Memaparkan catatan dengan label Food Review. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Food Review. Papar semua catatan

23 November 2018

November 23, 2018

Peminat Makanan Pedas Korea Mesti Cuba Burger Korea Marrybrown Baru, Pasti Tak Menyesal Punya!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Peminat Makanan Pedas Korea Mesti Cuba Burger Korea Marrybrown Baru, Pasti Tak Menyesal Punya! | Selain KFC, Marrybrown antara restoran makanan segera pilihan kami sekeluarga.

Kalau jenjalan dengan anak-anak memang akan pilih restoran Marrybrown ni sebab mesra Kanak-Kanak. Ada playground dan sudut mainan Kanak-Kanak. Jadi mak bapak dapat makan sambil tengok anak main dengan selamat.

Tapi, dah lama tak dapat pergi Marrybrown .. Nampak iklan pun tak dapat nak rasa promo menu baru dari Marrybrown. Mampu tengok je.

Tapi nak jadi rezeki... Hari ni suami ber'me time' kat luar.. Dia belikan menu promo baru dari Marrybrown.



Kalau makan kat restoran dia memang lagi teruja kan... Tapi takpe.. Yang penting dapat rasa..


Memula rasa kentang dulu... Fuhh.. Pedasnya... Berdesing telinga... Waarghh...


Kemudian rasa pula kepak ayam dengan Sos Bijan Korea...

Pergh... Gigit sikit dah rasa pedas sampai ke kepala... Camne nak habis kan satu kepak ayam pun bercinta beb... Pedas...

Tapi anak sulung MF relax betul.. Kuat makan pedas.. Suami MF yang makan pedas pun rasa ni memang betul pedas.

Lepas habis kan satu kepak... Makan burger merah Korea pula..


Fuhhh... Terbeliak bijik mata baq hang...

Pedas gilerr... Berdesing telinga. Macam tak cukup nafas nak habiskan sebiji burger ni... Pedas giler...

Tapi... Tapi... Kan..
Sedap dan sos Korea tu memang sedap... Memang sedap sangat walaupun pedas..

Bagi yang suka pedas dan minat makanan pedas korea boleh sangat rasa sendiri.. Pasti korang tak menyesal punya...

Cepat la dapatkan di mana-mana restoran Marrybrown di seluruh Malaysia... Sebelum promo habis...

Fuhh.. Pedas.. Tapi sedap...



10 November 2018

November 10, 2018

Sedap Juga Makan Nasi Dengan Sambal Garing Che' Nor

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Sedap Juga Makan Nasi Dengan Sambal Garing Che' Nor | Bagi yang suka makan pedas... Tak selera makan nasi tak de pedas-pedas.

Paling tidak, sedikit cili pun jadilah... Buat tambah rasa.

Sambal kering satu penambah rasa dan selera tika malas masak.

Dulu pernah buat...

Sambal ikan bilis kering campur kacang dan tempe... Sedap makan dengan nasi panas-panas.

Tapi dah lama tak buat sebab tak beli ikan bilis. Maklumlah... Ikan bilis bukan harga bilis lagi sekarang.. Harga bapak jerung... 😁😁😁


Ada sekali tu, encik suami ke kedai runcit dan nampak ada jual sambal garing Che' nor.

Sambal ni lama dah keluar kat pasaran. Tapi kami tak pernah try pun.

Jadi, sebab masa tu kami dalam travel... Bawa bekal nasi goreng... Jadi beli lah sambal ni buat penambah rasa.

Sambal Garing Che Nor

Mmmmm...
Pertama kali rasa.. Memang pedas giler... Haha..

Sambal Garing Che Nor

Sebab dia guna cili kering kot..
Tapi Sedap sebab ikan bilisnya memang garing dan rangup.

Sambal Garing Che Nor

Sedap makan dengan nasi...
Fuhh.. Berselera...

Tapi itulah..
Kaki makan pedas..

Sebekas gini.   Tahan sehari je la. 
Nampaknya kena belajar buat la sambal garing kering macam ni untuk stok travel.

Memang jadi penambah selera.

Siapa tak cuba lagi.. Boleh cuba..
Tapi.  Pastikan korang memang kaki makan pedas .. Sebab memang pedas. .

27 Oktober 2018

Oktober 27, 2018

KFC Zinger Waffle Burger

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

KFC Zinger Waffle Burger | Setelah beberapa kali lalu iklan di TV, akhirnya dapat juga merasa KFC Zinger Waffle Burger.

Resepi baru dari KFC. Itulah resam kami... Pantang ada menu baru di KFC, Marrybrown atau Pizza Hut, pasti tak kan lepas peluang untuk cuba...

Laki bini kaki makanlah katakan...

KFC Zinger Waffle Burger

Seram tengok kotak bungkusan dia ni... Macam berapi je kan.. boleh tahan besar juga... 

KFC Zinger Waffle Burger
KFC Zinger Waffle Burger

KFC Zinger Waffle Burger


Buka untuk lihatr isi dalam... 

Waffle di atas... kepingan isi ayam yang rangup serta sos dan mayonis di tengah.. 

KFC Zinger Waffle Burger
KFC Zinger Waffle Burger

Review KFC Zinger Waffle Burger

Pertama kali nak makan, kena buka mulut seluasnya... Tapi tak mampu den hah... haha... 

serius besar dan tebal... 

Boleh tahan sedap kepingan isi ayam tu... Rangup dan pedas di luar... 

Waffle yang lembut... cuma... kalau digigit, tengok bahagian waffle tu bukanlah macam waffle kek... Tapi macam roti... 

Ingat waffle tu manis, rupanya dok sosnya yang manis... waffle tu macam masin-masin sikit... 

Tapi isi ayam sedap dan tebal... pedas dan rangup... 

Makan separuh... dah kenyang... serius kenyang... kena makan dua kali la baru habis... 

Bagi MF, kalau guna sos cili biasa, dan ditambah dengan timun, keju atau salad pun sedap dah...

Apa pun, menu kali ni, lebih baik dari yang sebelum ni... 


Next... nak rasa Pizza Hut dan juga Marrybrown pula... insha Allah... moga ada rezeki.. 

15 September 2018

September 15, 2018

Sedap Sangat Ke KFC Dunk & Dip?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sedap Sangat Ke KFC Dunk & Dip? | Berkali lalu iklan kat TV, tak boleh jadi, kena juga rasa nih...

