Memaparkan catatan dengan label Fesyen. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Fesyen. Papar semua catatan

18 Mei 2018

Mei 18, 2018

Kasut Jenama BATA Bakal Laku Keras Kerana Tun M

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Kasut Jenama BATA Bakal Laku Keras Kerana Tun M | Sejak dua menjak ni. . Tun Dr. Mahathir kembali menjadi tumpuan dunia dan netizen.

Selepas menang PRU14 yang lepas dan dilantik sebagai Perdana Menteri ke-7 Malaysia... Tun M semakin menjadi tumpuan semua.

Apa sahaja yang dibuat, dipakai dan apa sahaja pasal Tun M pasti akan menjadi tumpuan ramai mata... Hinggakan baru-baru ni kasut Tun M pun jadi tumpuan hingga jadi tular di media sosial.

Tujuannya cuma buat perbandingan dengan PM yang lepas... Gaya hidup Tun M kini jadi tumpuan ramai. Barulah orang nampak Tun M seorang pemimpin yang tidak mementingkan kebendaan sebenarnya.

Kasut Tun M pakai kini jadi tumpuan semua. Bahkan dulu, kasut atau selipar tu takde harga... Bahkan takde orang nak pandang. Tu selipar orang tua yang tinggal di ceruk kampung saja. Tapi kini, selipar itu kembali popular kerana Tun M.

Kasut yang Tun M pakai tu jenama Bata. Jenama yang biasa di Malaysia... Tiada gah mana.. Tapi dah lama bertapak di Malaysia.

Kasut Jenama BATA Bakal Laku Keras Kerana Tun M

Kasut Jenama BATA Bakal Laku Keras Kerana Tun M

Ikuti tulisan ini jika nak tau pasal Syarikat kasut BATA.. 

Tahu tak Bata ni berasal dari mana?

Oleh kerana harganya murah, ramai ingat ia syarikat tempatan. Hakikatnya Bata ni berasal dari Republik Czech. Saya baru tahu tentang hal itu semasa melawat negara itu pada tahun 2009. Itu pun sebab terbaca sebuah majalah di dalam keretapi dalam perjalanan menuju bandar Prague.

Syarikat Bata diasaskan pada tahun 1894 oleh keluarga Bata. Pada mulanya Bata hanya hasilkan kasut kulit, namun setelah masalah kewangan mereka terpaksa hasilkan kasut kanvas untuk meneruskan kelangsungan perniagaan.

Kasut kanvas itu jadi sangat popular di kalangan masyarakat marhaen kerana harganya berpatutan. Mulai itu, Bata mula sinonim dengan kasut ekonomi. Ia juga mula dieksport ke luar negara. Perniagaan Bata melonjak naik lagi apabila Perang Dunia Pertama bermula. Mereka terima banyak tempahan kasut kulit daripada pihak tentera. Susulan itu, Bata jadi semakin gah.

Malangnya selepas Perang Dunia Pertama tamat, Eropah dilanda kegawatan ekonomi yang teruk. Tak ramai orang nak beli kasut. Orang semua nak beli makanan dan pakaian. Jadi, jualan kasut merundum.

Bagi menangani krisis itu, Tomas Bata, pemilik Bata telah lakukan sesuatu yang drastik tetapi berjaya memenangi hati rakyat dan pekerjanya. Harga kasut Bata diturunkan sebanyak 50% setelah para pekerja setuju gaji mereka dipotong sebanyak 40% dan memperkenalkan perkongsian untung dengan pekerja.

Bermakna, pekerja-pekerjanya jadi pemegang saham syarikat. Jika syarikat ada untung lebih, maka gaji akan meningkat setara dengan keuntungan syarikat. Selain itu, Bata juga membekalkan barang keperluan harian seperti makanan dan pakaian kepada pekerjanya pada separuh harga.

Berikutan langkah itu, produktiviti pekerja meningkat, dan Bata kembali membuang keuntungan. Melihat kesan positif daripada langkah itu, model perniagaan ini telah dibawa ke India. Kilang di India ada kantin vegetarian. Masyarakat di sana menyambut baik model ini, dan berebut-rebut orang nak bekerja di kilang Bata di sana.

Selain di Indian Bata mula juga mula bertapak ke seluruh pelusuk dunia. Seperti di India, kilang Bata di setiap negara yang ia bertapak, akan disesuaikan dengan masyarakat setempat. Ini termasuk aspek kemahuan pekerja dan pembeli.

Semasa Perang Dunia Kedua, pelbagai masalah dihadapi Bata. Ada asetnya di rampas oleh pihak tentera, di tuduh pengkhianat negara, dan ada usahawan mereka di penjarakan. Namun Bata berjaya harungi semua masalah ini kerana memiliki model perniagaan yang mengutamakan pekerja dan rakyat (baca: pembeli)

Hari ini, kasut dan selipar Bata ni, dipakai oleh berbillion-billion manusia seluruh dunia. Ini jenama-jenama di bawah naung Bata: North Star, Weinbrenner, Bubblegummers, Power, Bata Industrials (but keselamatan).

Siapa tak pernah pakai Bata? Atuk kita pakai, Ayah kita pakai, kita pakai, anak kita pakai, malah Perdana Menteri kita pun pakai Bata.

Kenapa dapat teruskan mandiri, dan menjadi pilihan?

Kerana Bata mengamalkan model perniagaan yang menurut citarasa dan kemampuan orang ramai, tanpa ketepikan kebajikan pekerja. Harapnya, kerajaan kita pun macam Bata jugalah. Hehe.

Kredit: Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan

Selipar Tun M pakai ni pak MF pun pakai. Murah je harganya... Tak sampai RM15.



MF pernah sarung kat kaki... Berat kot... Tapi orang tua-tua majoriti suka selipar ni. Kalau MF pakai selalu terkeluar jari kot tepi... Hehe...

