tanya dengan anak jika ada surat dan sebagainya... Untuk lebih kepastian telefon je pihak sekolah.

7. Bina hubungan baik dengan guru-guru di sekolah anak-anak. 
Jika kita baik dengan orang, orang akan baik dengan kita... Pastikan kita sebagai ibu bapa bina hubungan baik dengan guru anak-anak. Hargai dan selalu bertanya khabar serta berterima kasih jika guru ambil berat tentang anak kita. Kesan hubungan ini, kita mudah dapat info yang cepat dan tepat.

Itulah serba sedikit yang MF boleh kongsikan keperluan ibu bapa untuk anak-anak mula bersekolah... Bila anak mula sekolah ni, kerisauan tu macam-macam fikir... terutama bagi yang pertama kali hantar anak ke sekolah.

Perkongsian entry ni adalah berdasarkan pembacaan dan pengalaman penulis sendiri. Segalanya adalah atas pendapat peribadi dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa... Jadi, terpulang kepada pembaca untuk menilainya secara peribadi dan segala komen adalah terbuka. 

31 Disember 2015

Disember 31, 2015

My New Workplace!

Siapkan semalam...
Tempat kerja baru...

Tempat ni ada penghuni, tapi dia dengan lapang dada dia berpindah tempat... Dia bagi tempat duduk ni kat MF...  Alhamdulillah...

Selesai tukar pembalut... Tapi tak berapa nak kemas sangat sebenarnya... Tapi boleh la...

Memang sengaja pilih tema bunga matahari sebab nak nampakkan keceriaan tu... Bila tempat kerja kita ceria baru semangat nak buat kerja ye tak...

Insha Allah... Buku dan aksesori lain akan ditambah dari semasa ke semasa...

Moga, tempat kerja baru dapat beri motivasi untuk diri sendiri... Agar lebih bersemangat di tempat yang baru pada tahun baru... Insha Allah...


22 Disember 2015

Disember 22, 2015

Persediaan Persekolahan 2016: Download Bahan P&P 2016!

Mula mencari mood untuk buka sekolah yang lebih kurang seminggu je la lagi bakal bermula...

Mood cuti masih bersisa nih... Si adik ni pun manja bukan main... Tak tahu la ragam dia bila dah mula kerja nanti...

Untuk cari mood... MF mula cari bahan-bahan persekolahan untuk persediaan tahun 2016. MF ambil dari group cikgu-cikgu kat Facebook je... Dan selebihnya akan di Google je nanti.. Mudah sekarang kan.. Hujung jari je...

Lapor diri kat sekolah baru pun belum lagi nih... Harap dipermudahkan untuk urusan tahun depan... Dengan si kakak yang mula bersekolah...

Tadi sempat la ronda-ronda sekitar taman kami duduki ni... Lihat sekolah kakak tahun depan... Kebetulan buka... Beramah mesra la dengan cikgu dia... Adik pun suka dengan sekolah kakak... Siap nangis tak nak balik... Hehe... Excited kakak nak sekolah... Insha Allah..  Moga baik-baik sahaja tahun 2016 nanti... Ameen...


27 November 2015

November 27, 2015

Nota Serah Tugas!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alhamdulillah... Dalam kesibukan dengan tugasan akhir, semalam sempat siapkan nota serah tugas yang agak simple tapi kemas... Mulanya MF cuma isi je borang yang kerani beri... Tapi, rasa nak buat bagi kemas sikit... MF cari format softcopy dari Internet dan edit...


Alhamdulillah...  Siang tadi selesai dah siap ditandatangani oleh pihak pentadbir... Maka rasmilah... MF bakal berhijrah ke tempat baru... 

Lima tahun berkhidmat di situ.. Suka duka pahit manis dan tempat pertama timba pengalaman sebagai guru... 

Sedih...tapi seronok pun ada... Lumrah bertemu ada perpisahan... 

Nota serah tugas untuk guru bertukar ni mesti kena buat... Tapi MF rasa, nota ni ringkas je... Kalau kerani lain mesti lain sikit...sebab tengok suami MF dulu tebal... Sebab dia kerani kan... Mesti lagi banyak perkara kena buat minit dan nota kan...

MF dapatkan softcopy nota serah tugas ni dari blog Cikgu Zamrud... Boleh download >>>DI SINI<<<

Insha Allah... Memghabiskan sisa perkhidmatan dan tanggungjawab akhir di sini sebelum berhijrah ke tempat baru... Moga dipermudahkan Allah.. 

19 November 2015

November 19, 2015

Ulasan Guru Kelas Dalam SAPS!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Ulasan Guru Kelas Dalam SAPS!!! | Tugasan akhir tahun guru kelas... Siap periksaan... Maka kena la cetak slip peperiksaan... Sekarang ni semua online je... Takde dah buku keputusan peperiksaan macam dulu... Jadi, cikgu kena key in markah online... Siap semua kena masukkan kehadiran penuh dan juga ulasan guru kelas.. Jika dulu dalam buku secara manual kan.. Kini online aje..


MF selesai siapkan ulasan guru... MF cari kat internet dan ada yang olah ayat sendiri... Kat bawah ni MF kongsikan beberapa ulasan guru kelas untuk diisi dalam SAPS. Pilih lah yang mana sesuai dengan pencapaian pelajar.
=============================

Ulasan Guru Kelas Dalam SAPS!!!


Tahniah atas kejayaan anda yang cemerlang.  Teruskan berusaha untuk  kejayaan lebih cemerlang untuk masa depan yang gemilang.


Sekalung tahniah atas kejayaan anda. Teruskan usaha dengan lebih gigih untuk kejayaan lebih baik.



Prestasi anda memberangsangkan. Usaha lagi untuk kejayaan yang lebih cemerlang.



Pencapaian anda pada tahap yang memuaskan. Berikan lebih tumpuan kepada mata pelajaran tertentu.



Kejayaan tertakluk kepada daya usaha anda. Oleh itu tingkatkan usaha anda untuk kejayaan yang lebih baik daripada hari ini.



Usaha anda telah menunjukkan hasil yang agak baik. Gandakan usaha anda untuk mencapai kejayaan yang  lebih baik.



Tingkatkan usaha anda. Anda pasti akan berjaya dengan lebih baik daripada hari ini ………….



Hargailah masa dan tingkatkan usaha anda.



Pencapaian masih lemah. Tingkatkan usaha dan ubah sikap demi masa depan anda.



Hargailah masa dan buangkan sikap kerap ponteng kelas.Pencapaian memuaskan. Teruskan usaha anda. Anda pasti berjaya.



Berusaha dengan lebih gigih untuk berjaya.



Pencapaian agak lemah. Perlu lebih banyak mengulangkaji pelajaran.



Jangan jadikan kekurangan sebagai beban, itu hanya akan membuatmu sulit untuk berlari mengejar impianmu



Anda seorang yang berpotensi untuk berjaya. Tingkatkan keyakinan anda dan berikan sepenuhnya tumpuan ketika belajar.



Hidup adalah satu kesilapan yang berterusan di mana kita belajar untuk menjadi sempurna.



Tanamkan minat sentiasa mahu belajar dan teruskan usaha.



Kebolehan anda boleh digilap lagi. Teruskan usaha anda untuk lebih berjaya.



Kegagalan hanyalah satu peluang untuk anda mencuba lagi untuk berjaya.



Seorang yang tekun dan berkeupayaan menyiapkan tugasan yang diberi dengan baik. Mampu menguasai dan  memahami apa yang diajar oleh guru dengan   baik dan berfokus. Berpotensi tinggi untuk lebih cemerlang. Tingkatkan usaha anda



Bertanggungjawab dalam melaksanakan tugasan yang diberikan.



Anda mesti mempunyai motivasi yang tinggi dan minat terhadap pengajaran dan pembelajaran di  dalam kelas. Anda mampu mencapai lebih kecemerlangan dengan bersikap proaktif di dalam kelas.



KEHADIRAN



Anda sungguh bersemangat kerana kehadiran yang penuh dapat membantu ke arah kemerlangan dalam pelajaran



Pelajar ini telah menunjukkan kehadiran 100%.



