بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Gulai Asam Kepala Ikan | Lama betul tak share resepi kat blog ni.

Memang mood memasak ke laut sejak mula cuti hari tu... Ni dah lepas cuti dah.. Jadi kenalah memasak semula.

Lama tak memasak, boleh hilang skill... Jadi, kena rajin balik memasak... Kalau tak jenuh la kan nak asah semula.

Hari minggu, tiada apa yang istimewa... Bila suami bawak balik kepala ikan dari pasar.. Takde menu lain yang terlintas melainkan kari.

Tapi rasa bosan makan kari... Dan nak kurangkan menu yang berlemak kan.. Jadi, MF tukar kepada menu Gulai Asam.

Tak susah menu ni... Sama macam kari cuma takde guna santan.

Jom tengok bahan dan cara nak masak menu ni.

Gulai Asam Kepala Ikan

Gulai Asam Kepala Ikan
Gulai Asam Kepala Ikan

Bahan-bahannya:


  • Kepala ikan (cuci bersih, guna asam jawa atau limau untuk hilangkan bau hanyir kepala ikan)


  • Bawang merah (ditumbuk) 
  • Bawang putih (ditumbuk) 
  • Rempah ratus (kulit kayu manis, jintan, buah pelaga, bunga cengkih, lada hitam, bunga lawang dan ketumbar)
  • Daun kari
  • Serbuk kari ikan + 2 sudu besar serbuk kari daging (bancuh dengan air suam hingga jadi pes kari) 
  • Air asam jawa
  • Tomato (dibelah 4)
  • Air 
  • Gula dan garam sebagai perasa.


Cara memasak :


  1. Tumiskan rempah ratus dan daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan bawang yang ditumbuk dan tumis lagi hingga agak garing.
  3. Kemudian, masukkan pes kari, dan tumis hingga agak garing.
  4. Kemudian masukkan kepala ikan dan kacau rata. Lepas tu baru masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih. 
  5. Kemudian, masukkan air asam jawa. 
  6. Masukkan tomato, gula dan garam sebagai perasa.
  7. Renehkan hingga tomato agak layu. 
  8. Sedia untuk dihidangkan. 


Senang kan... Tak renyah mana pun..
Rasanya macam gulai... Tapi lain sikit... Rasa masam-masam pedas gitu...

Gulai asam ni kalau makin dipanaskan, makin sedap.

Cubalah... 😊

2 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama