Thursday, 20 June 2019

Take Note Bagi Ibu Bapa Yang Suka Upload Gambar Anak di Media Sosial

Take Note Bagi Ibu Bapa Yang Suka Upload Gambar Anak di Media Sosial | Musim raya, antara musim yang menjadi trend orang berkongsi gambar terutama gambar anak. 


Comel dan terhibur aksi anak-anak kecik ni.. Tapi tu lah... Dalam keterujaan tu ada bahaya juga yang menanti.. 


Kajian menunjukkan, menjelang usia anak 5 tahun.. ibu bapa secara puratanya telah berkongsi lebih 1500 gambar anak! 


Tapi tau tak, tak semua jenis gambar anak wajar dikongsi di media sosial. 

.

PDRM baru baru ini melaporkan mengenai kehilangan 834 kanak kanak yang tidak dapat dikesan sehingga ke hari ini. 


Berhati hati, “Predator” atau pemangsa yang berada diluar sana MUNGKIN sedang memerhatikan anak anda. 



Sebagai langkah berjaga... 

Elakkan berkongsi maklumat lengkap anak seperti lokasi sekolah, nama, identiti dan maklumat peribadi lain.


Ini mungkin memudahkan “pemangsa” untuk menjejak anak anda dan memanipulasikan maklumat peribadi untuk tujuan jenayah. Kita tak tau kan dalam ramai-ramai kawan dan follower kita tu mungkin ada pemangsa yang sedang memerhati. 


Jangan hidangkan golongan peadophilia dengan santapan gambar gambar anak anda yang bogel atau separa bogel. Simpan momen indah tersebut untuk tatapan peribadi.


Selain itu, gambar yang berusur penderaan, penindasan, keganasan malah gambar yang memalukan anak juga tidak perlu dikongsi kepada umum. 


Ketahuilah, suatu hari nanti mereka akan meningkat dewasa.. pasti mereka enggan momen yang memalukan itu dikongsi. 

.

Akhir sekali, semak tetapan privasi akaun anda dan berhati hati untuk “menerima” rakan yang tidak dikenali di media sosial.


Kredit : Public Health Malaysia


Upload Gambar anak

Dan sebaiknya jadilah ibu bapa yang bijak. Jangan mudah berkongsi maklumat anak dengan orang lain.


Ni kadang MF pelik tengok.. Ada kat group penduduk sekian.. Sekian... Dia boleh minta post kan gambar anak . Semua teruja nak kongsikan...


Padahal ko sendiri tak kenal tukang post kat group tu... Haihhh... Tolonglah beringat dan berhati-hati...


Tu lah.. Risau memikirkan keselamatan anak nih... Sebab tulah cukup jaga nih... Dan moga Allah juga memelihara anak kita kan..  Sebab kalau kita dah cukup berjaga sekali Allah nak uji.. Moga dijauhkan lah kan...


Moga Allah sentiasa melindungi anak-anak kita.. Insha Allah.


Tapi kita juga wajib berusaha untuk melindungi anak kita... 

No comments:

Post a Comment

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^