18 Julai 2017

Pertama Kali Sediakan Bahan Buat Kuah Kacang Untuk Jamuan Raya!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Pertama Kali Sediakan Bahan Buat Kuah Kacang Untuk Jamuan Raya! | Insha Allah esok seperti yang dirancang... Akan diadakan jamuan hari raya peringkat sekolah di sekolah MF mengajar... Banyak sekolah dah buat... Tapi sekolah kami baru nak buat.. acara setiap tahun... 

Seperti biasa... Cikgu-cikgu akan dibahagikan menu untuk dimasak sebagai side menu selain menu utama yang telah dipersetujui semua... 

Tahun lepas MF tak ingat pula kena masak apa... Tapi tahun ni ditugaskan oleh untuk masak kuah kacang dan nasi himpit... 

Cabaran tu.. sebab sepanjang hidup MF tak pernah masak kuah kacang... Tau makan aje... Haha... minta sediakan bahan je pun dah panik sebab tak pernah buatkan... 

Tapi kerana tugasan ini berdua... Jadi, MF ditugaskan untuk sediakan bahan asas kuah kacang, manakala partner MF tukang masaknya... 

Gigih lah minta tolong suami ke kedai cari bahan asas iaitu kacang tanah dan cili... 

Semalam gigih lah mencari resepi selain tanya suami... Mujur suami cheq orang Johor... Jadi, dia tau la dari cheq ni yang tau makan sahaja... 

Bahan buat kuah kacang

Bukan tanya apa pun.. just tanya macam mana nak sangai kacang tu... Sampai tahap mana nak digorengnya... Mujur suami ada sebagai tukang rujuk... Hehe... 

Apa pun, disebabkan cabaran itu macam nak kena juga cuba memasak kuah kacang sekali sekala kan... Sekurang-kurangnya ada pengalaman... 

Ada banyak cara masak kuah kacang ni... Ada yang tumis semua bahan mentah baru campurkan sekali... Ada yang sebaliknya... Ikut cara masing-masing... Itu antara tips memasak kuah kacang dari mak cik-mak cik di sekolah MF ... 

Malam ni nak merebus nasi himpit pula untuk esok... Moga majlis jamuan esok berjalan lancar dan meriahlah hendaknya... Paling suka murid lah.. dapat dressing' habis dengan baju raya terutama budak perempuan... 


P/s: Budak sekarang pandai bergaya ikut trend.walaupun budak kampung aje.. Kita dulu... Baju kurung tudung bawal kira canggih dah la tu bajunya... Hehe.. Zaman yang kian berubah... Tapi budak remaja nak sweet, cukup berbaju kurung dan bertudung sederhana sahaja... Sudah jelas keayuannya... Terlalu mengikut fesyen pun kadang tak sesuai pula dengan usia jadinya... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^