Wednesday, 25 January 2017

Kucing Jalanan Yang Membawa Tuah Dalam Movie A Street Cat Named Bob!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Dulu selalu layan movie..  tahun ni jarang dapat layan Movie...  tapi suami MF memang kaki layan movie... jadi apa-apa movie dia layan dulu... kalau Best dia download la untuk MF pula layan dengan anak-anak...

Hujung minggu lalu, ada satu Movie Best MF layan.... semestinya movie English kan... movie ni Adaptasi dari sebuah buku Inggeris yang merupakan Best Seller Book sebab penulis buku tu menulis tentang kehidupan sebenar dirinya.

Buku dan Movie ni bertajuk A Street Cat Named Bob... sememangnya MF peminat kucing... jadi memang seronok layan Movie ni...


Kisahnya memang menyentuh hati... walaupun agak slow tapi seronok...

Kidah James seorang bekas penagih dadah yang dalam proses nak pulih dari ketagihan... dia menjadi penyanyi jalanan... hidupnya susah dan merempat... sehinggalah satu hari ada seorang perempuan tumpang kan dia tinggal di sebuah rumah sewanya..

Tapi dia tetap menyanyi untuk mencari sesuap nasi... bapanya sayangkan dia tapi terlalu mengikut  kata bini dia iaitu ibu tiri James... buatkan dia seolah dibuang keluarga...

Satu hari seekor kucing jalanan masuk ke rumahnya untuk tumpang berteduh... Malam tu dia biarkan... Esoknya dia mencari kot ada yang hilang kucing... Tapi takde... Dia pun lepaskan kucing tu di satu taman... Biarkan kucing tu sendiri...

Tapi keesokannya, dia nampak kucing ni luka cedera... Kerana kasihan dia bawa balik dan jumpa perempuan yang beri dia rumah... Perempuan tu la minta dia jaga dan rawat kucing tu... Sedihnya bila dia bawa kucing tu ke klinik haiwan tapi duit takde... Tapi dia sanggup gadaikan duit makan dia kerana kucing yang bernama Bob!

Sejak itulah kehidupan dia berubah... Ke mana dia pergi bob pasti ada... Sejak itu rezeki dia sebagai penyanyi jalanan bertambah...

Bob juga pernah merajuk dengan James sebab ada orang nak beli Bob dariJames.. Berhari-hari Bob tak balik... James jadi tak keruan... Tapi akhirnya bob balik juga...

Sejak itu seorang wanita sarankan dia menulis buku tentang dia dan Bob... Atas dorongan itulah dia menulis dan bukunya menjadi antara yang terlaris di pasaran...

Memang seronok kisah ni... Kisah benar yang ditulis kemudian difilemkan... Bagus jika dilayan bersama anak-anak dan keluarga...

Next week nak layan filem Dangal pula... Tak sempat nak layan lagi filem Dangal ni... Insha Allah... Pasti nak tengok sebab kisah keluarga juga ni... 

3 comments:

  1. Wah, cerita ni baru keluar panggung ke? Macam best je!

    Jom baca pasal Orang Deawasa dan Ubat Cacing.

    ReplyDelete
  2. Boleh la tengok cerita ni pulak lepas ni sebab ada kucing comel.

    =)

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^