Disebabkan itu, Tun M menunjukkan beliau tak kisah pakai pakaian yang biasa-biasa... Insha Allah..  Moga ini juga jadi model dan teladan buat rakyat jelata agar bersederhana dalam kehidupan sebagai hamba biasa.

P/S: Sebelum ni tular juga cara Makan Tun M kan... Rahsia beliau kekal cergas walaupun berusia. 

17 Mei 2018

Mei 17, 2018

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace | First day Puasa dah cerita pasal baju raya.. Hehe.. Biasalah .  Awal puasa la orang nak cari baju raya... Akhir puasa dah tak sempat dah nak cari..  Terutama cari online ni kan..

MF sendiri pun tak beli lagi sebenarnya. . Ingat nak cari online juga la ni... Sebab dah start puasa ni macam berat nak keluar mencari... Mana nak usung 4 orang anak kecil waktu puasa ni.. Memang tak lah... Jadi beli online solusi yang paling tepat.. Tapi kena beli awal lah...

Dalam dok usha sambil sembang dengan kengkawan sekerja pasal baju raya ni... Rupanya tahun ni ada kelainan tema raya yang bakal jadi trending.

Baju kurung lace menjadi pilihan ramai untuk dijadikan tema Baju Raya 2018.

Kawan MF berhabis hampir RM500 untuk buat baju raya dengan tema Baju Kurung Lace ni..  Fuhh... Tapi dia jahit sendiri.. Ok lah kan... Sebab tak kena bayar upah jahit dah... Tapi bagi yang tak reti jahit baik beli online.

Kat mana beli?
MF belek punya belek online.. Rupanya kat Butik SweetMuslimah Online ada jual la... Tak sampai 3 4 ratus pun...

Designnya memang cantik dan menyerlah gitu. Baju kurung moden tapi tak ketat sangat dan tak singkat sangat... Sedang elok la kata orang... Padan dengan la kepada korang yang tengah cari baju kurung moden lace tapi nak yang menepati syariat kan.

Meh sini tengok design bajunya...

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Ada 7 warna pilihan yang memang cantik menarik tertarik lah...

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace


9 sebab Kenapa Wanita Wajib Miliki Baju Kurung Moden Lace (Kurung Elvira dari SweetMuslimah):


  1. NAMPAK XCLUSIVE bila pakai sebab material LACE & MOSS CREPE
  2. EASY IRON, jimatkan masa bersiap (Suggest pakai steam iron)
  3. WARNA SOFT, tenang je mata memandang
  4. MESRA WUDHU, hujung lengan tak ketat
  5. ROUND NECK, Zip Panjang di belakang. Mudah untuk pakai atau buka baju
  6. SIDE POCKET di tepi baju, senang nak simpan handphone
  7. LABUH & LOOSE, so Bentuk Pungung terlindung dengan selamatnya. Itu yang MF kata patuh syariah tu...
  8. SKIRT A CUT yang simple dan mudah untuk berjalan. Senang kata tak ketat kat peha.
  9. PINGGANG Skirt sangat selesa sebab GETAH yang digunakan di pinggang adalah getah yang mantap dan kemas



Korang dah berkenan? Dan nak beli?

Klik je sini:
>> "Order Disini!" untuk buat pesanan.

Selain tu, SweetMuslimah ada membuat Clearance Sales.
Rugi sangat jika tidak mendapatkannya.
Klik jer link ni dan buat pesanan >>>DI SINI<<<

12 Mac 2018

Mac 12, 2018

Panduan "Matching" Warna Baju dan Tudung

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Panduan "Matching" Warna Baju dan Tudung | Matching atau padankan tudung dan baju ni similar dengan orang perempuan. Lelaki jarang la matching-matching ni.. yang biasa perempuan.

Orang perempuan, kalau tudung banyak satu almari tapi takde yang matching dengan baju memang dia akan kata takde tudung nak pakai.

Jadi, MF nak kongsi kombinasi warna yang sepadan dalam pakaian khususnya..

Panduan "Matching" Warna Baju dan Tudung


Panduan "Matching" Warna Baju dan Tudung

Panduan "Matching" Warna Baju dan Tudung

Panduan "Matching" Warna Baju dan Tudung

Panduan "Matching" Warna Baju dan Tudung

Moga lepas ni tau dah nak matching warna... terutama trend sekarang, fesyen baju plain satu warna.. jadi perlu tudung yang sesuai Supaya tak nampak pelik... Tapi orang suka memang pakai warna pelik... Hehe...

Sumber pic: Facebook

11 November 2017

November 11, 2017

Baju Kurung Bridesmaid Diandra by SweetMuslimah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Baju Kurung Bridesmaid Diandra by SweetMuslimah | Dah hujung tahun, bakal menjengah cuti persekolahan... Sana sini mula sibuk dengan pelbagai majlis yang bakal mengisi hari cuti sekolah. Salah satunya majlis perkahwinan.

Trend majlis kahwin sekarang, sekeluarga berpakaian sedondon... Salah satu kelebihannya tetamu mudah nak cam itu adalah keluarga tuan rumah.

Bagi yang masih tercari-cari baju muslimah sedondon untuk dijadikan baju bridesmaid di hari meraikan pengantin baru nanti.. Apa kata jom jengah  dan grab baju kurung Diandra dari SweetMuslimah ini.

Baju Kurung Bridesmaid  Diandra by SweetMuslimah


5 Sebab Utama Kenapa Korang Wajib Beli Baru Kurung Diandra Sebagai Baju Bridesmaid

1. KOREAN MOSS CREPE.

Quality very high recommended untuk para gadis dan mak-mak yang sukakan kain eksklusif. Diandra ini confirm membuatkan rakan-rakan korang jeles!

2. THE RANTINGS. 

“Ranting” di sekeliling baju dan skirt korang, membuatkan korang tampil simple, tapi elegant. Takde corak-corak serabut lagi dah pasni..nak pakai dengan tudung atau shawl plain? Sesuai sangat.

3. THE MELETOPS. 

7 pilihan warna pastel yang paling meletops! Warna-warna ini bakal 'mencairkan' hati tetamu kenduri. Semua top colour ada! Pilih aje warna apa yang matching dengan warna baju pengantin atau warna tema kenduri..Confirm meletops korang di hari majlis kenduri tu nanti.







4. INSTANT KURUNG. 

Fascinating! Mesti korang tercari-cari konsep baju kurung paling laju nak bersiap masa kenduri nanti? nak yang simple tapi nak kelihatan EXCLUSIVE? Tak nak la nampak biasa kan... Iye, ini la kurung yang paling sesuai untuk korang. Just steam iron sikit-sikit je, tarraa..dah siap

5.TERLETAK. 

Don't worry sis! Dalam masa beberapa saat je sis pasti dah kelihatan SUPER JELITA. Of course, baju kurung ni memang mudah sarung dan terletak di badan, bak kata omputeh kata JUST NICE..hehe..confirm korang suka sbb jimat masa nak bersiap-siap pergi kenduri!


Sila buat tempahan segera >>>DI SINI<<<

Offer harga termasuk kos pos laju...

+ Kelebihan lain baju kurung Sofia Diandra:
1. Material High Quality MOSS CREPE
2. EASY IRON (Suggest pakai steam iron)
3. LEMBUT & RINGAN. Kalau basuh cepat je KERING
4. MESRA WUDHU, ada butang di hujung lengan
5. BREASTFEED FRIENDLY, senang nak menyusu baby. Ada butang di bahagian dada
6. SIDE POCKET di tepi baju, senang nak simpan henpon
7. Bentuk Pungung terlindung sebab baju LOOSE cutting
8. SKIRT A CUT yang ringkas & bila jalan mudah je.Tak ketat
9. Skirt sangat selesa sebab GETAH yang digunakan getah yang mantap dan kemas
.
-> 7 HARI Tempoh untuk penukaran Saiz (Jika tidak ngam)
-> Sangat-sangat SELESA & SEDAP dipakai
-> 100% JAMINAN kepuasan


>> "ORDER DISINI!" untuk buat pesanan.


Selain tu, SweetMuslimah ada membuat Clearance Sales.
Rugi sangat jika tidak mendapatkannya.
Klik jer link ni dan buat pesanan >>>DI SINI<<<

Cepat-cepat tempah sebelum kehabisan stok. Kalau dah habis memang takde restok dah... ni design eksklusif untuk baju sedondon bridesmaid... Tak perlu nak cari kain, nak tempah lagi.. ambil masa, tempah aje KAT SINI senang... Pilih warna dan saiz, buat pembayaran dan tunggu aje baju sampai depan rumah... Tak payah nak pening-pening...


03 Oktober 2017

Oktober 03, 2017

Baju Kurung Melissa dari SweetMuslimah Bakal Dilancarkan Esok!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Baju Kurung Melissa dari SweetMuslimah Bakal Dilancarkan Esok! | Belum reda baju kurung terbaru yang pernah MF ceritakan di >>>Entry INI<<<, SweetMuslimah tampil lagi dengan koleksi baju kurung trendy dan terbaru yang semestinya sweet bila dipakai.

Baju kurung ini bakal dilancarkan pada hari Rabu 4 OKTOBER 2017...

Jom, cuci mata tengok apa yang best dengan baju kurung terkini yang digelar #MELLISA ini...








Ni sebahagian sahaja MF paparkan... Nak tengok koleksi warna dan size yang ada, klik https://goo.gl/Sccq2M

Ini sebab Kenapa Wanita Wajib Miliki Kurung #MELISSA dari SweetMuslimah

(+) KOREAN LYCRA. Quality very high recommended untuk wanita yang sukakan kain exklusif. Mellisa ini confirm membuatkan rakan-rakan korang pandang berkali-kali! En Suami? Pasti pandang tak berkelip mata.
.
(+) THE SLIMMY CUT. Effect “SLIMMY” cut di hadapan baju dan corak menarik di side baju korang.  Confirm En Suamy teringat korang setiap masa!
.
(+) THE TENTOPS. 10 pilihan warna segar yang paling meletops! Warna-warna ini bakal 'meltingkan' hati En Suami. Nak Mahogany? Fuschia? Zaffre? Semua top colour ada! Pilih aje nk tackle hati En Suami dengan warna apa..
.
(+) INSTANT KURONG. Menariknya! Mesti korang tercari-cari konsep baju kurung paling laju nak siap tapi yang simple but look EXCLUSIVE! Iye, tipulah kalau korg tak tergoda lepas ni. Sarung jer, tarraa..dah siap
.
(+) IRONLESS. Don't worry sis! Kurung MELLISA ni IRONLESS, maksudnya tak perlu iron. Dalam masa beberapa saat je sis dah kelihatan SUPER ANGGUN. Of course, En Suami sure suka sebab jimat masa nak bersiap!
.
SWEET MUSLIMAH nak bagi MELLISA OFFER ni.. Sangat LIMITED, hanya untuk yang betul-betul PANTAS & AWAL je... Maknanya, keluaran untuk baju kurung ni terhad ... Tak banyak stok... Jadi, yang terawal je dapat baju kurung ni...
.
#MELLISA akan officially launch pada:

Hari: RABU 4 OCTOBER 2017
Waktu: 10 pagi
Tempat: Website Sweet Muslimah

Sila buat tempahan segera di link ini:

https://goo.gl/Sccq2M
https://goo.gl/Sccq2M
https://goo.gl/Sccq2M

Offer harga termasuk kos pos laju...

+ Kelebihan lain baju kurung #MELLISA:

✔ Lembut & Sejuk di badan, material yg digunakan adalah Premium Grade Korean Lycra
✔ Wudhu Friendly, ada 1 butang kat hujung lengan
✔ Nursing Friendly, ada 3 butang di dada
✔ Bentuk Pungung terlindung sebab baju cutting kembang
✔ Jalan dan Duduk nampak gorjes jer dgn Skirt A Cut
✔ Skirt sangat selesa sebab getah sepenuhnya di pinggang, getah dijahit mantap dan kemas
✔ 7 hari Tempoh untuk penukaran Saiz (Jika tidak sepadan)
✔ Sangat-sangat selesa dan sedap dipakai, sesuai untuk ke office, wedding & event
✔ 100% Jaminan kepuasan

>> "Order Disini!" untuk buat pesanan.

Selain tu, SweetMuslimah ada membuat Clearance Sales.
Rugi sangat jika tidak mendapatkannya.
Klik jer link ni dan buat pesanan >>>DI SINI<<<

29 April 2017

April 29, 2017

Apa Trend dan Tema Baju Raya 2017???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Trend Baju Raya 2017 | Walaupun baru lepas Rejab dan masuk Syaaban, tapi orang terus berlumba untuk kejar Syawal... Mana tidaknya , sana sini heboh sudah dengan persiapan baju raya... 

Tapi ada baiknya... Biarlah bab persiapan baju raya tu awal sebelum Ramadhan supaya boleh tumpukan ibadah sepenuhnya pada bulan Ramadhan... Tak Ler kalut nanti hujung Ramadhan orang sepatutnya sibukkan gandakan ibadah, tetapi disebabkan tak buat persiapan awal dia kalut buat persiapan raya... Rugi sangat kan... 

Antara persiapan raya terawal ialah baju raya... Rata-rata tukang jahit dah tak berapa nak ambil dah tempahan sekarang ni sebab orang dah mula hantar tempahan sejak bulan Rejab lagi... Tapi zaman sekarang jangan risau kalau tak sempat nak tempah... Beli aje yang dah siap... Sekarang ni yang berbadan kecil ke sederhana ke besar ke semua ada dah... 


Setiap tahun kita akan perhatikan ada trend baru untuk baju raya... Tahun lepas style peplum Dan kebaya peplum... Tapi tahun ni nampaknya baju kebaya kebarung kembali semula... Tu fesyen lama tu... Tahun 80-an, 90-an punya fesyen tu... Tapi kembali dikomersialkan... 



Selain kebaya kebarung, baju kurung moden dan dress tetap tak ketinggalan... Masih memenuhi permintaan pelanggan-pelanggan dan peminat fesyen terkini... 

Bagi orang lelaki... Biasa je la bajunya.. tak baju Melayu, kurta atau jubah.. cuma diubah untuk gaya moden dan trendy.. 

MF belum ada idea lagi bab baju raya ni... Macam nak jahit sendiri tapi macam tak sempat aje... Berkejar dengan anak lagi kan... Suami pun sibuk dengan tempahan cetak baju dan buat sticker tak menang tangan juga dibuatnya... Alhamdulillah..

Kalau takde sangat... Ke Mydin je la cari baju... Tak pun Giant... Cari aje baju dah siap... Senang cerita... Kalau takde.. pakai aje baju tahun lepas yang masih tiada cacat celanya... 

Bab baju raya, kasut raya, tudung raya ni MF berpada-pada je.. takde lah beriya sangat asalkan dapat sambut dengan keluarga tercinta... 

03 Julai 2016

Julai 03, 2016

Tutorial Tudung Raya 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Orang perempuan beraya memang tak seronok la kan kalau tak lengkap sepersalinan... Macam nak kahwin juga gayanya... Dengan tudung, baju, kasut, handbag semua kalau boleh nak raya juga kan... Tapi MF takde lah... cukuplah ada baju raya... kasut raya tak penting sangat... pakai je mana yang ada... tudung raya pun tak beli... tak tahu nak beli ke nak buat ni..

Cerita pasal tudung raya, apa fesyen tudung raya tahun ni???

Kalau ikut pengamatan MF, tudung raya tahun ni yang popular ialah instant shawl,khimar dan juga bawal instant... sebab itulah tiga fesyen tudung yang banyak jual sekarang terutama kat facebook.

Tudung segera pasti jadi pilihan ramai, sebab mudah dan senang nak pakai... Tapi yang pasti tudung bawal tetap ada peminatnya tersendiri terutama geng tudung bawal AJ...

Tapi, bagi peminat shawl, mereka tak gemar nak yang instant sebab instant ni terbatas nak lilit-lilit... Jadi, fesyen shawl dengan gaya dan tutor menarik tetap jadi pilihan.

MF ada juga melihat beberapa tutorial shawl... dan di sini MF kongsikan beberapa tutorial shawl yang menarik minat MF dan mudah untuk dicuba.






Insha Allah, shawl menjadi pilihan untuk digayakan pada syawal kali ni... tapi mungkin shawl butterfly yang semakin lupus ditelan zaman... Tapi MF suka shawl tu sebab sekali lilit je dah jadi... lagipun mudah sangat nak bentuk dan buat shawl butterfly.. 

Tak kisah nak gayakan macam mana pun asalkan syariat yang utama... tudung mesti labuh, tidak jarang dan tidak tabarruj secara keterlaluan... maknanya warnanya dan hiasanya tidak terlalu menyerlah.. kalau tak sia-sialah pahala puasa kita kumpul sebulan musnah, sebab gagal patuh syariat semata-mata nak bergaya pada hari raya... 

04 April 2016

April 04, 2016

Jom Kenali Jenis Kain Untuk Buat Tudung, Shawl, Jubah atau Dress

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Apabila nak beli tudung, shawl, jubah atau dress secara online, MF selalu titik beratkan jenis kain. Bukan apa, jenis kain tu memainkan peranan untuk memilih baju atau pakaian yang menutup aurat dengan sempurna. Ada sesetengah baju, memang longgar, tudung memang labuh, tapi melekat pada badan dan mungkin ada yang jenis kain jarang. Jadi, masih tak tepati syariat kalau macam tu. Jadi, kena kenal jenis kain sebelum membeli sesuatu jenis pakaian secara online. Kalau beli kat kedai atau butik takde masalah, sebab kita boleh tengok, pegang dan cuba terus depan mata. 

Jom Kenali Jenis Kain Untuk Buat Tudung, Shawl, Jubah atau Dress 

1. KAIN COTTON

Diperbuat daripada serat kapas. Kapas membolehkan kulit untuk bernafas dengan baik. Kain jenis ini merupakan jenis fabrik yang amat sesuai untuk dipakai dengan iklim cuaca panas dan lembab macam kat Malaysia. Banyak dijadikan bahan untuk membuat blouse, jubah, selimut dan sebagainya. Ia juga senang untuk dicuci.


Ciri-ciri kain cotton:
  • sejuk dan mudah menyerap peluh.
  • kain rasa sejuk di kulit dan sedikit keras.
  • kain akan rosak apabila direndam lebih daripada 2 jam.
  • kotoran dari makanan dan minyak akan mudah hilang dengan menggunakan pencuci pakaian.
  • boleh dicuci atau di dry clean
  • tidak mudah kusut saat dicuci
  • apabila dibakar baunya seperti kertas terbakar, hasil pembakarannya akan menjadi abu.

Ada pelbagai jenis kain cotton. Berikut adalah sebahagian jenis kain cotton yang popular dalam pembuatan pakaian.

i.    Cotton Jepun (Japanese Cotton)


Kain cotton yang paling eksklusif kerana sifatnya yang halus, ringan dan berkualiti. Sekilas pandang sama seperti cotton biasa, tetapi jika diperhatikan secara teliti ia mempunyai ciri khusus seperti:
  • pada bahagian sisi hujung kain terdapat tulisan “japan design” dan atau terdapat kod warna pada kain tersebut.
  • daya menyerap peluh lebih bagus.
  • harga lebih mahal daripada kain cotton lain di pasaran.
  • permukaan kain lebih halus.
  • warna lebih awet dan tahan lama.
  • sering digunakan untuk blouse wanita, gaun, jubah, telekung dan sebagainya.

ii.      Cotton Paris
Mempunyai ciri-ciri yang sama seperti cotton Jepun tetapi cotton Paris lebih nipis. Ia biasa digunakan untuk blouse wanita, tudung dan jubah. Ianya kedua popular selepas Cotton Jepun. Namun ia paling ringan dan mudah menggerbang apabila ditiup angin.

iii.     Cotton Silk
Cotton jenis ini ada 2 jenis iaitu yang nipis dan tebal. Ciri-ciri kain cotton ini adalah :
  • permukaan kain lebih kilat.
  • harga sedikit lebih mahal di atas cotton biasa, namun tidak semahal cotton Jepun
  • daya serap keringat paling rendah.
  • warna kilatnya tahan lama meskipun sering dicuci.

iv.   Cotton minyak
Kain cotton ini sama seperti cotton lainnya cuma permukaannya terkesan berminyak (kilatnya lain dengan cotton silk).
  • harga sama dengan cotton biasa.
  • daya serap peluh yang baik
  • kilat akan berkurang setelah beberapa kali pencucian.

v.  Cotton biasa
  • motifnya macam-macam: polos, garis, kotak, bunga atau abstrak.
  • harga lebih murah.
  • daya serap peluh sederhana.
  • warnanya tahan lama meskipun masih dibawah cotton Jepun

2. JACQUARD
Merupakan kain yang memiliki pola yang ditenun menjadi kain, bukan dicetak di atasnya. Alat tenun tersebut telah dicipta oleh Joseph Marie Jacquard. Oleh kerana itu fabrik ini dinamakan JACQUARD. Ia memberikan fleksibiliti dalam menentukan corak tenunan di atas kain.

Jacquard ni berkilat dan licin. Ada yang memang suka kain jenis ni sebab shining dan warnanya terang.  Masalah pada kain ni ialah susah sikit nak seterika.

3. CREPE
Sejenis kain nipis dan lembut daripada sutera dengan permukaan yang bergerutu, mudah dijaga dan tidak berkedut. Ia dihasilkan melalui teknik alternate S and Z twist di mana benangnya dipintal dengan kesan berkerut.

Fabrik crepe ini bersifat jatuh. Senang untuk dibentuk, fabrik yang selesa dan tidak panas. Sesuai juga dijadikan blouse, jubah, baju melayu lelaki dan lain-lain. Fabrik crepe ini juga terdapat banyak jenis seperti satin crepe, poly crepe.


4. RAYON
Rayon atau biasa disebut rayon viscose terbuat dari serat semi sintetik berbahan baku terbuat dari alam iaitu kayu yang memiliki kadar selulosa tinggi. Pakaian dengan bahan Kain rayon digunakan sangat nyaman dan selesa dipakai dalam pelbagai keadaan. Kain rayon ini sendiri masih banyak jenisnya dari kain rayon yang bertekstur kasar hingga halus dan lembut.





5. KAIN ORGANZA
Secara mudahnya, kain organza ini dibuat dari sutera dan harganya sangatlah mahal kerana tenunannya yang sukar,nipis . Namun kebanyakan organza moden diperbuat daripada bahan sintetik seperti poliester atau nilon bagi memberi peluang kepada yang kurang mampu untuk mencuba kain organza. Biasanya kain organza ini digunakan untuk membuat pakaian pengantin.





6. KAIN CHIFFON
Biasanya diperbuat daripada sutera, kapas dan sintetik fiber. Chiffon mempunyai tekstur yang lembut, beralun dan ringan. Chiffon sesuai dibuat gaun, riben, pakaian dalam, pakaian tradisional dan moden.  Oleh kerana sifatnya yang tembus cahaya (transperent) biasanya chiffon dilapisi dengan kain pelapik (lining) sama ada dari kain satin atau kain lapisan dalam yang lain.


