04 Jun 2018

Resepi Semperit Dahlia Susu Simple

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Resepi Semperit Dahlia Susu Simple | Semalam hari minggu. MF kalau cuti waktu bulan puasa ni tak boleh dok saja... Mesti kena buat kerja juga.. Kalau tak rasa letih puasa.

Semalam tengok rancangan masak-masak kuih kat TV... Terus ajak suami buat... Hehe.. Bahan pun memang sedia ada kat rumah... Terus masuk dapur...

Biskut Semperit Dahlia Susu antara biskut pertama untuk raya kali ni.

Bahannya pun senang je... Sebab resepi ni dari Chef Anis Nabila.

Meh sini MF kongsikan resepinya.

Resepi Semperit Dahlia Susu Simple
Resepi Semperit Dahlia Susu Simple

Resepi Semperit Dahlia Susu Simple

Bahan-bahannya


  • 250gram butter atau mentega 
  • 100 gram tepung ubi *
  • 400 gram tepung jagung *
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil baking powder *
  • Pewarna - ikut citarasa sendiri
  • Manik atau ceri untuk hiasan.


Ayak bahan yang bertanda *

Cara membuatnya


  1. Pukul butter dengan susu pekat hingga kembang.
  2. Masukkan esen vanila dan pewarna. 
  3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga jadi doh. Kalau dah jadi dog, stop jangan tambah tepung lagi.. Takut nanti keras.
  4. Lepas tu, terus la tekan guna acuan yang dikehendaki.
  5. Hias dengan manik atau ceri.
  6. Bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 15 minit.

Resepi Semperit Dahlia Susu Simple
Resepi Semperit Dahlia Susu Simple

Buat semalam dengan sukatan ni dapat la dua bekas kecil tu dalam 100 biji lebih.. Tu pun dah masuk perut anak-anak sikit dah..

Biskut senang gini suka la MF buat.. Lagipun sekarang dah tau dah nak buat biskut... Sebab selalu buat. Jadi nak sukat, nak letak apa atau senang kata asasnya dah ada.. Cuma nak cantikkan lagi rasa dan bentuk dia tu yang masih try and error.

Next biskut raya mungkin biskut ulat bulu plak kot... Hehe... Tak pun kuih sarang semut... Hehe..

Nanti MF share resepi lagi ya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^