Memaparkan catatan dengan label Biskut Raya. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Biskut Raya. Papar semua catatan

16 Jun 2018

Jun 16, 2018

Biskut Raya 2018

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Biskut Raya 2018 | Alhamdulillah.. Berlalu sudah 1 Syawal.. Esok dah 2 Syawal, sah boleh mula puasa enam... Tapi masih ramai semangat raya kan...

Tahun ni MF sekeluarga beraya di rumah sendiri di Johor. Alhamdulillah, tahun ni cuti raya sekali dengan cuti sekolah.. Jadi, insha Allah MF akan balik ke kampung di Kedah juga.. Moga dipermudahkan.

Disebabkan rumah sendiri... Jadi segalanya kena sediakan sendiri.

Tahun ni azam MF dan suami nak sediakan juadah kuih raya dari air tangan kami sendiri...

Gagah dan gigih lah kami buat kuih raya sendiri tahun ni.

Lepas 2 minggu baru datang mood buat kuih raya.

Biskut Raya 2018
Biskut Raya 2018 

Biskut Raya 2018 

Kuih pertama kami buat Semperit Dahlia susu. Tu pun sebab tengok TV... Baru mood tu datang.

Biskut seterusnya Biskut Jagung dan Keropok Laksa Cheese..  Hasil tangan suami.

Kemudian suami buat lagi biskut ovaltine...

Cukup 3 jenis.

MF rasa macam tak cukup... MF tambah pula dengan biskut sarang semut dan kek lapis masam manis.

Kemudian  beberapa hari lagi nak raya suami pula buat pula Cornflakes Madu Kismis...

Itulah biskut raya kami untuk tahun 2018. Ada juga beli.. Iaitu Tart Nenas Gulung tapi untuk makan sendiri je.

Ingat nak buat biskut Mazola tapi tak menang tangan dah .. Tambah dengan anak demam sehari sebelum raya.

Tapi gagahkan diri masak rendang dan serunding. Dan buat ketupat palas malam raya.

Alhamdulillah.. Puas hati masak sendiri... Lagi puas orang makan dengan seleranya...

Alhamdulillah..

Itulah kisah biskut raya untuk tahun 2018. 

08 Oktober 2017

Oktober 08, 2017

SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Siapa Maria Firdz???

Maria Firdz, seorang blogger separuh masa. Bekerja sebagai guru di sebuah sekolah menengah di Selatan semenanjung tanah air. Isteri kepada EN. Firdz, iaitu seorang usahawan online dalam perusahaan cetak baju dan perusahaan Sticker kenderaan. Ibu kepada 3 orang cahaya mata perempuan. Itulah serba ringkas latar belakang di sebalik nama Maria Firdz.

Maria Firdz mula terlibat dalam dunia blog pada tahun 2010 hasil sokongan dari suami sepenuhnya. Lama kelamaan berblog menjadi hobi utama Maria Firdz dan akhirnya tahun 2012, Maria Firdz mula serius dalam dunia blog.

Blog pertama yang dihasilkan oleh Maria Firdz ialah semasa sebelum berkahwin, tapi telah terkubur. Selepas berkahwin, blog baru dibina dengan nama myfirdz-trulylove.blogspot.com dengan nama pena Myfirdz.

Namun, tahun 2012 nama tersebut ditukar kepada nama Pena Maria Firdz... Dan tahun 2014, blog tersebut telah ditukar kepada domain sendiri iaitu www.mariafirdz.com.

Awal penglibatan blog ini hanya berkisar tentang dunia peribadi kehidupan Maria Firdz. Namun, semenjak serius blog ini hanya berkongsi tentang info, ilmu agama, tazkirah dan motivasi.

Sejak dari itu juga, Maria Firdz mula belajar tentang template blog, coding dan cara menjana pendapatan melalui blog. Alhamdulillah... Setakat ini blog ini telah mampu menjana pendapatan sampingan 4 angka setahun.

Mulai tahun 2015, Maria Firdz juga mula belajar secara sendirian tentang SEO, Adsense dan hal berkaitan blog untuk mencapai taraf tertinggi dalam dunia blogging.