Tengok iklan bukan main gempak kan... tapi nak rasa juga sendiri ...

Sedap Sangat Ke KFC Dunk & Dip?

Suami terus ke KFC berdekatan... Order 2 KFC Dunk & Dip ala Carte...

Perkara pertama yang mengejutkan kruk kruk dan sos BBQ masam tu harga asing... untuk 1 set sos tu... RM2.50... 2 set jadinya RM5 untuk sos sahaja...


Owh.. ok, takpe la.. sebab nak rasa punya pasal... bayar aje...


Ini hasilnya 2 KFC Dunk & Dip ala carte... siap dengan sos dan kruk kruk.

Sedap Sangat Ke KFC Dunk & Dip Baru?

Sedap Sangat Ke KFC Dunk & Dip Baru?

Komen:

Ayam kurang garing... memang isi sahaja, filet ayam kan... tapi saiznya agak besar.

Sos BBQ tu memang masam... tapi rasa macam sos ikan... cuma pekat...

Kruk-kruk tu pula, rasa kari je sebab ada serbuk kari dan daun kari.

Secara keseluruhannya, boleh la... nak kata sedap tu.. hmm... sedap lagi yang sos keju dan bawang putih tu kot...

Tapi mungkin ada yang nak rasa sendiri.. kot kena dengan selera korang, dipersilakan...

28 Mac 2018

Mac 28, 2018

Sedap Sangat Ke Burger KFC CHEEZILLA Tu?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Sedap Sangat Ke Burger KFC CHEEZILLA Tu? | KFC datang lagi dengan menu baru... belum habis promo pizza ayam tu, kali ni KFC upgrade burger dia pula...

Sedap Sangat Ke Burger KFC CHEEZILLA Tu?

Dah lama juga MF tak makan burger KFC ni sejak jatuh cinta dengan burger kat Marrybrown. Kali ni bila KFC keluarkan produk baru, teruja juga nak cuba. Maklumlah KFC belakang rumah je.. Naik motor 5 minit pun tak sampai... Jadi, anytime je boleh try.

Lepas terbaca status pasal burger ni, plan balik kerja semalamnya nak membeli... Tapi sebab ramai orang tak jadi nak singgah... Balik bagitau suami, laju aje dia start motor pergi belikan...

Sedap Sangat Ke Burger KFC CHEEZILLA Tu?

Sedap Sangat Ke Burger KFC CHEEZILLA Tu?

Bau burgernya sedap... terus buka.. wow... boleh tahan tebal dan besar... belek punya belek... buka setiap lapisan... mencari salad... rupanya takde salad... budak KFC kat sini lupa letak salad gamaknya... DAh takde salad, kurang sedap la kan... sos cheeze pun kurang juga. Ni KFC kat tempat MF la ni.. kat tempat lain, ramai kata puas hati dan sedap.

Sedap Sangat Ke Burger KFC CHEEZILLA Tu?

Rasa memang sedap, cuma bagi MF yang suka pedas, akan tambah sos dan mayonis untuk lebih kick... itu bahan penyedap bagi burger tu... takde tu rasa macam kurang sikit...

Bagi MF, boleh la... kalau nak rasa.. nak repeat beli mungkin tidak... Kalau Pizza ayam yang KFC keluarkan sebelum ni, boleh tahan sedap... tapi kali tak menepati selera MF... Kalau orang lain, pasti dah pergi KFC tu balik sebab takde salad dan tak sama macam iklan... Tapi MF, dah beli... biarlah... tapi sekali tu je la kita beli kan... Harga RM13.90 untuk Ala Carte...

Bagi yang nak rasa, boleh mencuba... rasanya memang lain dari yang lain... lebih tebal dan rotinya lebih lembut... cuma rasa cheese dan pedas tu kurang sikit la..

Apa pun bab makan ni atas orang.. lain orang lain selera dan citarasa... 

17 Februari 2018

Februari 17, 2018

[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam | Misi JJCM kali ni tak de dalam plan pun untuk cuti kali ni... Tujuan asal nak ke lain, tapi kelain pula jadinya... Itulah kita hanya merancang tapi Allah lebih bijak merancang dari kita.

Bila masuk kawasan Shah Alam, memang banyak tempat makan yang Best. Tapi waktu MF pergi ni kami dari Seksyen 8, kemudian berhenti solat di Petronas Seksyen 7, jadi Seksyen 6 tu memang dekat sangat. Selepas Google tempat makan Best di Shah Alam.. Apa lagi.. Terus kami ke sana.

Sampai sana hampir jam 4 petang dah.. Baru nak makan tengah hari tau... Biasalah berjalan dulu kan.. Dah lapar baru cari makan..

Tak ramai orang waktu tu.. Lepas set up anak duduk baru ambil order.

[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam


[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam

Cara Order Menu

Senang kat Pak Li Kopitiam ni, Buku Menu dan borang pesanan siap dengan pencil disediakan di atas meja. Cuma pilih menu yang kita makan dengan menulis kod yang ada...

makan sedap di shah alam
Banyak menunya kan

makan sedap di shah alam
Borang order makanan

Siap dah tulis, tekan aje button yang disediakan untuk panggil pelayan ambil pesanan yang ditulis. Tak sampai 5 minit.. Kejap je dah sampai..

Pesanan Yang Pantas

Sambil menunggu pesanan berbual dengan suami.. Tak habis berbual sampai, makanan dah sampai... Very excellent service.. Pantas! 5 minit je dah sampai...

Review Menu

Menu pertama yang diterima menu MF pilih, Golden Fried Rice... Hmm... Nampak sedapkan. Memang sedap pun.. Nasi goreng yang tak berminyak tapi nampak berkilat keemasan.. Patutlah nama Golden Fried Rice. Sama betul pesanan kita dengan yang kita lihat dalam gambar.

makan sedap di shah alam
Golden Fried Rice : RM8.50

Nasi ni, tak pedas.. Kalau nak pedas boleh  tambah kicap yang dipotong cili padi... Rasanya memang cukup rasa, nice-nice kata orang... Ada sayur carrot dan kacang panjang penyeri hidangan... Tambah dengan isi udang yang banyak... memang sedap.

makan sedap di shah alam
Lobak Susu Suam : RM 6.20
Lemon Tea Ais : RM 4.30
Sirap laici Ais : RM 4.20

Kemudian, barulah sampai air yang kami order... MF order air Lobak susu, suami air Teh O Lemon Ais, dan si kakak pula Sirap Laici Ais... Hmm.. memang sedap airnya pun.. lobak susu tu memang betul rasa lobak merah pekat... sampai melekat kat tekak pekatnya... Sirap laici kakak, besar-besar buah laici... air sirapnya menarik dan just nice, tak manis sangat... Anak MF yang kedua tak minum manis, tapi dia suka minum air sirap tu.. Tak pernah-pernah minum, tetiba minum pula.. maknanya tak manis sangat la tu air sirap tu..

makan sedap di shah alam
Mee udang : RM7.90

Menu ketiga yang sampai, mee udang... ini order kakak... satu mangkuk besar, dua orang la ni makan... kakak dan Ara, kongsi berdua... Udangnya banyak.. siap dengan telur rebus sebiji.. kuah dia pun sedap... ada udang biasa siap dikopek kulit... senang nak makan..

makan sedapdi shah alam
Hokkien Kueh Teow Goreng : RM 7.90

Menu keempat, menu suami order, Kueh Teow Goreng... Kosong je, sebab dia tulis tak nak sayur... jadinya, kueh teow tu tanpa sayur, hanya ada telur, ayam dan isi udang... Memang sedap kata suami. Suami MF ni cerewet tau, tapi kalau sedap memang bersungguh dia puji...

Kelebihan Restoran Pak Li Kopitiam 

ALhamdulillah.. semuanya licin kami makan... Tapi yang bestnya, harganya Allahu... murah ok... dengan menu sebegitu, tak sampai RM50 pun... dah la sedap, murah pula... servis pun cepat... memang terbaik Pak Li Kopitiam ni.. patut lah highly recommended oleh trip advisor... 

Sesiapa yang ke Shah Alam, tetiba lapar dan tak tau nak makan kat mana, memang syorkan sangat ke Kopitiam ni... Banyak menunya, western dan side order seperti roti bakar dan menu yang ringan-ringan juga ada... Berkenan juga dengan Nasi Lemak dia, tapi dah kekenyangan .. Insha Allah, jika JJCM lagi, boleh try menu lain pula...

Tempat dia pun bersih, luas... selesa untuk family yang ramai anak macam MF ni... Kerusi baby disediakan... senang nak makan... Alhamdulillah... 

12 Februari 2018

Februari 12, 2018

[Review] Ayam KFC Golden Egg Crunch

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

[Review] Ayam KFC Golden Egg Crunch | Menu makan malam sedap sikit... Saja je suami beli sebab nak rasa.

Sebelum ni dah rasa Ayam Epik Marrybrown, ni nak rasa promo KFC yang baru ni... KFC Golden Egg Crunch, ayam goreng disalut dengan rempah bersama telur asin.

Jadi, suami beli lagi 1 set untuk buat rasa... Lepas dah makan.. hmmm... Masih tak boleh lawan Ayam Epik Marrybrown. Sebabnya ayam Marrybrown tu rasa rempahnya sampai ke tulang. Ayam KFC rasa diluar sahaja.

[Review] Ayam KFC Golden Egg Crunch


Tapi rasanya, lain dari yang lain dari sebelum ni.. tak masin sangat lah boleh tahan sedap juga. Memang crunch dan rangup di luar, cuma ayam tu tak rasa apa biasa sahaja isinya.

Tapi nak tau, kena rasa sendiri sebab selera setiap orang tak sama kan... Sejak tak makan McD, KFC dan Marrybrown je lah tempat untuk menikmati ayam goreng di restoran makanan segera.

Satu lagi, kalau kat KL, MF sekeluarga suka makan di Restoran Heaven Park. Boleh baca REVIEW MF >>>DI SINI<<<

05 Februari 2018

Februari 05, 2018

Menyesal Beli Ayam Epik Marrybrown

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Menyesal Beli Ayam Epik Marrybrown | Sabtu lepas, buat pertama kalinya keluar berenam ... Baby masih kecil tapi dah lepas 2 bulan. Mula macam berat hati juga nak jenjalan sebab kecik lagi, tapi si kakak-kakaknya dan suami dah bosan juga sebab asyik terperuk dalam rumah sejak MF bersalin... Mau tak bosan kan...  2 bulan tu... Jadinya, dah lepas 2 bulan dah... Keluarlah dari kepompong... Haha...


Tekak pakat teringin nak makan Big Apple 🍩 sebab lama tak makan... Mencarilah cawangan Big Apple di Johor ni... Mulanya ingatkan masih ada cawangan di Taman Universiti Skudai... Sekali dah takde rupanya. Cawangan yang kira dekat jugalah, iaitu di Giant Plentong.

Dari Skudai, terus ke Giant Plentong menerusi Highway Pasir Gudang. Sekejap je dah sampai. Sebab jalan tak banyak sangat kereta.

Elok sampai... Jam dah 12 tengah hari 🕛  periuk dah berbunyi minta diisi. Tempat lain takde dah kalau nak makan kat Giant ni.. melainkan di Marrybrown je. Ntah kenapa, selesa makan di situ.

Jadi, seperti biasa menu kami anak beranak... Suami semestinya Mee Kari Marrybrown 🍜, dan MF pula mestilah menu terhangat yang hanya ada di Marrybrown iaitu Tower Burger🍔.... Dan untuk anak-anak Nasi Lemak Marrybrown🍛...

Tower burger Marrybrown

Mee kari Marrybrown

Masa datang menu tu kat meja... Ternampak kelainan pada ayamnya. Eh.. lupa ni resepi ayam yang tengok dok promo kat tv tu kan.. Ayam Epik Marrybrown 🍗... Nampak menarik.

Nasi lemak Marrybrown

Menyesal Beli Ayam Epik Marrybrown

Terus lah mencuba ayam dulu... Perghhh... Menyesal beli... Menyesal beli satu je..  sedap weyhhh... Lain sungguh rasanya berbanding ayam goreng lain.

Memang lain benar rasa rempah ayam ni... Pedas tak pedas sangat, yang penting rempah tu sampai ke isi-isi dan ke tulang-tulang tu hah!

Memang sedap baq hang... Rugi betul beli satu je..  jadinya sebelum balik, suami order lagi 2 ketul bungkus bawa balik... Anak-anak pun bukan main suka makan ayam epik Marrybrown 🍗 ni.. sebab memang sedap... Pedas, masin dan semua cukup rasalah... Yang penting memang tak berminyak ayam goreng epik ni... Memang terbaik!

Lepas dah kenyang perut makan Marrybrown barulah singgah kat Big Apple beli donut pula.. 

Haish.. dok cerita pasal ayam epik ni rasa nak pergi lagi Marrybrown beli ayam epik. Nasib baik rumah jauh je .  Kalau dekat memang tak jemu ku membeli jawabnya..

Tak pasti ayam ni sampai bila ada kat Marrybrown tu, tapi harapnya masih ada sebab tak puas pula makan yang hari tu berebut dengan anak-anak je lebih... 😁

24 November 2017

November 24, 2017

Hari Ketiga Pantang Dah Makan KFC Chizza?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Hari Ketiga Pantang Dah Makan KFC  Chizza? | Dahsyat pantang kali ni.. Hari ketiga pantang dah makan KFC...

KFC buat promosi baru... KFC CHIZZA... Sebelum hari pelancaran... Dah mula dapat info pengumuman di Facebook... Tarikh perlancaran pada 21 NOVEMBER 2017 hari Selasa baru ni. Memang hari Isnin tu dah save the date.. Plan balik sekolah memang nak pergi beli...

Namun, perancangan Allah melebihi segalanya... Pagi 21 NOVEMBER 2017 itulah MF ke hospital untuk bersalin anak keempat... Masa sakit memang tak ingat tarikh tu.. Bila dah petang baru teringat... Laa... Tak sempat nak rasa KFC Chizza...

Sekali semalam, lepas balik dari klinik MF bagitau suami... KFC buat promo KFC Chizza.. Tak nak rasa ke kata saya...

Dia excited la... Terus ke KFC dan beli KFC Chizza... Waaa... Seronoknya...

Makan KFC Chizza Dalam Pantang

Akhirnya dapatlah KFC Chizza... Tapi.. Tapi... MF hanya ambil bau aje... Tak makan pun... Suami makanan untuk MF... Pantang beb.. Pantang... Jangan memain... Badan nak pakai lama.. Sayang badan lagi MF ni.. Walaupun hati teringin tapi redha... Tapi dah set target.. Lepas bersalin nak buat sendiri la KFC Chizza ni...

Owh.. Mungkin ada yang tertanya.. Kenapa tak boleh makan.. Ok.. Pertama sebab masih baru 3 hari.. Kedua, ayam tu digoreng ye... Rahim belum kecut sepenuhnya... Jadi makan makanan berminyak menyebabkan rahim lagi susah nak kecut dan kembali ke saiz dan tempat asal. Kemudian kandungan dalam sos tu mungkin tak sesuai untuk badan. Jadi, lebih baik pantang dari sakit kan... Makanan tu bila-bila boleh makan jika ada rezeki.

KFC Chizza ni senang je... Memang boleh je kalau nak buat sendiri... Kepingan dada ayam digoreng... Kemudian atasnya letak sos prego, letak aje topping macam kita buat pizza tu... Dan taburkan mozzarella cheese... Bakar dalam 5 minit camtu untuk masakkan sos dan cairkan cheese tu... Simple je sebenarnya...

Reviews KFC Chizza 

 Reviews KFC Chizza

Rasanya, reviews dari suami la ye.. Sebab dia yang makan... Mengenyangkan.. Berbaloi dengan harga satu KFC Chizza berharga RM7 untuk ala carte... Saiz... Walaupun kecoh di Facebook kata KFC menipu... Sebab saiz tak sama dengan iklan.. Itu adalah biasa... Sebab bukan pertama kali kot.. Memang teknik iklan macam tu... Pizza hut tu pun sama... Bising pun orang beli juga kan...

Rasa KFC Chizza ni.. Macam kita makan pizza ayam... Cuma sos nya terlampau banyak menjadikan rasanya sedikit masam... Tambah dengan topping buah nenas lagi... Memang rasa masam sikit.. Mungkin ini kat KFC di tempat MF, kat tempat lain mungkin ok kan..

Apa pun.. Puas la dapat beli dan tengok... Walaupun tak dapat makan... Cukuplah dapat belanja suami dan anak-anak... Lepas habis pantang... Kita buat sendiri je Chizza ni... Ikut MF style kan...

Apa pun.. Bagi yang nak merasa tak salah nak beli... Lagipun harganya sepadan lah... Isi ayam tu cukup mengenyangkan... Kalau orang komplen mahal tu, maknanya dia tak pernah pergi pasar dan masuk dapur... Haha... Dia dok banding dengan zaman dulu... Hadoii ai.. Memang tak patut nak bandingkan.. Zaman dulu dan sekarang.. Kos dan taraf hidup sangat berbeza.. Tak perlulah nak bandingkan... Kalau rasa nak merasa... Apa salahnya kuarkan sikit modal... Lepas tu jangan dikutuk makanan.. Nabi tak ajar macam tu... Na'udzubillah... Kalau rasa tak nak makan, diam aje... Dah makan... Puji lah makanan tu sebab itu rezeki... Sedap tak sedap kita sunat memuji untuk dapat pahala..

OK.. Done bebel... Ni gara2 geram dengan netizen yang kuat komplen kat KFC ni la... Terbaca semalam kat Facebook... Kan dah panjang daku membebel... Ok stop!!!

Kesimpulan.. P la merasa sendiri... Sedap juga baunya... Rasanya macam rasa pizza ayam... Ok.. Itu reviews ringkas MF... Nak tau kena la rasa sendiri..

Sekian... 

05 November 2017

November 05, 2017

Akhirnya Dapat Juga Merasa Chicken Cheesy Bite by Pizza Hut

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Akhirnya Dapat Juga Merasa Chicken Cheesy Bite by Pizza Hut | Jika masa dok di KL dulu, MF dan suami sememangnya penggemar keju.. Tak melepaskan peluang menikmati Pizza Hut yang baru... Pantang ada promosi pizza baru.. Mulalah kami ke Mana-mana cawangan pizza hut terdekat. Tak pun.. Order online.. Tunggu aje depan rumah sambil sediakan duit untuk bayar... Senang.

Tapi sekarang, jauh dari bandar... Memang berkira-kira nak pergi makan pizza... Jarak ke bandar lebuh dari 30km.. Ambil masa 20 ke 25 minit.. Dengan minyak semakin mahal harganya ni memang berkira jugalah...

Tapi, alhamdulillah.. Hari ni dapat juga merasa pizza yang baru... Tengok gambar dan iklan memang tergoda habis... Rezeki dari Allah.. Rezeki untuk anak-anak juga... Walaupun gaji awal bulan 10 ni kan.. Alhamdulillah... Rezeki suami MF ikut hari... Bukan sebulan sekali.. Jadi, rezeki anak-anak tu ada aje...

Bila suami ajak makan luar... Mahunya tak happy kan... Menghargai hari cuti kemenangan JDT dalam Piala Malaysia semalam juga kan.. Hehe... Jadi, kami ke Pizza Hut Kulai untuk menikmati Pizza Hut baru.

Chicken Cheesy Bite baru memang tergoda... Tanpa fikir panjang memang terus order set untuk 2 orang makan... Suami, pastinya tak lepas peluang makan Prawn Olio Spegati yang sememangnya menu wajib dia bila ke Pizza Hut.



Set 2 orang makan pilihan B, memang cukup lengkap untuk anak-anak juga. Pizza, menu sampingan untuk anak-anak, aiskrim, air dan sup cukup lengkap untuk kami 5 beranak.

Chicken Cheesy Bite by Pizza Hut


Setelah habis makan menu sampingan barulah sampai menu utama... Chicken Cheesy Bite Pizza... Sedap juga sebab kami memang suka cheese kan.. Cuma MF rasa menu yang ni tak dapat tandingi satu menu pizza hut perkenalkan satu masa dulu... Iaitu Crab Cheesy Bite...

Pizza yang kali ni nipis je... Topping pun ringkas... Cuma ada bebola ayam, isi ayam dan sos nipis... Serta dihiasi tomato ceri dan hirisan daun pudina. Cuma setiap jejari pizza ada keju cheedar dan mozzarella di dalamnya... Tapi bagusnya, sebab pizza ni crunchy... Jadi, tak muak makan... Boleh je habiskan dua orang makan walaupun kami ambil regular size... Kalau pizza biasa, memang  bungkus la.. Sebab tepung yang tebal.. Cepat kenyang... Tapi pizza kali ni tak tebal.. Nipis je... Topping je tebal..

Apa pun.. Alhamdulillah.. Dapat dah merasa.. Tak rasa kempunan dah.. Hehe.. Kalah orang mengidam kan...

MF dan suami ni bab makan tak berkira duit sangat.. Rasa Nak makan, memang layan aje... Pantang ada duit lebih.. Hehe.. Apa pun syukur dengan rezeki yang ada... Alhamdulillah... 

22 Oktober 2017

Oktober 22, 2017

[REVIEW] Kari Kambing 40 Hari di Restoran Kari Kambing 40 Hari

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


[REVIEW] Kari Kambing 40 Hari di Restoran Kari Kambing 40 Hari | Bagi yang biasa lalu Lebuhraya Utara Selatan, pasti akan ternampak satu restoran gah di sudut tepi highway ... Restoran Kari Kambing 40 Hari. MF pun begitu, dok lalu lalang banyak kali dah, tapi singgahnya tidak... Setiap kali lalu mesti nampak penuh aje restoran tu...

Berkali plan dengan suami nak pergi, tapi tak kesampaian... Akhirnya, cuti baru ni bertekad pergi juga... Dah alang-alang ada rezeki dan kesempatan masa kan... Mencari info tentang restoran ni di Google... Dengan bantuan Google Maps, kami bergerak ke sana...

Sumber: Page Kari Kambing 40 Hari

Lebih kurang jam 11 pagi dari rumah, sampai di Restoran tersebut jam 12.30 tengah hari... Waktu makan, pastinya penuh restoran tu... Memang padat... Jauh parking... Tengok keadaan tu, kami tak keluar kereta, suami aje keluar pergi beli bungkus...



Lebih kurang 20 minit camtu, 2 bungkus nasi sampai... Suami beli Nasi Beriani Kari Kambing 2 bungkus dengan harga RM11 setiap satu dan satu lagi Nasi Beriani Kari Ayam untuk anak-anak.

Dengan perut yang lapar dan rasa teruja nak merasa bercampur baur... Buka aje bekas makanan, tercium aroma kari kambing menusuk hidung, bau aroma nasi buatkan perut meronta-ronta minta segera diisi.

Kari Kambing 40 Hari di Restoran Kari Kambing 40 Hari

Suapan pertama, buatkan selera membuak-buak... Serius... memang sedap... Tak mampu nak ungkap kesedapan tu dengan kata-kata... Rata-rata MF pernah merasa Nasi Beriani Kari Kambing, tak pernah lagi rasa sesedap ini... Memang sedap... Anak-anak pun bukan main berselera makan... Tak pernah tengok anak-anak berselera makan macam ni... Lain macam sedapnya...

Dengan rasa sesedap ni, rasa harga RM11 itu terlalu murah... Patutlah restoran ni sentiasa dipenuhi orang ramai... Sebab memang ternyata sedap sangat...

Nasi tu memang cukup rasa, makan banyak tak terasa muak... bahkan tak berminyak seperti nasi beriani yang biasa kita makan di kedai mamak.... Kari Kambing, memang sedap... cukup rempah dan rasa... rempah yang lain dari yang lain, ditambah dengan kelembutan daging serta takde bau hamis kambing, memang buatkan selera membuak-buak... Rasa tak puas makan...

Kalau makan kat sana, dihidangkan dalam dulang. Satu dulang untuk empat orang makan biasanya... Boleh pilih nak lauk apa sebab di restoran tu guna konsep Layan Diri... Satu dulang dengan siap air sirap 1 jug. Harga RM48... Tapi MF rasa berbaloi dengan harga tu sebab rasa yang takde kat tempat lain. Kena sangat dengan selera kami...

Tak sia-sia pergi... Alhamdulillah... dapat juga merasa... Jadi, yang lalu kat Lebuhraya Plus tu, jangan lupa singgah dan tak rugi singgah tau...

Tak susah jalannya, jika dari Highway PLUS:

Lokasi : 215 Kg Hj Ghafar , Bt 5 1/2, Jln Yong Peng, Batu Pahat, Johor
Dari Selatan ➡️ keluar tol Ayer Hitam➡️ kiri ke pekan Ayer hitam ➡ ️ kanan ke Jalan Yong Peng
Dari Utara ➡️ keluar tol Yong Peng utara ➡️pekan Yong Peng➡️ kanan ke Jalan Ayer Hitam Johor

Nak mudah, taip aje Kari Kambing 40 Hari di Google Maps... Keluar lah directionnya... Ok, MF kongsikan terus mapsnya ya... korang klik aje...


Restoran Kari Kambing 40 hari beroperasi setiap hari ..
Masa : 7.30 pagi - 3.30 petang
Facebook: Restoran Kari Kambing 40 Hari

Jadi, jangan lambat... Kalau lambat melepas nak merasa.

24 September 2017

September 24, 2017

JJCM - ABC TEMBIKAI VIRAL

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

JJCM - ABC TEMBIKAI VIRAL | Alhamdulillah... Sejak sekian lama tak jalankan misi JJCM, alhamdulillah.. Hari ni tercapai...

MF memang jenis tak suka nak jenjalan waktu ada anak kecil... Walaupun ada kemudahan baby carrier dan seumpamanya... Malas rasanya nak jenjalan...

Alhamdulillah.. Bila anak yang paling kecil ni setahun umur... Baru rasa ada mood nak berjalan... Kalau tak memang berkurung aje di rumah.

Perjalanan hari ni tak dirancang... Pagi tadi, lepas suami balik dari beli sarapan terus dia suruh bersiap... Ajak balik kampung yang terletak di Benua, Pontian. Kampung  atuk suami MF. Ada lagi dua tiga saudara mara mak mentua tinggal di sana... Setahun juga tak balik sana...

Kami ke sana saja nak ziarah Mak Teh.. Satu-satunya saudara sebelah mak mentua MF yang kami agak rapat.. Pak Oteh dah meninggal tinggal Mak Teh aje... Tapi silaturahim tetap terjalin... Serasi dengan keluarga Mak Teh... Mungkin juga Mak Teh ni asal satu negeri dengan MF, jadi kurang sikit kekok nya.

Masa perjalanan tu, mak mentua sebut pasal ABC Tembikai yang pernah jadi viral di Facebook baru-baru ni..

Masa kami pergi.. Hari masih pagi.. Jadi tak dapat nak agak di mana gerainya.

Lepas Zuhur kami gerak pulang ke rumah.. Perjalanan asal nak balik ikut jalan lain... Tapi sebab suami MF tak larat pula.. Tanda nak kena serang migrain.. Terus aje balik ke rumah ikut jalan yang sama...

Alhamdulillah.. Nak dijadikan rezeki... Masa perjalanan balik ternampak gerai jual ABC Tembikai ni di tepi jalan. Hanya berpandukan banner aje.. Sebab tak perasan betul gerainya.. Yang nampak hanya gerai jual buah tembikai...

Hampir nak terlepas... Tapi sempat juga singgah..

Suami saja la pergi beli.. MF semua tunggu dalam kereta...

Alhamdulillah... Dapat merasa...

ABC tembikai ada disediakan tempat kalau nak makan kat sana... Tapi memandangkan anak dah tidur, jadi beli bungkus aje.

JJCM - ABC TEMBIKAI VIRAL

Terkejut tengok bungkus dia... Besar..  Separuh tembikai tu...

Separuh dari tembikai tu boleh makan 4 orang. Ada pelbagai harga... Paling murah RM10, Yang kami beli ni RM12... Ada perisa jagung dan tembikai kuning. Mungkin itu yang membuatkan harganya lain-lain.

Jamah la sikit sementara masih berupa ABC tu... Kemudian kami terus cepat balik ke rumah... Sampai kat rumah memang cair lah..

Alhamdulillah, rasanya tetap sedap.. Tak manis sangat...

Sumber: Page Rasmi ABC TEMBIKAI Parit Ismail



Kombinasi ais, dan isi tembikai yang dibuat seperti bebola serta ada krim dan manisan serta bahan bahan ABC, buatkan ABC rasa lemak dan manis tapi tak manis sangat... Memang nikmat kalau dinikmati waktu panas tengah hari. Padanlah ada yang sanggup beratur panjang semata-mata nak nikmati ABC ini.

Bagi yang lalu Jalan Benut nak hala ke Pontian gerai berada di sebelah kanan, kalau dari Pontian sebelah kiri jalan. Simple aje.. Gerai tepi jalan bukan restoran besar pun.

Boleh rujuk peta ni bagi yang tak tau jalan...


Rujuk Page Rasmi ABC Tembikai Parit Ismail di Benut, Pontian.

https://www.facebook.com/AbcTembikaiParitIsmail/

Alamat:
224 A Jalan Parit Ismail
82200 Pontian, Johor

Waktu operasi:
11 pagi - 6.00 petang

21 Mei 2017

Mei 21, 2017

[Review] Kopi Pak Belalang

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Angkara Gema Gegar Vaganza akhirnya kami terjebak.. iklan yang berkali-kali lalu di tv.. akhirnya suami tekad mencari... Mujur kat kedai dekat dengan rumah ni ada jual... Apa lagi.. kopi Pak belalang...


Belilah sekotak buat nak rasa...

Sekali cuba.. tak sedap sangat... Sebab lidah dah terbiasa dengan kopi DCL Red Guara Cafe...

Rasanya pahit-pahit kopi la kan... Terus katakan kat suami... Kopi Pak Belalang yang original kan guna arang buntut kuali.... Haha... Tu la rasa pahit...

Tapi lepas minum tu.. setiap malam rasa nak minum kopi ni.. haha.. en.somi dah mula ketagih dah... Mujur kopi ni ok dia minum... Suami ada migrain.. tapi dia minum Kopi ni tak sakit kepala.. maknanya kandungan dalam kopi ni tak tinggi sangat la kafien nya...

Siapa nak merasa boleh la cuba... Kopi macam ni lebih baik dari kopi 3 in 1...

Ok.. tak lupa juga kopi ni tak ada sedikit campuran coklat.. jadi rasanya macam neslo macam kat kedai... Jadi takde rasa creamer.... Rasa kopi dan sedikit coklat dan manis yang memang sangat minima... Lebih kepada rasa kopi je...

