Hukum faceapps

Faceapps aplikasi yang tengah viral dan hot sekarang ni... Satu dunia kot tengah hangat main aplikasi edit gambar jadi tua atau muda nih... 

Walaupun ada berita kata aplikasi ni ambil data peribadi pengguna ya..  Tapi itu tak jadi penghalang untuk orang terus guna Aplikasi ni.. 

Biasalah tengah hot... Akan ada je yang membangkang walaupun diberitakan ada kesan buruknya. 

Dan terbaru... Fatwa dari University al-Azhar... Menghukum kan haram guna Aplikasi untuk edit gambar jadi tua.

Dan ada juga tular statement dari banyak blog Indonesia... Tentang haram edit foto jadi tua ni...



Hukum guna faceapps

Hujah dan hukum ni mestilah di sandarkan dengan dalil dari al-Quran dan hadis yang sahih.

Tapi MF tak nak komen pasal hukum tu... Sendiri fikir lah... Cuma MF nak kongsikan satu hadis has an Riwayat Tirmizi... 

Meh sama-sama kita renungkan.. 

“عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ :”مِنْ حُسْنِ إسْلَامِ الْمَرْءِ تَرْكُهُ مَا لَا يَعْنِيهِ”.
(حديث حسن رواه الترمذي وغيره هكذا)

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu‘anhu katanya: Telah bersabda Rasulullah Sallallahu’alaihiwasallam: “Di antara keelokan Islam seseorang ialah dia meninggalkan sesuatu yang tidak berkaitan dengannya. 
 (Hadits hasan diriwayatkan oleh Tirmidzi dan yang lainnya)


Tanda keelokan Islam seseorang itu ialah dia meninggalkan perkara yang sia-sia baginya. 

3 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. Syukur alhamdulillah. Ruby tak terjebak.

    Taktik pengaruh barat memang menakutkan.

    BalasPadam
  2. Selalu kalau kita tegur bila buat mula la kata kita ni bitter kak. sudahnya cukup sekadar sharing. Mahu terima atau tidak terpulanglah

    BalasPadam
  3. Betul tu... Seolah-olah aplikasi ni lagi hebat dan mengubah ciptaanNya . Jadi janganlah terikut-ikut dengan aplikasi yang cipta oleh orang kafir ini...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama