11 Februari 2017

'Paid Review' YANG HARAM DI SISI ISLAM

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sebenarnya dah lama juga hasrat MF nak tulis benda ni... tapi risau tu tetap ada takut blogger Malaysia melatah pula bila isu ni dibangkitkan... Tapi bila terjumpa post Dae'i Wan tulis pasal ni... MF kongsikan disini... supaya kita sama-sama fikir... 

Memang berat hakikat ni kita nak terima kan... Tapi hukum tetap hukum... 
Mohon baca dari Hati yang fitrah... sama-sama kita muhasabah diri... 


Bismillahirahmanirahim.
Assalammu'alaikum.
Nampaknya saya perlu sampaikan ini.
Hukum menggunakan perkhidmatan 'Paid review' untuk barang perniagaan awak sendiri dari seorang tukang promosi yang tidak tutup auratnya, meskipun Followers dia beratus ribu atau berjuta. Hukumnya ialah haram. Awak dikira berdosa paling banyak nak dicompare daripada 'Public Figure' itu sendiri. Awak yang bayar dia. Awak yang minta dia. Awak yang arah dia. Dia pula promosikan barang awak dengan 'Gambar' dia yang 'Free hair', pakaian dia yang nampak pusat sedangkan dia perempuan, kain dia yang ada belahan peha saat dia bergambar dengan produk awak. 
Ini belum dikira dengan 'Selfie video' dia bersama produk awak dalam keadaan dia menggoda pembeli, menggedik manja, dan mengacah Cantik / Flawless sedangkan realitinya ia sebuah 'Penipuan' dibelakang tabir. Produk awak baru shj bagi semalam, hari ini dia dah bagi review. Berpadalah kalian, berpadalah dengan perlakuan dosa yang telah dilakukan, kemudian awk tambah lagi permintaan dosa untuk diri awak sendiri dengan namanya 'Dosa menipu' pula. 
Maaf, saya kena tegur ni. Saya nampak ramai sangat peniaga Islam tak kisah pun pasal ni. Yang penting biar 'Public Figure' tu buat promo, sbb Followers dia ramai, awak mesti nak buat 'Paid review' dari dia. Awak rasa awak akan untung banyak kesan dari tarikan Followers dari Public 'Figure' tu sendiri. 
Tetapikan:
Pada saya, awak telah pilih jalan untuk jadi bankrupt di hari akhirat sebenarnya. Awak mungkin boleh dapat 'Duit' dari reach yang tinggi bila 'Public Figure' tu promo barang awak didunia, tapi awak pasti dapat 'Reach' dosa yang tinggi juga dihari akhirat jika duit yang awak dapat rupanya dari jalan2 yang' Haram' rupanya selama ini, dan bukannya 'Halal' ataupun 'Bersih', atau pun higher level sikit dan jauh 'Suci' itu sendiri. 
Hati-hati dalam mengejar untung yang tidak berkat, hidup awak bukan makin hebat, tapi saban hari semakin melarat, sehingga terkadang nak bernafas selalu rasa tersekat, akibat diri mencari dan cari tidak pernah cukup rehat, sedangkan dah usaha sepatutnya memang dapat, tetapi ujian itu ini tak pernah berhenti seolah tak kenal penat. Macam sengaja Tuhan nak tinggalkan amanat. Yang dunia memang kita bukan Tuan bukan pemilik tempat. 
Soft reminder dari saya:
Saya secara khususnya tidak benarkan peniaga2 Islam untuk buat 'Paid review' pada King Coco atau 'Public Figure' atau 'Celebrities' yang sama waktu dengannya, atau persis sepertinya. Maaf. Saya cuma sampaikan nota pengetahuan saya, lantas patut sekali saya tak benarkan. Ia boleh dilakukan secara umum. Terlampau banyak dosa tercipta dalam satu kelipan mata dari dalam sesaat 'Paid review' yang dibuat oleh 'Public Figure' yang telah saya sebut memiliki ciri-ciri yang diatas. 
Harap maklum kepada siapa-siapa yang terlibat secara tidak lansung atau secara lansung dalam hal seperti ini. 
Sebarkan, saya perlukan setiap orang Islam yang berniaga hari ini, tidak terlibat dengan 'Paid review' yang haram. 
Ikhlas, Da'i Wan

MF juga baca komen dipost asal Dai'e Wan ni... Memang dahsyat la kena hentam...

Sebenarnya bukan saja-saja dia dok jatuhkan hukum haram.  Tapi sendiri boleh fikir hukum mendedahkan aurat itu apa kan... Dan hukum menipu dalam perniagaan itu apa... Jelas kan hukumnya...

Hukum tu bukan dari dia tapi dari Allah Yang dah tetapkan... Kalau tak faham boleh tanya ustaz yang lebih arif.. Mentang-mentang dia hanya ustaz dari realiti tv kan...

Apa-apa pun... Sama-sama muhasabah diri... Elakkan kita menggalakkan aktiviti maksiat... Renungkanlah... Kalau boleh kita nak anak-anak dan pasangan hidup kita dapat rezeki yang berkat...

Bab Review ni... MF sendiri pernah dapat Job review pakaian dari satu syarikat Online terkenal... Dia ada nyatakan gambar yang perlu dimasukkan dalam entry... Tapi MF ada prisip tak kan gunakan model yang seksi dalam entry MF... Jadi MF mohon nak guna gambar lain.. Dia izinkan asalkan dari website dia... Sebenarnya, boleh saja... Jangan takut rezeki itu ada je... Insha Allah selagi kita berpegang pada hukum Allah... Ikut... Jaga Allah... Allah akan jaga kita...

P/s: Maaf kalau ada terasa... Cuma ingin sampai keberarannya.... Walaupun berat..tapi kena bagitau juga sebenarnya.. 

5 ulasan:

  1. nice share kak..yelah mungkin tanpa sedar kan.bgus juga akk ingatkan ni..

    BalasPadam
  2. terima kasih MF atas peringatan dan perkongsian ini.. :)

    BalasPadam
  3. bagus sangat sharing ni.. agak sentap jugak bila baca sebab Nurul pun pernah guna paid review dengan cara di atas.. tapi time tu memang Nurul tak tahu... In Sha Allah kita perbaiki mana yang buruk.. :'(

    BalasPadam
  4. busyra pun ada baca. betul apa yg disampaikan. mmg mungkin ada segenlintir yg terasa. tp kita dah sampaikan apa yg perlu.. :) terima kasih kak maria. :)

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Tags