Memaparkan catatan dengan label Kenangan Terindah. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kenangan Terindah. Papar semua catatan

11 Januari 2019

Januari 11, 2019

Gambar Viral Remaja dan Kerbau Buatkan Aku Sebak Teringatkan Didi

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Gambar Viral Remaja dan Kerbau Buatkan Aku Sebak Teringatkan Didi | Dari semalam, ternampak kat page Mufti Wilayah, gambar yang menarik dan betul-betul natural keakraban kawanan kerbau dengan seorang remaja lelaki di Terengganu.

Hari ni, gambar itu jadi viral di page-page dan blog viral di malaysia...

Dan sememangnya, lihat gambar tu... terbit satu perasaan yang sangat rindu dan sebak buat diriku...

Gambar Viral Remaja dan Kerbau

Gambar Viral Remaja dan Kerbau Buatkan Aku Sebak Teringatkan Didi

MF dulu masa kecil... sejak sekolah rendah.. ada haiwan kesayangan iaitu lembu...

Lembu MF diberi nama Didi... Sangat rapat dan jinak... boleh sangat nak naik atas...

Jinaknya tak boleh digambar...

Keluarga MF memang bela lembu sejak arwah Tok dan Tok Wan lagi... dah beranak pinak lembu tu hingga sekarang. Dah tak tahu berapa generasi dah...

Tapi dulu masa kecil takde kamera nak rakam kan moment indah ni kan... Jadi, tersimpan erat kat memori je la...

MF memang rapat dengan Didi... setiap petang, bagi dia makan nasi sejuk bungkus... lepas je balik dari cari makan... pasti kat tangga dia tunggu... nantikan nasi sejuk bungkus...

Itulah... memang gemuk, manja... Tak pernah dia nak tanduk atau kejar MF pun... kecuali kalau dia tengah menggatal dengan lembu betina...

Rindu kat dia...

Pengorbanan Didi

Didi berkorban... untuk masa depan MF, kerana nak tampung kos pelajaran MF dijual... Didi dijual... hasil jualan dia, MF guna beli Laptop... sampai sekarang MF ada laptop tu.. simpan walaupun rosak... memori yang sangat indah.

Memang seronok dekatkan diri dengan makhluk Allah yang lain iaitu haiwan dan pokok-pokok.. Itu juga salah satu cara nak lembutkan hati kita dan juga akan mendekatkan diri kita dengan Pencipta.

01 Januari 2015

Januari 01, 2015

Suka Duka 2014!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Alhamdulillah.. masih diberi ruang dan peluang oleh Allah untuk terus melihat alam pinjaman-Nya ini... Dah masuk tahun baru..pasti ramai dah pasang azam baru kan...

MF tak pernah berazam...tapi MF simpan harapan setiap hari... Tahun 2014 tahun yang penuh suka duka buat MF dan juga Malaysia.. Dalam konteks kehidupan MF sendiri.. tahun ni juga tahun yang penuh ujian juga sebenarnya..terutama hujung-hujung tahun.. sebab, awal tahun 2014, boleh dikatakan happy time.. Mula Januari, MF menimang cahayamata kedua... kemudian menghadapi hidup berempat...serta Alhamdulillah..

Kemudian masuk pertengahan tu,diuji dengan suami yang sakit.. namun ada juga terselit bahagia, kerana impian nak bercuti ke Cameron Highland tercapai setelah empat tahun menabung bersama suami... Alhamdulillah... Balik dari bercuti.. MF diuji dengan suami yang kena pembedahan Apendiks... kemudian diikuti pula dengan demam panas sekeluarga.... Allahu Rabbi.. Namun, dengan sabar, kuatkan semangat dan doa, semua tu MF dan suami hadapi bersama... Alhamdulillah..

Dugaan MF dalam breastfeeding juga tak kurang hebat... Target nak fully BF adik hancur.. boleh baca di entry ini.

Tahun ni juga, tahun duka buat seluruh Malaysia... Banyak kejadian yang menginsafkan terjadi... Jerebu teruk hingga terpaksa diisyhtiharkan darurat dan sekolah ditutup... Kehilangan pesawat MAS MH370 yang masih menjadi misteri hingga kini, kemudian diiikuti dengan tragedi pesawat MAS MH17 yang ditembak di Ukraine... kemudian... bencana alam..puting beliung yang melanda negeri Kedah... kemudian banjir lumpur dan tanah runtuh di Cameron Highland.. diikuti kejadian banjir besar di pantai timur, utara dan selatan Malaysia...serta negeri Sabah dihujung tahun 2014... Banyak dugaan tahun ni... moga kita ambil ikhtibar atas teguran dan peringatan Allah ini...

