Resepi Ikan Bawal Sweet Sour Simple Tapi Sedap - Maria_Firdz

Maria_Firdz

Info | Motivation | Lifestyle | Review

21 Mei 2018

Resepi Ikan Bawal Sweet Sour Simple Tapi Sedap

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Resepi Ikan Bawal Sweet Sour Simple Tapi Sedap | Ikan bawal ikan feveret keluarga MF. Minggu lepas ke pasar, nampak ada orang jual ikan bawal putih dengan banyaknya... Terus la beli sebab dah lama tak makan...

Siap siang frozen kan... Nak masak makan, baru nyahbekukan dan masak.

Ramadhan ke-2 tak tau nak masak apa.. Tengok ada ikan bawal putih dalam peti terus tercetus idea nak masak yang simple tapi sedap...

Ikan bawal putih ni goreng garing pun sedap... Tapi sebab tak kan goreng je kan... Nak kena ada rasa juga... Jadi, tengok ada bahan tomato dan carrot, dapat idea nak masak sweet sour. Kalau ada nenas lagi sedap... Tapi takpe.. dua bahan ni cukup dah untuk menyedapkan masakan. asalkan ada tomato.

Mudah je nak masak Resepi Ikan Bawal Sweet Sour Simple Tapi Sedap ni.

Resepi Ikan Bawal Sweet Sour Simple Tapi Sedap

Resepi Ikan Bawal Sweet Sour Simple Tapi Sedap

Bahan-bahan:


  • Ikan bawal putih
  • 1 ulas bawang besar (sederhana besar) - potong wedges
  • 5 ulas bawang putih - ketuk dan hiris nipis
  • 1/2 inci halia - racik halus
  • 3 biji cili padi - potong serong 
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar air asam jawa (boleh juga ganti dengan asam keping)
  • 1 sudu sos tiram pedas
  • 2 sudu sos cili
  • Lobak merah - dipotong dadu
  • Tomato - dipotong dadu
  • Sedikit air
  • Gula dan garam sebagai perasa


Cara memasak:


  1. Gorang ikan bawal hingga garing dan ketepikan.
  2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, hali dan cili padi hingga naik bau.
  3. Masukkan sos tiram pedas dan kacau rata.
  4. Masukkan cili kisar, sos tomato dan sedikit air... Biarkan hingga mendidih
  5. Masukkan lobak merah dan biarkan hingga empuk. Kalau agak kering, boleh tambah air.
  6. Masukkan air asam jawa. 
  7. Masukkan tomato dan akhir sekali perasakan dengan garam dan gula. 
  8. Dah mendidih dan kuah agak pekat.. Tutup api dan tuang kuah di atas ikan bawal yang digoreng tadi. 
  9. Siap dan hidangkan bersama nasi panas. 


Simple je menu untuk ramadhan ke-2.
Alhamdulillah... walaupun simple tapi sedap.. insha Allah...

1 ulasan:

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^