06 November 2018

[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP | Aplikasi Whatsapp adalah Aplikasi yang paling popular selain Aplikasi Facebook dan Instagram.

Rata-rata smartphone mesti ada aplikasi Whatsapp.

Kini, Whatsapp ada satu tambahan baru.

Iaitu sticker mesej.

Jika di telegram, sticker mesej dah memang tersedia.

Tapi di whatsapp kena install dan update aplikasi untuk dapatkan kelebihan ni.

Tapi tak susah mana pun...

Jom ikuti tutorial bergambar ni... sangat mudah.


[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP


1. Klik pada 3 titik sebelah kanan whatsapp. Kemudian, klik "Setting"


[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP


2. Kemudian, klik pada "Help"

[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP
 3. Klik pada "FAQ", kemudian, dia akan terus ke browser yang ada pada phone kita lah.
[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP
4. Scroll hingga ke bawah... Sampai jumpa macam gambar kat bawah ni.

Kemudian, klik lah pada jenis phone korang. Kalau pakai android klik android, kalau iPhone, klik pada iPhone.

[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP

5. Kemudian, akan terbuka satu lagi Tab pada browser. Dan klik download.
[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP

6. Tunggulah apps tu download hingga habis.

[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP

7. Dah habis, klik install.
[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP

8. Dah siap install. Buka WhatsApp semula dan test untuk hantar mesej kepada seseorang.

[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP

9. Kat bawah keyboard tu akan ada 3 icon.
Ada emoji, Gif dan simbol sticker. Klik pada sticker.

Untuk sticker pengenalan, satu sticker sudah diberi. . Iaitu sticker cawan. Kalau nak download yang lain, klik pada simbol + macam yang MF tunjuk dalam gambar kat atas.


[TUTORIAL] CARA INSTALL STICKER MESEJ PADA WHATSAPP

10. Bolehlah pilih dan guna sticker yang disukai.

Senang Je...

Cuma, kalau nak lebih download lah kat Playstore. Lagi banyak sticker.

Ni salah satu fungsi WhatsApp.

Sebab dia tak nak ketinggalan dengan Telegram yang lebih banyak fungsi yang canggih.

Tapi WhatsApp susah orang nak tinggalkan... Sebab bisnes banyak guna WhatsApp.

Telegram masing-masing ada kelebihan. Seronok ada keduanya.

Semoga bermanfaat . 

7 ulasan:

  1. Belum buat lg..nt nk buat..boleh refer blog Maria

    BalasPadam
  2. dah update jugak,,incek hubby bg link jer..tekan2 jer link tu pas restart hp terus ok..dpt lawan2 sticker..hahaha... cam budak2 jer.. :p

    BalasPadam
  3. Tenkiu bg tutorial...very useful

    BalasPadam
  4. waaa....ok...baru tau...thanks for tuto ni

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^