Memaparkan catatan dengan label Baju Raya 2018. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Baju Raya 2018. Papar semua catatan

12 November 2018

November 12, 2018

Rasa Nak Marah? Cepat-cepat Ucap Ayat Ini

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Rasa Nak Marah? Cepat-cepat Ucap Ayat Ini | Marah adalah dari syaitan.

Marah lawannya sabar.

Tapi kadang bila berlaku sesuatu yang mencabar kesabaran itu yang buatkan kita hilang sabar.

Tapi, marah ni boleh dikawal. Nabi s.a.w ajar kita untuk kawal marah.


عَنْ عَدِيِّ بْنِ ثَابِتٍ حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ صُرَدٍ قَالَ اسْتَبَّ رَجُلَانِ عِنْدَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَنَحْنُ عِنْدَهُ جُلُوسٌ وَأَحَدُهُمَا يَسُبُّ صَاحِبَهُ مُغْضَبًا قَدْ احْمَرَّ وَجْهُهُ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنِّي لَأَعْلَمُ كَلِمَةً لَوْ قَالَهَا لَذَهَبَ عَنْهُ مَا يَجِدُ لَوْ قَالَ أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ فَقَالُوا لِلرَّجُلِ أَلَا تَسْمَعُ مَا يَقُولُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنِّي لَسْتُ بِمَجْنُونٍ

Dari Adi bin Tsabit telah menceritakan kepada kami Sulaiman bin Shurd dia berkata; "Ada dua orang yang saling mencerca dihadapan Rasulullah, sementara kami duduk di sisi baginda, salah seorang darinya mencerca temannya sambil marah, hingga wajahnya merah, maka Nabi SAW bersabda: Aku akan ajarkan satu kalimah dimana jika dia membacanya, kemarahan itu akan hilang daripadanya. Baginda membaca (istiazah – aku berlindung daripada syaitan yang direjam). Lalu salah seorang lelaki yang mendengar, bangun mendapatkan lelaki tersebut sambil berkata: Apakah kamu tahu apa yang diperkatakan Nabi tadi? Lalu beliau mengulangi apa yang disebutkan Nabi. Lelaki itu berkata kepadanya: Apakah engkau tengok aku seperti orang gila?" (HR Bukhari No: 5650) Status: Hadis  Sahih

Cara kawal marah

Pengajaran:

1.  Marah itu dipengaruhi oleh syaitan. Mengikut Imam al-Ghazali, berlakunya sifat marah itu kerana urat saraf manusia ditarik oleh syaitan.

2.  Orang yang sedang marah, jika tidak dikawal, boleh menyebabkan hilang pertimbangan seperti orang hilang akal. Dia boleh bertindak diluar kewarasan.

3.  Caranya... Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan... Kemudian bacalah ayat ni. Iaitu Istiazah
أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم

Firman Allah:

وَإِمَّا يَنْزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

Dan jika Engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari Syaitan, maka hendaklah Engkau meminta perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia lah Yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui. Fussilat: 36

Kawallah kemarahan kita dengan sentiasa membaca istiazah memohon perlindungan dari hasutan Syaitan.

Jadi, kita tukar... Biasa kita sebut istighfar bila nak marah...

Salah tu... Kena sebut istiazah sebab belum terlepas marah.

Tapi kalau dah terlepas tanpa sempat dikawal... Baru lah sebut istighfar...

Jom kita jadi sabar...

Ya Allah, jadikanlah aku ibu yang penyabar... 

17 Mei 2018

Mei 17, 2018

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace | First day Puasa dah cerita pasal baju raya.. Hehe.. Biasalah .  Awal puasa la orang nak cari baju raya... Akhir puasa dah tak sempat dah nak cari..  Terutama cari online ni kan..

MF sendiri pun tak beli lagi sebenarnya. . Ingat nak cari online juga la ni... Sebab dah start puasa ni macam berat nak keluar mencari... Mana nak usung 4 orang anak kecil waktu puasa ni.. Memang tak lah... Jadi beli online solusi yang paling tepat.. Tapi kena beli awal lah...

Dalam dok usha sambil sembang dengan kengkawan sekerja pasal baju raya ni... Rupanya tahun ni ada kelainan tema raya yang bakal jadi trending.

Baju kurung lace menjadi pilihan ramai untuk dijadikan tema Baju Raya 2018.

Kawan MF berhabis hampir RM500 untuk buat baju raya dengan tema Baju Kurung Lace ni..  Fuhh... Tapi dia jahit sendiri.. Ok lah kan... Sebab tak kena bayar upah jahit dah... Tapi bagi yang tak reti jahit baik beli online.

Kat mana beli?
MF belek punya belek online.. Rupanya kat Butik SweetMuslimah Online ada jual la... Tak sampai 3 4 ratus pun...

Designnya memang cantik dan menyerlah gitu. Baju kurung moden tapi tak ketat sangat dan tak singkat sangat... Sedang elok la kata orang... Padan dengan la kepada korang yang tengah cari baju kurung moden lace tapi nak yang menepati syariat kan.

Meh sini tengok design bajunya...

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Ada 7 warna pilihan yang memang cantik menarik tertarik lah...

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace

Tema Baju Raya 2018 - Kurung Moden Lace


9 sebab Kenapa Wanita Wajib Miliki Baju Kurung Moden Lace (Kurung Elvira dari SweetMuslimah):


  1. NAMPAK XCLUSIVE bila pakai sebab material LACE & MOSS CREPE
  2. EASY IRON, jimatkan masa bersiap (Suggest pakai steam iron)
  3. WARNA SOFT, tenang je mata memandang
  4. MESRA WUDHU, hujung lengan tak ketat
  5. ROUND NECK, Zip Panjang di belakang. Mudah untuk pakai atau buka baju
  6. SIDE POCKET di tepi baju, senang nak simpan handphone
  7. LABUH & LOOSE, so Bentuk Pungung terlindung dengan selamatnya. Itu yang MF kata patuh syariah tu...
  8. SKIRT A CUT yang simple dan mudah untuk berjalan. Senang kata tak ketat kat peha.
  9. PINGGANG Skirt sangat selesa sebab GETAH yang digunakan di pinggang adalah getah yang mantap dan kemas



Korang dah berkenan? Dan nak beli?

Klik je sini:
>> "Order Disini!" untuk buat pesanan.

Selain tu, SweetMuslimah ada membuat Clearance Sales.
Rugi sangat jika tidak mendapatkannya.
Klik jer link ni dan buat pesanan >>>DI SINI<<<