Alhamdulillah... Setakat hari ini, Maria Firdz mampu menarik nafas lega kerana Blog www.mariafirdz.com mampu berada dalam ranking Google dan stabil dalam pencarian dan perkongsian ilmu setakat hari ini...

Tiada mustahil untuk berjaya dalam dunia blog... Memegang kepada prinsip untuk berkongsi maklumat dan dakwah melalui blog, Maria Firdz terus bertahan untuk menulis setiap hari dalam dunia blog.

Penghargaan tertinggi Maria Firdz berikan kepada suami yang banyak menyokong penglibatan Maria Firdz dalam berblog... Selain, sokongan padu dari rakan-rakan Blogger yang lain.


Entry diatas adalah sebagai syarat untuk join SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA 



Untuk menyertai Segmen ini,

29 Januari 2016

Januari 29, 2016

Renungan Jumaat: ILAYKA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Syair terakhir imam Syafie. Renung-renungkan..


ILAYKA

إلـيــك إلـــه الـخـلـق أرفــــع رغـبـتــي
Kupersembahkan (rintihan) kepadaMu Tuhan sekalian makhluk akan harapanku

وإن كـنـتُ يــا ذا الـمــن والـجــود مـجـرمـا
Sekalipun aku seorang yang berdosa wahai yang Maha Pemberi dan Maha Pemurah

ولـمــا قـســا قـلـبـي وضـاقــت مـذاهـبــي
Bilamana keras hatiku dan terasa sempit perjalananku

جـعـلـت الـرجــا مـنــي لـعـفـوك سـلـمــا
Kujadikan rayuan (rintihan) daripadaku sebagai jalan untuk mengharapkan keampunanMu

فـمـا زلــتَ ذا عـفـو عــن الـذنـب لــم تـزل
Bilamana Engkau yang memiliki keampunan menghapuskan dosa yang berterusan ini

تــجــود و تـعــفــو مــنـــة وتـكــرمــا
KurniaanMu dan keampunanMu adalah merupakan rahmat dan kemuliaan

ألــســت الــــذي غـذيـتـنـي وهـديـتـنــي
Bukankah Engkau yang memberi aku makan serta hidayah kepadaku

ولا زلــــت مـنـانــا عــلـــيّ ومـنـعـمــا
Dan janganlah Engkau hapuskan kurniaan anugerah dan ni'mat itu kepadaku (walaupun aku seorang yang sentiasa berdosa)

عـسـى مــن لــه الإحـســان يـغـفـر زلـتــي
Semoga orang yang memiliki ihsan mengampunkan kesalahanku

ويـسـتــر أوزاري ومــــا قــــد تـقــدمــا
Dan menutup dosa-dosaku serta setiap perkara yang telah lalu

فــإن تـعـف عـنــي تـعــف عـــن مـتـمـرد
Sekiranya Engkau ampunkan aku, ampunkan dari kederhakaan

ظــلــوم غــشــوم لا يــزايـــل مـأتــمــا
kezaliman, penganiayaan yang tak akan terhapus di hari berhimpun kesedihan

و إن تنـتـقـم مــنــي فـلـســت بــآيــس
Namun jika Engkau membalas siksa terhadapku, aku tidak akan berputus asa

ولـــو أدخـلــوا نـفـسـي بـجــرم جـهـنـمـا
Sekalipun dosa-dosaku itu akan memasukkan diriku ke dalam neraka

فصيـحـا إذا مــا كــان فـــي ذكـــر ربـــه
Dia adalah seorang yang fasih ketika menyebut/mengingati Rabbnya

وفيما سواه في الورى كان أعجما
Dan bilamana dia bersama selain tuhannya di dunia ini dia membisu

يـقــول: حبـيـبـي أنـــت سـؤلــي وبغـيـتـي
Dia (Rasulullah SAW) berkata: Kekasihku, Engkaulah tempatku meminta dan berharap

كـفــى بـــك للـراجـيـن ســـؤلا ومـغـنـمـا
Cukuplah Engkau bagi yang berharap sebagai tempat bergantung dan memohon

