08 April 2017

Yang Tersirat Disebalik Trend Edit Gambar Masuk Ke Aplikasi Focus n Filter

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Yang Tersirat Disebalik Trend Edit Gambar Masuk Ke Aplikasi Focus n Filter | Tengah trending hangat sekarang ni... Dan ramai juga yang dah ubah gambar profile guna gambar yang telah diedit guna aplikasi Focus n Filter. 

MF ikut perkembangan semasa... Dan cuba buat atas dasar minat seni bukan kerana nak ikut trend... Sebab lepas berhijrah ke arah sembunyi kan gambar peribadi... Tak lagi teruja nak edit gambar sendiri... Cubaan nak edit gambar kereta kesayangan la... Nak Masuk Aplikasi tu... 

Sebenarnya nak buat sangat tu sebab ada yang kata sampai semalaman buat baru dapat edit... 

Jadi, MF cuba buat semalam... Betullah rupanya memang mencabar nak edit sebab aplikasi agak besar kapasiti data yang digunakan... Jadi, kalau phone yang kecil Processor nya memang jenuh juga nak menunggu... 

Memang betul... Penat nak tunggu... Kena sabar nak buat benda alah ni... 

Step nak masukkan Gambar dalam aplikasi Focus n Filter..
1. Edit gambar guna Aplikasi PicsArt
Caranya, open gambar yang nak diedit... Kemudian > Magic > Rainbow > Save > Back > Discard

2. Open Aplikasi Focus n Filter
Open background > Add Photo > Erase ( buang tepi-tepi gambar biar nampak macam bergabung dengan background yang dipilih)



Nampak macam senang... Sikit je stepnya... Tapi sebenarnya menguji kesabaran... Tapi MF tengok ramai dapat melepasi step ini dengan jayanya.. sanggup sabar, tunggu apps tu loading... 

Itu lah MF nak katakan jika bab dunia kita sanggup sabar tapi kenapa kita tidak sanggup nak bersabar dalam hijrah untuk buat baik... 

Nak edit gambar kita sanggup hadapi cabaran loading aplikasi yang lama... Tapi kenapa kita tak sanggup nak hadapi cabaran dalam hijrah ke arah lebih baik... Tak sanggup nak hadap kata mulut orang lain... 

Itulah... Lemahnya iman kita... Utamakan dunia dari akhirat.. itulah tanda akhir zaman... Jika hal dunia sanggup redah apa sahaja... Tapi bila hal kerohanian dan untuk akhirat... Seribu satu alasan kita ciptakan.... 

Tepuk dada tanya iman wahai kawan... Kita muhasabah diri bersama... Moga trending Aplikasi Focus n Filter ni dapat mendidik kita jadi orang yang kental jiwa zahir dan batinnya... Moga dapat didik kita jadi sabar sebagaimana kita sabar hadap loading nya aplikasi tu... 

Itulah yang tersirat disebalik trend yang melanda sekarang ni... Sama-sama kita renungkan... Semoga bermanfaat... 

3 ulasan:

  1. subhanallah saya pun tak terfikir sampai sebegitu sekali. betul apa yang MF cakapkan tu

    BalasPadam
  2. Cik akak semalam je edit..tak menjadi..haha..terus unistall

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^