07 Oktober 2016

OST HALAQAH 2016 | TAAT ITU NIKMAT

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Siapa yang rajin segmen Halaqah mesti pernah dengar lagu tema Halaqah 2016... Habis je Halaqah mesti ada lagu ni.. Tertarik dengan lagu ni..sebab liriknya yang ringkas tapi sungguh tepat!!! Seruan dan ajakan yang jelas.. 

Jom hayati liriknya:

Sahabat, mari kita taubat
sebelum terlambat
karena hidup ini singkat
Akhirat begitu dekat
Memang dia begitu dekat
Memang dia begitu dekat

Reff:
Taat itu nikmat
Hentikan maksiat
Karena kiamat sudah dekat
Sahabat, mari kita sholat
berdiri yang rapat, rapat, selalulah ingat
Allah yang Maha Melihat
Memang Dia Maha Melihat
Memang Dia Maha Melihat

Taat itu nikmat
Hentikan maksiat
Karena kiamat sudah dekat
Semoga selamat dunia dan akhirat
Syaratnya itu hanya taat
Syaratnya itu hanya taat

(Siapa saja yang mentaati Allah Subhanahu wa Ta’ala,
maka Allah Subhanahu wa Ta’ala kelak akan perintah seluruh makhluk untuk mentaati dia

Satu detik ketaatan kita kepada Allah,
itu jauh lebih berharga daripada berjuta-juta detik ketaatan manusia kepada kita

Kemuliaan kita hanya dalam taat
Siapa saja yang mentaati Allah Subhanahu wa Ta’ala,
pasti, pasti, dan pasti Allah Subhanahu wa Ta’ala akan muliakan dia dunia dan di akhirat

Taat itu nikmat, sobat
Memang maksiat itu nikmat, tapi apabila dibandingkan dengan nikmatnya taat,
maka nikmat maksiat bagaikan satu tetes air berbanding dengan samudra yang luas

Tidak ada satu orang manusia pun yang akan mau meninggalkan masnisya maksiat
sebelum mereka merasakan manisnya taat

Maka hari ini, saya berdiri di sini
Maka hari ini, saya berdiri di sini
supaya meninggalkan seluruh maksiat)

Reff:
Taat itu nikmat
Hentikan maksiat
Karena kiamat sudah dekat
Semoga selamat dunia dan akhirat
Syaratnya itu hanya taat
Syaratnya itu hanya taat
Syaratnya itu hanya taat

Lagu ni dari Indonesia.. dinyanyikan oleh Derry Sulaiman.. Bestkan lirik lagu ni.. moga terkesan dihati, bagi sesiapa yang hayatinya..


Mahalnya Upah Jahit! Ikuti Luahan Tukang Jahit Ni

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Walaupun zaman sekarang dah banyak baju, jubah dan fesyen dari bayi hingga orang dewasa yang siap jahit, tapi ada sesetengah orang lebih suka buat baju secara tempahan... terutama orang yang punyai bentuk badan tertentu, berbadan terlalu kurus, tinggi, rendah atau terlalu besar. 

Dilemanya bila upah jahit ni ialah harga... Macam harga emas, upah jahit mahal...dan setiap tahun makin naik.. MF dulu pernah merungut macam ni... Tapi sebelum tu, jom baca dulu perkongsian luahan tukang jahit ni.. 


UPAH JAHIT MAHAL?
JOM BACA BEBELAN SAYA KEJAB..... 
Ini pola lengkap bagi pattern. Setiap inci/cm semasa mengukur amat penting kerana ukuran ukuran tersebut lah yg menentukan ketepatan pola, bukan formula semata-mata.
Dalam menyiapkan satu pakaian, ilmu yg perlu ada bukan hanya teknik jahitan. 
Tukang jahit perlu belajar:
1. Teknik mengenali bentuk badan
2. Teknik mengukur
3. Teknik melukis pola
4. Teknik manipulasi pola
5. Teknik manipulasi corak kain
6. Teknik menyusun susunan pola
7. Teknik memotong
8. Teknik dan jenis-jenis potongan fabrik
9. Teknik jahitan
10. Teknik kemasan
11. Teknik padanan baju dan badan
12. Teknik-teknik dan pemudahcara dalam jahitan. 
Dan banyak lagi teknik teknik  yg tidak tersenarai di atas dek kelupaan saya.

Kesemua teknik di atas tidak akan dapat dipelajari dan dikuasai dalam masa sehari, dan tidak ada di dalam buku buku (kecuali sesetengah nya boleh dikongsi di muka buku).

Mahir dalam bidang kemahiran amnya dan bidang jahitan khususnya, memerlukan modal yang sangat tinggi - iaitu masa, pengorbanan, kesungguhan, keringat dan juga wang ringgi.

Jadi, janganlah dipertikai, kenapa upah blouse RM35 harganya. Jangan lah dipersoal kenapa harga upah mahal sedangkan benang cuma rm1.20. Mesin jahit pun sekarang mahal harganya, tau......... modal besar jugak tu.....

Dan, satu lagi modal yg sering kita lupa - KESIHATAN.  Tukang jahit sangat berisiko untuk mengidap penyakit penyakit yg berkaitan saraf dan tulang - mata, jari, tulang belakang, kaki dan pelbagai lagi.

Artitis, slip disk, rabun dan ada juga sampai tahap lumpuh, kerana terlalu banyak memaksa badan bekerja untuk menjahit sehelai pakaian.

Kalau rasa mahal upah jahit baju sekarang, jom, masuk kelas jahit, belajar menjahit.

Nanti, tuan puan akan berkata.... "ooooooooooooooooooooooooo... patutlah upah mahal....... susah menjahit ni....".

Hidup sentiasa punya pilihan. Pilihlah untuk  tidak merendahkan keupayaan dan usaha orang lain untuk meneruskan kehidupan mereka. Semua kitaada tanggungjawab  dan keperluan masing masing. Kalau rasa mahal, belajarlah. Mana tahu, satu hari nanti boleh ambil upah menjahit juga. Waktu itu inshaAllah kita akan faham.... makna sebenarnya menjadi seorang tukang jahit.

InshaAllah. Semoga lebih memahami. - facebook -

Serius!!!, Luahan ni memang benar.. sebab MF lihat mak mentua dan suami MF jahit dan ambil tempahan.. bukan senang nak siapkan satu baju... Nak kena teliti betul.. kira ukuran.. buat pola... tunggang terbalik tengok suami MF cuba nak siap seluar budak custom made... sampai ke tengah malam nak siapkan dua helai saja pun.. 

Jadi, memang tak merungut dah.. MF pernah belajar juga sikit-sikit tapi memang bukan senang, bahkan pening kepala, nak kira, nak ukur dan sebagainya... Jadi, jangan merungut upah jahit mahal.. Jika rasa tak mampu nak upah orang, beli aje yang dah siap di kedai tu ye..  

Dari sini juga, kita kena belajar hargai kerja orang lain kalau kita tak mahir tentangnya.. sama juga dengan jadi designer kan.. hargailah hasil kerjanya kalau kita bukan pakar bab design...jangan tahu komplen je.. 

Susahnya Nak Maafkan Orang Yang Pernah Buat Silap Kat Kita Kan, Tapi...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Orang yang sakitkan hati kita, tambahan dengan fitnah dan jaja keburukan kita sehingga kita diaibkan... fuhh.. bukan senang nak maafkan orang yang macam ni kan... Tapi sekalipun kita maafkan.. masih terkenangkan perbuatan dia tu.. Tapi setiap kali terkenangkan tu buatkan hati kita sakit... Jadi, rasa confius.. hati kita dah maafkan sepenuhnya ke belum sebenarnya??? Adakah masih simpan dendam... Mesti korang pernah rasa macam ni kan... Jadi, ini kupasannya jika masih dilema... maafkan..tapi masih terasa sakitnya... so, macam mana ni... 


Sifat memaafkan itu adalah sifat yang sangat mulia. Allah SWT mempunyai nama-nama yang melambang sifat pemaaf seperti Al-‘Afuw, Al-Ghafur, At-Tawwab dan lain-lain. Allah SWT bukan sahaja sangat pemaaf tetapi amat mengalu-alukan permintaan maaf dari setiap hambanya. 
Nabi s.a.w juga dikenali sebagai seorang yang sangat murah dengan kemaafan. Ia salah satu sifat terpuji Baginda s.a.w yang sangat disegani sahabat dan musuh Baginda. Disebabkan sifat ini, ramai yang masuk agama Islam dan terima dengan hati terbuka tanpa dipaksa. 
Al-Quran menceritakan bahawa orang yang memaafkan orang lain akan mendapat ganjaran yang tidak terhingga daripada Allah SWT. Ia akan meninggikan darjat dan kemuliaannya di sisi Allah dan manusia. 
Apabila kita memaafkan orang lain, kita mesti juga melupakan setiap kesalahannya. Jika kita masih ingat kesalahan yang dilakukan oleh orang itu tadi, sebenarnya kita belum mencapai tahap kemaafan yang sebenar. 

Maafkan dan kemudian lupakan saja. Itu ternyata lebih baik dan unggul. Mengapa mesti menjadikan kepala kita serabut dengan amarah kita terhadap orang lain? Jiwa yang memaafkan adalah jiwa yang sangat tenang. Kerja akan menjadi lebih berkualiti jika emosi berada dalam keadaan baik dan stabil. 
Jika kita yang setiap hari ini melakukan pelbagai kesalahan boleh memaafkan dan melupakan kesalahan kita, mengapa begitu susah untuk kita memaafkan  dan melupakan kesalahan orang lain terhadap kita? -karangkraf-

Maknanya, kita mesti maaf dan melupakan kesalahan dan dosa orang tu kepada kita... fuhh.. susah betul nak capai tahap ni... kena banyak istighfar lagi ni... Allah...

Tapi fikir-fikir balik... kita sering saja buat dosa dan kesilapan, tapi Allah sentiasa maafkan kita selagi mana kita tak menduakan Dia... sebab tulah mulianya sifat maaf tu, sebab ianya salah satu daripada Asma ul Husna... 

06 Oktober 2016

5 CARA UNTUK MENJADIKAN ANAK IKUT CAKAP DAN BERDISIPLIN

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Siapa tak nak kan, anak yang turut perintah, ikut cakap.. mudah dengar kata... dan paling penting beradab dan berdisiplin...

Ini 5 langkah untuk menjadikan anak kita berdisiplin:



1) Pujian
Jangan berat mulut puji anak sendiri... tak payah puji anak dekat facebook sebab anak takde facebook pun, bahkan tak tahu baca... ni puji anak depan facebook lebih laju dari puji anak secara berdepan... opss.. tak kata kat sesiapa... cuma pesanan untuk diri sendiri.


2) Membelanjakan kualiti dan kuantiti masa
Jika bekerja, jadikan masa yang singkat tu berkualiti.. jika waktu cuti, lebihkan kuantiti masa untuk anak.. hmm.. perlu diperbaiki ni... tapi memang sejak cuti bersalin, setiap hari fikir dan cara aktiviti yang boleh dibuat bersama anak-anak... pergerakan kita terhad kan.. bahan terhad, jadi kena fikirkan aktiviti menarik untuk spend masa dengan anak.

3) Mengakui perasaan mereka
Membiarkan anak-anak luahkan perasaan mereka.. fahami perasaan mereka..

4) Belajar peringkat-peringkat perkembangan untuk anak anda.
Setiap anak lain peringkat perkembangannya...hargai peringkat perkembangan tu bersesuaian dengan usia mereka.

5) Ingat untuk mengajar melalui teladan
Selalu MF tekankan dan cakap pada diri.. ibu bapa ibarat acuan kepada anak-anak.. jika anak kecil jadi begini, begitu perangainya jangan salahkan orang lain, salahkan diri kita sebagai ibu bapa.. sebab dia lihat, dengar dan simpan apa yang sampai kepadanya.. jadi, tunjukkan teladan yang baik-baik.. peringatan untuk diri sendiri!



Nak didik anak berdisiplin, sangat mencabar zaman ini... sebab perangai budak zaman sekarang tak sama dengan kita kecik dulu.. zaman dah berubah.. jadi, cara didikan pun tak boleh nak sama. Nak jadikan anak disiplin sebenarnya tak perlukan rotan selalu.. lemah lembut dan hikmah tu yang perlu diterapkan selalu.. fuhh... masih banyak perlu diperbaiki diri ini..

Credit to: Dr Bilal Philip

Filem Animasi Upin Ipin Jeng Jeng Jeng Bakal ke Pawagam 24 November 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Ha... Memang menanti pun filem Upinipin ni.. Selepas filem Geng, lama Les Copaque tak keluarkan filem kan..ye lah.. Bukan mudah nak buat animasi tau... sebab MF pernah belajar buat animasi.. nak buat 3 saat je berapa frame nak kena guna.. fuhh..berpeluh nak buat... jadi, bayangkan kalau nak buat filem yang panjang .. mestilah memerlukan kos yang tinggi kan.. 

Filem terbaru keluaran Les Copaque, Upin Ipin Jeng Jeng Jeng.. tengok dia punya trailer best juga... 




Filem Upin & Ipin Jeng, Jeng, Jeng! yang diterbitkan oleh Les's Copaque Production dan KRU akan mula ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 24 November 2016. Filem ini merupakan filem animasi Malaysia pertama yang menampilkan kesan khas 3D dengan lakonan hidup para pelakon. 

Daripada teaser dan muzik video yang MF tengok nampak menarik dan ada kelainan gabungan Upin & Ipin bersama dengan watak Puteri Balqis (dari teaser) dan Yubi Band (dari muzik video terbaru jeng, jeng, jeng!)

Sinopsis Filem Upin & Ipin Jeng, Jeng, Jeng!

Filem Upin & Ipin terbaru ini mengisahkan seorang kanak-kanak perempuan yang berusia 10 tahun iaitu Balqis. Balqis merupakan anak yatim piatu yang mempunyai kebolehan istimewa untuk bertinteraksi dengan watak kartun kesukaannya iaitu Upin & Ipin. Dunia indah Balqis berubah apabila rumah anak yatim yang didiaminya akan diambil semula oleh seorang ahli perniagaan yang kejam. Bagi menyelamatkan rumah anak yatim tersebut, Balqis bersama Upin & Ipin mencari seorang bekas penyanyi terkenal iaitu Awie untuk membantu mereka.

Info Upin Ipin Jeng Jeng Jeng:

Filem animasi / `live action` Upin dan Ipin ini diarahkan oleh Erma Fatima dan dibintangi oleh Asyiela Putri (Upin & Ipin), Puteri Balqis, Awie, Sara Ali, Gambit Saifullah dan Remy Ishak.

