بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam | Misi JJCM kali ni tak de dalam plan pun untuk cuti kali ni... Tujuan asal nak ke lain, tapi kelain pula jadinya... Itulah kita hanya merancang tapi Allah lebih bijak merancang dari kita.

Bila masuk kawasan Shah Alam, memang banyak tempat makan yang Best. Tapi waktu MF pergi ni kami dari Seksyen 8, kemudian berhenti solat di Petronas Seksyen 7, jadi Seksyen 6 tu memang dekat sangat. Selepas Google tempat makan Best di Shah Alam.. Apa lagi.. Terus kami ke sana.

Sampai sana hampir jam 4 petang dah.. Baru nak makan tengah hari tau... Biasalah berjalan dulu kan.. Dah lapar baru cari makan..

Tak ramai orang waktu tu.. Lepas set up anak duduk baru ambil order.

[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam


[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam

Cara Order Menu

Senang kat Pak Li Kopitiam ni, Buku Menu dan borang pesanan siap dengan pencil disediakan di atas meja. Cuma pilih menu yang kita makan dengan menulis kod yang ada...

makan sedap di shah alam
Banyak menunya kan

makan sedap di shah alam
Borang order makanan

Siap dah tulis, tekan aje button yang disediakan untuk panggil pelayan ambil pesanan yang ditulis. Tak sampai 5 minit.. Kejap je dah sampai..

Pesanan Yang Pantas

Sambil menunggu pesanan berbual dengan suami.. Tak habis berbual sampai, makanan dah sampai... Very excellent service.. Pantas! 5 minit je dah sampai...

Review Menu

Menu pertama yang diterima menu MF pilih, Golden Fried Rice... Hmm... Nampak sedapkan. Memang sedap pun.. Nasi goreng yang tak berminyak tapi nampak berkilat keemasan.. Patutlah nama Golden Fried Rice. Sama betul pesanan kita dengan yang kita lihat dalam gambar.

makan sedap di shah alam
Golden Fried Rice : RM8.50

Nasi ni, tak pedas.. Kalau nak pedas boleh  tambah kicap yang dipotong cili padi... Rasanya memang cukup rasa, nice-nice kata orang... Ada sayur carrot dan kacang panjang penyeri hidangan... Tambah dengan isi udang yang banyak... memang sedap.

makan sedap di shah alam
Lobak Susu Suam : RM 6.20
Lemon Tea Ais : RM 4.30
Sirap laici Ais : RM 4.20

Kemudian, barulah sampai air yang kami order... MF order air Lobak susu, suami air Teh O Lemon Ais, dan si kakak pula Sirap Laici Ais... Hmm.. memang sedap airnya pun.. lobak susu tu memang betul rasa lobak merah pekat... sampai melekat kat tekak pekatnya... Sirap laici kakak, besar-besar buah laici... air sirapnya menarik dan just nice, tak manis sangat... Anak MF yang kedua tak minum manis, tapi dia suka minum air sirap tu.. Tak pernah-pernah minum, tetiba minum pula.. maknanya tak manis sangat la tu air sirap tu..

makan sedap di shah alam
Mee udang : RM7.90

Menu ketiga yang sampai, mee udang... ini order kakak... satu mangkuk besar, dua orang la ni makan... kakak dan Ara, kongsi berdua... Udangnya banyak.. siap dengan telur rebus sebiji.. kuah dia pun sedap... ada udang biasa siap dikopek kulit... senang nak makan..

makan sedapdi shah alam
Hokkien Kueh Teow Goreng : RM 7.90

Menu keempat, menu suami order, Kueh Teow Goreng... Kosong je, sebab dia tulis tak nak sayur... jadinya, kueh teow tu tanpa sayur, hanya ada telur, ayam dan isi udang... Memang sedap kata suami. Suami MF ni cerewet tau, tapi kalau sedap memang bersungguh dia puji...

Kelebihan Restoran Pak Li Kopitiam 

ALhamdulillah.. semuanya licin kami makan... Tapi yang bestnya, harganya Allahu... murah ok... dengan menu sebegitu, tak sampai RM50 pun... dah la sedap, murah pula... servis pun cepat... memang terbaik Pak Li Kopitiam ni.. patut lah highly recommended oleh trip advisor... 

Sesiapa yang ke Shah Alam, tetiba lapar dan tak tau nak makan kat mana, memang syorkan sangat ke Kopitiam ni... Banyak menunya, western dan side order seperti roti bakar dan menu yang ringan-ringan juga ada... Berkenan juga dengan Nasi Lemak dia, tapi dah kekenyangan .. Insha Allah, jika JJCM lagi, boleh try menu lain pula...

Tempat dia pun bersih, luas... selesa untuk family yang ramai anak macam MF ni... Kerusi baby disediakan... senang nak makan... Alhamdulillah... 

5 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. dulu masa study dkt uitm shah alam tu pernah juga pergi
    masa tu femes dengan nasi ayam lemon
    hehehe

    BalasPadam
  2. sllu gak g makan sane dulu...

    BalasPadam
  3. Mmg makanan dorang sedap...Sally selalu makan kat sana sebelum g exam..biasa UiTM exam kat DRMM kat seksyen 7 tuu :D

    BalasPadam
  4. i guess i should try this too

    BalasPadam
  5. rindu nak makan dekat pak li kopitiam, yg dekat setapak dah lama tutup

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama