15 Mac 2017

Kisah Tudung Ustazah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Kisah Tudung Ustazah

Santai petang.. 

kisah tudung ustazah... melayan karenah anak-anak didik yang pelbagai... Macam-macam... 

Saja minggu ni pelbagaikan jenis tudung... ada tudung instant, tudung labuh bulat ala tudung budak sekolah agama, ada juga shawl, ada juga bawal shawl minggu ni... 

Saja je.. nak tengok komen bebudak ni... haha.. 

Murid yang suka komen penampilan MF ni pelajar tingkatan 5 la.. Suka tengok, dan kata... .

Sumber: google images

Dua hari lepas, MF saja pakai tudung instant Awning keras style dulu-dulu tu... yang zaman sekarang, geng veteran la pakai kan... bebudak muda tak pakai... ntah kenapa, saja nak pakai... so, pakai la kan... sekali... budak komen... 

M: "Lainnya ustazah"
U: "Ha..a... lainkan, nampak muda ke tua?"
M: nampak tua.. 
U: "Agak-agak berapa umur saya?"
M: Mesti 30 atau 35 tahun ke ats..

Haha... ikhlas ko, komen diorang ni... sentap gak.. hehe... tapi tahu diorang ikhlas komen kan.. biar je.. 

Hari ni pakai tudung labuh bulat... kebetulan hari ni latihan rumah sukan .. pakai track suit dan tshirt muslimah ... tu yang saja pakai tudung labuh bulat tu... 

Sumber: google images

MF sendiri pakai, terus rasa macam budak sekolah agama plak... rasa muda 10 tahun.. hehe.. imbau zaman sekolah agama plak rasanya.. 

Seperti biasa bila nampak dek anak-anak didik ni.. terus diorang senyum dan komen.

M: Wa... lain lah ustazah... ,
U: apa yang lain?
M: Ustazah nampak muda la... nampak comeiiii... 
U:
M: berapa umur ustazah sebenarnya?
U: Awak agak?
M: Dalam 20-an... 25 kot.. 

dalam hati... haha... muda 10 tahun cheq dari 2 tahun yang lepas... 

Jadi, pengalamn sendiri ni kira betul juga la.. ada kajian kata, ponteng tu punca dari gaya cikgu yang tak menarik.. jadi, cikgu kena ada gaya... rias sikit muka bagi nampak seri.. pakai la bedak dan tatarias sikit dengan magic lipstik kan.. 

Pelajar sekarang ni nampak cikgu meanrik.. dia semangat lain macam dah... + keseronokan ketika mengajar jadi 1 bonus untuk tarik minat pelajar... beza sangat dengan kita dulu... tak kisah penampilan cikgu, janji cikgu ajar best kan.. 

Itulah kisah tudung ustazah... kadang pening juga nak gayakan tudung.. ye lah.. nak belit lebih-lebih, tak dan masa... sebab kena siap pagi-pagi kan... kelam kabut dengan anak-anak lagi.. tu kadang, tudung segera atau tudung bawal jadi pilihan... tapi dengar komen anak murid macam nak pakai tudung bulat labuh pulak lepas nih.. hehe... 

Previous Post
Next Post
Related Posts

2 ulasan:

  1. ustazah selalunya tak nampak tua MF... ada nur di muka... :)

    BalasPadam
  2. Hihi..... tapi setujulah MF, sebenarnya jenis tudung ni pun memainkan peranan jugak tau. Untuk serlahkan muka jadi semakin matang atau pun muda. Sebab tulah saya suka pakai shawl lilit lilit nampaklah muda sikit hihi.....

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^