Teksturnya yang lembut juga didatangi dengan satu warna, gabungan 2 atau lebih warna sama ada terang atau lembut. Antara jenis chiffon di pasaran:

Chiffon Sutera
Menjadi pilihan untuk tudung dan shawl kerana dilhat dari segi keselesaan kepada pemakainya dan juga berkualiti. Harganya agak mahal dan memerlukan penjagaan yang lebih rapi dan cuciannya memerlukan cucian kering. Hasil buatannya halus dan diminati ramai.

Chiffon Goldline
Hasil buatanya halus dan teliti. Harganya agak mahal tetapi tetap diminati ramai.

Chiffon Georgette
Fabrik ini adalah gabungan fabrik chiffon dan georgette.  Menjadi pilihan ramai kerana lebih mudah dari segi penjagaan dan juga dari segi bajet ianya lebih murah berbanding chiffon sutera. Penjagaannya mudah dan boleh dicuci dengan air.

Double Chiffon
Kain lebih tebak dan kurang tembus cahaya berbanding kain chiffon biasa.

Chiffon Plain
Menjadi pilihan kepada mereka yang tidak suka corak pada kain.

Chiffon Bercetak (Printed Chiffon)
Mempunyai  motif bercetak dengan pelbagai jenis corak bunga dan abstrak.

Chiffon Paisley
Mempunyai motif bercorak paisley.

Chiffon Tribal
Mempunyai motif bercorak tribal

Ada juga chiffon yang lain seperi Viscose Chiffon, Polyester Chiffon, Silk Chiffon, Cerutti Chiffon, Paris Chiffon, Crepe Chiffon dan Blend Chiffon.

Ada juga yang didatang khas  bersama kain pelapik (lining), bertatah batu dan juga bermanik.


7. KAIN SATIN
Ia biasanya licin, mudah dijahit, senang dijaga dan tahan lama. Permukaannya berkilat, digunakan membuat gaun labuh, jubah, blouse, kemeja, lingerie dan baju pengantin.

8. POLYESTER
Bahan polyester memiliki daya tahan yang kuat. Kelemahannya adalah kerana sifat bahan terasa panas dibadan. Antara ciri-ciri lain:
  • Bahan terasa panas dibadan.
  • Tidak menyerap peluh.
  • Apabila kulit sensitif dan bermasalah, disarankan supaya tidak memakai bahan pure polyester kerana akan merosakkan lagi kulit anda.
  • Kotoran minyak dan noda makanan susah dihilangkan dari pakaian
  • Tahan direndam dalam air lebih dari 3 jam

9. SUTERA

Bahannya lembut, sejuk dan berkilau.
Antara ciri-ciri lain:
  • Sangat lembut dan licin dikulit dan bahannya jatuh (flowing).
  • Menyerap peluh
  • Perlu dry cleaning supaya kualiti warna dan kainnya bertahan lama.


10. VISCOSE
Antara ciri – cirinya:
  • Terasa lembut dan dingin di kulit
  • Bahannya jatuh, tidak kaku dan warnanya kilat
  • Menyerap peluh
  • Pakaian / bahan akan rosak apabila direndam dengan pencuci lebih dari 1 jam
  • Boleh dicuci atau di dry clean
  • Kotoran dari makanan atau minyak akan mudah hilang dengan menggunakan pencuci pakaian



11. LINEN
Bahannya yang kaku dan dingin, maka linen sangat sesuai untuk produk – produk pakaian kasual dan dress. Antara ciri-ciri lain:
  • Bahannya kaku dan dingin.
  • Permukaan kain agak kasar
  • Menyerap peluh
  • 4x lebih lasak dari cotton
  • Tahan dijemur (Tahan terhadap panas sampai 450 0 F).
  • Kain akan rosak apabila direndam lebih dari 1 jam

12. SONGKET
Songket menggunakan teknik tenunan, di mana benang emas ditenun antara benang sutera pada kain latar. Fabrik yang mewah dan mahal ini menggambarkan struktur sosial dikalangan bangsawan Melayu.


13. LYCRA
Dikenal juga sebagai spandex. Sifatnya elastis(boleh meregang) kuat dan memiliki ketahanan gosokan yang tinggi. Fabrik lycra boleh meregang sehingga 500%. Ia banyak digunakan dalam pembuatan blouse, jubah, baju renang dan lain-lain

14. WOOL PEACH
Woolpeach adalah bahan kain yang terbuat dari katun, sutra, dan campuran serat sintetis, bahan ini umumnya ringan namun tidak tembus pandang. Disebabkan ia dibuat dari campuran serat sintetis, warna printing pada Woolpeach biasanya lebih hidup daripada kain jenis lainnya seperti chiffon, sutera, satin, katun,dan lain-lain.

Kain wool peach sifatnya jatuh, tapi tebal. Ia tidak jarang, tidak seperti kain chiffon yang transparent. Ia tidak panas apabila dipakai, tapi jika dibandingkan dengan dengan kain cotton, kain cotton lebih dingin apabila dipakai. Ia tidak mudah kusut dan senang diseterika. Sifatnya tidak berkilau. Kain wool peach banyak digunakan di negara Arab untuk membuat Jubah.

15. DULL SATIN

Ciri-ciri kain jenis dull satin:
  • Material ini tidak bersinar seperti satin tetapi lembut dan sedap dipakai. 
  • Sejuk kainnya. 
  • Menyerap peluh. 
  • Nama lain bagi kain jenis ini ialah cotton valentino

16. FURSAN

Ciri-ciri kain jenis Fursan:
  • Pola kain ditenun rapat. 
  • Berat . 
  • Tidak perlu dilapis dengan pakaian dalam (inner/lining). 
  • Sejuk. 
  • Tebal. 
  • Menjadi pilihan bagi orang yang suka pakai jubah. 
  • Kain agak keras.
17. KOSHIBO
Ciri-ciri kain jenis koshibo
  • bila pegang macam ada biji-biji
  • tak jarang
  • tak panas
  • tak serap peluh
  • Ada jenis peach koshibo...cirinya sedikit berbeza dengan koshibo biasa.. kainnya lebih licin dan halus...tapi memang tebal dan ramai gunakan kain ni untuk buat jubah. 

Banyak jenis kain, ada banyak lagi tapi cukuplah yang.. yang popular dan biasa orang gunakana buat baju, jubah tudung dan shawl. Perlu kenal jenis kain supaya pakaian kita patuh syariat. 



Sumber: Pembacaan majalah, internet serta gambar dari google images

25 Februari 2016

Februari 25, 2016

Jubah ala Dress A Cut Cotton Untuk Kanak-kanak!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Satu lagi hasil tangan en.somi...
Potong dan cantum baju-baju yang reject...

Jubah kanak-kanak dari kain cotton...



Jubah ni untuk percubaan si adik la ni.. 
suka pula dia pakai... tak nak tanggalkan pula dia... 

Dan kami ambil tempahan sesiapa nak buat jubah ala dress A cut macam ni... 
Dijamin selesa sangat untuk kanak-kanak... 
Boleh request kombinasi warna yang dikehendaki... 

Kalau berminat...
boleh je PM di 
WHATSAPP: 0192732794

29 Januari 2016

Januari 29, 2016

HUKUM WANITA MEMAKAI PERFUME KETIKA KELUAR RUMAH!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Banyak betul jualan minyak wangi di pasaran sekarang ni... Kadang tak tahu dah nak beli dan pakai yang mana... kat kedai makan pun kadang ada jual minyak wangi yang kecil, besar.. takde alkohol, sah dalam solat dan sebagainya... Melihat keadaan tu, buatkan ramai wanita mula suka membeli... sebab kuasa membeli ni wanita yang pelopori... sebab bab cantik dan wangi ni wanita mendahului... Kebanyakannya minyak wangi yang dijual memang berbau agak kuat walaupun dicalit sikit je dipergelangan tangan. Bahkan kalau dalam lif satu lif tu boleh bau. 

Apa pula hukumnya wanita pakai minyak wangi??? Boleh ke pakai minyak wangi??? Kalau tak pakai, bukankah badan kita berbau busuk dan buatkan orang rasa tak selesa... 

Berikut adalah penjelasan hukum fiqh mengenai persoalan, apakah wanita boleh memakai minyak wangi diluar rumah???  

Galakan untuk berhias ini bukan sahaja untuk kaum lelaki, bahkan juga untuk kaum wanita. Akan tetapi, perhiasan kaum wanita hanya terhad kepada golongan tertentu. Mereka tidak boleh berhias dan mempamerkan perhiasan mereka pada khalayak ramai seperti firman Allah dalam surah An-Nuur, ayat 31 yang bermaksud :

"…….. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan;."

Terdapat beberapa hukum tentang wanita memakai minyak wangi iaitu harus, sunat, makruh dan haram.

Harus
Secara umumnya hukum memakai minyak wangi adalah harus bagi wanita. Seseorang wanita itu dikatakan harus memakai wangi-wangian ketika suami berada di rumah terutamanya ketika ingin melayan suami mereka. Selain daripada itu, wanita tidak di haruskan memakai wangi-wangian. Nabi s.a.w telah bersabda yang bermaksud,

"Sebaik-baik wanita (isteri) ialah jika kamu memandangnya sentiasa menyenangkan hati kamu..." (Riwayat an-Nasa'i dari Abu Hurairah)

Ini bererti seorang wanita itu haruslah sentiasa kelihatan menarik dari segi akhlak dan penampilannya agar dapat menyenangkan hati suaminya, termasuklah memakai minyak wangi untuk menyenangkan suami.

Sunat
Sunat bagi wanita berwangian ketika berada di rumahnya, ketika ingin menunaikan solat dan beribadah di dalam rumahnya, dan juga ketika menyambut tetamu wanita. Terdapat hadis yang menjelaskan wanita juga digalakkan berwangi-wangian tetapi bukan pada tempat yang telah dilarang. Rasulullah telah bersabda yang bermaksud,

"Wangi-wangian lelaki ialah yang jelas baunya dan tersembunyi warnanya. Sementara wangi-wangian wanita pula ialah yang cemerlang (jelas) warna dan tersembunyi baunya" (Riwayat al-Tarmizi)

Wanita juga disunatkan memakai wangian sebelum melakukan ihram. Aisyah r.a berkata,

"Kami (isteri-isteri Rasulullah s.a.w) pergi menunaikan haji bersama Rasulullah s.a.w. Ketika hendak berihram, kami memakai minyak wangi yang terbaik di kening kami. Ketika salah seorang di antara kami berpeluh, minyak wangi itu akan mengalir hingga ke muka dan Rasulullah s..aw melihat hal itu, tetapi tidak menegur kami (ertinya nabi s.a.w tidak melarang)" (Riwayat Ahmad dan Abu Daud)

Makruh
Hukum berwangi-wangian ketika berpuasa adalah makruh. Ini telah umum disepakati oleh ulama dan terdapat penjelasan dalam bab puasa. Keterangan yang dapat dipegang dan dijadikan alasan ialah fatwa Imam Syafie dan Qaliyubi yang menyatakan "makruh memakai wangi-wangian ketika berpuasa". Menurut Qaliyubi pendapat itu ialah pendapat ijmak.

Haram
Haram bagi wanita memakai minyak wangi atau alat-alat solek yang berbau wangi di luar rumah berdasarkan hadis berikut,

"Seorang wanita yang memakai bau-bauan dan melintasi satu kaum (orang banyak) maka dia itu adalah perempuan zina" (Abu Dawud, Tirmidzi)

Nabi s.a.w bersabda "Siapa saja perempuan yang memakai minyak wangi kemudian keluar ke masjid nescaya tidak diterima solatnya sehingga ia mandi dahulu (membersihkan dirinya dari wangi-wangian tersebut)." (Sahih riwayat Ibnu Majah dari jalan Abu Hurairah)

Abu Hurairah menceritakan bahawa dia pernah bertemu dengan seorang wanita sedang pulang daripada masjid dan ia berbau wangiannya, lalu beliau menegur "Wahai hamba Allah, apakah kamu pulang dari masjid. Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa Allah s.w.t tidak akan menerima solat wanita yang memakai bau-bauan ke masjid sehingga dia pulang dan mandi......" (Abu Daud, An-Nasaie, Ibnu Majah dan Al-Baihaqi)

Abu Musa meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda, "Setiap mata itu berzina (apabila memandang dengan nafsu wanita yang asing). Dan seorang wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melalui sesuatu majlis, maka ia adalah demikian, demikian...(penzina)" (Riwayat Tirmidzi)

Daripada hadis-hadis di atas, maka jelaslah bahawa kaum wanita diharamkan memakai wangi-wangian ketika keluar dari rumah dan juga dilarang berhias berlebih-lebihan kecuali di rumah terutamanya di hadapan suaminya.

Sungguh amat memilukan hati, apabila melihat wanita muslimah keluar rumah bekerja dengan gaya seperti seorang perempuan kafir, bersolek dan berbau wangi samada dengan tujuan menggoda lelaki yang ditemui atau untuk kelihatan cantik atau tanpa apa-apa tujuan sekalipun, ia tetap haram dan berdosa. Sedarlah, bahawa itu mengundang murka Allah SWT, yang mengakibatkan rezeki yang kita peroleh sehari-hari tidak diredhai Allah, bukan itu sahaja bahkan ia bakal menjadi penyebab bagi keruntuhan iman dan akhlak kita. Hilanglah segala hikmah dari pekerjaan kita yang sepatutnya menjadi ibadah kita kepada Allah.

Sumber: Ust.Shahidah Sheikh Ahmad( Timbalan Ketua Wanita IKRAM Negeri Johor)

Ini pula penjelasan dari Ustaz Azhar Idrus


Kesimpulan:
Dah tu tak kan wanita kena busuk pula??? Tak kan busuk jika kita jaga kebersihan. Mandi tu adalah tanda kita jaga kebersihan. Pakailah sabun yang wangi, dan juga deodorant yang wanginya tak melampau... Janganlah pakai minyak wangi sehingga orang tertarik. Kita pakai minyak wangi, pasti orang tahu kita pakai... dia bau tapi mungkin dia tak respon... tapi ada lelaki akan terpikat dalam diam.. Bahkan ada yang akan bertanya... Jika ada lelaki yang tanya kita pakai minyak wangi apa, jangan pakai lagi dah bila diluar rumah... Tapi kalau kat dalam rumah, pakailah berbotol-botol pun.. Nak celit satu badan pun tak apa... Islam ni mudah.. larangan bukan nak menyusahkan... Tapi untuk jaga maruah kita sebagai wanita... Aman hidup kita jika kita patuhi syariah Islam yang Allah cipta untuk kita... Allah tahu yang terbaik untuk kita ye wahai wanita muslimah solehah... 

06 Januari 2016

Januari 06, 2016

Membeli Belah di Butik Muslimah Online!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Penggunaan teknologi moden kini semakin meluas dan ianya dapat dilihat sedang berlaku dan akan terus berlaku di mana-mana sahaja di seluruh dunia. Kalau dahulu jika hendak beli sesuatu kita perlu keluar, walaupun kadang-kala terpaksa, untuk dapatkan apa yang dimahukan. Namun kini keadaan sudah berubah sama sekali. Kita boleh beli hanya dari rumah sahaja dengan cukup selesa tanpa perlu keluar pun. Hebat bukan?
Industri fesyen tempatan berjaya menggunakan kelebihan ini dengan mewujudkan peluang untuk shopping fashion item secara online melalui butik fesyen online Malaysia. Peluang ini terus digunakan pula oleh para pencinta fesyen dengan mendapatkan produk fesyen kegemaran mereka secara atas talian.



Perkembangan trend fesyen terkini Muslimah telah memperlihatkan kemunculan lebih banyak koleksi pakaian Muslimah dalam pasaran. Ini adalah satu perubahan yang cukup positif selepas dunia fesyen tempatan dimonopoli oleh koleksi pakaian wanita terkini yang lebih moden.


Kepelbagaian budaya memperlihatkan banyak cabang gaya hidup wujud seperti daripada segi makanan, pakaian tradisional dan adab. Inilah yang membuatkan Malaysia cukup dikenali di seluruh dunia. Dengan hanya melawat Malaysia mereka dapat menikmati pelbagai perkara menarik yang setiap satunya membezakan satu kaum daripada kaum yang lain.

Pakaian tradisional sebagai contoh adalah antara perkara yang paling jelas sekali membezakan kita semua. Setiap satu  jenis traditional wear ini memerlihatkan ciri-ciri budaya masing-masing. Namun dalam banyak-banyak daripadanya yang paling popular sekali ialah pakaian tradisional Melayu. Wanita seperti biasa mempunyai lebih banyak pilihan seperti baju kurung, baju kebaya, jubah dan baju kurung peplum.

Baju kurung boleh dikatakan sebagai pakaian Muslimah yang paling popular kerana menjadi pilihan dalam kalangan wanita di Malaysia. Ianya amat cantik untuk digayakan ke mana-mana sahaja. Malah sifatnya yang versatile memberikan anda ruang untuk memakainya pada bila-bila masa yang anda mahu. Ianya adalah antara produk wajib yang harus ada dalam sesebuah butik fesyen Muslimah. Layari butik Muslimah online untuk dapatkan lebih banyak info tentang koleksi pakaian Muslimah terkini!

Rambang mata dibuatnya bila lihat butik Muslimah online, takde hal lagi zaman moden ni nak berfesyen, geng suri rumah pun tak terkecuali nak  cantik bergaya lagi di rumah... Klik-klik, hujung jari, baju dah sampai depan pintu kan...