Imbasan pencapaian MF dalam dunia blogging pula.. MF rasa tahun ni MF betul-betul semangat berblog... MF mula konsisten up paling kurang 4 entry setiap hari.. masih mengekalkan tema info dan ilmu dan diselang seli dengan kisah peribadi MF serta hal-hal yang santai... Tahun 2014, sebanyak 1785 entry MF telah publishkan berbanding 1438 tahun 2013... dan blog ini mula dikenali dalam dunia blogging... walaupun MF tak pernah join mana-mana blogger gathering, tapi mungkin sebab MF suka blogwalking buatkan orang kenal... Tahun ni juga, MF dapat kembalikan kenangan dapat kad raya.. Hasil dari blogging tahun ni... MF dapat banyak hadiah sama ada menang segmen dan juga sebagai top komentar.. dan Hujung tahun ni.. dua kali MF menang segmen yang agak besar anjuran Mialiana.com... Alhamdulillah..

MF belajar coding dan berjaya ubah layout blog MF sendiri... hasil tunjuk ajar kak mia juga... Ranking Alexa pun turun naik.. dan yang terbaik MF pernah capai bawah paras 800 untuk ranking di Malaysia.. dan lepas tukar domain... masih puluhan ribu.. nak kena kekalkan momentom la jika nak dapatkan ranking yang baik... insha Allah akan diusahakan...

Dari segi nuffnang.. tahun ni baru MF betul-betul faham pasal nuffnang... dua kali cash out tahun ni... dan ini menambahkan hasil tabungan anak-anak MF... terima kasih buat yang sudi dan rajin menabung untuk anak-anak solehah kami. Dan paling MF suka, tahun ni juga MF dah pun guna domain sendiri.. hasil sokongan dari suami MF juga... Alhamdulillah...

Penuh warna warni tahun ni... Harapan MF, semoga tahun ni lebih baik dari tahun sebelum ni... sama ada dari segi amalan duniawi dan ukhrawi... Moga ditambahkan keimanan dan kesabaran dalam menghadapi dugaan mendatang... Moga ikatan kekeluargaan juga bertambah erat... Semoga tahun ni juga, dilimpahi rezeki yang diberkati dan kesihatan yang lebih baik terutama buat suami MF dan keluarga MF sendiri... Insha Allah...



Nota: Insha Allah tahun 2015, akan bertambah lagi ahli keluarga MF, eh...tapi bukan MF... keluarga besar MF la... Insha Allah... 

22 November 2014

November 22, 2014

Aktiviti Hari Terakhir Persekolahan 2014

Kisah semalam... 
Alhamdulillah...semalam hari akhir persekolahan... Hari yang agak kelam kelibut... Ramai juga pelajar datang... Sekolah kami dijadikan sekolah satu sesi je semalam... Pelajar sesi petang datang sesi pagi... 

Seperti yang memang dirancang... Ada pelbagai program di hari akhir persekolahan untuk pelajar-pelajar menengah rendah dan menengah atas... 

Sebelum tu, pelajar semua berkumpul untuk bacaan yassin beramai-ramai... Kemudian barulah acara untuk majlis penyampaian sijil dan hadiah kepada pelajar yang mendapat kehadiran penuh 100%, serta tokoh-tokoh pelajar yang mempunyai sahsiah dan akhlak terpuji... Pelajar-pelajar ini diberi penghargaan semalam... Pelajar kelas aku sendiri ada tiga orang yang menerima hadiah ni... Alhamdulillah... Sebagai mak angkat diorang disekolah...terasa sebak juga semalam... Nak menitik air mata..tapi cover je la... Hehe... Alhamdulillah... 

Selepas selesai semuanya... Pelajar dibahagikan kepada menengah atas dan menengah bawah... Pelajar menengah atas ada ceramah bab Cinta... Bagi pelajar menengah bawah pula ceramah Jauhi Zina yang disampaikan oleh pihak Raudhatul Sakinah... 

Alhamdulillah... Menarik program-program ni... Berjaya dijalankan dengan sempurna hingga ke akhirnya... Cikgu-cikgu juga bertungkus lumus siapkan kerja-kerja akhir dalam masa yang sama... 

Pada petang semalam juga, kelas aku sendiri dah rancang nak adakan jamuan akhir tahun... Alhamdulillah... Perancangan dibuat last minute dah... Tapi berjaya juga dilaksanakan... Aku tolong tempah makanan utama iaitu nasi kerabu... Lain-lain menu seperti pizza, buah dan cenderahati diuruskan sendiri oleh pelajar... Alhamdulillah... Mereka mampu berdikari tanpa bantuan cikgu... 
Cenderahati dari pelajar untuk adik...
Tak sangka diorang bagi...

Selesai segala perancangan hampir jam empat petang juga balik semalam... Terasa penat tapi moment indah untuk dikenang tahun ni... Alhamdulillah... 

Berakhirlah sesi persekolahan 2014 semalam... Selamat bercuti buat anak-anak didik ku serta guru-guru dan rakan seperjuangan... 

Insha Allah, jumpa lagi tahun hadapan... Semoga tahun 2015, membawa sinaran yang lebih gemilang...insha Allah....