Jom layan gema Gegar Vaganza final malam ni dengan kopi Pak Belalang... Memang terbaik.... Baru layannn... 

22 April 2017

April 22, 2017

Mee Tarik Warisan Asli Dah Ada Di Johor!!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Masa dok di KL dulu, salah satu restoran feveret kami suami isteri ialah Mee Tarik Warisan Asli.. iaitu salah satu restoran makanan Cina Muslim yang selalu kami pergi...

Restoran ni mula berniaga di Medan Bandar Baru Sungai Besi, kemudian mula buka beberapa cawangan di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur.

Lepas pindah ke Johor sedih la juga dah jarang dapat nak nikmati keenakan mee tarik warisan ni...

Tapi sangka semalam memang betul nak jadi rezeki kami... Memula nak ke BSN kulai sebab nak ambil BRIM mak mentua, tapi tak buka... Memandangkan dah tengahari.. terus kami ke AEON MALL KULAIJAYA Untuk makan tengahari..

Dalam perjalanan nak makan kat Marrybrown.. sekali sampai nak ternampak restoran Orkid Bistro... Yang juga merupakan Restoran yang rajin juga kami makan masa kat KL dulu...



Elok duduk nak order, ternampak Restoran Mee Tarik Warisan Asli... Apalagi.. suka la my en.somi.. sebab sejak dua menjak memang dia teringat betul Daging Kambing Goreng Bijan kat mee tarik tu...

Memula dia ajak tukar restoran.. tapi MF nak makan nasi, jadi order bungkus je...



Biasalah, kami order menu yang memang feveret kami la... Mee Soup Daging, Daging Lembu dengan Lada Benggala dan Daging Kambing Goreng Bijan...

Ni antara menu feveret kami

Lagi pilihan menu menarik boleh rujuk SINI

Puas dapat makan.. lepas ni tak payah lagi singgah KL semata-mata nak makan mee tarik warisan ni..

Sesiapa orang Johor nak menikmati keenakan mee tarik warisan asli ni... Ada dua cawangan di Johor... Di AEON MALL KULAIJAYA Dan satu lagi di Mydin Taman Pelangi Indah

Maklumat lanjut boleh dapati di 

Telefon: 03-9055 4557

01 April 2016

April 01, 2016

Tempah Sambal Ikan Bilis dari Blogger Sya Mimie!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Selepas kehabisan stok ikan bilis segar yang kami beli di Tanjung Dawai masa balik kampung di Kedah bulan 12 tahun lalu.. buntu fikir mana nak dapatkan stok baru di Johor ni... Yang ada sekitar sini, ikan bilis yang tak elok sangat...

Dok sembang-sembang dengan suami, camne ntah boleh teringatkan Sambal Ikan Bilis blogger +sya mimie . Lalu MF ceritakan pada suami... Laju je dia minta MF belikan...

Selepas PM dan berurusan dengan Mimie... Alhamdulillah, selamat MF terima ikan bilis yang ditempah.


Untuk percubaan rasa kali pertama, satu balang je dulu... 
Tak sabar tunggu ikan bilis nak sampai ke Johor... Hari Sabtu Mimie pos, hari Rabu baru dapat... elok la dah berminyak terperap dalam balang tuh... 

Komen MF dan suami (harap Mimie terima dengan hati terbuka la ye...komen jujur ni..)
Pertama kali rasa... Hmmm... sedap.. ranggup dan cukup rasa... cuma komen dari en.somi, sambal kurang tapi dah ada rasa pedasnya. Bagi MF ok je.. sedap diratah begitu atau dimakan dengan nasi... cuma sambal ni sedikit berminyak la... tapi semut suka sambal mimie nih..walaupun tak manis, tapi cukup rasa... 

Keseluruhannya, 8/10 markah MF boleh bagi untuk sambal ikan bilis ni... Siapa tak pernah rasa, boleh sangat nak cuba rasa. Tak rugi membeli... Bestnya tang ranggup tu... macam keropok ikan dah gayanya... hehe... kruuppp...kraapppp bila dimakan....

Jadi, bagi yang nak membeli boleh hubungi blogger +sya mimie ye... 
ada maklumat di blog beliau di http://hanyadihatiku.blogspot.my atau e-mail: mimie_najib83@yahoo.com.my Or WhatsApp : 011-2418 1178

24 Mac 2016

Mac 24, 2016

REMPAH AYAM MADU YANG MEMANG AJAIB TAPI SUPER SEDAP!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Ayam goreng madu, atau ayam bakar madu, memang sedap kan.. Tapi nak buat sendiri kengkadang takde masa... Masa balik kampung belah suami di Plentong minggu lepas, mak mentua MF tinggal di rumah saudaranya kerana nak jaga maknya (mak atok) dan dapat la dia jenjalan rumah saudara mara.


Dalam dok jenjalan tu, mak beli la Rempah Ayam Madu yang ada saudara dia jual... Dah lama juga tengok dok publish kat facebook, tapi tak pernah nak cuba, jadi mak beli... saja nak mencuba.

Masa memula nak masak tu, MF ingatkan rupanya macam pes, tapi rupanya macam serbuk kari tu je.. Rempah ni diperbuat di Kelantan, tempat kelahiran suami kepada saudara sepupu suami MF a.k.a tukang yang edar ni la.

Jadi, Semalam JOhor cuti sempena Hari Keputeraan Sultan Johor, jadi ada lapeluang untuk masak. Pepagi lagi MF nyahbekukan ayam yang ada, dan perap dengan rempah ayam madu ni. Masa perap tu, memang nampak tak menarik.. Biasa je.. bau pun bau serbuk lada je... MF, suami dan mak mentua MF ni dok berkira-kira sendiri sebab memang tak menarik langsung la.. macam ayam perap dengan serbuk kari je gayanya... MF tak tambah bahan lain pun... Cuma guna rempah tu semata-mata.




Perap dalam 4 jam.. Jam 12 tengah hari, suami bakar arang untuk bakar ayam... Tak sabar nak rasa... sebab tengok tak menarik... Sekali dah masak, Terkejut!!! Uik, SEDAP LA!!!, MEMANG RASA AYAM MADU... Ajaib betul rempah ni... hahaha... tu la " dont judge book by cover"... sekali dah masak lepas dibakar, sedap rupanya... patut la mak cakap ramai yang order..



Baki rempah tu, mak gaul pula dengan bebola daging.... pun sedap juga, luar rasa ayam rempah, dalam rasa bebola daging. Ok la.. disebabkan serbuk rempah ni ajaib, boleh order lagi bila nak buat BBQ ke atau majlis tertentu. Sebab senang kot... Hanya gaulkan pada ayam dan perap. Nak hasil maksimum perap semalaman tapi nak bagi rasa minimum perap lebih dari satu jam.

Saudara MF ni pengedar di JOhor... Sesiapa nak order boleh hubungi beliau ya... Rasanya boleh COD di sekitar JB, Masai, Pasir Gudang dan sewaktu dengannya..

Facebook: https://www.facebook.com/nfarizad.abubakarali

Korang boleh PM dia ye... tak rugi nak mencuba... 

27 Disember 2015

Disember 27, 2015

JJCM: Burger Warna Warni Raden Sugeh di Kota Tinggi!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Dua hari lepas MF ada kongsikan satu post burger warna warni yang diviralkan di Facebook. Burger tu di Kg. Jerai dekat Kupang, Baling. Kiranya dekat la dengan kampung MF. Tapi kecewa la tak dapat nak merasa kan...

Dan dari post tu, MF dapat la beberapa komen... Rupanya di Johor pun ada jual burger warna warni tu... Seorang kawan Facebook MF tag satu nama burger iaitu Burger Raden Sugeh yang terletak di Kota Tinggi... Teruja la.. tak jauh dengan rumah MF dah...

Bila suami MF lihat, dia pun ajak la ke sana.. kebetulan memang takde nak jenjalan ke mana... Kebetulan juga plan nak jumpa blogger +Kathy R'bain dan makan sate gerai dia.. Tapi lepas whatsapp, dia tak buka gerai.. tak pe la.. kami teruskan perjalanan ke Kota Tinggi.

Gerak malam masa tu... Jenjalan malam... sambil bawa anak-anak lihat keindahan alam di malam hari... Teruja tengok bulan...

Kami gerak lepas maghrib, sampai waktu Isyak ke sana... Dari Bandar Tenggara ke Kota Tinggi ikut jalan Linggiu, lebih kurang 30-35 minit perjalanan... Jalan lancar je.. cerah...



Alhamdulillah, sampai je.. Burger ni takde kedai pun, cuma warung tepi jalan... terletak betul-betul di hadapatn Restoran Rafiman.Terus je suami order lepas sampai sebab takde pelanggan lain masa tu... Mulanya nak warna biru dan merah, tapi warna yang tinggal hijau dan merah.. suami ambil je la warna yang ada...

MF makan burger ayam double special cheese dan suami pun sama cuma dia amik daging.

Burger Daging Double Special Cheese warna merah, dikenali dengan nama Burger Iron Man

Burger Ayam Double Special Cheese warna hijau.

Teruja nak rasa... masuk kereta terus makan... haha... Opss.. harga??? Untuk burger double special tu RM6.50 satu... murah ke mahal??? Bagi MF murah sangat... sebab roti lembut buatan sendiri.. daging burger pun buat sendiri... dua keping...sebab double... tambah dengan specialnya tu ada telur... dan tambah cheese lagi... Memang murah sangat harga tu... Sebab kami dok makan burger macam ni kat KL, RM9 lebih satu... jadi, harga tu murah bagi MF, dengan rasanya lain dari yang lain..

Tak rugi JJCM jauh malam-malam sebab nak rasa burger warna warni ni... Memang sedap dan best daging dan roti tu la.. buatan dan resepi pembuat burger tu sendiri...

Bagi yang nak merasa.. Boleh ke Gerai/Warung Burger Raden Sugeh di Kota Tinggi.



Tak rugi anda rasa...
Tak dapat makan yang kat Kupang, dapat juga makan kat Johor ni..
Nanti balik Kupang, kita rasa yang kat sana pula la...

10 November 2015

November 10, 2015

Borong KekTiramisu KFC!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Dah jadi kegilaan pula... Ni suami angkara suami mengidam la ni... Orang lelaki mengidam memang over kan... opss... mengidam je.. takde makna lain sebalik rasa mengidam tu ye... terus terang sebelum ada yang buat spekulasi pula...

Dah sebulan lebih en.somi mengidam nak makan kek tiramisu... ni la gara-gara melayan sangat page resepi kek di facebook... dah terasa nak makan... Ingat nak order dari orang sebelah.. Tapi terasa malas plak.. sebab dia ambil order sekali banyak... kesian plak dia nak berhempas pulas sebab nak siapkan kitanya punya order je kan...

Jadi, rasa tu berlalu je... tapi tak hilang... Hinggalah semalam... lapor punya pasal.. malas nak masak dan keluar beli, orderlah KFC Delivery... Memula order order Variaty box je.. Sekali en.somi terpandang ada kek tiramisu... Murah la juga RM4.85 je setiap satu.. Terus la order.

Tunggu order sampai... Hmm.. Kek tu yang dimakan dulu sebab dah mencair... Hmmm... Sedap hingga menjilat jari...

Tak puas makan rupanya sebekas je kan... Disuruh lagi kita order lagi... Tapi malangnya KFC Delivery dah tak ambil order sebab dah lewat malam.. Jadi, set date kat situ order untuk keesokan harinya...

Tepat masa, pagi semalam KFC hantar sampai depan pintu... Ambil ko... 10 kotak order... Hmm... Puas makan...

Sedap kek tiramisu ni... Sebab original dari Italy... Diimport oleh KFC dan halal la... Sebab ada logo KFC dan Halal tu.. Memang sedaplah sebab original tiramisu macam resepi yang pernah MF kongsikan di entry ni. 

Harga tu kira murah la juga sebab original kan... Ikutkan tak puas makan... Si kakak siap tantrum tu nak makan je lagi... Tapi dah warning... Sehari satu je.. 

Sesiapa belum rasa, boleh rasa... Sedap la kat anak tekak kami... Tapi tak tahu la anak tekak orang lain kan... 

Hai la tiramisu.. Menghantui betui... MF share resepi je ye... Tapi tak berapa rajin nak buat... Haha.. Sebab tengok bahan tuh, tak reti nak cari... Ceh.. Alasan la kan... Tapi sebenarnya tak berapa rajin pun nak buat kek ni... Beli je sonang... Hehe...