23 Januari 2018

Gred dan Jenama Tayar Seluruh Dunia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Gred dan Jenama Tayar Seluruh Dunia | Tayar kereta korang jenama apa? Pernah tak tahu, tayar Kereta korang tu jenis gred yang macam mana...

Ini MF nak kongsikan pasal tayar kereta pula. Penting juga ambil tahu sebab tayar kereta ni berkaitan dengan keselamatan kita sebagai pemandu dan pengguna. Bukan sekadar tayar untuk gerakkan kereta je.

Gred dan Jenama Tayar Seluruh Dunia




Premium Brand Tyres
(Tayar terbaik disegi kualiti ketahanan dan baik ketika jalan basah harga amat mahal)

Mid Range Brand Tyres
 (Tayar baik disegi kualiti dan baik untuk jalan basah harga mahal)

Economy Brand Tyres
 (Tayar sedehana terbaik disegi kualiti tayar yang keras dan kurang sesuai untuk jalan basah harga sederhana)

Budget Brand Tyres
 (Tayar biasa dan tidak berkualiti dan harga murah)elakkan guna jenama tayar ini

(Premium Brand Tyres)

Bridgestone
Continental
Dunlop
Goodyear
Michelin
Pirelli
Yokohama


(Mid Range Brand Tyres)

Avon
BFGoodrich
Cooper
Falken
Firestone
Fulda
General
Hankook
Kumho
Marangoni
Nokian
Toyo
Uniroyal
Vredestein

(Economy Brand Tyres)

Achilles
Apollo
Barum
Ceat
Dayton
Debica
Dmack
ESA Tecar
Federal
GT Radial
Hercules
High Performer
Infinity
Interstate
Kenda
Kleber
Kormoran
Marshal
Matador
Maxtrek
Maxxis
Meteor
Millennium
Nankang
Neuton
Nexen
Nitto
Prestivo
Radar
Riken
Sava
Semperit
Silverstone
Sumitomo
Sunny
Tigar
Viking
westlake tyres
Zeetex
Zeta

(Budget Brand Tyres)

Accelera
Admiral
Altenzo
Austone
Autogrip
BCT
Dextero
Duran
Event
Evergreen
Forceum
Fortuna
Fullrun
Fullway
Gislaved
Goodride
Haida
Hero
Herse
Hifly
Jinyu
Landsail
Lassa
Linglong
Maloya
Mastercraft
Mastersteel
Mohawk
Petlas
Platin
Primewell
Roadstone
Rockstone
Rotalla
Runway
Sailun
Sportiva
Star Performer
Starfire
Starmaxx
Sunew
Sunitrac
Syron
Tracmax
Triangle
Tyfoon
Wanli
Westlake

Sumber : whatsapp dan pengalaman suami sendiri. 

Pilihlah jenama tayar yang berjenama dan mahal sikit untuk keselamatan berganda. Kalau kita tengok kereta mahal banyak pakai tayar mahal atas banyak sebab.. Untuk keselesaan, keselamatan dan juga tahan lama dan tahan lasak.

Kalau nak tayar second pun, pilih tayar yang jenis premium brand. Lebih selamat la kata orang. Beli jenama yang import, dan beli tayar second yang jangan tahun yang lama sangat. Setakat 2 3 tahun tu ok la.

Tayar imported biasanya boleh tahan sampai 10 tahun. Tapi dengan keadaan cuaca dan jalan kat Malaysia ni, boleh tahan 5 tahun je lebih kurang. Ini perkongsian dari orang yang arif pasal kereta la.

Penting ambil tahu walaupun perkara simple je.. Bukan tau bawa kereta je.. Bab tayar tak ambil kisah. Bahaya dan sangat bahaya jika tak ambil kisah pasal tayar ni... Jadi, jenis, jenama, tekanan angin dan keadaan fizikal sebuah tayar kereta kena ambil berat untuk keselamatan kita juga.

Semoga bermanfaat...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^