Seronoknya Bereksperimen Dengan Tepung Jagung

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Seronoknya Bereksperimen Dengan Tepung Jagung | Hari minggu hari spend time dengan keluarga. Sabtu lepas, kesian anak bosan kat rumah, MF langgan Njoi lagi untuk seminggu. Apa lagi, TViQ. Itulah satu-satunya Channel yang boleh dikatakan murah dan bermanfaat untuk anak-anak. MF dan suami pun kadang layan sekali.

Seronok tengok Channel tu sebab menjana otak kreatif dan inovatif dengan pelbagai eksperimen dan kreativiti.

Seronoknya Bereksperimen Dengan Tepung Jagung

Salah satu segmen feveret ialah Sains Comot.

Tertengok satu eksperimen ringkas tapi menarik untuk dicuba di rumah iaitu Eksperimen dengan menggunakan tepung jagung.

Sebenarnya eksperimen ni untuk memperkenalkan konsep tanah jerlus. Bagaimana terjadinya tanah jerlus. Jadi, dengan tepung jagung boleh jelaskan konsep ini.

Lepas buat kuih, ada sedikit lebihan tepung jagung. MF terus ambil dan letak dalam bekas dan letak air...


Seronoknya Bereksperimen Dengan Tepung Jagung

Then, terus bereksperimen... Memang best...

Ini antara video yang MF ambil..


Seronok main tepung jagung ni... Haha.. Semalam main lagi... Boleh release tension juga rupanya... Haha...

Kenapa jadi macam tu? Itu kena tanya cikgu sains dan fizik la... Kenapa tepung jagung jadi macam tu...

Aktiviti ni boleh juga dibuat aktiviti homeschooling... Dan aktiviti ketika bonding Time dengan anak-anak. Simple tapi menyeronokkan. Cubalah! 

Post a Comment

0 Comments