10 Mac 2017

Kedekut Ilmu

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Istilah ni biasa guna masa zaman sekolah dulu.. Kawan tak nak Share ilmu Info memang kena cop kedekut ilmu la..

Tapi zaman sekarang pun ada... Tapi, perlukah berkira bab ilmu ni???

Ikut diri masing-masing... Semuanya berkaitan dengan hati dan iman juga...

Ada juga terbaca satu post kat Facebook... Ada orang tak nak kongsi resepi sebab dia bayar untuk dapatkan resepi tu... Cuma alasan dia tak munasabah la... Sebab dia masak resepi untuk suami... Jadi, kongsi resepi ibarat kongsi suami... Alasan tu buatkan MF termenung plak...

Setahu MF la.. Walaupun resepi kita sama.. Tapi rasanya tak kan pernah sama kan..

Itu bab resepi..

Sama juga la.. MF pernah minta satu ilmu berkaitan hukum agama la.. Dalam satu seminar... Minta kawan kongsikan MF sanggup bayar hardcopy yang dia dapat masa pergi seminar tu... Tapi seperti biasa la kan... Malas nak kata...



Itulah... Nak kata dia kedekut ilmu ke tak.   Itu atas pendapat masing...

Ilmu kat dunia ni takde satu pun milik kita... Semuanya milik Allah.. Ilmu ni salah satu cabang rezeki juga... Sama macam duit la kan.. Sebenarnya makin kita sebarkan makin bertambah ilmu kita... Makin banyak kita kongsikan... Dan orang buat ilmu yang bermanfaat kita kongsikan itu.. Kita pun dapat pahala juga...

Jadi, tepuk dada tanya iman kita... Kita tak kisah orang nak kongsikan ke tak... Tapi, yang pasti MF suka kongsikan ilmu-ilmu kat Blog MF ni..  siapa nak kongsi... Kongsikanlah... MF dah buat button Share dah tu kan..kalau nak Copy pun boleh..  Kalau boleh letak la kredit ke Blog MF ni...

Tapi kalau bab resepi MF memang suka kongsi..  Korang nak buat, buatlah... Sebab MF tahu rasanya tak kan 100% sama punya kan... Sebab keajaiban air tangan tu... Allah ciptakan tangan kita ni berbeza...

Kalau tak percaya... Cuba la kita pergi satu restoran yang biasa kita makan satu menu tu.  Tapi satu hari tukang masak menu tu cuti ke kan.. Orang lain masak resepi yang sama. . Mesti dah lain kan.. Jadi, takde istilah kongsi resepi bermakna kongsi suami... Tapi kita hormati lah orang yang berpandangan begitu kan.. Mungkin dia tak nak kongsikan sebab itu jadi punca pendapatan dia kan..

Apa pun memang susah nak jumpa orang kongsikan ilmu secara percuma zaman sekarang ni... Sebab tulah.. Ilmu bisnes beratus beribu orang cas kan..

Tapi kadangkala ilmu Free ni orang tak hargai pula kan... Hmm.. Macam-macam hal... Ikut hangpa la kan.. Kalau fikir dunia dapat dunia, kalau fikirkan akhirat dapat akhirat kan... Tepuk dada tanya iman.
Previous Post
Next Post
Related Posts

1 ulasan:

  1. bila ilmu diberi free, disia-siakan. tak semua ilmu itu patut diniagakan. t

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^