Sunday, 4 November 2018

Ujian Saringan Mental Online - Uji Tahap Kemurungan Anda!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Ujian Saringan Mental Online - Uji Tahap Kemurungan Anda! | Kemurungan satu penyakit. Dan ianya adalah penyakit mental yang berbahaya jika dibiarkan dan tidak dirawat.

Kemurungan ni tak nampak.
Orang perempuan mudah alami penyakit ni.

Tapi kadang kita sendiri tak sedar kita ada penyakit kemurungan ni.

Kemurungan ni adalah disebabkan tekanan yang tidak terkawal.

Ada masalah pendam sendiri.

Akhirnya memakan diri.

Betul Ke mental kita sihat?
Jom buat ujian saringan kemurungan ni.

Jawab beberapa soalan mudah dengan JUJUR.

Dan anda akan terus dapat jawapannya nanti.

Jika tidak normal, boleh bawa keputusan ujian ni kepada klinik kesihatan terdekat untuk rawatan dan kaunseling.

Jangan biarkan...

Sayang diri dan keluarga kita.

Sedihkan kalau biarkan.
Kesannya, itulah yang berlaku...

Mak kelar anak, gantung diri, mak tinggalkan anak dan macam-macam kes tak masuk akal.

Jadi, jom buat ujian ringkas ini..

Ujian Saringan Mental Online - Uji Tahap Kemurungan Anda!

Ujian Saringan Mental Online - Uji Tahap Kemurungan Anda!

Panduan ringkas ujian saringan kesihatan minda oleh Public Health Malaysia.

1⃣ Lakukan ujian saringan kesihatan minda yang disediakan secara atas talian oleh Public Health Malaysia di pautan www.tinyurl.com/phmdass2.


2⃣ Bawa keputusan saringan ke klinik kesihatan atau klinik swasta yang berdekatan. Nyatakan gejala yang dihadapi.

3⃣ Jika perlu, doktor akan merujuk anda ke Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental yang terdekat.

4⃣ Bawa surat tersebut untuk membuat temujanji bersama doktor di hospital berkenaan.

Harus diingat
1⃣ Ujian DASS merupakan satu saringan, BUKAN DIAGNOSIS

2⃣ TIDAK semua pesakit kemurungan perlu memakan ubat.

3⃣ Mendapatkan RAWATAN dan mengadakan pertemuan berkala BUKAN bererti anda kurang siuman atau gila.

Namun,
1⃣ DASS merupakan saringan kesihatan mental, dan kesihatan mental sama penting untuk dibuat ‘medical check-up’ setiap 6 bulan sekali

2⃣ Jika anda perlu memakan ubat, teruskan dengan saranan doktor untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik.

3⃣ Tidak mengapa untuk mendapatkan rawatan psikiatri kerana kesihatan mental juga sama penting dengan kesihatan fizikal.

Semoga sentiasa dikurniakan kesihatan yang sejahtera dari aspek mental ataupun fizikal.

MF sendiri dah buat ujian saringan ni... Alhamdulillah... Ada sedikit la tahap kemurungan tu...

Ujian Saringan Mental Online - Uji Tahap Kemurungan Anda!
Ujian Saringan Mental Online - Uji Tahap Kemurungan Anda!



Masih boleh dikawal...

Alhamdulillah tiada penyakit mental dan semuanya normal.

Korang cubalah buat ujian ni...
Periksa sendiri..

KLIK URL INI:
www.tinyurl.com/phmdass2.


Jika tak normal jangan panik dan jangan rasa korang ni gila.

Cuma korang perlu kawal..

Amalkan zikir dan al-Quran.. Insha Allah... Penyakit mental dapat dicegah dan dikawal. 

4 comments:

  1. alaa link tu error la kak maria. Nasib akak normal je, keep it up! :)

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^