Pentingnya Penggunaan #Hashtag Di Laman Sosial

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pentingnya Penggunaan #Hashtag Di Laman Sosial | Hashtag... Semua orang tau... Simbol silang pangkah berpagar yang menjadi tanda penting zaman sekarang.

Zaman telefon dulu hashtag tu orang guna untuk buat lagu dan ringtone polifonik je... Tapi zaman sekarang, hashtag jadi satu simbol yang penting.

Hashtag ni satu simbol yang penting untuk cipta rangkaian atau pengaruh yang besar.

Ibarat tag atau label, kita boleh gunakan hashtag untuk cari semula info atau maklumat yang kita hendak.

Contoh kita nak cari semula info tentang resepi atau petua yang pernah kita upload di laman sosial, tapi tak ingat apa.. Jadi guna kan sahaja hashtag tu untuk cari semula.

Jadi, bagi blogger contoh setiap post kita buat hashtag tersendiri... Macam MF buat hashtag #mariafirdzdotcom jadi, bila cari di Facebook atau Instagram akan jumpa semula post yang pernah guna hashtag tersebut.

Bagi yang buat bisnes penting guna hashtag tertentu untuk mudahkan pelanggan mencari apa yang mereka nak beli...

Contoh, MF jual cetak baju... Jadi segala yang berkaitan dengan cetak baju dan pakaian MF akan gunakan hashtag.

Hashtag yang bertujuan untuk branding, positioning atau marketing seeloknya perlu konsisten dan mempunyai strategi tertentu.

Jadi, untuk blogger juga digalakkan untuk buat hashtag sendiri sebagai branding diri kita sebagai blogger yang professional dan berjaya... Insha Allah...

Pentingnya Penggunaan #Hashtag Di Laman Sosial

Tips penggunaan hashtag untuk bisnes online.


1. Hashtag Instagram umum / popular

Hashtag umum / popular adalah perlu untuk anda gunakan walaupun sengit kerana anda akan mendapat kelebihan yang tersendiri. Antaranya anda akan mendapat jumlah likes yang lebih banyak dan jika posts anda mendapat kategori TOP POSTS itu adalah bonus bagi anda.

Saya syorkan anda perlu pilih 15 ke 20 hashtag untuk kategori ini.

Antara kriteria yang perlu anda pilih adalah untuk kategori ini adalah :

Menggunakan hashtag yang memgambarkan anda sebagai penjual seperti #sayajual , #bazaarpaknil

Adakah anda membuat COD untuk jualan anda? Boleh gunakan kawasan anda COD seperti #kualalumpur , #sgbesi

Adakah produk anda mempunyai duta / artis. Sebagai contoh untuk jualan produk dexandra anda bolehlah menggunakan #nabilzira

Adakah akaun anda ada membuat swapreview atau paidreview? Jika ada boleh menggunakan #swapreview #paidreview

Apakah personaliti akaun anda? Jika anda menjual produk kecantikan anda boleh menggunakan #cantik #jelita 

Untuk paparan gambar di atas, akaun tersebut menjual produk kecantikan dan saya boleh berikan contoh himpunan hashtag yang sesuai seperti di bawah:

#sayajual #sayajualmurah #sayajualonline #bazaarpaknil #bazaaronline #lokalah #visitmyig #igshopmalaysia #instashopmalaysia #malaysia #selangor #kualalumpur #sgbesi #cantik #wanita #putihgebu #jerawat #jeragat #kulitkusam #flawless

Untuk kategori hashtag ini saya sudah memilih 20 hashtag. Ada 10 hashtag lagi yang perlu saya cari untuk melengkapkan pemilihan 30 hashtag.

2. Hashtag Instagram khusus pada niche / keperluan produk

Untuk kategori ini anda harus fokus tentang niche / keperluan produk anda. Apa yang anda jual itulah yang perlu anda letakkan.

Untuk paparan gambar di atas, kategori ini saya boleh berikan contoh hashtag seperti di bawah :

#sayajualkosmetik #jualkosmetik #kosmetik #kosmetikmurah #kosmetikkorea 

Untuk kategori hashtag ini saya sudah memilih 5 hashtag. Ada 5 hashtag lagi yang perlu saya cari untuk melengkapkan pemilihan 30 hashtag.

3. Hashtag Instagram khusus pada jenama anda terus

Untuk kategori ini adalah terus kepada jenama anda. Username Instagram anda adalah jenama anda. No talifon adalah jenama anda juga.

Untuk paparan gambar di atas, kategori ini saya boleh berikan contoh hashtag seperti di bawah :

#dermags2u #0125959600 #dermagsskincare #dermags #dermagscosmetic

Untuk kategori hashtag ini saya sudah memilih 5 hashtag. Maka cukuplah pemilihan 30 hashtag untuk akaun Instagram saya.

Kredit : Yuskhalilie Yunus atau dengan nama pena Jeneral Insta merupakan seorang yang terlibat dalam servis pengiklanan di Instagram sejak tahun 2014. Boleh follow beliau di https://www.facebook.com/yuskhalilie atau website http://www.jeneralinsta.com

Post a Comment

4 Comments

  1. Baiklah...terima kasih Cikgu MF :)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih kongsi tips yang bermanfaat . CCL selalu perbanyakkan hastag ni bila upload sesuatu gambar dalam instagram

    ReplyDelete
  3. Good info ni mf... dulu saya tak pernah fikir bab2 hashtag ni..

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^