Memaparkan catatan dengan label CIMBClicks. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label CIMBClicks. Papar semua catatan

23 Julai 2018

Julai 23, 2018

Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks | Bank statement, satu dokumen yang penting sekarang ni. Nak buat claim dan pinjaman memang memerlukan bank statement atau penyata akaun bank.

Jika dulu, nak kena beratur kat kaunter bank, ambil nombor dan sebagainya untuk dapatkan penyata akaun bank, sekarang ni tak payah dah.

Bagi yang ada online banking, jangan nak pergi buang masa beratur kat bank untuk dapatkan penyata bank.

MF guna CIMB Bank untuk urusan online banking. Maybank pun ada juga... Tapi banyak CIMBClicks lah.

Untuk dapatkan penyata akaun bank dari CIMBClicks cukup mudah...

Jom ikut tutorial ni bagi siapa yang belum tahu nak dapatkan macam mana...

Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks

1. Masuk ke akaun bank CIMBClicks korang dengan ID dan Password korang la ye... 

2. Masuk ke dashboard depan tu... Klik My Account

Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks
Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks


2. Klik pada SA PASSBOOK untuk lihat detail transaksi akaun bank kita.

Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks
Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks


3. Pada Transaction History, kat hujung tu ada tarikhnya... Korang klik pada simbol calender tu. (Rujuk Gambar)

Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks
Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks


4. Kemudian pilih la korang nak tengok penyata dari bulan berapa.. Maksimum ialah 3 bulan... jadi, klik je Last 90 days

Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks
Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks


5. Kemudian, sebelahnya ada simbol download. Klik simbol tu dan pilih format apa yang korang nak muat turun... Macam MF, pilih format Excel je senang.... 


Terus klik Excel (.xls) dan nanti dia akan terus download dan save dalam komputer/laptop kita.
Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks
Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks

6. Inilah rupa bank statement atau penyata bank kita. Sama je kalau kita pergi bank, macam ni juga rupanya..

Boleh la print dan dapatkan pengesahan untuk buat claim perjalanan atau mohon pinjaman bank.

Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks
Cara Dapatkan Bank Statement Melalui CIMBClicks


Senang je kan, tak payah susah-susah nak pergi bank. 

Selain untuk pinjaman , penyata ni penting untuk lihat duit keluar masuk . Mana tau, tetiba duit hilang dari akaun tanpa sedar kan... kalau banyak kita perasan la.. kalau 2 3 ringgit tak sedar... Bila ada penyata macam ni baru kita tau... 

Semoga bermanfaat.