11 Januari 2018

Cara Mudah Masak Bubur dan Nasi Serentak

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Cara Mudah Masak Bubur dan Nasi Serentak  |  Facebook satu medan perkongsian ilmu dan pengalaman yang berguna..... Bila dah dapat ilmu rugi tak praktikkan.

Kali ni dapat ilmu masak memasak lagi.... Iaitu cara masak nasi dengan bubur serentak... Tanpa bazir kan masa dok dapur lama-lama.

Memang teruja nak cuba cara ni... MF ni failed kalau bab masak bubur ni... Rasa malas ya amat. Tapi sebab tips ni senang teruja nak buat.

Kebetulan anak MF yang sulung demam baru-baru ni. Dia request nak makan bubur. Apa lagi.. Terus cuba buat....

Cara Mudah Masak Bubur dan Nasi Serentak 


Simple je caranya.... Sediakan bekas stainless steel.... MF guna kole air biasa tu aje...

Dalam bekas tu sediakan bahan untuk buat bubur nasi... MF masukkan 2 genggam beras yang dah dibasuh... Masukkan bahan buat bubur yang lain seperti carrot, fish ball, serbuk sup dan sedikit garam.... Kalau buat bubur baby tak perlu garam la ye.. Ni untuk  anak yang dah besar dah ni.. Jadi MF letak garam sikit...

Lepas tu letakkan air lebih untuk jadikan bubur.. Dan letak  bekas tu di tengah-tengah periuk nasi.

Dalam periuk nasi tu pula.. Letakkan beras dan  sukatan air untuk masak nasi cara biasa.

Kemudian masak je nasi dalam periuk elektrik macam biasa.

Cara Mudah Masak Bubur dan Nasi Serentak

Bila dah masak.. Ting!! Ya.. Menjadi.... Bubur dan Nasi masak serentak...

Happy nya.... Lepas ni tak malas lagi nak masak bubur. Dan boleh sediakan bubur untuk baby dengan mudahnya...

Memang jimat masa dan tenaga sungguh... Terima kasih buat yang kongsi idea ni di Facebook. MF pun tak ingat dah siapa... Tapi idea ni memang dari fb la...

Korang pun boleh cuba.. Kot la dalam rumah tu, ada yang nak makan nasi ada yang nak makan bubur..  Jadi, masak je gini.  Tak perlu buang masa lagi...

Semoga bermanfaat... 

5 ulasan:

  1. 2 in 1, masak bubur masak nasi sekali...tak terfikir pon buat macam ni, tq sis bagi idea

    BalasPadam
  2. Mmg kreatif dan inovatif kak masa bubur dan nasi dalam satu rice cooker. Terbaik la kak MF. :D

    BalasPadam
  3. Sgt praktikal Dan bijak Cara ni

    BalasPadam
  4. menarik ... boleh cuba nanti ni :)

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^