Memaparkan catatan dengan label Bubur Asyura. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Bubur Asyura. Papar semua catatan

21 September 2018

September 21, 2018

Bubur Asyura Johor Style Simple dan Sedap

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Bubur Asyura Johor Style Simple dan Sedap | Resepi ni dari en.somi... MF balik kerja tengok dia dah siap buat... MF tukang rasa je...

Habuan buat buka puasa Asyura semalam...

MF ni tekak utara, memang biasa makan utara style.. tapi dia buat semalam Johor Style serius sedap... Boleh plak telan licin ...

Biasa memang MF tak makan... sebab MF kata sama je dengan bubur lambuk... Tapi dia buat semalam lain.. memang sedap.. cukup rasa dan rempah dia...

Nak tahu resepinya?

Mudah sangat nak buat rupanya...

Campak-campak aje dah siap... tak susah mana...

Kalau korang ada smart cooker atau pressure cooker, lagi cepat ...

Tapi guna periuk biasa pun takde masalah...


Meh MF kongsikan resepinya...

Bubur Asyura Johor Style Simple dan Sedap
Bubur Asyura Johor Style Simple dan Sedap


Bubur Asyura Johor Style Simple dan Sedap.


Bahan-bahan A
1 1/2 Cawan beras
1 1/2 Cawan santan segar
1/2 kg daging (potong dadu dan rebus hingga empuk)
1/2 cawan kacang dhal (10 minit)
1/2 cawan kacang kuda (rebus hingga empuk)
12 cawan air

Bahan tumis
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
1 sudu lada hitam (ditumbuk)
1 batang kayu manis
1 bunga lawang
5 bunga cengkih
2 buah pelaga
Sup bunjut (bebas sihir 😂)
3 Sudu minyak
Garam secukup rasa

* dihiris

Cara memasak
1. Tumis semua bahan tumis hingga naik bau.

2. Masukkan semua bahan-bahan A dalam periuk.. Kami guna smart cooker... Macam periuk nasi tu... Tapi lebih sikit function dia dari periuk nasi...

3. Kacau hingga sebati dan biar je hingga masak. Kalau guna periuk biasa.. Masak dengan api perlahan, dan selalu kena kacau...

4. Kalau guna pressure cooker lagi cepat lah masaknya..