Rendang Daging Baba's Berkuah Pressure Cooker

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Rendang Daging Baba's Berkuah Pressure Cooker | Tajuk gempak habis... Ini percubaan pertama masak guna pressure cooker.

Semalam suami beli daging... Asyik buat sup je bosan juga... Tengok serbuk rendang ada stok.. Terus cakap suami ada serbuk rendang, try masak rendang dalam pressure cooker plak...

Jadi, try la masak kan.. Sebab nak tengok menjadi ke tak kan...

Senang je guna masak guna pressure cooker sebab campak-campak semua bahan, lepas tu tutup dan tunggu je 25 minit siap. Kalau masak cara biasa lebih kurang 45 minit juga sebab nak rebus daging kan.. Tapi yang ni tak payah.

Biasa tak guna serbuk atau rempah rendang tapi yang ni nak cepat jadi MF guna serbuk rendang daging Baba's.

Simple sangat resepi ni.. MF kongsikan di sini... Mungkin ada yang nak cuba masak rendang guna pressure cooker kan..oops sebelum tu, MF guna pressure cooker jenis manual masak atas dapur gas je bukan pressure cooker elektrik... Tapi caranya sama je. Cuma yang elektrik tekan je... Tapi yang cuma letak atas dapur dengan api yang slow.

Rendang Daging Baba's Berkuah Pressure Cooker

Rendang Daging Baba's Berkuah Pressure Cooker


Bahan-bahan untuk dikisar :

7 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 inci halia

Bahan lain:


  • Daging yang siap dibasuh dan ditos.
  • 1 bungkus serbuk rendang Baba's
  • Serai, diketuk
  • 1 sudu kerisik
  • Santan, MF guna santan M&S 1 kotak kecil.
  • Daun kunyit
  • Gula dan garam


Cara memasak :


  1. Tumis bahan kisar dengan sedikit minyak.
  2. Kemudian masukkan serai, kacau bagi naik bau.
  3. Kemudian, masukkan semua bahan dan gaul rata.
  4. Masukkan sedikit air dan tutup periuk, buka kecilkan api dan tunggu dalam 25 minit.
  5. Siap untuk dihidang.

Rendang Daging Baba's Berkuah Pressure Cooker

Memang senang betul. Rasanya tak berubah pun... Memang menjadi rendang. Walaupun pressure cooker biasa tapi tetap tak hangus pun.. Sebab tu guna api perlahan.

Ini memang MF buat berkuah sebab boleh cicah kaki ayam. Hehe...

Memang sedap dan menjadi.. Senang pun senang... Alhamdulillah.

Sekian,

Post a Comment

2 Comments

  1. nanti nak try jugak lah resipi ni

    ReplyDelete
  2. rendang tu nampak sedap..mkn dgn pulut masyuk ni..nk try resipi ni

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^