14 Februari 2018

10 Cara Jimat Masa Melipat Baju

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


10 Cara Jimat Masa Melipat Baju | Lipat baju merupakan perkara paling renyah dan leceh majoriti orang perempuan malas nak buat. Sebab kerja ni tak pernah habis...

MF sendiri masa sekolah rendah dah diajar lipat dan kemas baju sendiri tapi hakikatnya, dah kahwin tak datang juga mood dan rajin melipat baju itu selalu.

Sebab utama takde mood, sebab takde masa nak lipat baju. Ye lah baju ni kita pakai hari-hari. Lepas tu melipat baju merupakan aktiviti yang memerlukan kita duduk dan hadap kain dan lipatlah sehingga selesai.

Jadi, disebabkan itu, untuk datangkan mood tu kena melipat baju dengan cara yang pantas dan jimat masa.

10 tips atau cara yang pernah MF buat untuk jimat masa ketika melipat kain.

10 Cara Jimat Masa Melipat Baju

10 Cara Jimat Masa Melipat Baju

1. Sediakan penyangkut baju

Penyangkut baju memang banyak beli... Semua baju yang boleh disangkut MF akan sangkut. Antaranya, semua baju anak perempuan MF, memang sangkut, baju t-shirt suami dan baju untuk keluar berjalan atau baju kerja.

2. Ajak anak lipat sekali.

Selalu ajak MF anak lipat baju terutama yang kecil-kecil tu. Jadi, jimat sikit masa mengadap baju yang menimbun.

3. Asingkan baju

Ni dah lama MF buat. Sediakan bakul besar untuk asingkan baju. Satu bakul untuk baju besar macam seluar, tuala, kain batik atau pakaian harian MF. Dan satu bakul lagi, baju kecil dan baju baby.

10 Cara Jimat Masa Melipat Baju

4. Lipat baju sambil tonton TV

Lipat baju sambil tonton TV untuk elakkan rasa jemu dan letih. Buatlah sambil tonton rancangan kegemaran... insya-Allah tak kan rasa lama sangat lipat baju.

5. Ajak suami lipat sekali

Sesekali ajak suami lipat sekali sebab pakaian tu bukan baju kita sorang kan. Biasa MF lipat yang kecil-kecil, suami lipat baju atau pakaian yang besar-besar saja.

6. Jangan terlalu kerap lipat baju

Ini tips dari rakan sekerja MF dulu. Jangan lipat baju setiap hari nanti bosan. Sebaliknya set time bila kita dapat ambil masa untuk lipat baju. MF biasanya seminggu sekali je lipat baju. Jadi, sekali lipat je untuk seminggu... Sebab tu kena sediakan bakul besar punya.


7. Simpan handphone

Waktu nak lipat baju, silent handphone dan handphone letak jauh. Jangan tengok handphone atau layan internet nanti lambat siap.

8. Pastikan anak kecil tidur

Bagi yang ada anak kecil, kalau dah set time tu nak lipat baju, tidur kan dia dulu... Memang takde makna lipat baju kalau anak kecil tak tidur. Malah melambatkan lagi kerja melipat baju.

9. Guna alat lipat baju

Sumber: Google images

Sekarang ada alat untuk lipat baju. Boleh gunakan... Tapi MF lebih suka lipat biasa je tanpa guna alat bantuan.

10. Lipat dan asingkan

Lepas dah lipat, terus asingkan siap-siap... Ini tuala, seluar, baju anak dan baju anak yang sepasang siapkan pasangannya. Tapi biasanya MF nak lebih cepat, MF lipat semua dulu, nanti masa nak masukkan dalam almari baru pasangkan baju tu... MF dah cuba kedua cara tu, dan cara melipat dulu baru pasangkan itu lebih jimat masa berbanding, masa tu lipat dan masa tu nak asingkan... Ni khas untuk baju anak-anak la. Sebab kecil-kecil semua kan.

Ok.. itu antara 10 tips atau cara yang MF buat untuk jimat masa melipat baju. Mungkin lain orang lain caranya kan.

Semoga bermanfaat. 

9 ulasan:

  1. lebih kurang sama cara ngan Ayu. asingkan siap2...lipat sambil tgk tv. And now..memang train anak anak sama join lipat baju and yes.. sama, lipat baju hujung minggu.
    banyak sama kan? tq for sharing!!

    BalasPadam
  2. Tips yang bermanfaat sekali, saya plak nak lipat baju kena ada mood yang tersendiri, selalunya saya akan melipat baju sambil dengan lagu-lagu, pakai earphone, dan melalak sorang2, sampaikan hubby selalu dok jenguk dalam bilik sambil geleng2 kepala.. hihihi

    BalasPadam
  3. betul tu mf. lain org lain caranya. tp bab asingkan baju tu mmg cikla selalu buat. senang..

    BalasPadam
  4. heheh btl tu tips nye
    alhamdullilah mmg xde jemu sbb kadang asben pon turut bantu
    smbil lipat smbil tgk tv mmg akan buat kite ralit sikit..

    BalasPadam
  5. CT rela 10x ganda lipat baju dari cuci pinggan hahaha.. tapi masak suka. bab nak kemas balik tu pemalas yang amat. tapi da sepah kena la kemas. lipat baju ceq suka =D

    BalasPadam
  6. melipat ni mmg leceh kan, tp ngn adanya tips ini melipat jadi mudah, thanks for sharing ya

    BalasPadam
  7. no 2, no 5 dan no 7 tu memang bagus utk menjimatkan masa...

    BalasPadam
  8. tips yang baik. boleh gunakan nanti

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^