12 November 2016

[HOMESCHOOLING] | D.I.Y DAM ULAR VERSI BACALAH ANAKKU

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Perkongsian dari mak-mak yang rajin buatkan kita jeles, tapi dalam masa yang sama itulah penggerak motivasi kita untuk jadi mak yang rajin juga..

Baru-baru ni Blogger IntanBerlian a.k.a Zarina Tazari kongsikan d.i.y Dam Ular untuk anak-anak solehahnya... Teruja juga MF tengok... jadinya, MF pun terus la cari link yang kak Zarina kongsikan di blog dia..

Download dulu, buatnya tak lagi.. sebab tunngu masa yang ada baru buat,..


Alhamdulillah semalam MF buat.. memula MF saja je print yang kosong... pastu nak minta tolong suami tampalkan, mula print yang ringkas je.. sekali suami kat tak best, sebab ular dan tangga tak banyak... tak mencabar... jadi MF buat yang lain... tapi entah mood rajin datang, MF edit yang lagi satu jenis dam ular masukkan suku kata bahasa Melayu... dah siap edit save je dulu... tak sempat juga nak edit.. dan print..

Sekali dah petang, tengok suami MF dah tolong print kan.. teruja nih kakak dan adik tengok..

Suami printkan besar, 4 keping A4... lepas print mulanya nak tampal terus je.. MF cadangkan pada suami liminate dulu sebelum tampal pada kertas keras..

So, liminate dulu, biar tahan lama dan kalau kena air pun tak rosak.


Dah siap sibuk si kakak ajak main... Jadinya,sementara tunggu maghrib layan la anak-anak main  kejap.. terhibur la anak-anak...

Cuma, gaya main kami ubah sikit...

Si kakak, bila sampai pada tangga kena ejakan suku kata tu dan kena cari sambungan suku kata yang sesuai.. kakak dalam bahasa Melayu, MF dan suami kena cari dalam bahasa Inggeris... dapat jawab boleh naik tangga, kalau jumpa ular pula.. kalau tak dapat jawab kena telan, dapat jawab selamat la tak payah turun... Memang mencabar minda juga main nih... haha... sebab dalam masa meningkatkan bilangan suku kata yang kita tahu..

Bagi yang nak download softcopy dam ular ni.. Boleh klik link di bawah ni:
http://www.sightwords.com/sight-words/games/snakes-ladders/
http://www.itsybitsyfun.com/stpatricks-day-snakes-and-ladders.html

Tengoklah, macam-macam jenis ada dam ular tu.. siap ada perkataan pun ada, tapi bahasa inggeris la..

Cara MF edit, MF printscreen sebab dia dalam bentuk pdf, kemudian edit guna photoscape, dan print gambar dalam bentuk poster.. kalau tak tau nak setting, boleh cut kepada 4 dan edit guna photoshop atau ikut kreativiti sendiri..

JImat duit, sebab memang aim nak beli dam ular ni bagi anak main.. tapi dah jumpa ni.. jimat dah d.i.y sendiri je.. 

23 April 2016

[HOMESCHOOLING] Lumba Siapa Susun Paling Tinggi!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Mengasuh anak ni simple...
Antara aktiviti menarik yang MF buat semalam...
Tak ajar, tapi cuma bagi bahan.
Ikutlah nak buat apa dengan bahan yang diberikan.

Bongkah kayu ni dah lama suami beli..
Bagi main on off sebab bila mood anak tak baik, dia buat masak-masak dan baling-baling...

Tapi bila si kakak dah besar ni, dah reti main.

Tapi yang semalam ni betul-betul seronok tengok diorang main...
Memula si adik yang buat.. kemudian si kakak pula mengikut...

video


Lumba susun siapa paling tinggi...
Maka, si adik dan kakak pun berlumba susun bongkah kayu tu untuk lihat siapa boleh susun paling tinggi... Teruja MF melihat semangat anak-anak, MF rekod senyap-senyap dan bagi sokongan dan jadi tukang sorak.

Makin galak mereka berlumba..
Seronok tengok mereka main...


Si kakak menambahkan lagi hasil kreatifnya...
Dia bina huruf menggunakan bongkah kayu ..

Rasa seronok ..
lebih seronok bila mereka bebas jana kreativiti tanpa kita ajar... 

MF selalu biarkan anak main sendiri... Jarang homeschooling straight macam mengajar kat sekolah... Biasanya memang santai dan sambil bermain. 

Tips:
Nak galakkan anak buat aktiviti homeschooling adalah dengan ambil gambar/ video secara senyap semasa mereka ralit bermain... kemudian tunjukkan gambar/video tu kepada mereka di masa mereka tak nak buat homeschooling.. Insha ALlah, mereka pasti teruja nak buat aktiviti homeschooling. Cubalah!

20 Mac 2016

[HOMESCHOOLING] | Apa Yang Boleh Dibuat Dengan Penutup Botol???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Menarik untuk buat aktiviti homeschooling dengan anak-anak.
Tutup botol yang ada, jangan dibuang... Boleh digunakan untuk jana kreativiti bersama anak-anak.

Jom lihat, apa yang boleh dibuat dengan penutup botol?











Kreatif kan ... semua ni mudah nak buat... cuma rajin dengan tak rajin je... 
Tak perlu beli barang mainan yang mahal, ajak anak buat aktiviti begini bersama, lebih menyeronokkan. janji ada bahannya. Memang gadjet pun dia tak pandang dah... 



Sumber gambar: Facebook Anakku Sayang

07 November 2015

Senarai Blogger Dari Group Homeschooling Genius Syurga

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Meluaskan lagi kenalan bila join group baru... Ini, senarai blogger yang MF dapat dari Group Homeschooling Genius Syurga. Memang blogger ni berstatus ibu dan bapa tetapi tak semua bercerita tentang kaedah homeschooling yang betul-betul ikut silibus tu... Tapi menggunakan pelbagai kaedah homeschooling untuk mendidik anak... 


Jom jenjalan ke blog mereka... 
  1. http://hanyadihatiku.blogspot.my/
  2. http://puankutu.blogspot.com
  3. http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com
  4. http://ayielifememory.blogspot.my/
  5. http://ayielifememory.blogspot.com
  6. http://dialoguda.blogspot.my
  7. http://dialoguda.blogspot.com
  8. http://ihaveasweetsmile.blogspot.my/
  9. http://akudiadangarage.blogspot.my/
  10. http://eelleebeauty.com
  11. http://sabrina-ismail.blogspot.com
  12. http://www.jemariibu.wordpress.com
  13. http://www.ayuzan.com
  14. http://www.natrahmohamed.com
  15. http://littleazfarshoppe.com
  16. http://ericanurul.blogspot.com
  17. http://faraheliana.blogspot.com
  18. http://ctamanaqim.blogspot.com
  19. http://www.kisahsidairy.com
  20. http://mamaleensihat.blogspot.my
  21. http://sunflowergo2.blogspot.com/
  22. http://sitibadariahbaharin.blogspot.my
  23. http://loveinsyirah.blogspot.com
  24. http://www.teratakusang.com
  25. http://penyisirrambut.blogspot.my/
  26. http://lanabusybee.blogspot.com
  27. http://puanainadayanahilmi.blogspot.com
  28. http://mommygonature.blogspot.com
  29. http://kidsbooksestore.blogspot.com/
  30. http://raihanahwardrobe.blogspot.com
  31. http://teratakmukmin.com
  32. http://atiekamis.blogspot.com
  33. http://artventurekids.com
  34. http://sweetlittlemom.blogspot.com
  35. http://www.addinieshop.squarelet.com
  36. http://www.ourkiddyshop.com/blog
  37. http://danishdamiadaris.blogspot.com
  38. http://tulippetals.com/
  39. http://belajardirumahfayyadh.blogspot.com
  40. http://justminimalist.blogspot.my/
  41. http://www.anaksayabijak.blogspot.my/
  42. http://www.edutoysworld.com
  43. http://ariffda.blogspot.com
  44. http://mybbcanread.blogspot.com
  45. http://ibubapaislamcemerlang.com
  46. http://akudiadangarage.blogspot.com
  47. http://sayepunyebelog.blogspot.com
  48. http://ceritatentangahmad.blogspot.com
  49. http://darwisydarwisyah.blogspot.com
  50. http://www.mommyvengers.com
  51. http://assyakura.blogspot.com
  52. http://miszhafiza.blogspot.com
  53. http://azlindhia.blogspot.com
  54. http://syamilmiracle.blogspot.com
  55. http://ceriteraibu.blogspot.my/
  56. http://ijaie.blogspot.com
  57. http://eliyanaramly.com
  58. http://www.sakinahamid.com
  59. http://arnisasoga.blogspot.com
  60. http://83zaza.blogspot.com
  61. http://silawatizulkifli.blogspot.com hihi
  62. http://www.fadzirazak.com
  63. http://www.mariafirdz.com
  64. http://www.mommyjane.com
  65. http://kembaraseorangmuslimahs.blogspot.com
Setakat ini yang berkongsi blog mereka.. Tapi rasanya ramai lagi yang ada blog... sebab jumlah ahli Group ni dah mencecah 30k dah... Tapi, apa pun ini salah satu cara untuk eratkan silaturrahim di alam maya sebab MF tak suka nak join group whatsapp... Cukuplah kita jenjalan di blog mereka dan komen apa yang patut kan..

Mana-mana blogger yang join group Homeschooling Genius Syurga tapi takde link di atas, boleh tinggalkan link di ruangan komen.. Nanti saya akan update... 

22 Oktober 2015

Homeschooling: Aktiviti Mengenal Warna dan Undang-undang Jalan Raya!

Aktiviti homeschooling yang terhasil masa cuti jerebu... 

Bila si adik tidur kakak bosan la main sengsorang...

Jadi,  tercetus idea MF nak bina satu aktiviti homeschooling yang ringkas untuk dia kenal warna...

Tengok kereta warna warni... MF terus lukis peta dan tempat parking...

Tempat parking tu, letakkan warna yang berlainan ikut warna kereta...

Letakkan juga anak panah... Supaya anak dapat ikut undang-undang jalan raya... Ikut laluan yang betul semasa nak masuk parking...

Alhamdulillah.. Teruja dia main. Tapi biasalah...  Homeschooling dengan si kakak ni... Bertahan la 10 minit... Lepas tu mula lah kereta tu jadi bahan masakan dia... Haha...

Memang kegemaran dia main masak-masak...  Dari kecil lagi... Ilmu ERT ni... Memang lulus dah la... Tapi ilmu lain belum dicapai lagi... Takpe.. Biar pelan-pelan ikut perkembangan dia... Asalkan dia belajar...


19 Oktober 2015

Homeschooling: Belajar Tentang Alam Semut!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Semalam.. Tengah asyik melayan anak makan kentang goreng... Tertiba ternampak seekor semut kepala besar datang...


Cakap pada semut... Kalau nak lalu, lalu lah... Ke kau lapar... Sekali tengok je semut tu... MF ambil biskut sikit bagi... Semut tu tak nak.. Suami ambilkan gula... Terus semut tu berhenti dan dakap gula tu sambil makan gula tuh...

Perbuatan semut tu, MF rakam dan tunjuk pada anak-anak... Sebagai pembelajaran tentang alam haiwan...

Seronok dan asyik betul tengok semut tu...
Kita pun teruja juga nak tengok apa semut tu buat bila berjumpa dengan gula...

Alhamdulillah... Simple homeschooling semalam... Belajar mengenal semut

07 Oktober 2015

D.I.Y Magnet Fridge ABC FOR HOMESCHOOLING

MF antara ahli dalam Group Homeschooling Genius Syurga di facebook... 

Tujuan utama join, adalah untuk korek sebanyak mana idea dan sumbangan kreatif ibu-ibu yang buat homeschooling di Malaysia ni...

MF jadi silent reader... Tapi seronok la join.. Sebab banyak idea kreatif untuk kita buat pembelajaran di rumah untuk anak-anak.

Semalam, tercetus idea nak hasilkan magnet fridge ABC... Kami kan buat bisnes.. Memang ada buat pun magnet fridge sebagai cenderahati... Jadi, bahan dah tersedia...   Terus je buat... Tu pun berperang juga dengan anak-anak yang teruja nak tahu apa yang kita buat...

MF design yang simple je... Tak nak gambar banyak sebab nak bagi dia kenal huruf dan warna. Si kakak dan adik boleh belajar sama.

Alhamdulillah... Seronok kakak dan adik dapat main walaupun Kadang-kadang berebut juga... Biasalah... Anak-anak sama jantina dan perempuan pula tu.. Cemburunya lain macam sikit.. Jadi, kena pantau..

Bertambah lagi la aktiviti anak-anak... Jadi, masa kita kat dapur, adalah aktiviti diorang untuk main.. Biasanya main bekas plastik je buat masak-masak...

Alhamdulillah... Seronok tengok anak-anak seronok. MF bekerjaya... Jadi, gunakan masa yang sedikit tu untuk praktikkan apa yang MF dapat dari group MF join tu...

Tapi satu je yang MF perasan... Walaupun MF cikgu, anak-anak tak nak ikut sangat... Anak-anak akan ikut bila Abi dia yang ajar... Kalau MF sekali je ikut, lepas tu mula la memberontak buat hal sendiri... Hmmm...

MF tak pernah paksa anak-anak untuk belajar... Sebab waktu begini waktu diorang main lagi... Jadi, mainlah sepuasnya kan... Nanti waktu belajar, belajar betul-betul kan...


06 Oktober 2015

Apa Yang Perlu Ibu Tahu Tentang Homeschooling???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Homeschooling.. Satu istilah yang mungkin baru bagi ibu baru... MF mula tahu bab istilah ni pun masa dah jadi cikgu... Sebab ada kes pelajar tak bersekolah kerana maknye nak buat homeschooling sepenuhnya di rumah. Ini bertentangan dengan undang-undang negara kita.

Di luar negara, tiada masalah bab homeschooling. Memang kebanyakan ibu di luar negara buat homeschooling untuk anak-anak. 

Apa itu homeschooling??? 
Homeschooling iaitu pembelajaran anak-anak di rumah. Ibu bapa membuat sesi pengajaran dan pembelajaran terhadap anak-anak di rumah. 

Namun ada beberapa perkara yang ibu bapa perlu tahu mengenai homeschooling... Antaranya:

Tiada had umur untuk lakukan homeschooling.. Boleh mulakan seawal anak dalam kandungan hingga dewasa. Tapi biasanya, ibu bapa di Malaysia kurang beri penekanan dan homeschooling pada anak-anak apabila meningkat remaja. Sedangkan waktu remaja perlu diberi lebih perhatian kerana waktu remaja anak-anak banyak terdedah dengan pengaruh luar. 

Homeschooling dilakukan secara tidak formal lebih menarik minat anak... Ajar nak secara santai bukan ambil buku sebut, suruh anak ikut.. Tapi secara tak formal... Sambil mandi nyanyi ABC, nak tidur baca doa, adab ketika makan... Segalanya dilakukan secara sambil-sambil.

Jangan paksa anak untuk ikuti sesuatu pembelajaran...



Ajar anak ikut minat, gaya dan juga kemahiran dan bakat anak-anak. 

Jangan paksa anak ikut sesi pembelajaran yang kita mahu, tapi kita yang perlu ikut rentak dan gaya pembelajaran anak. 

Masa untuk sesuatu homeschooling biasanya tak lebih dari 20 minit. Kerana anak-anak mudah bosan dengan sesi pembelajaran yang lama dan sama.

Banyakkan teknik belajar sambil main agar pembelajaran mudah diterima.

Konsisten dengan teknik pengulangan.. Biar sekejap tapi selalu diulang. Kerana itu lebih mudah diingat. 

Gunakan bahan guna semula dalam buat homeschooling. Kotak terbuang, kertas surat khabar atau bekas tisu boleh digunakan untuk homeschooling. Ini bukan sahaja untuk jimat tapi untuk jana minda anak supaya lebih kreatif dan kritis.

Masuk ke dalam dunia anak-anak untuk menjadikan penyampaian ketika pembelajaran lebih berkesan. Bila menyanyi, nyanyilah dengan penuh kesungguhan dan macam anak-anak... Anak akan seronok, ibu pun akan release tension sekali. 

Jangan stress jika anak tak nak mengikut dengan apa yang kita ajar. Tapi ubah teknik untuk tarik minat dia. .. 

Ibu dan bapa perlu sama-sama untuk membentuk pembelajaran di rumah... Jika bekerjaya, sama-sama cari masa untuk homeschooling dalam masa 10-15 minit sehari. 

Jangan bandingkan anak-anak dengan anak orang lain. Atau adik beradik lain. Setiap anak tak sama walaupun lahir dari rahim yang sama. Dan tak semua teknik homeschooling boleh digunakan dan sesuai untuk semua anak-anak. Setiap anak Allah ciptakan dengan kelebihan dan bakat masing-masing. 

Disebalik usaha, sentiasa berdoa dan bertawakal kepada Allah... Betulkan niat, tetapkan matlamat.. Dan tawakal moga Allah permudahkan urusan kita mendidik anak-anak kita menuju syurga Allah. 

Homeschooling tidak semudah teori yang kita belajar, tapi praktikalnya, homeschooling ini penuh cabaran dan keseronokan. 

Teruskan buat homeschooling buat anak-anak selagi hayat kita ada seperti usrah keluarga dan tazkirah ringkas. Sebagaimana Nabi s.a.w tetap menasihati dan menyampaikan pesanan kepada Saidatina Fatimah walaupun puteri Baginda dah menjadi isteri. 

Homeschooling yang perlu kita fahami ialah, pembelajaran berterusan di rumah. Tiada had umur dan masa untuk lakukan homeschooling. 

Ibu-ibu dan bapa-bapa yang ingin jadi idea untuk buat Homeschooling untuk anak-anak boleh sertai Group Homeschooling Genius Syurga di Facebook. Banyak idea menarik untuk jadikan pembelajaran di rumah menjadi menarik dan berkesan. 

Moga Allah permudahkan urusan kita mendidik amanah Allah menjadi hamba Nya yang beriman dan beramal soleh.

Sumber gambar: Google images

22 September 2015

Jangan Beri Jawapan Jika Anak Tanya!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alhamdulillah... Si kakak dah masuk usia 4 tahun 21 hari... Semakin hari, semakin petah dia berkata-kata... Banyak cakap... Dan paling suka bertanya.

Jika dahulu MF suka menjawab pertanyaan dia... Namun, sejak akhir-akhir MF tak lagi jawab pertanyaan kakak... Kenapa??? Bukankah sepatutnya kita jawab pertanyaan si anak???

MF memerhati... MF adaptasi ilmu yang ada, pengalaman yang masih bersisa...

Dari ilmu dan kuliah serta ceramah yang sering  MF dengar di TV, teringat penjelasan dari Ustaz Badli Shah mengenai Generasi yang suka bertanya... Iaitu generasi Y. Biasanya generasi Y ni memang suka bertanya... Bila perhatikan si kakak... Memang ada betulnya...

Salah satu kelebihannya MF jadi guru, MF memerhatikan anak murid MF sendiri... Murid MF ni bukanlah sekolah pelajar yang bijak, tapi golongan sederhana.. Jadi, dapat lihatlah bagaimana perkembangan anak-anak yang sama generasi dengan anak sendiri nih...

Boleh dikatakan, majoriti anak-anak generasi Y ni, banyak bertanya dan kurang berfikir... Jadi kesannya jika kita selalu atau didik anak ni dengan jawapan tersedia apabila ditanya, otaknya kurang berfikir.

Memikirkan MF tak nak anak MF jadi camtu, MF dah mula ubah cara didikan... Dulu rajin angguk juga bila kakak tanya sekarang nih, MF banyak jana pemikiran dia... Biar dia fikir jawapannya sendiri. Tiada jawapan secara terus MF bagi. 

Biasanya, jika kakak tanya soalan MF jawab dengan soalan juga... Dan si kakak ni nampak mula tak nak berfikir... Adakalanya bila kita tanya soalan jawapannya "entah", " tak tahu". Jadi, kena usaha dan ubah pemikiran si kakak nih... Nak kena bagi otaknya rajin berfikir.

MF tak bandingkan MF dengan anak orang lain. Biarpun kakak agak lambat la kenal abjad dan nombor tapi dia hafal itu satu perkembangan positif dah... Cuma MF yakin, bakat anak-anak lebih cenderung ikut suami.. Itu bakat seni... Jadi, bab akademik ni kira sederhana sahaja. MF bukan dalam golongan cerdik pandai... Kira sederhana je. MF tak pernah pergi tadika masa kecil, belajar sendiri kat rumah, umur 7 tahun masuk darjah satu. Kira lain dari rakan sebaya yang lain... Tapi Alhamdulillah dengan kurniaan Allah bagi dulu hingga sekarang...

Jadi, itu caranya nak jana minda anak supaya rajin berfikir. Dia suka tanya sebab nak tahu, tapi jangan beri jawapan secara terus... Jawab dengan soalan atau jana mindanya supaya dia dapat mencari jawapannya sendiri.

Insha Allah... Harap kakak lebih bijak dan berdikari... Insha Allah. 

13 September 2015

7 Idea Kreatif Aktiviti Hujung Minggu Yang Menjimatkan!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)
Musim berjerebu ni aktiviti luar rumah terpaksa dihadkan.. Waktu berkurung je walaupun ketika hujung minggu... Dah nak buat macam mana, ada anak kecil kesihatan si kecil diutamakan... Imun badan diorang masih tak utuh untuk hadapi perubahan cuaca yang tak menentu... 

Jadi, sebagai ibu bapa kena cipta aktiviti hujung minggu yang berfaedah, tidak membosan dan paling penting menjimatkan... Maknanya hanya sedikit modal, aktiviti itu menyeronokkan dan mengeratkan silaturrahim antara ahli keluarga.

Jom, MF nak kongsikan beberapa aktiviti menarik yang pernah MF lakukan dihujung minggu tanpa modal yang banyak. 

1. Mandi kolam
Mandi kolam, aktiviti santai dalam rumah yang paling best... Seronok berendam, bermain dengan anak-anak di dalam air... Sampai kecut kaki tangan. Yang best tiada masalah aurat... Tapi tal bermakna terlalu bebas walaupun dengan anak-anak. Jimat kan... Sekali je beli kolam angin tu, modal tak sampai seratus ringgit pun... Tapi dapat guna banyak kali... Dan yang pasti ianya amat menyeronokkan.

2. Layan movie
Ini aktiviti wajib dihujung minggu... Layan movie terutama movie kartun inggeris... Sama ada kami download atau beli vcd di kedai... Carilah kartun yang menarik untuk dinikmati bersama... 

3. Karaoke
Ini aktiviti yang baru kami cuba .. Memang seronok layan karaoke dengan anak-anak... Berebut mikrofon... Haha... Ikutlah nak nyanyi lagu apa... Part best layan lagu jiwang la duet dengan suami... Kan best tuh... Tak payah risau pasal aurat suara didengari oleh orang luar ke hapa... Dalam rumah kita kan.  Nyanyi aje lah..  

4. Main dam ular
Permainan lama yang menggamit nostalgia... Tapi tak ketinggalan zaman lagi. Layan dam ular... Main dengan anak dan suami sekali... Seronok layan... Fight aje... 10 round nak lawan pun takpe... 

5. Main masak-masak
Main masak-masak ni dengan anak perempuan atau lelaki takde masalah. Suami pun turut layan sekali... Masak lah apa sahaja yang mudah tapi dapat dibuat bersama-sama. Paling best, bila dah masak dapat makan sekali... 

6. Origami
Buat origami antara aktiviti di masa lapang yang biasa MF buat sejak zaman sekolah lagi... Jadi, lepas kahwin dan ada anak, lagi suka buat... Boleh ajar anak dan mantapkan seni origami yang sedia ada... Tak susah. ..belajar aje dari Youtube... Mudah je kan... 

7. Main passing bola
Sambil duduk boleh main... Passing-passing bola... Mainlah sampai penat... Dah penat golek rehat bersama... Seronok... Tak percaya..cubalah!

Setakat inilah antara tujuh aktiviti yang pernah MF lakukan bersama keluarga kecil kami di hujung minggu. MF jarang sangat keluar dan buat aktiviti luar sebab si adik ni agak mencabar bila bawa dia keluar. Jadi, buat sahaja aktiviti dalam rumah... Yang pasti menyeronokkan. Banyak lagi aktiviti lain boleh dibuat, seperti main playdoh, teng teng dan pelbagai permainan tradisional yang lupus ditelan zaman yang patut diperkenalkan semula kepada anak-anak kita.. Tapi MF tak buat lagi aktiviti tu kerana tak sesuai dengan usia anak-anak MF... Jika anak dah besar ..makin kreatif dan banyak aktiviti hujung minggu yang lebih kreatif dan mencabar minda. Aktiviti sebegini bukan sahaja menjimatkan, bahkan dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan. 

09 September 2015

WW | Top 10 Skill Children Learn From the Arts!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Biarkan anak mengukir seni dan imiginasi.. 
Imiginasi anak-anak tak tercapai dek akal orang dewasa...

30 Ogos 2015

ADA APA DENGAN HATI? LIHAT 18 GAMBAR INI!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

 









Memang cantik... Suka lihat seni hati ini... Boleh buat nanti dengan anak-anak. Mesti diorang suka kan... 


Sumber: Facebook

19 Ogos 2015

12 Ogos 2015

27 Julai 2015

Menipu Untuk Mendidik Anak???

Jika zaman dulu, ibu bapa mendidik anak dengan cara menakut-nakutkan...

Tapi cara tu tak relevan dengan zaman anak generasi Y sekarang...

Didik anak secara terus-terang dan jawapan yang relevan dengan akidah dan syariat Islam...

Kaitkan jawapan dengan Allah... Misalnya, jika anak takut, yakinkan diri anak dengan Allah itu ada...tak perlu takut...

Jika anak nakal dan buas, ingatkan Allah tak suka perangai sebegitu...

Fitrah anak kecil itu bersih dan suci... Insya Allah jika kita selalu sebut tentang Allah dan ciptaan Allah...  Lebih muda h diserap di hati dan mindanya...

Elakkan dia percaya kepada hantu dan sebagainya... Sebab setiap yang kita cakap, dia mudah percaya... Dan terkesan hingga dewasa...


10 Julai 2015

Permainan Percuma Yang Mampu Buatkan Anak-anak Terleka!

Permainan Percuma Yang Mampu Buatkan Anak-anak Terleka!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: google images

Biasanya, zaman teknologi ni ramai yang belikan tablet sebagai mainan untuk biarkan anak-anak terleka. Sebenarnya, banyak kesan negatif jika terlalu dedahkan anak dengan tablet pada usia yang tak sepatutnya... Memang anak-anak terleka... tapi kesannya, otak mereka hanya tertumpu satu benda saja. Ada beberapa mainan percuma tanpa modal pun, tapi mampu buatkan anak-anak terleka dengan mainan tu. dan kita pun dapat buat kerja dengan senang dan mudah. 

Lampu suluh mini
Lampu suluh atau apa sahaja yang boleh keluarkan cahaya kecil... seperti laser pointer... Main dalam bilik sebelum tidur... Selimut dan suluh dia... dan main buka dan tutup lampu suluh tu berulang kali. Ini akan merangsang perkembangan otak dia agar dia faham, apa itu on and off, buka atau tutup lampu. 

Barang terbuang
Pemegang tisu gulung, kotak bijirin, perca kain, plastik bubble dan tisu boleh dijadikan bahan kreatif yang menarik seperti robot, orang mumia, teropong dan bermacam lagi. Daripada bahan-bahan tersebut dibuang ada juga manfaatnya diberikan kepada anak untuk merangsang kreativiti mereka. Dengan cara ini secara tak langsung kita dapat menghabiskan masa berkualiti dengan anak. Tapi jangan marah kalau rumah anda bersepah dengan bahan-bahan kreatif ciptaan anak anda ya! Biasanya kotak biskut, kertas tisu gulung, kain perca antara mainan yang biasa diberi untuk anak-anak cipta kreativiti mereka. 

Buih sabun
Kanak-kanak memang suka memerhatikan perbuatan orang tua mereka. Mereka gemar meniru kelakuan ibu ayah membuat kerja rumah. Tugas membasuh pinggan mangkuk di sinki dapur antara yang paling dinantikan oleh si kecil. Beri peluang mereka basuh sendiri cawan dan pinggan plastik. Peluang bermain air dan buih sabun memberikan mereka kegembiraan mengalahkan bermain permainan video di telefon pintar papa dan mama! Yang ni MF tak pernah bagi main lagi... sinki pun tinggi, tapi mandi kolam kertas atau kat bilik air pernah buat... memang tak nak masuk rumah la kan.. tapi sesekali je permainan ni.. Tak elok biarkan anak-anak di dalam tandas lelama kan.

Mangkuk dan senduk
Kanak-kanak memang suka pergi ke kawasan dapur terutama apabila ibu sibuk memasak di dapur. Agaknya mereka rasa di dapur ada banyak perkara yang boleh diteroka. Apa kata berikan sahaja si kecil bermain dengan sudu, sudip, mangkuk dan lain-lain lagi alatan yang selamat untuk mereka. Pasti si kecil khusyuk bermain meniru gaya ibu memasak dan yang pasti ibu juga mudah membereskan kerja. Yang ni memang biasa sangat. Sebab tu kalau mangkuk ke sudu ke, garpu kuali hilang...takde kat rak pinggan, tengok aje kat ruang tamu..mesti ada.,... 

Pakaian lama
Sesekali biarkan sahaja si kecil berimaginasi. Dengan memberikannya tudung, topi, kasut dan pakaian lama ibu dan ayah, alatan mekap ibu untuk anak perempuan, mereka boleh berangan untuk menjadi apa sahaja. Biarkan berseronok dan bereksperimen sepuasnya. Ia membantu kreativiti diri anak. Yang ni pun satu kemestian... ada aje digayakannya... 

Jika dilihat aktiviti di atas semua akan menyebabkan rumah bersepah dan lebih 10 kali sapu dan kemas rumah setiap hari. Tapi sabar dan biarkan.. biarkan anak-anak membesar ikut perkembangan mereka. Biarkan mereka berseronok dan berimiginasi... Untuk kemas, ajak anak kemas bersama.. itu pun satu aktiviti yang menyeronokkan juga. 

Sumber rujukan: Karangkraf

29 Jun 2015

Menu Sihat Berkhasiat Untuk Anak Berpuasa!

Menu Sihat Berkhasiat Untuk Anak Berpuasa!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Ramadhan
Sumber: google images

Pastikan dalam penyediaan juadah berbuka puasa, ibu masak menu yang mengandungi karbohidrat iaitu nasi atau mee, protein dan kalsium seperti daging, ikan, ayam, kekacang dan susu serta jangan lupa sayur-sayuran atau buah-buahan.

Mulakan waktu berbuka puasa dengan mengajar si kecil menjamah kurma terlebih dahulu. Selain terkenal sebagai buah-buahan yang tinggi kandungan gula dan mudah ditukarkan menjadi tenaga segera, ia juga amalan sunnah Rasulullah SAW.

Kanak-kanak amat mudah mengalami dehidrasi berbanding orang dewasa. Oleh itu selain menyediakan makanan berkhasiat, galakkan anak-anak minum banyak air kosong berbanding minuman manis. Ia turut membantu penyingkiran toksin yang terhasil di dalam badan.

Kanak-kanak biasanya kurang berselera ketika bangun bersahur. Bagaimanapun mereka mesti bersahur dengan makanan yang berkhasiat sebagai bekalan tenaga untuk terus berpuasa. Jika mereka tidak berselera menjamah nasi di awal pagi, gantikan dengan makanan berasaskan bijirin.

Bijirin kaya dengan serat dan mampu membekalkan tenaga sepanjang hari. Pengambilan serat ketika berpuasa sangat penting kerana ia membuatkan anda lambat lapar. Bahkan ia baik untuk penghadaman.

Serat larut yang terdapat dalam buah-buahan dan kekacang menggalakkan penyerapan zat daripada makanan ke dalam tubuh. Manakala, serat tidak larut di dalam bijirin dan sayur-sayuran pula memastikan salur pencernaan bebas daripada sebarang halangan. Serat jenis ini turut menyerap air yang membantu anak cepat kenyang.

Tip Ramadhan untuk kanak-kanak
  • Masakan panas boleh menambahkan selera makan anak-anak. Sebaiknya sediakan masakan panas untuk mereka ketika bersahur.
  • Sediakan juadah kegemaran mereka sebagai galakan untuk berpuasa.
  • Pelbagikan menu masakan supaya mereka tidak jemu.
  • Sediakan makanan yang mudah dimakan dan mengenyangkan seperti sup dan makanan berkuah untuk si kecil.
  • Elakkan masakan pedas dan berempah untuk keselesaan perut mereka sepanjang berpuasa.
  • Pastikan menyediakan buah-buahan ketika  berbuka dan bersahur.
  • Pastikan anak-anak minum air kosong ketika bersahur dan berbuka..

Sumber: Karangkraf

23 Jun 2015

Tips Ajar Anak Berpuasa!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Usia enam atau tujuh tahun adalah usia yang sesuai untuk ajar anak berpuasa. Pertama kali berpuasa memang anak-anak akan teruja tetapi mampukah mereka bertahan sehingga ke petang? Berikut beberapa tips untuk melatih anak berpuasa dengan jayanya.

Sebaiknya, latih anak-anak supaya makan dalam kuantiti yang sedikit dan ajar puasa separuh hari sebelum tiba bulan puasa supaya perut anak-anak tidak merasa terkejut. Apabila sudah biasa berlapar, anak-anak sudah boleh berpuasa penuh.

Untuk membuatkan anak-anak tidak terlalu memikirkan masalah lapar, luangkan masa bersama anak-anak dengan 'melalaikan' waktu mereka. Misalnya mengajak anak-anak menonton tv, membacakan buku cerita, mengaji, melakukan aktiviti yang tidak memenatkan dan membantu melakukan kerja-kerja rumah yang menyeronokkan.

Waktu berbuka puasa adalah waktu yang ditunggu-tunggu oleh anak-anak. Sediakan menu kegemaran anak-anak sebagai ganjaran mereka berjaya menahan lapar sehingga petang. Untuk sahur pula, anda perlu rajin menyediakan masakan yang boleh membangkitkan selera anak-anak.

Sentiasa ingatkan pada anak-anak akan kelebihan berpuasa. Sekurang-kurangnya, mereka akan faham dan patuh akan kewajipan dan kebaikan berpuasa.  Jangan pula anda membiarkan anak-anak mula berpuasa sendiri, sudah tentu anda gagal mendidik kerana puasa perlu dipupuk dari kecil. 

Namun begitu, usah kecewa jika latihan kali pertama tak berjaya puasa penuh... kerana bukan mudah nak biasakan diri dengan perut kosong. MF sendiri mula puasa penuh tingkatan satu... Sekolah rendah memang tak puasa.. puasa sikit je dah semput... jadi, mak MF tak bagi puasa penuh. 

Kewajipan yang wajib ditekankan kepada anak-anak kecil ialah Solat... pasti solat mereka cukup dan sempurna.. kemudian secara perlahan ajar anak puasa. Moga Allah permudahkan proses kita medidik anak supaya menjadi anak yang soleh solehah.

Rujukan: Majalah PaMa

10 Jun 2015

WW | Pendidikan Yang Salah Terhadap Anak-anak!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Sumber: Captured from Majalah SOLUSI

04 Jun 2015

Latih Anak Belajar Tanpa Suruhan dan Paksaan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Bila anak dah besar, baru tahu... Rupanya setiap perkembangan anak tu unik dan memang fitrah yang Allah dah tentukan... 

Setiap hari bila lihat perkembangan si anak... Baru tahu bahawa anak belajar secara fitrah sebenarnya.

Pada usia 1-4 tahun kita tak perlu paksa anak belajar... Anak akan belajar secara fitrah... Kita mungkin perlu ajar, tapi tak perlu terlalu ghairah nak anak cepat pandai... 

Ada ibu bapa yang paksa anaknya belajar ABC, 123 dan buat kelas khas untuk anak cepat belajar... Tapi sebenarnya ada kesan negatif juga... Anak cepat bosan bila dah meningkat remaja... Dan dia baru fikir nak main bila ke sekolah... 

Jadi, latih dan ajar anak ikut usia... Dia belajar sendiri ikut usianya tersendiri... Pendekatan belajar sambil main lebih praktikal... Kerana itu, pembelajaran di Barat banyak berasaskan video dan tari menari... Anak-anak terhibur dan dalam masa yang sama belajar... 

Jangan terlalu obses nak anak pandai cepat... Tengok anak orang pandai baca ABC umur dua tahun kita pun nak anak kita macam tu... Hentikan budaya berlumba sebegitu... Kerana kesian kat anak tak dapat nikmati zaman perkembangannya secara alami dan fitrah dia sebagai kanak-kanak. 

Perbanding ada kebaikan, tapi jika terlalu nak dibandingkan boleh bagi kesan negatif juga... Setiap anak tu istimewa walaupun adik beradik... Perkembangannya tak sama... Jadi, nikmati perkembangan setiap anak secara fitrah... Ajar dan biar dia belajar secara fitrah..

MF tak tuduh yang bukan-bukan ye pada ibu bapa yang hantar anak ke tadika atau taska seawal usianya... Cuma sebagai ibu bapa... Kita biarkanlah anak tu membesar dan belajar secara fitrah tanpa suruhan dan paksaan tapi gunakan teknik pertolongan dan juga ajakan... Insha Allah... Setiap ibu bapa nak yang terbaik.. Terpulanglah kepada cara masing-masing... MF hanya berkongsi pengalaman peribadi... 

Gambar atas: hasil kakak sambung titik-titik... Tak pernah ajar, tapi rupanya dia reti buat sendiri... Dulu ajar... Dia tak ikut...rupanya bila sampai usia dia, dia akan dapat kemahiran tu sendiri... Inilah pembelajaran secara fitrah...

Gambar bawah: Hasil lipatan kakak... Tak pernah ajar... Tapi dia lihat macam mana kita lipat.. Tak pernah suruh tapi ajak dia buat sama-sama... Upahnya, hanya ucapan terima kasih... Itu galakan agar dia buat sesuatu... Jangan terlalu kerap beri galakan dengan barang atau benda...