Breaking

17 Mei 2017

5 Tips Elak Serangan "Wanna Cry Ransomware" Virus

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Virus terkini yang berbahaya dan mengancam dunia masa kini... Virus ni menyerang kebanyakan pengguna Windows... Jadi yang guna OS selamat la... sebab setakat ni takde laporan lagi kan.. Lagipun OS ni memang ketat kawalan keselamatannya... huhu... Lepas ni kena himpun duit la beli Macbook pula. 

Kenapa Virus ni berbahaya? Boleh baca >>> SINI <<<

Jadi MF nak kongsikan antara langkap yang boleh kita ambil bagi pengguna Windows untuk elak dari serangan virus ini... Terutama yang suka shopping online dan buat perbankan online... (Blogger memang banyak la berurusan data online ni kan... Paypal lah... dan segala macam klik ada... jadi, beware!!!

============================================================


Peringatan Penting Buat semua, terutama Pengguna Windows!
Serangan "Wanna Cry Ransomware" Virus.
Sekiranya terkena virus ini, semua data kita akan di "encrypt" atau ditukar ke format yang tidak boleh dibaca, dan kita akan diminta membayar wang tebusan untuk dapatkan data semula.

Elak dari menggunakan Public Wifi di hotel / kafe atau mana-mana lokasi dalam masa terdekat.

Also be very diligent when clicking on websites and downloading from emails.
The problem is getting very very serious.????
Attacks on 99 countries so far. 

?? To be safe, 

Ini Apa yang perlu dilakukan:

1) Untuk pengguna windows - windows telah release new update today - quickly update windows anda. 
Jika Windows anda versi "pirate", dan tidak dapat update, komputer anda berisiko tinggi. 

2) Elakkan guna public wifi buat masa ini ??, di hotel, cafe atau mana2 lokasi) 

3) Buat 'backup' sekerap yang mungkin untuk data anda. Boleh gunakan 'online shared folder' juga seperti Google Drive & Dropbox. 
Dan simpan satu salinan backup dalam harddisk (offline) juga.

4) Pastikan guna antivirus dalam komputer (pelaburan yang penting). Dan update antivirus dengan kerap. 
Antivirus boleh dibeli secara Online juga. 
Seperti Antivirus Kaspersky, Antivirus Eset dll. 

5) Elakkan klik link dari emel yang tidak dikenali. 
Berhati2 juga bila buka 'attachment' di emel. 


Phone Call:
Office Hours: 1-300-88-2999 24x7 (Emergency): +6019 - 266 5850 Calls to MyCERT and the Cyber999 Hotline is monitored during the business hours (9:00 AM – 6:00 PM)

Moga membantu. 
Click Icon Share dengan ahli keluarga & sahabat.

Sumber: http://www.fb.com/mindaTrafik

Jika ada hard disk, pendrive dan CD gunalah semula... buat back-up data penting dalam komputer... Mujurlah juga kami memang suka simpan dalam hard disk segala gambar peribadi ni... Komputer agak kosong la... kecuali yang baru download. Kadang cara lama lebih selamat berbanding cara moden... jadi sesiapa simpan gambar dalam internet tu jangan fikir semuanya akan selamat selamanya ya.. 

2 ulasan:

  1. Kenapa la wujud pulak virus mcm ni. Bengong betul org buat mcm ni. Hishh. Anyway thank you for the tips kak maria!

    BalasPadam
  2. Informasi bagus, Makasi Ukhti Maria

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Tags