GuidePedia

2
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Baru-baru ni kita dikejutkan dengan berita sedih... Seorang kanak-kanak lelaki berusia 3 tahun ditinggalkan dalam sebuah rumah kosong selama 3 hari oleh ibunya...

Kisah ni begitu merentap naluri ibu dan bapa lain... Rata-rata mengatakan di mana kasih ibu??? Kenapa sanggup tinggalkan anak yang dia lahirkan begitu sekali...😭

Dari apa yang diberitakan... Anak ini adalah anak luar nikah hasil dia dengan seorang warga Indonesia...  sedangkan dia ada 3 anak lain dengan suami pertama dia...


Nauzubillah... Istighfar... Bukan nak salahkan dia... Tapi kenapa anak ini jadi mangsa...

Tapi rasanya kita dapat jawapan dari hadis yang telah disabdakan oleh Rasulullah SAW.

Jauhi Maksiat Agar Sifat Kasih Sayang Tidak Dicabut

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا الْقَاسِمِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ لَا تُنْزَعُ الرَّحْمَةُ إِلَّا مِنْ شَقِيٍّ

Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda, "Perasaan kasih sayang tidak akan dicabut kecuali dari orang yang celaka (berbuat keji)." HR  Tirmizi No: 1846

Pengajaran:

1.  Allah menganugerahkan sifat kasih sayang kepada sesiapa yang dikehendaki

2.  Allah akan mencabut sifat kasih sayang daripada seseorang yang melakukan perbuatan keji dan maksiat.

3.  Pelaku maksiat akan hilang perasaan kasih sayang kepada saudaranya dan akan melakukan perbuatan yang memutuskan hubungan ukhuwah dan silaturahim

Ayuh pupuk sifat kasih sayang dalam diri kita kepada semua manusia dan makhluk Allah yang lain.

Sumber: telegram.me/hadisharian_ikram

Jelaskan... Bila satu maksiat kita buat... Satu titik hitam akan menutup hati kita dari berbuat kebaikan... Apa pun.. dlam kes ini. wanita atau ibu kanak-kanak itu baik sebab dia sanggup jaga mak yang sakit...

Moga kita ditetapkan hati untuk berbuat kebaikan...

Apa pun.. Bagi kes kanak-kanak tu... Tak wajar kita nak salahkan ibunya 100% sebab kita tak tahu apa yang berlaku sebenarnya... Dan kita tak berada di tempat dia...

Kita doa kan aje... Moga ibunya diberikan keampunan andai dia berdosa... Dan moga Allah pelihara anak itu dari segala kecelakaan... Insha Allah.. 
Thanks for reading: Ini Antara Punca Kenapa Mak Sanggup Tinggalkan Anak Itu!

Catat Ulasan

  1. Allah Hu Akhbar..
    sedih kan..
    moga kita dijauhkan dgn sifat begini

    BalasPadam
  2. sedihkan?
    pada aida sape la kita nak judge parents dia.
    kita bersangka baik.
    yes. yg dikesalkan, nape anak syurga itu jadi mangsa :(
    sayu aida...
    teringat citer sunk in the womb :(

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top