بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Tips Pilih Susu Segar (Fresh Milk) Terbaik | Susu yang TERBAIK untuk bayi sudah tentunya susu ibu. Itu tak boleh disangkal lagi oleh mana-mana kajian di dunia. Tapi kita tak tau bila kita diuji dengan kurang susu... Macam MF diuji masa anak ketiga... Kurang susu sebab masa tu tak tau mengandung lagi...

Pernah try bagi susu segar kat anak sebelum berikan susu formula... sebab kita nak yang terbaik kan.. lagi pula masa tu anak kurang 1 tahun...

Blog IBUSYURGA ada berkongsi tips memilih susu formula terbaik untuk perkembangan anak kita. Ini sumbernya.

Tapi dangkal betul ilmu masa tu... main bagi je susu fresh milk kat anak... terus lah alergik... badan dia refused...
Tapi sebenarnya salah... dan kurang ilmu...

Jadi, MF nak kongsikan ilmu buat ibu bapa yang pilih nak bagi susu segar atau freshmilk kat anak... supaya tak jadi macam MF yang kurang ilmu ni.

Tips Pilih Susu Segar (Fresh Milk) Terbaik

Kalau ibu memilih nak bagi bayi susu fresh milk, mana satu nak pilih?

Pertama sekali, susu freshmilk hanya untuk bayi umur 1 TAHUN ke atas sahaja.

Sebab apa?

Sebab, antara susu ibu, susu lembu formula dan susu lembu fresh milk, susu fresh milk lah mempunyai kandungan zat besi yang paling rendah.

Bayi bawah 1 tahun memerlukan zat besi yang tinggi untuk perkembangan otak dan pembesaran. Pengambilan harian susu fresh milk sebelum umur 1 tahun akan menyebabkan 'iron deficiency anemia' (anemia disebabkan kurang zat besi).

Ok, so rule no 1, bayi mestilah berumur 1 TAHUN KE ATAS SAHAJA.
.
.
Setiap susu yang dikotakkan basically telah melalui 3 proses : pasteurisation, homogenization, dan fortification.

Pasteurisation bermaksud susu dipanaskan dengan suhu yang tinggi untuk membunuh bakteria dan memanjangkan jangka hayat simpanan susu. Susu UHT pula adalah susu yang dipanaskan dengan suhu yang lebih tinggi, 'ultra high temperature'. Biasa perasan kan ade tulisan UHT tu?

Selepas tu proses 'homogenization' adalah untuk membentuk tekstur susu yang smooth dan sekata.

Akhir sekali susu di'fortified' untuk meninggikan nutrisi dalam susu dan mengganti nutrisi yang hilang semasa melalui proses pemanasan tadi.

Di kotak biasa akan ada tulis pasteurised ke, homogenised ke. Boleh biasakan baca kotak susu

Jadi, nak pilih FULLCREAM ke FRESH MILK?

Perasan tak susu dutch lady contohnya, ade 2 jenis iaitu 'full cream' dan 'fresh milk'. Boleh rujuk gambar.


 Tips Pilih Susu Segar (Fresh Milk) Terbaik
sumber: google images

Susu full cream ni whole milk. Susu lembu yang telah diproses dan dicukupkan nutrisi. Tinggi lemak, tinggi protein, tinggi karbohidrat, lengkap semua vitamin yang diperlukan. Susu ni sesuai untuk bayi.

Susu fresh milk pula adalah susu segar yang disterilkan sahaja dan tak melalui proses-proses lain. Kandungan lemak, protein, karbohidrat sama seperti fullcream. Cuma, cuma, kurang atau tiada vitamin A dan D3. Jadi, tidak sesuai untuk bayi untuk jangka masa yang lama.

So, rule no 2, pilihlah susu WHOLE MILK/FULLCREAM untuk bayi. 😊

Ada banyak lagi jenis susu sebenarnya.

Perbezaan antara jenis susu lembu ini mainly dari kandungan lemak dan kandungan vitamin sahaja. Kandungan protein, karbohidrat dan zat besi semua sama.

1. Whole cream/pure milk
- ini susu lembu yang diproses dan ditambah nutrisi. Seperti fullcream tadi lah 
- kandungan lemak 3.4%
- mengandungi vitamin A, D3, B2, dan B12 yang mencukupi

2. Skimmed milk
- susu lembu yang telah dikeluarkan 'cream' ataupun 'milkfat' supaya buang lemak dan rendah kalori.
- kandungan lemak susu ini sangat rendah hanya 0.1-0.2%.
- sumber vitamin A juga rendah
- sesuai untuk orang yang jaga berat badan dan taknak tinggi kalori
- TAK SESUAI untuk bayi

3. Low fat
- susu ini hanya sebahagian 'milkfat' di keluarkan 
- kandungan lemak 1-2%, lebih rendah dari whole milk
- juga TAK SESUAI untuk bayi

5. Unpasteurised milk/raw milk
- susu lembu asli yang tidak melalui proses pensterilan. Terus dari perahan.
- biasa jumpa di ladang
- TAK BOLEH untuk bayi kerana risiko jangkitan kuman

Oklah, harap bermanfaat!

Sumber: Page Dr Aishah Alsagoff

Semoga bermanfaat...
sekarang ni kami pilih susu segar full cream untuk bagi pada anak dan untuk diminum sekeluarga... 

1 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. sebab tak minom susu jadi tak amek tahu hal2 ni. tapi kadang2 beli je sebab yang lain2 minum.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama