Wednesday, 30 May 2018

Resepi Ayam Buttermilk Simple

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Resepi Ayam Buttermilk Simple | Dada ayam, part yang orang jarang nak makan sebab banyak isi. Kena cari resepi yang bersesuaian supaya tak muak dimakan.


Dada ayam ni, sesuai dengan resepi yang tidak berkuah... Kering, pedas sesuai lah kan...


Jadi, tercetus idea nak masak ayam buttermilk untuk juadah berbuka puasa.

MF buat kering tak berkuah...kalau nak berkuah, lebihkan bahan utama iaitu milk(susu).

Mudah sangat buat ayam buttermilk ni... Bahan pun ringkas...

Resepi Ayam Buttermilk Simple

Resepi Ayam Buttermilk Simple
Resepi Ayam Buttermilk Simple

Bahan-Bahan:

2 ketul besar ayam, bahagian dada
1/2 tin susu cair
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji bawang besar holland atau bawang besar biasa, potong dadu
3 sudu besar mentega
2 tangkai daun kari
3 biji cili padi

Bahan-bahan untuk tepung salutan ayam:

2-3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk kari
1 biji telur
Sedikit garam
Air secukupnya

Tips: Nak mudah, guna je tepung serbaguna macam tepung bestari ... lagi cepat...

Cara Penyediaan:

1.Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan airnya.
2.Masukkan telur dan garam ke atas ayam dan gaulkan sebati.
3.Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air.
4.Kacau supaya tepung pekat dan menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih.
5.Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.

Resepi Ayam Buttermilk Simple
Resepi Ayam Buttermilk Simple

Cara-cara masak ayam buttermilk:

1.Dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau.
2.Masukkan susu cair dan bawang besar. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.
3.Masak sehingga kuah sedikit pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
4. Siap, angkat dan sedia dihidangkan.

Kalau nak pedas, tambahkan cili...
Mudahkan...

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^