13 November 2015

Mesti Nak Sama!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Ada yang pandang dengan simpati bila kami dapat anak perempuan yang kedua... Alahai... terima kasih la kepada yang simpati... Tapi kami relax je.. itu kan rezeki dan ketentuan Allah...

Seronok ada anak perempuan dua-dua... ni.. apa yang seronoknya..

Pertama,
Pakaian kakak, adik boleh pakai, kasut kakak adik pakai... Beli baru tapi tak semua baru..  Alhamdulillah..

Kedua,
Semua nak sama... bukan kehendak anak pun, tapi mak bapa nye ni yang lebih... mesti nak beli yang sama... kalau baju pun macam tu... sebab nampak sweet je adik kakak pakai sama sedondon.. seorang kecil dan seorang besar.

Kasut yang sweet comel untuk kakak dan adik.

Telefon mainan untuk kakak dan adik.. 
Ketiga, 
Beli mainan yang sama... kalau beli masak-masak, pun sama juga... Kalau sepasang kena beli mainan yang unisex la kan... tapi sebab dua-dua perempuan seronok la... beli satu jenis mainan je dah cukup... 

Jadi, Alhamdulillah... seronok je ada anak perempuan dua-dua pun... hanya mulut orang mengata. tak kisah pun anak lelaki dan perempuan pun... semua kurniaan Allah jua... syukur seadanya...

Cemburu Tapi Sayang...

Cemburu Tapi Sayang...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Perempuan dan cemburu itu satu fitrah.. sejak kecil boleh lihat betapa cemburunya si adik dan si kakak. Kadang pening kepala dibuatnya... Tapi apa boleh buatkan cuma boleh dikawal la... Jangan tunjukkan kita pilih kasih... Kalau bergaduh, dua-dua kena... 

Jom lihat, apa boleh buat untuk tangani anak cemburu nih.. 
Sumber: google images

Ambil langkah-langkah ini untuk mengelakkan dia cemburu pada adiknya selepas dilahirkan kelak:

  • Beritahu bakal akak atau abang tentang kehadiran adiknya tidak lama lagi sebaik sahaja anda mengetahui anda hamil. Ajaklah anak berbual dengan adiknya di dalam kandungan. Langkah ini akan menyebabkan ia tidak ketinggalan dalam penantian kelahiran adiknya dan tahu kelak dia akan menjadi kakak atau abang.
  • Cuba libatkan anak anda dalam membuat persediaan menyambut kelahiran adiknya.  Sebagai contoh ketika membeli-belah barang keperluan seperti pakaian atau mainan. Berikan ia kebebasan memilih satu barang untuk bakal adiknya. Langkah ini akan menyebabkan dia berasa seronok, teruja dan berlagak seperti abang atau kakak.
  • Terangkan padanya berulang-ulang kali bahawa adiknya nanti akan memerlukan banyak perhatian selepas dilahirkan. Sebagai contoh-“Nanti bila adik lahir, mama kena susukan adik sebab adik tak boleh makan dan minum macam Sara. Dia boleh minum susu mama sahaja. Dia tidak boleh mandi sendiri, tak boleh pakai baju sendiri. Jadi mama dan Sara kena tolong mandikan adik dan pakaikan baju. Bila adik dah besar macam Sara, adik dah boleh buat sendiri”.
  • Elakkan mengubah rutin harian anak anda selepas kelahiran adiknya. Anda sepatutnya mengubahnya sedikit demi sedikit untuk mengelakkan dia rasa anda berubah selepas melahirkan adiknya lahir. Sebagai contoh dari segi pembahagian masa  untuk mandi, siapa menemaninya makan atau mengajarnya mewarnai dan melukis mengambil alih tugas ibu. Cuba praktik jadual baru membaca dan menonton sekurang-kurangnya lima atau enam bulan sebelum adik baru menjengah dunia.
  • Minta bantuan anak anda semasa anda menguruskan adiknya. Sebagai contoh minta bawakan lampin atau tisu  lembap untuk menukarkan lampin adiknya. Ia akan membuatkan ia berasa seperti kakak atau abang yang boleh diharap dan boleh memupuk perasaan sayang kepada adiknya. 


Apa yang perlu dielakkan?
  • Memberitahu kehadiran adiknya nanti adalah sebagai teman bermainnya. Hal ini kerana tempoh hamil sangat panjang dan selepas kelahiran adik barunya hanya akan menyusu dan tidur sahaja, tidak akan menjadi teman sepermainannya sepantas itu.
  • Melarang dia  daripada menghampiri atau menyentuh adik kerana caranya yang agak kasar. Biasanya anak pada usia ini akan memeluk adiknya dengan terlalu kuat atau mencium dengan kerap. Tindakan ini menunjukkan ia sedang keliru dengan perasaan sendiri. Sebaik-baiknya tegur dengan cara yang baik dan ajar dia cara untuk menyentuh dengan cara yang lembut.
  • Pada peringkat umur ini, anak akan mudah cemburu melihat orang lain mendapat perhatian. Ia ditunjukkan dengan pelbagai hal seperti mahu ibu memakaikan baju untuknya, mahu didukung seperti adik dan disuapkan ketika makan walhal dia sudah pandai melakukannya sendiri. Usah cepat melenting. Kawal emosi dan anggap anak anda sedang menyesuaikan diri dengan keadaaan baru.
  • Mendukung adik baru ketika memperkenalkan kepadanya. Tindakan ini akan menyebabkan anak anda berasa terpinggir dan anda lebih menyayangi adiknya.
  • Orang sekeliling lebih menumpukan perhatian kepada adiknya berbanding dirinya. Anda perlu meminta ahli keluarga atau rakan-rakan untuk tidak ketinggalan bercakap mengenai si kakak atau abang agar perhatian yang diberikan lebih seimbang. 

Tahukah anda

Jarak umur antara anak dua hingga empat tahun akan mencetuskan perasaan cemburu yang ketara kepada anak yang lebih tua. Manakala jarak umur 18 bulan atau lima tahun  ke atas mempunyai risiko yang lebih rendah.
(Sumber: Majalah Pa&Ma ) 

Pengalaman MF tangani anak cemburu ni sangat mencabar sebab dua-dua perempuan... jarak usia dua beradik tu 2 tahun 6 bulan... Kira tak lama sangat la, tapi kira mencabar juga la... kena banyak ambil hati dan paling penting kena SABARRR...