Tahniah. Teruskan usaha ini Tahniah kerana lulus bagi semua mata pelajaran .



Anda pasti berjaya jika mempunyai komitmen yang tinggi dalam pelajaran. Tingkatkan usaha  bagi  mata pelajaran Matematik, Matematik Tambahan, Sejarah dan Pendidikan Jasmani dan  Kesihatan.



Tahniah kerana lulus bagi semua mata pelajaran. Kehadiran anda ke sekolah agak baik. Anda mempunyai motivasi yang tinggi dan minat terhadap pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. Anda mampu mencapai lebih kecemerlangan dengan bersikap proaktif di dalam kelas. 


=====================

Moga bermanfaat dan bantu cikgu-cikgu siapkan pelaporan peperiksaan dengan lebih mudah dan cepat... 

06 November 2015

November 06, 2015

Bertabahlah Untuk Tanda Kertas Periksa!

Entry fresh... Bukan autopublish...

Pepagi buta update entry..  Sebab take five jap... Ambil nafas... Hilangkan Stress.. Maka update entry... Bebel kat blog je...

Nak hilangkan tekanan kejap menanda kertas exam... Rasa nak nangis pun ada.. Kuatkan semangat nak tanda... Ikutkan badan tak larat...

Penat dengan tugasan lain di akhir tahun lagi kan.. Tapi redha... Bukan nak merungut.  Tapi cikgu pun manusia kan.. Ada perasaan... Bukan robot kan.. Tau buat kerja ja kan...

Baru sekelas menanda... Tu pun tak habis lagi. Malam ni rasa free sikit.. Lepas kemas barang sebagai persediaan nak pindah tadi.. Lepas tidurkan anak-anak.. Baru boleh menanda.. 

Sementara suami menemani sambil tengok movie... Hilang la sikit stress tu... Terima kasih buat si dia yang memahami...

Ya Allah... Berilah daku kekuatan untuk tanda kertas exam ni bagi siap cepat... Walaupun lambat lagi datelinenya... Tapi nak siapkan cepat, sebab banyak kerja lain menanti... Huhu...

Bertabahlah wahai diri...


03 November 2015

November 03, 2015

Keputusan Permohonan Pertukaran Guru (eG Tukar) 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Usaha sudah, doa sudah.. Tawakal sentiasa... Kini, berserah dan redha dengan segala keputusan... Namun, disebaliknya terselit harapan... Agar ada sinar keputusan yang menggembirakan...

Itulah harapan semua guru yang telah membuat permohonan pertukaran sekolah... Sama ada pertukaran negeri atau daerah.. Semuanya berharap akan ada keputusan positif.

Namun, dari semalam semuanya terjawab... Keputusan permohonan pertukaran telah pun dikeluarkan...

Cikgu-cikgu boleh semak di laman web yang sama buat permohonan pertukaran iaitu di https://epgo.moe.gov.my/

Login guna Id, dan kata laluan yang sama masa buat permohonan.


Apa sahaja keputusan kita terima dengan redha... Namun, masih ada peluang untuk buat rayuan bagi yang tidak berjaya.. Buatlah. Usahalah sedaya mungkin... Mungkin tak berjaya itu ujian dari Tuhan... Nak uji lagi sejauh mana kesabaran kita. 

Alhamdulillah...  MF dapat tukar ke Johor... Rintihan dan doa dan menggunakan Kabel yang paling kuat iaitu Allah Taala... Berserah dan meminta sepenuhnya pengharapan kepada Dia... Alhamdulillah.. Allah makbulkan... Dan itulah... Perancangan kami selari dengan perancangan Allah, mungkin... 

Bagi yang berjaya... Tahniah!!! 
Moga penghijrahan ke sekolah baru memberi semangat baru... Moga dapat tingkatkan komitmen dan gandakan tenaga untuk berkhidmat pada agama, bangsa dan negara. 

Apa-apa pun... Apa sahaja ketentuan Allah, pastinya ia adalah yang terbaik untuk kita.