05 September 2018

Senang Je Nak Jual Barang di Shopee

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Senang Je Nak Jual Barang di Shopee | Dulu join Shopee hanya untuk membeli.. Tapi bila tau kat Shopee boleh jual barang MF jual barang di Shopee. 


Barang pertama MF jual ialah ink printer Epson. Banyak tak guna sebab MF dan suami beli printer tapi guna ink untuk print baju... Jadi, ink yang dapat masa beli ink tu tak digunakan la..


So, dari terbiar baik jual.

Masa mula jual tu tak tau pun prosedur kat Shopee... Belasah je orang kata... 


Follow je flow yang dia bagi... 

Mudah je rupanya nak jual barang kat Shopee...

Bagi yang dah ada akaun... Ada dua side kan.. Kiri buyer, kanan seller... Klik kat bahagian seller... 


Lepas tu klik je kat Add New Product... 


Lepas tu korang pilih lah produk yang nak dijual sama ada dari camera, photo atau Instagram. 

Lepas pilih dia terus je masuk... 


Lepas tu isi pula maklumat produk sampai lah ke proses pos... 



Kalau korang nak jual barang preloved... Tukar kat condition tu.. Klik Used. 


Lepas isi semua.. Klik kat simbol right kat belah kanan atas.  

Bila klik tu terus akan keluar simbol untuk kita share terus batang kita jual tu.. 

Share lah kat mana yang kita rasa nak share... 


Pastu korang boost je post produk tu hari-hari... 


Sebab tu kat kategori kena pilih betul-betul... 


Bila orang beli, Shopee akan bagi notifications... 


Kita settle order... Masukkan no tracking... Dan duit tu kita tak dapat terus... 


Shopee akan masukkan duit kat wallet kita bila pembeli sahkan terima barang. Selagi dia tak sahkan.. Kita tak dapat la duit.. 


Alhamdulillah.. Seronok menjual kat Shopee... 


Ramai orang dah guna Shopee sekarang ni kan.. Jadi, geng jual barang mesti cuba jual kat sini... Ada yang jadi agen dropship je pun boleh dapat income mudah di Shopee.. 


Nak menjual di Shopee lebih mudah la dari di Lazada... Lazada banyak term... Kena ada nombor company bagai la juga... 


Nak senang di Shopee lah.. Dan ramai orang percaya kat Shopee kan sekarang... Sebab dia jaga dua pihak... Jadi, tu buatkan ramai pilih beli online di Shopee... 


Try lah jual produk di Shopee... Senang... Tak payah nak PM, PM lagi... Hehe.. Habis sangat chat je kat Shopee tanpa WhatsApp.. Kan senang tu... 

3 ulasan:

  1. saya jual kat carousell..tapi tak dapat nk promot,so tkde org beli..keekeke..sye jual preloved buku remaja..haish ken belajar marketing ni

    BalasPadam
  2. dulu jual je kt shoope tapi abaikan sbb xthu mcm mna..skrg aktif. alhamdulillah dh ada customer kt shoppe jugak

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^