22 Oktober 2015

Homeschooling: Aktiviti Mengenal Warna dan Undang-undang Jalan Raya!

Aktiviti homeschooling yang terhasil masa cuti jerebu... 

Bila si adik tidur kakak bosan la main sengsorang...

Jadi,  tercetus idea MF nak bina satu aktiviti homeschooling yang ringkas untuk dia kenal warna...

Tengok kereta warna warni... MF terus lukis peta dan tempat parking...

Tempat parking tu, letakkan warna yang berlainan ikut warna kereta...

Letakkan juga anak panah... Supaya anak dapat ikut undang-undang jalan raya... Ikut laluan yang betul semasa nak masuk parking...

Alhamdulillah.. Teruja dia main. Tapi biasalah...  Homeschooling dengan si kakak ni... Bertahan la 10 minit... Lepas tu mula lah kereta tu jadi bahan masakan dia... Haha...

Memang kegemaran dia main masak-masak...  Dari kecil lagi... Ilmu ERT ni... Memang lulus dah la... Tapi ilmu lain belum dicapai lagi... Takpe.. Biar pelan-pelan ikut perkembangan dia... Asalkan dia belajar...


07 Oktober 2015

D.I.Y Magnet Fridge ABC FOR HOMESCHOOLING

MF antara ahli dalam Group Homeschooling Genius Syurga di facebook... 

Tujuan utama join, adalah untuk korek sebanyak mana idea dan sumbangan kreatif ibu-ibu yang buat homeschooling di Malaysia ni...

MF jadi silent reader... Tapi seronok la join.. Sebab banyak idea kreatif untuk kita buat pembelajaran di rumah untuk anak-anak.

Semalam, tercetus idea nak hasilkan magnet fridge ABC... Kami kan buat bisnes.. Memang ada buat pun magnet fridge sebagai cenderahati... Jadi, bahan dah tersedia...   Terus je buat... Tu pun berperang juga dengan anak-anak yang teruja nak tahu apa yang kita buat...

MF design yang simple je... Tak nak gambar banyak sebab nak bagi dia kenal huruf dan warna. Si kakak dan adik boleh belajar sama.

Alhamdulillah... Seronok kakak dan adik dapat main walaupun Kadang-kadang berebut juga... Biasalah... Anak-anak sama jantina dan perempuan pula tu.. Cemburunya lain macam sikit.. Jadi, kena pantau..

Bertambah lagi la aktiviti anak-anak... Jadi, masa kita kat dapur, adalah aktiviti diorang untuk main.. Biasanya main bekas plastik je buat masak-masak...

Alhamdulillah... Seronok tengok anak-anak seronok. MF bekerjaya... Jadi, gunakan masa yang sedikit tu untuk praktikkan apa yang MF dapat dari group MF join tu...

Tapi satu je yang MF perasan... Walaupun MF cikgu, anak-anak tak nak ikut sangat... Anak-anak akan ikut bila Abi dia yang ajar... Kalau MF sekali je ikut, lepas tu mula la memberontak buat hal sendiri... Hmmm...

MF tak pernah paksa anak-anak untuk belajar... Sebab waktu begini waktu diorang main lagi... Jadi, mainlah sepuasnya kan... Nanti waktu belajar, belajar betul-betul kan...


06 Oktober 2015

Apa Yang Perlu Ibu Tahu Tentang Homeschooling???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Homeschooling.. Satu istilah yang mungkin baru bagi ibu baru... MF mula tahu bab istilah ni pun masa dah jadi cikgu... Sebab ada kes pelajar tak bersekolah kerana maknye nak buat homeschooling sepenuhnya di rumah. Ini bertentangan dengan undang-undang negara kita.

Di luar negara, tiada masalah bab homeschooling. Memang kebanyakan ibu di luar negara buat homeschooling untuk anak-anak. 

Apa itu homeschooling??? 
Homeschooling iaitu pembelajaran anak-anak di rumah. Ibu bapa membuat sesi pengajaran dan pembelajaran terhadap anak-anak di rumah. 

Namun ada beberapa perkara yang ibu bapa perlu tahu mengenai homeschooling... Antaranya:

Tiada had umur untuk lakukan homeschooling.. Boleh mulakan seawal anak dalam kandungan hingga dewasa. Tapi biasanya, ibu bapa di Malaysia kurang beri penekanan dan homeschooling pada anak-anak apabila meningkat remaja. Sedangkan waktu remaja perlu diberi lebih perhatian kerana waktu remaja anak-anak banyak terdedah dengan pengaruh luar. 

Homeschooling dilakukan secara tidak formal lebih menarik minat anak... Ajar nak secara santai bukan ambil buku sebut, suruh anak ikut.. Tapi secara tak formal... Sambil mandi nyanyi ABC, nak tidur baca doa, adab ketika makan... Segalanya dilakukan secara sambil-sambil.

Jangan paksa anak untuk ikuti sesuatu pembelajaran...



Ajar anak ikut minat, gaya dan juga kemahiran dan bakat anak-anak. 

Jangan paksa anak ikut sesi pembelajaran yang kita mahu, tapi kita yang perlu ikut rentak dan gaya pembelajaran anak. 

Masa untuk sesuatu homeschooling biasanya tak lebih dari 20 minit. Kerana anak-anak mudah bosan dengan sesi pembelajaran yang lama dan sama.

Banyakkan teknik belajar sambil main agar pembelajaran mudah diterima.

Konsisten dengan teknik pengulangan.. Biar sekejap tapi selalu diulang. Kerana itu lebih mudah diingat. 

Gunakan bahan guna semula dalam buat homeschooling. Kotak terbuang, kertas surat khabar atau bekas tisu boleh digunakan untuk homeschooling. Ini bukan sahaja untuk jimat tapi untuk jana minda anak supaya lebih kreatif dan kritis.

Masuk ke dalam dunia anak-anak untuk menjadikan penyampaian ketika pembelajaran lebih berkesan. Bila menyanyi, nyanyilah dengan penuh kesungguhan dan macam anak-anak... Anak akan seronok, ibu pun akan release tension sekali. 

Jangan stress jika anak tak nak mengikut dengan apa yang kita ajar. Tapi ubah teknik untuk tarik minat dia. .. 

Ibu dan bapa perlu sama-sama untuk membentuk pembelajaran di rumah... Jika bekerjaya, sama-sama cari masa untuk homeschooling dalam masa 10-15 minit sehari. 

Jangan bandingkan anak-anak dengan anak orang lain. Atau adik beradik lain. Setiap anak tak sama walaupun lahir dari rahim yang sama. Dan tak semua teknik homeschooling boleh digunakan dan sesuai untuk semua anak-anak. Setiap anak Allah ciptakan dengan kelebihan dan bakat masing-masing. 

Disebalik usaha, sentiasa berdoa dan bertawakal kepada Allah... Betulkan niat, tetapkan matlamat.. Dan tawakal moga Allah permudahkan urusan kita mendidik anak-anak kita menuju syurga Allah. 

Homeschooling tidak semudah teori yang kita belajar, tapi praktikalnya, homeschooling ini penuh cabaran dan keseronokan. 

Teruskan buat homeschooling buat anak-anak selagi hayat kita ada seperti usrah keluarga dan tazkirah ringkas. Sebagaimana Nabi s.a.w tetap menasihati dan menyampaikan pesanan kepada Saidatina Fatimah walaupun puteri Baginda dah menjadi isteri. 

Homeschooling yang perlu kita fahami ialah, pembelajaran berterusan di rumah. Tiada had umur dan masa untuk lakukan homeschooling. 

Ibu-ibu dan bapa-bapa yang ingin jadi idea untuk buat Homeschooling untuk anak-anak boleh sertai Group Homeschooling Genius Syurga di Facebook. Banyak idea menarik untuk jadikan pembelajaran di rumah menjadi menarik dan berkesan. 

Moga Allah permudahkan urusan kita mendidik amanah Allah menjadi hamba Nya yang beriman dan beramal soleh.

Sumber gambar: Google images

27 September 2015

Bahagianya Dapat Main Tisu!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Habis tisu sekotak dikerjakannya...

Pantang lepa... Mulalah ada je projek dia buat...
Bahagia betul dapat main tisu... Siap berenang dalam dalam tisu tuh lagi..

Hai la anak...
Ada je akal mu yang bijak tuh ye...
Layankan aje... Asalkan dia sihat dan gembira...

22 September 2015

Jangan Beri Jawapan Jika Anak Tanya!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alhamdulillah... Si kakak dah masuk usia 4 tahun 21 hari... Semakin hari, semakin petah dia berkata-kata... Banyak cakap... Dan paling suka bertanya.

Jika dahulu MF suka menjawab pertanyaan dia... Namun, sejak akhir-akhir MF tak lagi jawab pertanyaan kakak... Kenapa??? Bukankah sepatutnya kita jawab pertanyaan si anak???

MF memerhati... MF adaptasi ilmu yang ada, pengalaman yang masih bersisa...

Dari ilmu dan kuliah serta ceramah yang sering  MF dengar di TV, teringat penjelasan dari Ustaz Badli Shah mengenai Generasi yang suka bertanya... Iaitu generasi Y. Biasanya generasi Y ni memang suka bertanya... Bila perhatikan si kakak... Memang ada betulnya...

Salah satu kelebihannya MF jadi guru, MF memerhatikan anak murid MF sendiri... Murid MF ni bukanlah sekolah pelajar yang bijak, tapi golongan sederhana.. Jadi, dapat lihatlah bagaimana perkembangan anak-anak yang sama generasi dengan anak sendiri nih...

Boleh dikatakan, majoriti anak-anak generasi Y ni, banyak bertanya dan kurang berfikir... Jadi kesannya jika kita selalu atau didik anak ni dengan jawapan tersedia apabila ditanya, otaknya kurang berfikir.

Memikirkan MF tak nak anak MF jadi camtu, MF dah mula ubah cara didikan... Dulu rajin angguk juga bila kakak tanya sekarang nih, MF banyak jana pemikiran dia... Biar dia fikir jawapannya sendiri. Tiada jawapan secara terus MF bagi. 

Biasanya, jika kakak tanya soalan MF jawab dengan soalan juga... Dan si kakak ni nampak mula tak nak berfikir... Adakalanya bila kita tanya soalan jawapannya "entah", " tak tahu". Jadi, kena usaha dan ubah pemikiran si kakak nih... Nak kena bagi otaknya rajin berfikir.

MF tak bandingkan MF dengan anak orang lain. Biarpun kakak agak lambat la kenal abjad dan nombor tapi dia hafal itu satu perkembangan positif dah... Cuma MF yakin, bakat anak-anak lebih cenderung ikut suami.. Itu bakat seni... Jadi, bab akademik ni kira sederhana sahaja. MF bukan dalam golongan cerdik pandai... Kira sederhana je. MF tak pernah pergi tadika masa kecil, belajar sendiri kat rumah, umur 7 tahun masuk darjah satu. Kira lain dari rakan sebaya yang lain... Tapi Alhamdulillah dengan kurniaan Allah bagi dulu hingga sekarang...

Jadi, itu caranya nak jana minda anak supaya rajin berfikir. Dia suka tanya sebab nak tahu, tapi jangan beri jawapan secara terus... Jawab dengan soalan atau jana mindanya supaya dia dapat mencari jawapannya sendiri.

Insha Allah... Harap kakak lebih bijak dan berdikari... Insha Allah. 

09 September 2015

WW | Top 10 Skill Children Learn From the Arts!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Biarkan anak mengukir seni dan imiginasi.. 
Imiginasi anak-anak tak tercapai dek akal orang dewasa...

01 September 2015

Pewaris Blog???

Pewaris Blog???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

A photo posted by Maria Firdz (@maria_firdz) on

Gaya anak zaman IT, kecil-kecil dah pandai dah tekan keyboard.Jangan jadi keyboard worrior sudah... Si adik ni nampak minat dia ke arah IT dan komputer. Walaupun dok kata atas meja, dia panjat kerusi dan nak menaip juga... tu la sebabnya susah nak update blog guna laptop lagi.. Banyak guna mobile phone je walaupun skrin kecil. 

Adakah itu tanda adik minat berblog??? Bakal pewaris blog ke dia??? 
MF rasa tak kot... MF tak galakkan untuk dia jadi blogger macam MF buat masa ni... lagipun kecil lagi kan.. Blog ni pun MF tak berniatkan nak wariskan kepada sesiapa.. Andai MF dah meninggal pun., biarlah blog ni begini sahaja... Sebab tu input berguna je MF kongsikan, boleh juga buat bekalan apabila dah mati nanti kan...  

16 Ogos 2015

Kad Nama Anak-anak Solehah!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Akhirnya siap juga nak print kad nama nih...

Kad nama anak-anak ni di buat oleh kakak ipar MF a.k.a Admin dan Pengasas utama Group Nama-nama Indah Yang Bermakna di Facebook.

Nama ni hasil idea kami suami isteri, tapi kami rujuk maksud dan juga ejaan sebenar nama ni dari kakak ipar. 

Tujuan buat kad ni, senang nanti nak rujuk.. bila masuk ke sekolah, nak eja dengan ejaan yang betul.. sama ada dalam tulisan jawi atau rumi. 

Kad ni MF print sendiri... kemudian simpan dalam wallet je.. macam mykids.. 

Kakak ipar memang buatkan untuk sesiapa yang ambil nama dari group tu.. tapi e-Kad... dia akan send kat email.. adalah upah sikit... tapi ramai juga yang abadikan kad ni sebagai frame gambar, buat goodies dan sebagainya.. Tapi nama dalam bahasa Arab sahaja dia akan buat. Bahasa lain dia tak buat.

Sekurang-kurangnya, kad ni memudahkan kita ingat maksud nama anak kita sendiri.. dan juga anak kita tahu maksud namanya bila dah besar nanti... Sebab kebanyakan orang, tak tahu maksud nama sendiri pun... itu yang MF survey kat anak murid MF la.. bila tanya maksud nama sendiri tak tahu.. Sebaiknya tahu lah kan.. sebab nama tu kan doa... 

13 Ogos 2015

Happiness is....

Happiness is laughing with a toddler about something entirely nonsensical...

Haha... Memang setuju sangat dengan kata-kata nih...

Ketawa dengan anak memang bahagia... Tambah bila anak buat sesuatu yang tak masuk akal...

Anak tengah membesar banyak idea yang tak masuk akal dan boleh buatkan kita ketawa besar kengkadang kan...

Itulah penawar duka kita...
Kerja penat... Balik penat... Tengok wajah anak... Hilang penat... Tambah dia buat lawak plak... Hadoii... Tak terasa penat tu...

Bahkan boleh sampai angau dan terbawa sampai ke tempat kerja...

Hai... La anak...
Geram... Tapi dalam geram tu... Dialah penghibur...

Ragam si kecil dengan caranya, si besar dengan caranya...

Tu yang buat orang perempuan ni tak serik nak mengandung dan beranak lagi...

Kan???


08 Ogos 2015

Watak Bayi Berdasarkan Hari Lahir!

Watak Bayi Berdasarkan Hari Lahir!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Watak atau perangai bayi berdasarkan hari lahir.. Ni hanya kajian psikology.. jika benar tu mungkin satu kebetulan... Tapi yang kita yakin, hari lahir kita adalah rahsia Allah jua... pasti ada hikmahnya kan. Jom lihat, anak kita lahir hari apa..









Macam betul... Si adik hari Selasa, dan si kakak hari Rabu...
Si kakak banyak bercakap... dan si adik banyak memerhati tapi diam...

Itulah yang dikatakan tarikh kita adalah rahsia Allah... dan pasti ada hikmahnya...



Sumber gambar: facebook

10 Julai 2015

Permainan Percuma Yang Mampu Buatkan Anak-anak Terleka!

Permainan Percuma Yang Mampu Buatkan Anak-anak Terleka!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: google images

Biasanya, zaman teknologi ni ramai yang belikan tablet sebagai mainan untuk biarkan anak-anak terleka. Sebenarnya, banyak kesan negatif jika terlalu dedahkan anak dengan tablet pada usia yang tak sepatutnya... Memang anak-anak terleka... tapi kesannya, otak mereka hanya tertumpu satu benda saja. Ada beberapa mainan percuma tanpa modal pun, tapi mampu buatkan anak-anak terleka dengan mainan tu. dan kita pun dapat buat kerja dengan senang dan mudah. 

Lampu suluh mini
Lampu suluh atau apa sahaja yang boleh keluarkan cahaya kecil... seperti laser pointer... Main dalam bilik sebelum tidur... Selimut dan suluh dia... dan main buka dan tutup lampu suluh tu berulang kali. Ini akan merangsang perkembangan otak dia agar dia faham, apa itu on and off, buka atau tutup lampu. 

Barang terbuang
Pemegang tisu gulung, kotak bijirin, perca kain, plastik bubble dan tisu boleh dijadikan bahan kreatif yang menarik seperti robot, orang mumia, teropong dan bermacam lagi. Daripada bahan-bahan tersebut dibuang ada juga manfaatnya diberikan kepada anak untuk merangsang kreativiti mereka. Dengan cara ini secara tak langsung kita dapat menghabiskan masa berkualiti dengan anak. Tapi jangan marah kalau rumah anda bersepah dengan bahan-bahan kreatif ciptaan anak anda ya! Biasanya kotak biskut, kertas tisu gulung, kain perca antara mainan yang biasa diberi untuk anak-anak cipta kreativiti mereka. 

Buih sabun
Kanak-kanak memang suka memerhatikan perbuatan orang tua mereka. Mereka gemar meniru kelakuan ibu ayah membuat kerja rumah. Tugas membasuh pinggan mangkuk di sinki dapur antara yang paling dinantikan oleh si kecil. Beri peluang mereka basuh sendiri cawan dan pinggan plastik. Peluang bermain air dan buih sabun memberikan mereka kegembiraan mengalahkan bermain permainan video di telefon pintar papa dan mama! Yang ni MF tak pernah bagi main lagi... sinki pun tinggi, tapi mandi kolam kertas atau kat bilik air pernah buat... memang tak nak masuk rumah la kan.. tapi sesekali je permainan ni.. Tak elok biarkan anak-anak di dalam tandas lelama kan.

Mangkuk dan senduk
Kanak-kanak memang suka pergi ke kawasan dapur terutama apabila ibu sibuk memasak di dapur. Agaknya mereka rasa di dapur ada banyak perkara yang boleh diteroka. Apa kata berikan sahaja si kecil bermain dengan sudu, sudip, mangkuk dan lain-lain lagi alatan yang selamat untuk mereka. Pasti si kecil khusyuk bermain meniru gaya ibu memasak dan yang pasti ibu juga mudah membereskan kerja. Yang ni memang biasa sangat. Sebab tu kalau mangkuk ke sudu ke, garpu kuali hilang...takde kat rak pinggan, tengok aje kat ruang tamu..mesti ada.,... 

Pakaian lama
Sesekali biarkan sahaja si kecil berimaginasi. Dengan memberikannya tudung, topi, kasut dan pakaian lama ibu dan ayah, alatan mekap ibu untuk anak perempuan, mereka boleh berangan untuk menjadi apa sahaja. Biarkan berseronok dan bereksperimen sepuasnya. Ia membantu kreativiti diri anak. Yang ni pun satu kemestian... ada aje digayakannya... 

Jika dilihat aktiviti di atas semua akan menyebabkan rumah bersepah dan lebih 10 kali sapu dan kemas rumah setiap hari. Tapi sabar dan biarkan.. biarkan anak-anak membesar ikut perkembangan mereka. Biarkan mereka berseronok dan berimiginasi... Untuk kemas, ajak anak kemas bersama.. itu pun satu aktiviti yang menyeronokkan juga. 

Sumber rujukan: Karangkraf

28 April 2015

Cara Buat Warna Air Untuk Anak-anak!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Perkongsian dari Dr. Mahani Razali..
Cara buat warna air yang lebih selamat dan jimat untuk anak-anak yang sedang membesar.

Bahan-bahannya:
3 Sudu besar gula
1/2 sudu besar garam
1/2 sudu tepung jagung
2 cawan air
pewarna makanan

Cara membuatnya:
Adunkan ke semua bahan. 
Panaskan sehingga bahan-bahan tersebut agak pekat.
Sejukkan dan masukkan ke dalam botol.

Memang menarik... Mesti anak-anak suka kan..

24 April 2015

Tengah Malam Diajak Berjalan!

Kisah pasai anak jap la... Lama tak kisah pasai anak kat sini... Hehe...

Si anak solehah kedua... Buat pasai di tengah malam... Ajak berjalan-jalan... Muhahaha... Memula si abinya bawa juga la round nek moto.... Tapi tetap ditahan mata... Ni si uminya pula bawa tido dalam kereta...

Hadoii... Bila anak pandai tahan mata..  Memang parah la mata kita juga... Bertahan je la... Memang layankan aje la... Cuma dia tak menangis je... Tapi terlebih aktif...

Adik oh adik... Jom la tido... Kira nak jalan je kejenya... Jenuh la nak melayan... Geram tapi tak boleh nak marah sebab dia pandai buat muka menggoda... Geram je... Habis sangat kena gigit je pipi dia tu... Eee.... Adik oh adik...


05 April 2015

Edit Video Untuk Anak!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Edit Video Untuk Anak! | Lama tak edit video... Skill pun dah hilang... Software pun kena download semula... 

Ni gara-gara episod baru untuk musim ke-9 Upin dan Ipin... Dah tayang kat TV pada 20, 21 dan 22 Mac yang lalu... Jadi, cari kat youtube la apalagi untuk tatapan anak-anak... 

Seronok juga Episod terbaru yang bertajuk Cip Cip Cip... Kisah pasal anak ayam... Siap ada lagu lagi... 

Lagu tu la yang MF edit... Kali ni edit guna software NCH Video Editor... Free Software je ni... Nak guna movie maker, tapi tak diinstall pula masa upgrade... Jadi...lambat nak install yang tu... Guna je NCH dulu... 

Godek-godek je sendiri... Sebab tak pernah dan serius dah tak ingat camne nak edit video ni... Alhamdulillah... Lepas godek..try and error.. Menjadi juga video yang MF edit... 

Jadi... Dapat la video lagu sahaja untuk episod Cip Cip Cip Upin Ipin kali ni... 
Boleh tengok kat SINI

Nak bagi anak diam... Tak kacau time buat kerja rumah.. Inilah upahnya... Memang tak kan bagi anak tengok kat tablet atau smartphone... No Gadjet For Our Children!! Haha... Bunyi tegas disitu kan.. Tapi itu lah.. Belum masa diorang nak kenal dengan teknologi ni... Suatu masa diorang akan kenal sendiri... Insha Allah... 

02 April 2015

Pangku Anak Ketika Memandu!

Entah kenapa nak share pasal ni entah... Owh... Sebab terpandang satu gambar yang jadi viral... "ibu pangku anak ketika memandu"...

MF suka nak kongsikan... Sebenarnya MF pernah alaminya masa anak kedua... Masa anak pertama... Pernah juga anak menangis ketika memandu.... Memang dah teresak-esak... Meraung melalak dalam car seat... Jadinya... Terpaksa bagi lampu kecemasan dan berhenti kat tepi... Yang ni tak pernah pangku masa anak pertama ni...

Itulah cabaran kalau anak minum susu ibu ye... Walaupun dari rumah tak jauh mana... Tapi sebab tersangkut dengan jammed setiap hari... Buatkan anak-anak rimas... Bila anak dah besar sikit... Suami MF la yang ambil anak time balik kerja... Sebab tak nak lagi jadi kes macam tu...

Masa si adik pula... Memang pernah la pangku adik ketika memandu... Masa tu dah dipakaikan seat belt baby... Sebab dia dah boleh duduk... Jadi, tak guna lagi baby car seat... Belikan baby seat belt... Pasang je teruskan tempat duduk kereta...

Sama kes macam kakak... Terperangkap dalam jammed... Adik bosan... Mulanya dia menangis... MF biarkan je... Tapi entah macam mana... Tetiba...dia tolak tali keselamatan... Dia loloskan diri... Dan panjat dan terus duduk di riba MF yang tengah memandu.... Fuhh... Terpaksa la memandu sekejap dengan keadaan di pangkuan MF tu...

Tapi...sampai je kat trafik light... MF angkat dan terus letak semula dia di tempat duduk dia... Tapi tangan sebelah pegang dia dan sebelah lagi pegang stereng... Mujurnya masa tu... Dah nak sampai ke rumah...

Tapi mencabar dan memang agak hilang fokus... MF biar je dia menangis... Tapi tangan tetap gilir-gilir pegang dia dan tukar gear...sebab MF bawa kereta manual...

Atas sebab tu lah... Time balik suami MF la amik anak-anak naik motor je... Bukan kata selamat naik motor... Tapi sekurang-kurang cepat sampai kat rumah dan anak tak meragam bila naik motor... Tu pun penuh dengan ciri keselamatan la bila naik motor pun kan... Semuanya, Sebab takut sejarah berulang.. Maklumlah jalan KL ni tak tentu masa jam nya kan... . Dan jika terpaksa MF yang amik... MF dan sediakan pelbagai jenis makanan untuk tenangkan dia... Dan atas sebab itu juga... Kami berhabis duit pasang DVD Player dalam kereta... Dan memang tersedia DVD, CD satu pendrive yang penuh dengan video kartun je... Semuanya untuk tenangkan anak ketika memandu...

Alhamdulillah... Semua tu kenangan... Bahaya memang bahaya... Tapi tiada ibu sengaja nak membahayakan anak sendiri... Jadi, MF faham sangat tentang kes ibu yang dikritik sebab pangku anak ketika memandu... Cuma janganlah selalu... Carilah jalan penyelesaian untuk tenangkan anak ketika memandu... Jangan pangku terlalu lama atau dalam jarak perjalanan yang jauh... Carilah tempat selamat untuk berhenti dan tenangkan anak.... Biar lambat sampai...asalkan nyawa terpelihara...


22 Mac 2015

Tunaikan Impian Kakak Sebelum Tambang Pengangkutan Awam Naik!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sekadar orang sibuk pasal GST kan..macam-macam version keluar pasal GST ni... Dan yang terbaru... Pasal kenaikan tambang pengangkutan awam sebanyak 20-60 peratus... Huhu...

Sedih juga dengar berita tu.. Kesian kat orang yang guna pengangkutan awam hari-hari... MF pula baru dalam cadangan nak balik kampung naik bas kononnya... Boleh save minyak dan tol... Tapi kalau dah naik menadadak macam tu... Baik naik kereta je la... Sama je pi mai pi mai pun kan...

Disebabkan pengangkutan awam bakal naik.. Terus suami nak tunaikan impian kakak... Si kakak Faiqah ni... Setiap hari kalau nampak bas waktu dalam kereta nak ke rumah pengasuh tu... selalu sebut... Kakak nak naik bas... Kakak nak naik bas... Alahai... Teringin betul dia nak naik bas.. Tambah pula dok dengar lagu... Tayar Bas setiap hari kan... Lagilah dia rasa pengalaman naik bas...

Jadi, semalam... kami suami isteri tunaikan impian kakak sebelum tambang bas bakal naik...

Seawal jam 7.30 pagi... suami dah kejutkan anak-anak... Dia mandikan... Dan MF bersiap sendiri... Sebab biasalah orang perempuan banyak benda nak siapkan...

Lepas sarapan... Lebih kurang jam 9.00pagi kami gerak dengan motor ke Stesen Bas Jalan Pekeliling... Parking motor kat situ... Dan naik LRT Titiwangsa menuju ke Stesen LRT Plaza Rakyat... Dulu LRT guna kad... Sekarang lepas dia wujudkan kad topup rapid tu... Dia gunakan sistem token dan pembelian token guna mesin automatik...  Adehh... Jakun la pula... Sebab lama tak naik LRT... Haha... Tak perlu malu sebab ramai je yang jakun macam tu... Hhhi... Dari Titiwangsa ke Plaza Rakyat hanya RM1.20 seorang...

Alhamdulillah... Masih pagi.. Orang tak ramai sangat... Seronok kakak dapat naik LRT... Dapat tengok bandar KL... Pagi semalam berjerebu sikit... Takde la panas sangat...

Sampai kat Plaza Rakyat... Berjalan kaki ke Hentian Pudu... Cari bas RapidKL yang boleh pusing-pusing bandar... Alhamdulillah... Memang ada bas pusing-pusing bandar... Bayar RM2 je seorang...  Naik la bas.. tak ramai orang... Seronok la dok kat depan ... Dapat tengok jalan... Kereta dan pemandangan...


Naik bas menuju ke Stesen Bas di Terminal Bas Bandar Tasik Selatan (TBS). Dalam 15 minit macam tu... Sampai ke sana... Mula ingat nak naik bas juga patah balik ke Pudu... Tapi suami decide... Kita naik LRT patah balik ke Titiwangsa...

Masa ni dah tengah hari... Orang dah mula ramai... Kakak dah mula penat berjalan... Tapi dia seronok je...
Kami turun bas di TBS dan naik LRT dari Bandar Tasik Selatan ke Titiwangsa... Harga untuk dua orang dalam RM3 lebih... Sebab suami beli tiket kat kaunter je.. Orang dah ramai dah masa nak balik ni...

Lagi sekali la kakak tengok pemandangan di dalam LRT... Cuaca dah mula panas selepas berlaku gerhana singkat semalam... adik pun dah penat... mujur tak buat perangai... Elok je dia tertido dalam baby carrier... Alhamdulillah...

