03 Mac 2018

Resepi Biskut Alien Viral 4 Bahan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Resepi Biskut Alien Viral 4 Bahan | Biskut alien viral, yang memang jadi viral kat Facebook. Mulanya macam biasa je... malas nak try buat... sekali terbaca orang post, biskut viral tu namanya Biskut Susu Viral 4 bahan...

Teruja bila sebut 4 bahan je... nampaknya biskut ni senang.. Apa lagi, dengan pantas cari resepi... alahai... senang benar bahannya... memang guna 4 bahan je... Terus bagitau en.somi untuk sediakan bahan untuk buat.

Semalam suami dah beli bahan, tapi tak larat betul semalam, kelam kelibut layan anak sambil buat kerja rumah.. penat sangat rasa, jadi ditunda ke hari ini...

Disebabkan dia mudah... Jadi, pepagi lagi keluarkan bahan untuk siapkan...

Resepi Biskut Alien Viral 4 Bahan


Resepi Biskut Alien Viral 4 Bahan

Resepi Biskut Alien Viral 4 Bahan

Bahan-bahan untuk Biskut Alien Viral 4 Bahan:

1/2 Buttercup
1/2 tin susu pekat
400 gram tepung jagung
4 sudu besar susu tepung

Cara membuatnya:

Masukkan aje semua bahan dan gaul sebati hingga jadi doh dan tak melekat... Kalau rasa tak cukup lembut, tambahkan lagi 2 sudu besar butter.

Resepi Biskut Alien Viral 4 Bahan


Lepas tu, bentukkan saja biskut ikut citarasa sendiri... MF buat bentuk yang seperti diviralkan tu la... MF bentukkan anak-anak dara cheq tolong 'make-up' kan... Part ni yang leceh la sikit sebab nak kena bentukkan satu-satu... Kalau rasa tak rajin, korang canaikan aje dan terapkan ikut citarasa sendiri...

Resepi Biskut Alien Viral 4 Bahan
sebelum dibakar


Lemak alien dah cair bila dibakar... 😂

Dah siap bentukkan, bakar dalam oven dengan suhu 165-170 darjah celcius, selama 25-30 minit bergantung kepada suhu oven masing-masing.. guna api atas bawah la kalau ikut oven MF ni...sebab takde plak setting api bawah saja. Ikut resepi asal api bawah je... Ikut korang la, pepandai adjust tang ni ye...

Dah bunyi 'ting' oven, tanda biskut dah masak... Teruja beb nak rasa... hehe...

Kejadian Biskut Alien menjadi... cuma bila bakar dia kembang sikit, maklumlah 'lemak' alien tu cair bila kena panas... haha... Tapi still cantik kejadiannya.

Resepi Biskut Alien Viral 4 Bahan
Dah masak... Yang baris belakang tu suami request bentuk minion..hehe...

Rasanya... of course... sedap beb... cair dalam mulut baq hang... memang anak-anak suka la... kudapan depa kan.. Yang si Muasyira pula.. tak nak makan biskut tu... marah kalau orang makan, sebab dia nampak biskut tu comel... haha... anak oh anak...


Misi siapkan resepi viral di Facebook berjaya... 

4 ulasan:

  1. Alolo comeinya alien tu semua kak. Macam-macam rupa. Setakat ni kinah tak try lagi biskut viral ni. InshaAllah boleh cuba nanti

    BalasPadam
  2. rajin nya try biskut viral nie..hehe

    BalasPadam
  3. Wah...boleh try ni MF. Tengah teringin mkn biskuttt ni..nt KG try buat

    BalasPadam
  4. Tengok kat fb macam2 kejadian biskut ni 🤣🤣

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^