أصـــــون ودادي أن يـدنــســه الـــهـــوى
Ku pelihara kasihku yang dicemari nafsu

وأحــفــظ عــهــد الــحـــب أن يـتـثـلـمـا
Dan ku jaga janji kasih yang telah tercalar

فـفـي يقظـتـي شــوق وفــي غـفـوتـي مـنــى
Di saat ku jaga, aku rindu, dan di saat ku lelap aku berharap

تــلاحــق خــطــوي نــشــوة وتـرنــمــا
Mengiringi langkahku dengan penuh semangat dan berulang

فـجـرمـي عـظـيـم مـــن قـديــم وحــــادث
Sesungguhnya dosaku adalah besar sejak dulu dan kini

وعـفــوك يـأتــي الـعـبـد أعـلــى وأجـسـمـا
Namun (ku tahu) keampunanmu yang mendatangi hamba adalah lebih besar (agung) dan lebih mulia

Allah....


Rasa sedih baca nukilan Syair nih...
Bacalah dengan mata hati...

07 Julai 2015

Julai 07, 2015

Biskut Raya Mudah dan Sedap!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Dah lama beli buku ni.. sebelum puasa lagi... tapi buatnya entah bila nak datang mood.. hehe

Masuk Fasa akhir Ramadhan, ramai mula sibuk fikirkan hal raya... Hmm... Dalam sibuk-sibuk tu jangan lupa gandakan amal juga... (pesanan untuk diri sendiri juga)

Rata-rata tengah buat persediaan kuih raya.. di pasaran, kuih raya dah mula berlambak...tapi kurang dapat sambutan, sebab harga meningkat disebabkan GST. DAn lagi satu, sekarang ni orang suka buat kuih sendiri... sebab tak susah sangat buat kuih. 

MF pun ada la juga berangan nak buat kuih sendiri.. tapi entah bila nak jadi realiti.. asyik tak sempat aje nak buat tambah main dengan anak-anak yang tengah membesar ni kan... Rasa, macam nak kena cari kat "bukit payung" kot ni.. Tapi kerepek MF dah beli awal.. Beli di Jalan Kebun, masa hantar mak mentua ke rumah kak ipar masa tu.. Murah la juga kerepek kat situ... da yang pasti stok baru. 

Ohoii... panjang mukadimahnya... Nak cerita pasal biskut raya... OK, back to our topic, tahun ni, tiada sangat kuih baru... koleksi tahun ni diperbaharui kuihnya, ditambah cheese, coklat dan upgrade serba sedikit biskut raya yang tahun lepas. 

Sebenarnya, bahan asas untuk semua biskut raya sama je.. Antaranya: Tepung, Tepung kastard, Gula Ising atau gula halus, Marjerin, Telur, tepung jagung. Ni Bahan asas la ni... Lepas tu nak jadikan kuih dan biskut raya tu berbeza, tambahlah cornflakes, nestum, oat, coklat, badam, gajus, cheese, pandan dan sebagainya. Jadi, tak susah buat biskut... bancuh dan pelbagaikan... kemudian terap dan bentuklah apa-apa pun asalkan nampak beza. 

Kuih tradisional nak hampir pupus dah zaman sekrang.. tapi kalau dikampung masih ada... antaranya kuih siput, kuih buah rotan, kuih ros/kuih goyang, bahulu, putu kacang. Kuih tradisional banyak bergoreng dan bakar... Ringkas tetapi agak lama nak siapkan. Tapi tetap sedap. 

Di sini, MF nak kongsikan sumber rujukan anda untuk buat kuih raya dan juga resepi biskut raya:


Selain tu boleh rujuk Panduan Buat Kek dan Biskut untuk hasilkan biskut dan kek yang sedap dihari raya.

Moga bermanfaat... Kuih raya sebagai penyeri meja di hari raya.. ... walaupun kurang sambutan, tapi nak kena ada juga kan.. dan paling sedap ialah.. serdak kuih raya... haha.. yang ni berebut nak makan... sedap tuuu...