Tuesday, 28 May 2019

Dah Berapa Kilo Turun Berat?

Puasa mesti kurus punya.

Itu ayat biasa orang akan kata bila puasa. 


Tahu tak sebenarnya tak semestinya boleh kurus dengan puasa. 

Ada je orang tak kurus-kurus pun walaupun berpuasa penuh.

Mungkin sebab dia tak pantang beberapa perkara ni untuk pastikan puasanya boleh kuruskan badan walaupun itu bukanlah niat utama kita berpuasa. 


Apa pun, nak kurus ketika puasa, buatlah tips ini. 

Insha Allah boleh kurus. Walaupun dah last minit je ni.. Tinggal seminggu lebih je lagi.. Takpe.. Cuba buat.. Insha Allah... Boleh turun banyak. 

Tips kurus ketika puasa


Puasa bukan menyekat kita makan, tapi mengajar kita berdisiplin dalam mengambil makanan. 


Tapi sebenarnya, diet bulan puasa lagi mencabar berbanding bulan biasa kan sebab makanan di bulan puasa, boleh tahan mencabar. Tu belum sambung ke bulan Syawal pula kan. 


MF setakat ni tak turun banyak.. Cuma 2kg je turun. Alhamdulillah... Apa pun, MF bukan target nak kurus cuma nak kecilkan beberapa Part yang terlebih lemak je. Tapi belum mula untuk senam... Jadinya, harapan tinggal harapan. Haha...


Cuma pesanan MF buat semua yang membaca entry dan blog ni. Kalau dah kurus jangan delete pahala Ramadan yang dah dikumpul tu... 

Camne boleh terdelete? 

Ye lah.. Bila dah kurus.. Buka aurat do pagi Syawal... Makanya... Hmmm.. Faham-fahamlah sendiri kan... 

Jadi, betulkan niat kita kurus kerana Allah bukan sebab nak jadi ratu kebaya. 


Sekian. 

3 comments:

  1. i did lost a few kilos too hehe

    ReplyDelete
  2. tak kira pun berapa kilo yang turun...ha ha ha...entah2 tak turun...

    ReplyDelete
  3. Yeah,puasa saja.dah hilang hampir 4kg ... still 1kg to go , hope tercapai berat ideal 57kg ..

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^