Jam 12.10 tengah hari... Kami tiba di Titiwangsa... Plan nak jenjalan ke Lowyat tak jadilah sebab anak-anak dah penat... Terus je balik...

Alhamdulillah .. Dipermudahkan urusan untuk realisasikan impian kakak... Seronok dan tak tahu nak cakap macam mana dapat tunaikan impian anak ni sebenarnya... Alhamdulillah...

Seronok tengok kakak dan adik seronok semalam... alhamdulillah...



17 Mac 2015

Koleksi Anak Patung Hias Bilik Tidur!

Koleksi Anak Patung Hias Bilik Tidur!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

sumber: google images

Saya mempunyai koleksi patung berbentuk binatang yang dihadiahkan keluarga sejak kecil hingga remaja. Saya menyimpannya sebagai tanda kenangan daripada keluarga.

Apakah hukumnya saya menghiasi bilik tidur dengan koleksi patung itu? Ini kerana koleksi itu dijaga dengan baik dan rasa sayang jika diberikan kepada orang lain.

Jawapan:
Secara ringkasnya, ada dua jenis patung yang dibincangkan iaitu patung yang dibuat sembahan dan patung yang dibuat permainan atau hiasan.

Jenis pertama adalah diharamkan iaitu patung yang dibuat sembahan sebagaimana kisah Nabi Ibrahim AS yang memusnahkan patung berhala.

Jenis kedua ialah patung dibuat permainan dan simpanan kenangan masih dibolehkan berdasarkan patung yang disimpan oleh Nabi Sulaiman AS.

Sebagaimana Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan (Kami mudahkan) bagi Nabi Sulaiman angin yang kencang tiupannya, bertiup menurut kehendaknya ke negeri yang Kami limpahi berkat padanya; dan adalah Kami mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. “Golongan jin itu membuat untuk Nabi Sulaiman apa yang ia kehendaki dari bangunan yang tinggi dan patung dan pinggan hidangan yang besar seperti kolam serta periuk besar yang tetap di atas tungkunya. (Setelah itu Kami perintahkan): “Beramallah kamu wahai keluarga Daud untuk bersyukur!” Dan sememangnya sedikit sekali di antara hamba-hambaKu yang bersyukur.” (Surah Saba: 12-13)

Hukum mengenai patung adalah dilihat pada matlamat penggunaannya. Kesimpulannya, ulama bersepakat bahawa patung dianggap harus jika ada faedah seperti untuk mainan anak dan dan dianggap haram jika digunakan untuk penyembahan. (Kita tak sembah, tapi kita letak patung tu tinggi-tinggi, hias cantik...selalu rapi kan.. itu juga boleh dianggap ke arah penyembahan.. Elakkan perbuatan sebegini.)

Namun ada hadis umum berbentuk larangan sebagaimana hadis Rasulullah yang bermaksud: “Malaikat tidak akan masuk rumah yang di dalamnya ada anjing dan patung.” (hadis riwayat Muslim)

Adalah lebih baik menjauhi perbuatan ini bagi mendapat kasih sayang dan rahmat Allah ­Taala. Wallahualam.
Jawapan Oleh: Ustaz Haslin

Anak patung ni sinonim dengan anak perempuan la... ada juga anak lelaki ada anak patung tapi tak banyak... Sebaiknya, bagi anak main anak patung tak salah... tapi jangan jadikan anak patung tu sebagai hiasan... Biar lah dia jadikan anak patung tu sebagai bantal busuk dia pun tak pe.. itu lebih baik dari simpan, letak di tempat tinggi hias cantik-cantik sebagai perhiasan... Itu yang tidak diharuskan dalam Islam... Kalau sebagai mainan anak-anak, dia peluk, tenyeh, usung kat lantai... tendang pijak... maknanya tidak sebagai hiasan adalah diharuskan... Wallahu'alam.

12 Mac 2015

Hah! Rotavirus??? Minta Dijauhkanlah...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Semalam adik muntah-muntah banyak kali.. hingga kan aktiviti di sekolah MF tak dapat nak join sekali... Takpe,... Anak lebih diutamakan... Pagi ni, terus bawa ke Medical Centre yang kami biasa pergi... Sekali masa Check-up... Doktor nasihatkan hanya bagi susu badan.. dah camne adik dah tak minum EBM... teruslah doktor bagi MC sebab kena pantau adik di rumah... kalau dia muntah lagi kena refer semula ke doktor kerana takut jangkitan Rotavirus. Dengar Rotavirus buatkan ku seram sejuk... Dah alang-alang doktor sebut tu.. mula cari maklumat lanjut...


Apa itu jangkitan Rotavirus? 
Rotavirus biasanya berpunca daripada gejala cirit birit dan muntah yang amat teruk di kalangan bayi dan kanak-kanak. Virus ini menular di mana sahaja tanpa mengira tempat manakala bayi adalah sasaran utama Rotavirus ini, malah setiap hari kematian yang disebabkan oleh penyakit ini dilaporkan di seluruh dunia. Berita terkini di Malaysia, 2 mangsa telah meninggal dunia di Tapah, Perak kerana dijangkiti oleh Rotavirus yang menyebabkan kes ‘Acute Gastroenteritis’ (AGE).

Apa Itu Rotavirus?
Rotavirus adalah sejenis virus yang mudah dijangkiti melalui sentuhan biasa dan boleh kekal beberapa jam di atas kulit manusia serta mampu bertahan dalam jangka masa yang lama di atas permukaan yang keras malah virus ini boleh kekal hidup dalam jangka masa yang agak lama di dalam najis individu yang telah dijangkiti. Ia juga adalah sejenis virus yang menyebabkan gangguan di bahagian sistem penghadaman manusia.

Simptom Dan Tanda Jangkitan Rotavirus
  • Cirit birit berlarutan
  • Muntah berterusan
  • Sakit perut
  • Demam dan selsema
  • Bau najis terlalu busuk
Komplikasi Rotavirus
Dehidrasi atau kekurangan air yang mencukupi di dalam badan adalah salah satu punca utama yang menyebabkan pesakit mengalami cirit birit dan muntah berlarutan. Sekiranya pesakit mengalami Dehidrasi yang terlalu teruk, keadaan ini akan menyebabkan gangguan di bahagian sistem penghadaman atau usus pesakit, masalah pernafasan, kardiak, jangkitan pada otak dan kegagalan fungsi buah pinggang yang boleh membawa maut.

Cara Mengatasi Rotavirus Dan Cirit Birit
  • Memberi bayi dengan susu ibu untuk mengelakkan Dehidrasi
  • Memberi ubat atau cecair yang boleh mengubati cirit birit
  • Amalkan asas kebersihan seperti membasuh tangan dengan cara yang betul
  • Temui doktor jika tanda Dehidrasi berlaku seperti mulut kering dan najis berdarah.
Cara Mencegah Wabak Rotavirus.
- masak air sebelum di minum
- basuh tangan menggunakan sabun sebelum dan selepas makan
- bila ke tandas pun sama, jangan lupa basuh tangan sebelum dan selepas ke tandas
- kalau boleh elakkan makan ulaman yang tidak di masak.. rebus dulu k..
- masak dengan sempurna
- bersihkan pemakanan dan minuman bayi dengan merebus dulu sebelum digunakan..

Rotavirus ada vaksin pencegahan tetapi malangnya vaksin ni tidak halal kerana bersumberkan dari babi... Berikut ialah kenyataan dari Majlis Fatwa Kebangsaan:

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-81 yang bersidang pada 31 Mac 2008 telah membincangkan Hukum Penggunaan Vaksin Biothrax Dan Vaksin Rotateq Yang Menggunakan Unsur Babi Dalam Proses Penghasilannya. Muzakarah telah memutuskan bahawa penggunaan vaksin BioThrax dan RotaTeg adalah tidak dibenarkan kerana:
  • Situasi kini dianggap tidak dharurat; 
  • Terdapat bahan atau ubat alternatif selain penggunaan unsur babi dalam pemprosesan kedua-dua vaksin; dan 
  • Tiada data sokongan yang kuat untuk membuktikan rakyat negara ini memerlukan kedua-dua vaksin ini.
Keterangan/Hujah: 
Anthrax adalah sejenis penyakit berjangkit yang akut dan boleh menyebabkan kematian mengejut dan darah keluar dari semua rongga yang terbuka. Jangkitan anthrax boleh berlaku sama ada pada kulit (cutaneous anthrax), saluran usus (Gastrointestinal anthrax) atau serangan melalui pernafasan (inhalation anthrax). Vaksin BioThrax™ digunakan sebagai imunisasi atau suntikan pelalian bagi membantu melindungi daripada jangkitan anthrax. RotaTeq pula ialah vaksin bagi mencegah kes rotavirus yang menyebabkan muntah dan cirit birit di kalangan kanak-kanak.
Islam mengharuskan berubat dengan benda-benda yang diharamkan sekiranya dalam keadaan dharurat iaitu tiada ubat alternatif yang lain adalah berpandu kepada Firman Allah s.w.t.,
Maksudnya : Dan tidak ada sebab bagi kamu, yang menjadikan kamu tidak mahu makan sari sembelihan binatang-binatang halal yang disebut nama Allah ketika menyembelihnya, padahal Allah telah menerangkan satu persatu kepada kamu apa yang diharamkan ke atas kamu, kecuali apa yang kamu terpaksa memakannya. (Surah al-An’am : 119)

Jumhur Fuqaha’ dari Mazhab Hanafi, al-Malikiyyah, pandangan sohih dari Mazhab Syafie dan Hanabilah berpendapat berubat dengan suatu yang najis seperti arak adalah haram dan tidak harus. Dalam konteks ini Prof. Syeikh Dr. Wahbah al-Zuhayli berpandangan bahawa pada asasnya, haram kita berubat benda yang najis atau haram.
Dalam mempertimbangkan hukum keharusan mengambil benda haram dalam situasi dharurat beberapa kaedah fiqhiyyah boleh dijadikan sandaran. Antaranya ialah kaedah “ Dharurat mengharuskan perkara yang dilarang” atau الضرورات تبيح المحضورات. Dalam situasi sesebuah negara yang memerlukan perlindungan atau pelalian daripada ancaman serangan biologi seperti anthrax atau serangan cirit birit di kalangan kanak-kanak, kepentingan suntikan BioThrax™ dan RotaTeq tidak dinafikan sekiranya tiada alternatif lain. Walaupun penggunaan BioThrax™ dan RotaTeq mungkin diharuskan namun pengambilan suatu yang haram semasa dharurat dibatasi dengan kaedah الضرورات تقدر بقدرها (dharurat dinilai sekadar keperluan). Dalam masa yang sama orang Islam wajib berusaha bersungguh-sungguh keluar daripada situasi dharurat. Berdasarkan kaedah ini, menggunakan suatu yang haram dalam situasi bukan dharurat adalah dilarang.
Penggunaan Vaksin Biothrax dan Rotateq tidak diperlukan memandangkan Malaysia bukan dalam keadaan dharurat dan telah ada vaksin halal untuk kegunaan umat Islam di Malaysia.
Setakat ini umat Islam di Malaysia mempunyai pilihan untuk menggunakan vaksin yang disahkan halal kerana pakar-pakar dalam bidang sains farmasi di Malaysia mampu menghasilkannya.
Gesaan supaya menggunakan vaksin-vaksin yang mengandungi unsur-unsur yang tidak halal ini juga merupakan strategi musuh-musuh Islam untuk meracuni pemikiran dan daya ketahanan umat Islam apabila terlalu banyak sumber yang haram menjadi darah daging umat Islam. [sumber: e-fatwa]

vaksin ni sebagai pencegahan awal... Tapi ada dinyatakan juga pencegahan awal Kan.. Virus zaman sekarang ni canggih manggih dah... Kalau dulu boleh je main tanah, main Pasir... Sekarang... Tak boleh main kotor sebarangan... Virus pun macam-macam jenis datang... Cuma apa yang mampu buat... cegah selagi mampu.. .selebihnya berlindunglah dengan Allah... Kerana Allah sebaik-baik pelindung...