06 Disember 2017

Keropok Laksa Cheese Rasa Ala Twisties

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Keropok Laksa Cheese Rasa Ala Twisties | Dalam pantang sempat lagi memasak eh... Opss... Bukan den memasak yooo... Suami den masak, den cumo bagi ideo yo...

Bahana mengadap Facebook kan... Bila nampak resepi lain dari yang lain mula lah nak try...

Mulanya kawan sekolah la yang tayang kat Facebook... Sekali tanyakan kat adik dia pernah buat... Apa lagi... Terus ku pesan belikan serbuk cheese masa dia ke pekan...

Keropok Laksa Cheese, dengar macam pelik tapi rasanya ala twisties... Itulah kata en.Somi selaku pecinta keropok, jajan dan seumpama dengannya.

Dia yang terlebih excited nak buat ni... Dibelinya laksa kering sebungkus sebagai percubaan pertama.

 Keropok Laksa Cheese Rasa Ala Twisties

Keropok Laksa Cheese Rasa Ala Twisties 

Bahan-bahan

1 bungkus laksa beras
180 gram serbuk cheese
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng.

Caranya:


  1. Goreng laksa kering terus ke dalam minyak yang betul-betul panas... Jangan basuh laksanya tau... Terus je goreng kering gitu... 
  2. Lepas goreng, toskan dan biarkan sejuk sikit sebelum digaul dengan serbuk cheese.
  3. Gaul dengan serbuk cheese hingga sekata... 
  4. Sedia untuk dimakan.
 Keropok Laksa Cheese Rasa Ala Twisties




Kalau nak pedas boleh campurkan serbuk cheese dengan sedikit serbuk cili... Tapi MF tak campur sebab nak bagi anak-anak makan.

Memang semudah ABC, anak-anak pun suka. Kudapan yang lebih sihat daripada beli keropok di kedai tu...

Semua orang boleh buat. Sebungkus laksa boleh dapat dua balang sederhana tinggi... Memang dibuat kudapan waktu layan movie atau tv... Sedar tak sedar habis sebalang.

Selamat mencuba! 😉

5 ulasan:

  1. Senang rupanya. Bolehlah cuba nanti. Terima kasih kak Maria share resepi ni

    BalasPadam
  2. Senang sangat ni Dan yg penting nampak sedap 😊

    BalasPadam
  3. menarik ni..rajinnya suami akk..hehe

    BalasPadam
  4. Kat mana nak beli serbuj cheese tu?

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^