3 Tips Mudah Beli Pakaian Secara Online

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

3 Tips Mudah Beli Pakaian Secara Online | Siapa suka shopping online? Mestilah suka kan sebab senang, jimat dan mudah. MF pun suka..

Apa yang tak pernah dibeli... semua online aje... Lazada dan shopee sentiasa menemani terutama pabila gaji.

Kalau produk biasa-biasa, kita boleh beli dengan mudah... Tapi kalau bab fesyen kena cerewet sikit.

Contoh kalau nak beli baju atau pakaian tak kisahlah baju kurung ke, tshirt ke, blouse atau pun seluar.

Bukan apa takut tak kena dengan citarasa pula, takut terkecil, terbesar dan macam-macam rasa.

Setakat ni, MF tak pernah tersalah beli lagi pakaian ... semuanya ngam dengan saiz badan dan menepati citarasa.

Senang je nak beli pakaian online kalau korang ikut tips ni.

3 Tips Mudah Beli Pakaian Secara Online


3 Tips Mudah Beli Pakaian Secara Online

1. Pastikan Jenis Kain.

Bagi pembelian pakaian, perlu pastikan jenis kain, contohnya: lycra, cotton, crepe dll.. Tanyakan kepada penjual jenis kain atau cuba google untuk lebih mengenali jenis-jenis kain tersebut. Yang paling penting adalah ciri-ciri kain tersebut seperti sejuk, lembut, serap peluh, selesa dipakai dan sebagainya.

Kalau untuk bayi yang berkulit sensitif kena tahu jenis kain yang sesuai. Contohnya kalau cotton tshirt ada jenis tebal nipis iaitu dinilai dengan "GSM", ada 160gsm, ada 180gsm dan sebagainya. 

Bagi Muslimah sudah pasti ciri-ciri syariat diutamakan seperti labuh, longgar, tidak jarang, tidak ketat. Pakaian haruslah dipakai mengikut fungsi & tempatnya.


2. Tentukan Ukuran dan Saiz

Korang perlu pastikan saiz yang tepat. Lihat carta saiz yang disediakan sama ada dalam inci ataupun cm. Walaupun dinyatakan saiz standard XS, S, M....XXL, tapi perlu juga menyemak ukurannya kerana setiap jenama, ukurannya agak berbeza walaupun saiz yang sama. Ada juga jenama yang sama tetapi ukuran sedikit berbeza kerana design yang berbeza. Rujuk peniaga untuk membantu membuat pilihan saiz yang tepat.

Kalau MF, ambil ukuran saiz bahu je... sebab kebanyakan baju MF akan beli potongan A, lebar ke bawah, jadi, ukuran bahu dah cukup untuk tentukan saiz yang tepat bagi MF.


Boleh Tukar Saiz Jika Salah Beli

Sebagai pembeli kita berhak mendapat penukaran semula pakaian yang kita beli. Tetapi ini bergantung kepada stok dan terma & syarat dari penjual/pembekal. Jadi sebelum beli, perlu pastikan samaada ia boleh ditukar jika tersalah saiz atau tidak.


Cara mengambil ukuran badan anda :


Bahu : ukur dari bahu kanan-kiri @ sebaliknya

Dada (bust) : Ukur lilit dada  dengan meletakkan tali pengukur di tengah-tengah (fullest area of your bust) .Tarik nafas dan hembuskan, barulah ambil ukuran.

Pinggang (waist) : ukur lilit kawasan pinggang tanpa bertindih dengan kain, tali pinggang dan lain-lain.

Paha (hips) : ukur lilit paha (fullest point) secara berdiri,  anggaran 7 inci di bawah pinggang.


3. Tentukan Cutting/Design Pakaian

Tanyakan cutting baju yang hendak dibeli. Ada yang kecil, ada yang besar walaupun telah pilih saiz yang biasa kita pakai. Ia bergantung pada jenis kain dan design, straight-cut, A-cut.

Kalau tak pasti, dicadangkan ambil saiz yang besar sedikit. Masih boleh dipakai jika mengandung, bertambah berat badan atau boleh di''alter'' jika ingin kelihatan terletak pada badan.

Jadi, tak susah pun nak beli baju secara online...

Cuma kadang pembeli sendiri tak baca detail produk dengan teliti...
Dah tu bila tak mencapai kehendak, mulalah viralkan dan hentam penjual...

Bab beli online kena teliti, baru puas hati dan tak salah.
MF kadang sampai seminggu baru putuskan nak beli ke tak... sebab cari seller, banding harga dan tengok review dan testimonial.

Sebab tu kadang orang suka lagi beli offline terus dari kedai... Tapi bagi MF yang anak berderet ni, beli online lebih memudahkan. 

Post a Comment

2 Comments

  1. wt masa ni beli on9 ok je..melainkan labuh sbb kurang tinggi.hahaha.sllunya kena potong plak labuh die..hehee

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas tips yg sanagt berguna. saya pernah beli baju yg saiznya tersalah :)

    https://aerillhassan.blogspot.com

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^