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: U 
Tarikh Tayangan: 24 November 2016
Genre: Pengembaraan / Animasi
Durasi: 1 Jam 38 Minit
Pengedar: Primeworks Studios
Pelakon: Asyiela Putri, Puteri Balqis, Awie, Remy Ishak, Sara Ali
Pengarah: Erma Fatima, Hajah Ainon Ariff
Format: 2D

Mesti teruja nih.. Mak bapak sila simpan duit tiket wayang ye... confirm anak-anak menuntut tengok ni... jadi save the date ye.. MF kena la tunggu DVD original keluar... nak beli cetak rompak rasa tak sanggup.. kesian penat lelah orang buat kan...nak tengok wayang tak boleh sebab ada baby... 

Biskut Lutut: Biskut Wajib Dalam Pantang!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Pernah dengar biskut lutut???
Haha... Mesti yang pikir... Apa ke pelik nama biskut nih??? Rupa macam lutut Ke?? Lutut siapa... Ehhe...

Saya tak pasti... Tapi yang pasti di belah utara orang panggil biskut lutut..

Macam ni rupanya..

v
v
v

Yang dalam balang tu.. Dah nak habis da... Itulah rupa biskut lutut. 

Ada yang panggil biskut balak... Dan pasti... Ada nama lain bagi biskut ni... 

Biskut ni biskut wajib MF dalam pantang... Masa lepas bersalin memang sedap je makan biskut ni... Maklumlah biskut lain manis dan berperisa kan.. Biskut ni kering, kosong dan keras je.. Nak makan kena cicah air... 

Sedap dimakan cicah air kopi panas atau coklat panas... Fuhh... Sedap... 

Tapi peliknya.. Elok habis berpantang.. Tak selera dah nak makan biskut ni.. Hehe... Pandai tekak memilih.. Macam ada timing plak... 

Bagi yang tak pernah rasa.  Cuba rasa.. Sedap tau biskut walaupun namanya biskut lutut.. Hehe... Tu belum lagi cerita biskut mayat cicah dengan teh panas... Orang kedah pasti tau kan.. 

Ciri Orang Cerdas Akalnya!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Orang Yang Cerdas

عَنْ شَدَّادِ بْنِ أَوْسٍ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ الْكَيِّسُ مَنْ دَانَ نَفْسَهُ وَعَمِلَ لِمَا بَعْدَ الْمَوْتِ وَالْعَاجِزُ مَنْ أَتْبَعَ نَفْسَهُ هَوَاهَا وَتَمَنَّى عَلَى اللَّهِ

Dari Syaddad bin Aus dari Nabi SAW baginda bersabda: "Orang yang cerdas adalah orang yang mempersiapkan dirinya dan beramal untuk hari setelah kematian, sedangkan orang yang bodoh adalah orang yang jiwanya mengikuti hawa nafsunya dan berangan-angan kepada Allah."  (HR Tirmizi No: 2383) Status: Hasan



Pengajaran:

1.  Orang yang pintar adalah mereka yang sentiasa bermuhasabah terhadap amal dirinya agar sentiasa bersedia dengan amal salleh dan menghindar diri dari perbuatan maksiat

2.  Orang yang cerdik akan sentiasa mendekatkan diri menjadi orang yang bertakwa dengan amal solleh dan menjauhi yang mungkar.

3.  Orang yang cerdik akan sentiasa berwaspada terhadap kematian yang akan datang bila-bila masa.

4.  Orang yang bodoh adalah mereka yang terpedaya dengan hawa nafsu.

5.  Orang yang bodoh juga adalah yang hanya berangan-angan namun tidak ada usaha dan kesungguhan melakukan amal.

Sumber: telegram.me/hadisharian_ikram

05 Oktober 2016

WW | IF LOW BATTERY

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


IF BATTERY LOW
JUST, WUDHU' AND SOLAH..
YOU CAN RECHARGE YOUR 'BATTERY AND ENERGY

WW | KETEPIKAN KEKURANGAN, CARILAH KELEBIHAN!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Ada suami tak pandai uruskan rumahtangga; tapi pandai berjenaka memeriahkan suasana.
Ada suami yang jarang hadiahkan isterinya bunga, tapi selalu membelanjakan anak dan isteri dengan makanan istimewa.
Dan ramai juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata, tapi mudah bertoleransi bila diminta bantu sana dan sini.

Jadi,
ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihannya... pasti akan rasa bertuah beroleh suami!

Cara Lain Untuk Follow Blog Jika Button Follow Error

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

MF dah lama hadapi masalah ni... Dah try klik banyak kali... Perkara ni berlaku sejak blogspot upgrade button follow dia tu la.. 


Dah refresh, clean history dan cache sama juga... Akhirnya ada terbaca cara follow lain kat blog siapa tak ingat plak... Tapi cara ni agak leceh la.. tapi ada kelebihannya juga...

Caranya: guna butang ADD kat dashboard blogger... seperti yang MF tunjukkan step di bawah ni.. 


Klik je button Add tu.. 

Masukkan URL blog yang kita nak follow.. 
boleh masukkan lebih dari satu URL.. 
Lepas tekan follow tu.. akan keluar popup macam kat bawah ni:

v
v

Klik je reload ... lepas tu korang refresh semula blog yang korang copy URL untuk follow tadi.. 
akan nampak kat button follow tu bertukar kepada unfollow... maknanya korang dah berjaya follow blog tu... 

Itu je la caranya MF dok buat sekarang ni.. terutama waktu nak join segmen atau give away.. 

Nak Bergaya, Biarlah Kena Dengan Usia Kita!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

BEZA BUDAK DARJAH 6 DULU DAN SEKARANG!!!

MF dulu dok berlomoi kata orang utagha... darjah 6 MF gaya macam tomboi ok.. haha... tu yang tak sangka boleh jadi ustazah plak sekarang ni... adehhh...

Tapi tu kisah darjah 6.. matang??? entah la bila matangnya MF ni.. rasanya dah kahwin la kot baru matang.. kalau tak perangai bebudak lagi..

Nak cerita bab gaya.. haishhh.. jauh beza kot dulu dan sekarang... dulu pun ada tv, surat khabar, tengok artis gak.. tapi bebudak dulu sekadar tengok je dah.. bukan jenis nak mengikut.. tapi bebudak zaman sekarang memang kuat terpengaruh...

Tak kata kat anak orang.. anak sendiri pun gitu lah juga.. cuma bab pakaian MF kawal lagi... tapi kalau bab tengok kartun, tv dan gadjet kena kawal.. kalau tak mengikut.. sebab tak semua kartun dibiarkan anak-anak tengok... tapis dan kawal sebelum bagi anak-anak tengok.. bahkan drama dan iklan pun boleh mengikut... tu memang gaya budak sekarang... jadi tak hairan/. fesyen pun nak ikut juga.. 


memang beza sangat...

Tapi MF rasa, biarlah nampak serabai pun, asalkan kita tak nampak tua sebelum usia..
Terlalu terpengaruh dengan drama, artis dan fesyen trend sekarang tapi tak sesuai dengan usia mereka menjadikan kita nampak tua..

Samalh juga gayanya mak cik-makcik yang dah veteran, kalau pakai ikut model sangat, ye tak sesuai kan..

Bergaya biarlah ikut usia...
Sebenarnya, peranan ibu bapa juga.. kalau dah dari kecil dah ajar bergaya sangat.. sampai ke besar la macam tu.. MF jenis simple.. dulu pernah belikan instant shawl kat si kakak, tapi bila fikir balik tak sesuai gaya tu dengan usia si kakak.. akhirnya simpan je, sampai la usia yang sesuai, mujur juga instant shawl tu besar dan labuh kan.. takde lah membazir, ingat sekolah menengah nanti pun kakak boleh pakai.. 

WW | JANGAN MINUM AIR LEPAS MAKAN IKAN!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Jangan minum air lepas makan ikan tau...
Sebab apa???


😂
Just joke ok... 
Relax, santai di waktu tengah hari... 

WW | RAHSIA DOA MUDAH DIMAKBULKAN ALLAH!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Berdoalah waktu susah dan senang... 
Itu tanda kita hamba yang bersyukur dengan nikmat dan dugaan...

04 Oktober 2016

Kesan Pakai Emas Kepada Kesihatan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sebut EMAS,siapa tak suka kan... tambah lagi kalau perempuan kan... lelaki sekarang pun suka emas, untuk buat pelaburan... Tapi dalam Islam hanya wanita je dibenarkan pakai emas, lelaki haram pakai emas, sebagaimana dalil dan nas darihadis sahih dari Abu Musa r.a. bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda, "Telah diharamkan memakai sutera dan emas bagi lelaki dari umatku dan dihalalkan bagi wanitanya". (Hadis riwayat At-Tirmidzi. A-Nasai dan Ahmad)

Seperti kita tahu, emas adalah satu bentuk sebatian galian semulajadi yang dicipta Allah. Kita juga diciptakan dari sebatian galian iaitu tanah... Jadi, jika dikaji dari sudut sains dan kesihatan, pasti emas ada kesan tertentu kepada wanita... dan sudah pasti juga ada sebab kenapa emas dilarang pakai kepada lelaki... 




Emas disebut sebanyak tiga belas kali di dalam Al-Quran, kebanyakannya tentang bagaimana ia digunakan sebagai perhiasan di dalam Syurga. Bagaimana pun, menggunakan emas sebagai gelas, sudu garpu dan lain-lain perhiasan selain dari perhiasan diri adalah haram. Sebaik-baiknya guna sedikit sahaja emas dibadan untuk mendaptkan khasiat dan kebaikannya. Memakai dan memilik emas dalam jumlah yang keterlaluan akan menimbulkan sifat riak dan sombong.

Telah diriwayatkan oleh Abu Daud dan al-Tirmizi bahawa apabila hidung 'Arfaja bin As'ad telah dipotong pada hari peperangan al-Kulab, beliau telah menggunakan kertas untuk menutup ruang yang cedera itu. Namun bahagian itu telah menjadi busuk, lalu Rasulullah SAW telah mengarahkannya untuk menggunakan emas untuk menutupi ruang hidung tersebut. 

Dari hadith ini, jelas bahawa sejak zaman Rasulullah SAW lagi, emas sudah dijadikan bahan perubatan untuk merawat kecederaan pada anggota badan. 

Kini, kajian telah mengesahkan kesesuaian menggunakan emas dalam beberapa prosedur rawatan dan membuktikan kebenaran dan kebijaksanaan Rasulullah SAW. Emas adalah "biocompatible", iaitu logam ini dapat melepasi sistem imun tubuh manusia. 

Sebenarnya emas, secara semulajadinya terdapat dalam tubuh manusia dalam kuantiti yang amat sedikit, tetapi ini adalah bukti nyata bahawa manusia adalah sememangnya tercipta dari tanah. 

Emas merupakan logam yang tidak reaktif, oleh itu ia mudah digunakan dalam industri biokimia tanpa tindakbalas yang mungkin menghasilkan kimia yang merbahaya, racun atau toksin. Keistimewaan logam ini, ia juga bersifat malleable, iaitu ia dapat dibentukkan menjadi kepingan, serbuk dan dikecilkan sehingga tahap molikul.

Jenis-jenis rawatan dalam perubatan kontemporari menggunakan emas dikenali sebagai chrysotherapy dan aurotherapy. Emas digunakan dalam bentuk partikel yang paling halus  dihasilkan dari nanotechnology. Hasilnya ialah gold salt yang diambil secara makan atau disuntik. Rawatan ini biasanya digunakan untuk merawat rheumatoid athritis di mana sendi-sendi membengkak dan sakit. Bagaimana pun, hablur emas ini yang dikenali sebagai Auronofin menunjukkan kewujudan toksin dan menyebabkan kesan sampingan.  

Emas juga digunakan di dalam rawatan radiotherapy dan chemotherapy. Partikel halus emas akan bercantum dengan molekul ubat kimoterapi dan membawanya ke bahagian paling dalam ketumbuhan kanser. Dalam radioterapi pula, emas akan memastikan tembakan radiasi disasar pada sel berkanser sahaja dan bukan pada tisu yang sihat.
  
Selain dari itu, emas digunakan dalam stents yang dimasukkan ke dalam saluran darah jantung yang telah menyempit. Emas membolehkan doktor bedah mengesan dengan tepat tempat untuk meletakkan stent tersebut.

Di dalam perubatan alternatif pula terdapat satu kaedah rawatan yang menggunakan monoatomic gold di mana ia dimasukkan ke dalam air dan diminum. Monoatomic gold emas ini tidak bersifat logam. Konsep ini sama seperti rawatan homeopati di mana hanya intipati tenaga diambil sebagai asas nilai perubatan.

Ini adalah berbeza dengan colloidal gold yang juga dimasukkan dalam air untuk diminum, tetapi diperbuat menggunakan logam emas dengan kaedah nanotechnology.

Menurut Ibn Qayyim al-Jawziyya, seorang pengamal perubatan Islam terkemuka, menyatakan bahawa serbuk emas apabila dicampurkan dengan ubat-ubatan adalah bermenafaat untuk:
  • lemah jantung
  • masalah Parkinson
  • masalah, gangguan dan penyakit yang berkaitan dengan kemurungan dan kesedihan 
  • mencantikkan kulit (sekarang luas digunakan oleh syarikat kosmetik) 
  • rambut gugur (alopecia)
  • menerangkan dan menguatkan mata
  • menguatkan semua organ tubuh
  • menghapuskan nafas berbau
  • menguatkan semangat
  • menguatkan firasat/gerakhati
  • merawat masalah angau kerana cinta 


Sumber: Dr. Aniza Zain Ahmed (MD)(Alt. Med.)

KENAPA LELAKI DILARANG PAKAI EMAS???

Ahli sains menyimpulkan bahawa partikel emas mampu menembusi kulit dan masuk ke dalam saluran darah manusia yang mampu memberi kesan buruk kepada ketahanan badan seterusnya menjejaskan kesihatan kepada pemakai.

Dari sudut sains menjelaskan bahawa kondisi dan tekstur kulit lelaki sangat berbeza dengan seorang wanita.

Perhiasan emas yang kita pakai juga bukanlah seratus peratus emas tulen. Emas tulen adalah 24 karat tetapi kebanyakan barang kemas adalah dalam bentuk 18 dan 22 karat. Ini bermakna, jika emas itu 18 karat atau 22 karat, 75 peratus kandungannya ialah emas tulen, manakala 25 peratus lagi terdiri daripada logam lain yang mungkin boleh jadi dibentuk daripada perak, tembaga, zink atau paladium.

Tujuan utama menambahkan logam lain adalah untuk menguatkan produk tersebut dan emas campuran yang tahan lasak ini dipanggil aloi emas.

Kesan penggunaan emas terhadap kulit sebenarnya sudah dikaji oleh seorang pakar perunding dari International Gold Corporation di Johannesburg, Afrika Selatan bernama william S. Rapson.

Daripada penyelidikannya mendapati bahawa kulit manusia boleh menghasilkan asid amino dan natrium klorida.

Apabila kita berpeluh, kedua-dua bahan kimia tersebut akan bertindak balas dengan aloi emas yang dipakai. Kesan reaksi kimia dan geseran kulit, aloi emas dikesan boleh menyerap masuk ke dalam kulit manusia.

Partikel-partikel aloi emas yang kurang daripada 40 nanometer memang terbukti boleh memasuki liang-liang roma kulit. Kajian dermatologi turut menunjukkan penyerapan partikel emas boleh dipercepatkan oleh keadaan pH (ukuran keasidan) kulit yang tinggi alkalinya. Dan terbukti, pH kulit lelaki adalah beralkali lebih tinggi daripada perempuan.

Tambahan pula, lelaki lebih cenderung memiliki kulit dan bulu roma yang tebal serta kasar berbanding wanita. Ini menyebabkan lelaki mampu menyerap partikel emas lebih tinggi berbanding wanita.

Apabila partikel emas sudah masuk ke dalam epidermis dan sistem peredaran darah, ia boleh menyebabkan protein terkumpul. Keadaan itu menjadikannya tidak berfungsi lalu memberikan impak kepada sistem kardiovaskular lelaki.

Penemuan baru oleh pasukan penyelidik di University of California, San Francisco (UCSF), mendapati pengumpulan protein ini boleh mempercepatkan proses penuaan.

Pengarah Larry L. Hillblom Center, Biology of Aging di USCF, Profesor Cynthia Kenyon, berkata kecenderungan protein melekat bersama-sama akan mengakibatkan saluran darah tersumbat dan tidak berfungsi, seterusnya menjadi toksik. 

Kehadiran protein tidak larut ini banyak dikesan di dalam otak pesakit-pesakit yang menghidap penyakit neurodegenerative, termasuklah Alzheimer, Parkinson dan Amyotrophic sklerosis lateral (ALS).

Wanita tidak menderita masalah tersebut kerana mereka memiliki keistimewaan yang tidak ada pada lelaki iaitu hormon estrogen. Dari segi kesihatan, hormon ini membantu hal-hal mobiliti dalam peredaran darah. Apabila kepekatan estrogen tinggi terutamanya semasa haid, saluran darah akan mengembang dan membesar untuk keselesaan perjalanan serta pengeluaran darah.

Walaupun lelaki juga memiliki hormon estrogen, tapi ia sangat sedikit malah fungsinya juga tidak diketahui. Malah, estrogen lelaki cuma berkeadaan statik dan saluran darah mereka tidak mengalami pengembangan seperti wanita.

Jadi, jika sekiranya ada partikel emas memasuki badan lelaki, partikel berbahaya itu akan menyumbat saluran darah dan sebab itulah kenapa lelaki cenderung mengalami masalah kesihatan seperti kardiovaskular.

Selain itu, dari sudut metafizik sains, lelaki bersifat +ve dan unsur emas juga +ve. Maka ianya berlawan dari segi magnet dan gelombangnya. Tekanan ini menyebabkan tulang akan mudah membengkok dan rapuh.

Emas adalah berwarna kuning oren dalam sistem gelombang adalah berelektrik untuk fungsi adrenalin buah pinggang. Maka ianya memberi kesan buruk ketahanan sistem buah pinggang dan perkumuhan. Penyakit gout, sendi dan batu karang mudah berlaku.

Emas juga beresonans tinggi dan tarikannya kewangan mampu membiaskan sifat riak dan takabur bagi lelaki yang memakainya.

Sumber: Rujukan dari beberapa laman web

Jadi, jelas kan.. pakai emas ada kesan kepada tubuh badan secara tak langsung.. mungkin kita pakai tak rasa kesan dan tindak balasnya... Apa pun pemakaian emas biarlah sederhana... Emas yang disimpan pula diwajibkan zakat...sebab apa??? Mesti ada hikmahnya kenapa Islam buat hukum macam tu kan... Apa pun, jangan keterlaluan pakai emas zaman sekarang, membahayakan nyawa...sebab ancaman jenayah berleluasa zaman kini... Jadi, pakailah tapi berhati-hati dan jangan jadi seperti mami jarum pula.. :)

HUKUM MEMAKAI TANGKAL / BENANG HITAM PADA BAYI

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Walaupun zaman dah moden dengan teknologi, tapi masih ada dalam kalangan masyarakat kita yang suka gantungkan kain hitam atau pakaikan kat lenganbayi. MF pernah tengok dan kat kampung MF masih ada lagi yang amalkan cara ni. 

Biasanya, bayi yang dipakaikan tangkal atau benang hitam ni, bayi yang selalu menangis atau sawan tangis atau juga bayi yang selalu sangat sakit-sakit... MF tak pasti apa yang diletakkan dalam kain hitam tu... tapi macam seram je kan... 

Disebabkan kebiasaan amalan ataupun adat setempat, ramai yang tak ambil kisah dan anggap perkara tu biasa...Tapi yang pasti setiap amalan tu mesti kena rujuk hukum syarak juga kan... Apa hukumnya menggantungkan rantai atau benang hitam pada bayi??? Adakah ianya dibolehkan dalam Islam?

Sumber: google images


Jawapan:
Perbuatan ini sudah menjadi kebiasaan bagi masyarakat Melayu dengan memakaikan benang hitam sebagai tangkal atau ikhtiar bagi mengelakkan bayi terkena gangguan atau pendinding untuk bayi.

Amalan dan kelaziman yang disebut dalam soalan tadi, sebenarnya berten­tangan dengan ajaran Islam. Banyak hadis yang memberi penjelasan, antaranya hadis yang bermaksud: “Uqbah Ibnu ‘Amir berkata, ‘Saya pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud, barang siapa yang meng­gantung tangkal (Damimah) maka Allah SWT tidak akan menyempurnakan hajat­nya dan barang siapa yang menggantung objek seperti kulit siput (Wada’ah), maka Allah tidak akan menenteramkannya.’”

Jelas daripada hadis ini Nabi s.a.w. melarang sebarang penggunaan tangkal. Tangkal dirujuk kepada benang, tali atau apa sahaja yang dipakai pada badan, untuk tujuan mendapat faedah yang diharamkan kepada orang yang memakainya.

Dalam hadis lain (mahfumnya ): Rasulullah s.a.w. telah lihat ada satu lilitan seperti gelang (halaqah) yang dipakai di tangan seorang lelaki, lalu baginda bertanya lelaki itu, ‘Apakah yang kamu pakai ini? “Lelaki itu menjawab, “Aku jadikannya sebagai pendinding atau pengadang diriku daripada sebarang kelemahan.”

“Lalu baginda bersabda kepadanya, ‘Sesungguhnya benda-benda seperti ini, tidak akan menambahkan kepada mu melainkan kelemahan jua, buanglah ia kerana sesungguhnya, sekiranya kamu mati dalam keadaan memakai benda seperti ini, kamu akan diserahkan kepada benda itu.” (Hadis riwayat ‘Imran bin Hussain dan Imam Ahmad Ibni Hambal).

Dalam hadis lain (mafhumnya): “Dan Abu Bashir al-Ansari meriwayatkan, pada suatu ketika beliau telah bersama dengan Rasulullah s.a.w. dalam satu perjalanan dengan menunggang unta, maka baginda melihat ada unta-unta yang dipakaikan tangkal kepada unta tersebut.

“Lalu baginda memerintahkan kepada kami, agar apa sahaja rantai, kalungan (qilaadah) yang terdapat pada mana-mana unta hendaklah dipotong dan dibuang.” (Hadis riwayat aI-Bukhari dan Muslim).

Sebab utama mengapa Nabi s.a.w. memerintah dilakukan demikian, sebab utamanya seperti yang disebut oleh Imam Ibnu Jauzi iaitu, orang-orang Arab mem­percayai bahawa dengan memakai tangkal pada unta, akan selamat daripada gangguan. Kepercayaan sedemikian boleh membawa kepada syirik, samalah dengan persoalan yang dikemukakan tadi.

Ingatlah bahawa dengan mengikat benang hitam pada lengan kanak-kanak, atau membuat tangkal dengan simpulan benang pelbagai warna dipakai di leher atau di pinggang kanak-kanak atau orang tua­-tua, atas kepercayaan ia boleh memberi manfaat kepada manusia, kesemuanya dilarang.

Terdapat dalam hadis lain Nabi saw. menyebut (mafhumnya): “Sesiapa yang mengikat simpulan benang lalu meniup kepada benang itu dan dipakai, maka dia telah syirik kepada Allah SWT.”

Oleh yang demikian maka eloklah dihentikan amalan-amalan seperti itu.

Wallahu’alam….
Sumber: Daie Media Sosial

Jadi, bagi yang tahu, mohon tegur-tegurlah golongan mak cik-mak cik yang kadangkala niatnya nak bantu rawat anak kita... tapi kalau rawatan rukyah, perubatan Islam tak jadi masalah... asalkan jangan guna rawatan berunsur pujaan. Tapi kalaupun rawatan guna ayat suci al-Quran, tak perlulah baca kat kain atau tangkal dan gantung pada bayi..cukuplah baca pada air atau minyak dan sapu... dari gantung tangkal. Macam mak MF ada buatkan minyak celak, iaitu minyak yang dibacakan ayat suci..disapu pada bayi kalau waktu bayi dalam pantang nak keluar rumah takut terkena gangguan... Tapi MF jarang sapu.. lagipun MF sapu minyak kasturi Anugerah... selain tu baca sendiri ayat kursi.. mohon perlindungan Allah... itu lebih baik... amalan tu penting..dari pergantungan kepada benda-benda macam tu kan.. takut jatuh khurafat dan syirik pula.. nauzubillah... 

Senarai Klinik Scan 2D/3D/4D Doktor Perempuan di Johor!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pengalaman mengandung anak ketiga di Johor... Tempat baru bagi MF dan suami.. Walaupun suami asal orang Johor, tapi 13 tahun dia merantau, dan Johor jadi tempat yang baru bagi kami. Masa mengandung, melilau nak cari klinik yang boleh Scan 3D/4D dengan Doktor Perempuan. Tanya juga rakan-rakan sekerja yang dah lama di Johor... 

Antara klinik yang diorang cadangkan ialah klinik di Ulu Tiram, sebab dekat dengan tempat tinggal MF.. Jadi beberapa kali juga kami scan 3D di klinik di Ulu Tiram. Tapi sepanjang mengandung kali ketiga ni... MF nak kongsikan 3 Klinik yang pernah MF pergi untuk Scan 3D. 

Klinik Swasta pertama MF pergi untuk lihat kandungan awal ialah Klinik Dr. Anis di Kempas... Kebetulan masa tu memang dah area Pasir Gudang, jadi terus je ke sana... sebab baca review menarik betul klinik tu... Kami pergi dah petang masa tu... lepas Zohor... Sampai ke klinik tu hampir kul 2.30 petang.. Lepas daftar...tunggu giliran.. masa tu tak ramai mana pun pelanggan yang menunggu.. Tapi tak seindah khabar, perkhidmatan yang sangat lama.. dah tu boleh pula, kita daftar dulu, orang lain yang dipanggil dulu... bayangkan jam 2.30 daftar, jam 5.30 petang baru panggil.. Tahulah kita nak scan je kan.. tapi sepatutnya adil la kan.. ITulah.. serik dah nak pergi ke klinik tu... 

Kemudian, bila dah kandungan 22 minggu, scan untuk lihat perkembangan baby... kali ni kami ke Poliklinik Yuslina di Ulu Tiram. Poliklinik ni banyak cawangannya.. CAwangan yang lain MF tak pasti ada scan ultrasound ke tidak... Alhamdulillah, klinik ni lebih bagus... doktornya pun peramah... sekali scan pun lama juga dia buat... dalam 30 minit... memang lihat segalanyalah.. sampai kita puas hati... Masa kandungan 33 minggu MF buat detail scan pula.. Harga untuk 3D scan RM100 sahaja... dapat CD dan beberapa keping gambar... Walaupun begitu, kalau ikutkan hanya 3 bintang mampu MF bagi untuk klinik ni, sebab kalau nak di bandingkan dengan pengalaman di KL/Selangor, kat sana lebih baik la kan... Tapi dari takde boleh la kan.. 

Klinik ketiga MF pergi ialah masa kandungan dah lebih hari... masa ni agak kritikal, sebab nak buat kepastian sama ada betul ke doktor di KK kata kandungan MF lebih air ketuban. Punca nak buat scan swasta sebab tak puas hati dengan scan kat KK yang tak berapa clear tu.. Jadi, kami cari la klinik yang boleh scan dengan doktor perempuan. Masa ni google je.. tapi susahnya nak cari.. akhirnya MF cari kat Facebook.. dari komen-komen dan perkongsian pengguna fb, dapat la satu klinik dekat dengan Kulai... sebab masa tu banyak agendanya, lepas mak mentua pergi pejabat agama Kulai, terus ke klinik yang dicari.. Mulanya nak ke Klinik Siti, tapi tutup pula... deret yang sama, masa nak balik tu, terpandang Klinik Noor Huzaimah. 

Terus la pergi klinik tu... Takde orang pun, tapi cantik klinik tu.. bersih.. dan warna pink lagi.. Sekejap je, daftar dan tak lama terus dipanggil... Jumpa doktornya.. Dr. Huzaimah... lembut doktornya... sekali bila kami ceritakan masalah, terus dia buat scan 2D je.. Sekali dia terangkan...macam mana, dan bagaimana dikatakan air ketuban banyak tu.. Puas hati dengar penerangan dia... Terus juga dia buat surat rujukan ke Hospital Kulai untuk buat CTG... dan  tak sangka juga, malam hari yang sama tu juga MF selamat bersalin... hehe.. pantas betul... macam mimpi pun hadoo.. hehe



Disebabkan pengalaman kesusahan nak cari scan dengan doktor perempuan.. di sini MF nak kongsikan beberapa klinik yang menyediakan perkhidmatan scan ultrasound sekitar Johor...

Hong Women Specillist Clinic
Alamat: 46, Jalan Sri Putra 1, Bandar Putra, 81000, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 7-663 3210

Poliklinik Wong
Alamat : No35, Jalan Perdana 3/1 Taman Sri Pulai Perdana, 81110 Johor Bahru

Klinik Siti Fatimah
Alamat: 4, Jalan Kebudayaan 18, Taman Universiti, 81300 Skudai, Johor, Malaysia
No. Telefon:  +60 7-520 7630

Elizabeth Women's Specialist Clinic
Alamat: 33, Jalan Sutera Tanjung 8/2, Taman Sutera Utama, 81300 Johor Bahru, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 7-554 1922
Waktu Operasi:
Setiap hari: 9am - 6pm
Selasa: 11 noon - 6pm, Hari Minggu: 9am - 430pm, Khamis: Tutup
Rehat: 1230pm-2.00pm
Cuti Umum: Tutup

Klinik Keluarga
B-05 Blok A, Pekan Francais MARA, 81300 Johor Bahru, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 7-520 2360

Poliklinik Penawar  
Alamat: 51, Jalan Besi 1, Taman Sri Putri, 81300 Skudai, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 7-557 8055

Alamat: B-05 Blok A, Pekan Francais MARA, 81300 Johor Bahru, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 7-520 2360

Poliklinik Yuslina Ulu Tiram
Alamat: No 98A, Lorong 3, Jalan Tembusu, Ulu Tiram 81800 Johor
No. Telefon: 07-863 4855

Klinik Maimunah dan Rakan-Rakan, TMN Sri Putri
Alamat: 2, Jalan Emas 29, Skudai, 81300, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 7-557 0084

Poliklinik Norbi
Alamat: 129, Jalan Senai Utama 5/17, Taman Senai Utama, 81400 Senai, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 7-590 0270

Klinik Dr Anis
Alamat: 25G, Jln Kempas Utama 1/2, Taman Kempas Utama, 81300 Johor Bahru, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 7-554 5231

Poliklinik Rozikin
Alamat: 35, Jalan Nusaria 3, Taman Nusantara,, Gelang Patah,, 81550 Nusajaya, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 19-772 0353
Waktu Operasi: 
Ahad  - Jumaat: 8:30AM–10PM
Sabtu: Tutup

Poliklinik Nur Hidayah
Alamat: 35, Jalan Bakti 1, Mutiara Rini, 81300 Skudai, Johor, Malaysia 
No. Telefon: 07-558 2691 

Poliklinik Dahlia
Alamat: 36, Jalan Dahlia 20, Taman Dahlia, 81200 Johor Bahru, Johor, Malaysia 
No. Telefon: 07-237 2100 

Klinik Siti
Alamat: 5253, Jalan Matahari 34/12, Kawasan Perumahan Matahari, 81000 Kulai, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 7-660 6942
Waktu Operasi:  Setiap hari: 9AM–9:30PM

Klinik Noor Huzaimah
Alamat: 5233, Jalan Matahari 34/12, Kawasan Perumahan Matahari, 81000 Kulai, Johor, Malaysia
No. Telefon: +60 11-1068 4605
Waktu Operasi: 
Isnin, Selasa, Khamis: 9AM–9PM
Ahad, Rabu: 9AM–6:30PM
Jumaat: 9AM–12:30PM
Sabtu: Tutup

Tak Payah Nak Kecam!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Tak perlu nak kecam, nak kutuk, nak viralkan kehidupan, kesilapan, dosa dan masalah orang lain... 

Sebab,
Kehidupan kita sendiri pun tak tahu macam mana kan... 

Hari ni kita di atas... 
Hari ni kita dimuliakan..
Hari ni orang memuji.. 

Tak tahu lagi esok...
Mungkin kita di bawah...
Mungkin kita dihina orang...
Mungkin orang mengeji... Atas sedikit kesilapan kita... 

Jadi, tak perlu nak kecam...
Baik guna mulut atau guna jari (taip status atau entry)

Doakan yang baik-baik untuk orang lain...
Insha Allah Yang baik-baik juga akan datang kepada kita... 

03 Oktober 2016

Bayi Tak Perlukan Bantal!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


sebab tu kat hospital tu mana la sediakan bantal.. sebab untuk pembentukan tulang belakang... 
Kalau nak buat bantal pun, biar jenis berlekuk tu...

Tapi takde bantal pun takpe.. lebih lena sebenarnya... 

Anak-anak MF lena aje tanpa bantal sampai besar.. kalau tidur berbantal pun kejap je.. lepas tu bantal ke mana, selimut ke mana, orangnya ke mana.. hehe.. 

Jadi, jangan risau kalau baby tidur tak berbantal.. sebenarnya bagus untuk tulang belakang dia..

PERKARA YANG BOLEH MENIMBULKAN KEMARAHAN ANAK!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Anak-anak juga tahu marah. Cara mereka marah ialah dengan memberontak, tengking, baling barang, merajuk... dan semesti sebagai ibu bapa kena tahu apa puncanya anak marah.



Kenapa anak marah??? Ini antara punca anak marah:

Merasakan tidak adil. Mungkin ibu bapa suka membandingkan dirinya dengan adik beradik atau orang lain... Meminta dirinya jadi seperti orang itu dan ini... 

Tidak cukup perhatian. Tak dinafikan, anak yang kurang perhatian akan mudah marah dan memberontak... jadi solusinya, ketepikan masalah, kerjaya, gadjet kita sebentar dan berilah perhatian kepada anak-anak walaupun 5 minit. Gembirakan anak dengan bergurau atau layan movie kesukaan dia bersama.

Ditegah melakukan apa yang dia suka. Ini mencabar kan.. ada sebab kadang kita tak bagi dia buat., contoh, main air atas katil.. memang kita larang.. tapi kena berhemah dan lemah lembut kenapa tak boleh main.. kalau kita rampas barang mainannya secara kasar, pasti dia akan meberontak dan marah.

Barang kesayangan rosak atau diambil orang. Memang dah yang ni, boleh buat aksi guling-guling dan tantrum yang dasyat... contohnya, kalau bantal busuk tertinggal kan.. hehe

Kena fikir orang lain.. Budak seusia 4 tahun, mana tahu fikirkan... dia tahu main je sebenarnya. 

Cemburu... Cemburu tu lumrah, tambah anak perempuan.. tapi elakkan dia rasa tersisih dan layanlah sama rata antara adik beradiknya. 

Dipukul, ditengking dan dileter.. Takde siapa suka dengan perbuatan ni... sesiapa sahaja yang kena pasti akan rasa nak marah.. bukan budak kecil, kita yang dewasa ni pun tak suka perbuatan ni kan. 

Dipaksa ikut peraturan. Peraturan itu bagus, untuk displinkan anak-anak, tapi jangan terlalu ketat...sebab mereka masih belajar tentang kehidupan. 

Kecewa jika tak dapat lakukan sesuatu. Ini kes mudah putus asa.. Ibu bapa kena selalu yakinkan diri anak-anak dan beri semangat. Jangan kondem.

Merasakan orang lain lebih. Merasa rendah diri dan orang lain lebih baik dari dirinya.. Kena berikan kata-kata semangat dan ajar anak-anak yakin dengan diri sendiri.

Digesa dan diasak melakukan sesuatu dengan cepat. Yang ni dilema juga, terutama nak bangun pagi.. hehe.. tambahan pula kalau anak jenis payah bangun pagi kan.. tu ada yang jadi tarzan kan pepagi.. Apa pun kena sabar dan latih supaya anak tidur awal dan dapat bangun awal pagi sendiri... 

Cara hadapi kemarahan anak
Pertama sekali, kena SABARRRRR... kalau MF, biasanya MF minta suami yang handle anak-anak.. sebab MF lagi baran dari suami.. cepat naik angin... cakap dengan lembut.. ucap taawuz... dan istighfar... zikir, dan pujuk dengan baik.. kalau tak berkesan, biarkan diri dia tenteram dan biarkan anak luahkan perasaan marahnya..

Marah jangan dibalas marah.. nanti apa pun tak dapat... api kena balas dengan air, barulah padam kan.


Ilmu keibubapaan, praktikal tak semudah teori tapi kena usaha untuk praktikkan.


AWAS! INI 10 KESAN PADA KESIHATAN JIKA AMAL MAKAN CHIA SEED!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Nampak, ramai dok update pasal chia seed.. benda apa lah kan... nampak macam selasih, dua kali tengok macam habbatus sauda... Apa sebenarnya chia seed?

Biji Chia atau chia seeds adalah antara herba paling sihat yang nutrisi penting untuk tubuh dan otak. Biji hitam dan putih kecil ini dijadikan sebagai makanan kesihatan bagi kaum Maya dan Aztec. Malah Chia adalah perkataan dari suku Maya yang bererti kekuatan.

Biji Chia ada yang berwarna hitam dan ada yang berwarna putih. Namun begitu kandungan nutrisi yang diberikan sama sahaja. Keduanya berasal dari keluarga tumbuhan yang sama tetapi ditanam di tempat yang berbeza.

Biji Chia turut mengandungi sejumlah zink, vitamin B3 (niasin), kalium, vitamin B1 (tiamina) dan vitamin B2. Kandungan nutrisinya amat hebat. Boleh dikatakan hanya satu auns biji ini membekalkan hanya lebih kurang 137 kalori dan satu gram karbohidrat yang boleh dicerna.

Sumber: google images


Biji selasih dan chia seeds, hampir sama rupanya tapi ada 2 perbezaan ketara. 

1. Cara Penyediaan 
Biji selasih hanya boleh digunakan setelah direndam di dalam air selama beberapa waktu. Sedangkan, bagi  Chia seed pula, ianya boleh digunakan  dengan cara, hanya ditaburkan atau dicampurkan saja ke jus, yogurt, pudding, salad,  rawfood, malahan  ke dalam nasi putih juga, atau dengan cara hanya direndamkan ke air putih biasa selama beberapa saat saja.

2. Perbezaan Warna
Biji selasih itu warnanya adalah hitam saja. Apabila terkena air, akan muncul selaput putih jernih yang menyeliputi menyelimuti biji selasih. Tetapi bagi chia seed pula, ianya mempunyai banyak warna iaitu berwarna hitam, coklat, kelabu dan juga putih. Apabila terkena air,  akan muncul juga selaput putih menyelimuti biji chia.

Pengambilan dan amalan chia seed memberi kesan kepada kesihatan tubuh badan. Antaranya:

1. Anti keradangan
Salah satu manfaat chia seed yang cukup penting adalah sebagai anti keradangan. Perkataan 'chia' berasal dari kata 'chian', yang bererti berminyak. Chia seed adalah biji berminyak yang dilengkapi dengan asid lemak omega-3. Sebagai salah satu sumber tumbuhan terkaya dari omega-3 dan asid alpha-linolenic, chia seed mengubati berbagai gangguan kesihatan. Chia seed melawan radikal bebas, mengurangkan keradangan dan menurunkan kolesterol.

2. Kaya Mineral
Chia seed kaya dengan kalsium, magnesium, fosforus, dan mangan. Semua mineral ini sangat penting untuk menjalankan fungsi tubuh yang benar dan menentang tekanan darah tinggi. Ia juga memberikan tenaga yang cukup untuk proses metabolisme tubuh. Chia seed adalah rahsia yang lazat untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

3. Kaya Serat
Serat makanan membantu mengurangkan kolesterol, keradangan dan sembelit. Chia seed merupakan sumber serat makanan yang sangat baik. Dua sudu makan chia seed menyediakan lebih daripada satu pertiga pengambilan serat harian yang diperlukan. Pengambilan rutin ini akan menamatkan masalah ketika di tandas.

4. Bersifat Antioksidan
Chia seed kaya akan antioksidan yang membantu melindungi tubuh dari pigmentasi, sel karsinogenik dan melambatkan penuaan. Jadi tak payah dah nak beli krim anti kedut yang mahal-mahal tu...

5. Mengawal Kadar Gula Darah
Manfaat chia seed lain yang tak kalah penting adalah mengawal kadar gula darah. Peningkatan kadar gula darah adalah salah satu dari banyak masalah kesihatan utama pada masa ini. Chia seed adalah salah satu makanan terbaik yang dapat mengawal kadar gula darah. Chia seed membantu mengurangkan rintangan insulin dalam tubuh. Orang yang ada diabetes, bagus amalkan ni..

6. Mengenyangkan
Saraf rasa kenyang mempunyai tempat khusus di otak, yang memberitahu sama ada perut  telah penuh atau tidak. Saraf rasa kenyang mengawal rasa lapar dan kenyang, serta dapat membantu mengawal nafsu makan. Kombinasi serat, protein dan nutrisi lain, semua bertanggung jawab atas kesan mengenyangkan dari chia seed. Mengambil chia seed adalah cara yang sihat untuk diet, sesuai untuk orang yang nak kuruskan badan.

7. Bebas Gluten
Chia seed tidak mengandungi gluten, yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit termasuk celiac, yang merosakkan lapisan usus. Chia seed adalah alternatif sihat untuk menukar makanan yang kaya gluten.

8. Sumber Protein yang Sangat Baik
Protein adalah salah satu nutrisi paling penting yang diperlukan setiap orang. Chia seed tidak hanya mengandungi jumlah ALA (asid alfa-linolenik) tertinggi diantara tumbuhan lain, tetapi ia juga merupakan sumber terkaya dari protein tumbuh-tumbuhan. Ini adalah makanan yang harus dimiliki oleh para vegetarian. Chia seed adalah pengganti yang sempurna untuk telur dan daging dalam diet harian.

9. Mudah Untuk Dicerna
Salah satu manfaat chia seed untuk kesihatan yang paling berkesan adalah ia mudah dicerna, tidak seperti biji lain yang juga tinggi asid lemak omega-3, serat, dan mineral. Tidak perlu untuk menggiling biji chia terlebih dahulu untuk mendapatkan nutrisinya.

10. Dislipidemia
Chia seed mengandungi jumlah serat dan asid lemak omega-3 yang tinggi, di mana kedua-duanya membantu menurunkan kolesterol. Chia seed meningkatkan kolesterol baik (HDL) dan mengurangkan kolesterol buruk (LDL) dalam tubuh. Amalkan selalu chia seed dalam diet untuk menjaga kesihatan jantung.

Cara Makan Biji Chia
Biji Chia boleh dimakan mentah kerana ia memiliki rasa kekacang yang sedap. Boleh direndam dalam jus buah mahupun air kosong. Amat sesuai dicampurkan dengan bubur dan puding. Selain itu, biji Chia juga boleh dijadikan sebagai bahan tambahan dalam membuat roti, kek dan biskut. Jumlah yang dicadangkan adalah lebih kurang 20 gram setiap kali makan.

Rasa macam nak cuba makan la pula... kat lazada pun ada jual.. dok survey-survey kan... boleh tahan la harga... takdelah mahal.. tapi nak kata murah.. murah lagi la biji selasih.. 

Sumber: Pembacaan di internet

Rahsia Kekal Sihat Bertenaga Semasa Berpantang!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Bila berpantang sendiri, suami kerja sendiri yang tak tentu... Makanya kenalah ada "pembantu" sokongan badan...

Ini sahaja pembantu badan saya... Untuk kekal cergas bertenaga..


Mula ambil Jamu Ratu Dara ni dua tiga hari lepas... Beli Online menerusi #LazadaMalaysia... Sebab MF makan jamu ni.. Sebab bahan-bahannya memang semulajadi... Herba semulajadi... Tak panas, ada Halal dan disahkan oleh KKM... Serasi dengan badan tak fleksibel untuk diamalkan... 

Kemudian, supplemen semulajadi tanpa proses, kurma ajwa... Beli Online juga... Pernah MF kongsikan >>>DI SINI<<<


Selain ikhtiar... Amalan rohani perlu mantap juga ketika berpantang... Sebab untuk elakkan tekanan dan stress yang boleh sebabkan meroyan... 

Zikir Amalan paling mudah dan berkesan... Amalkan sebelum tidur.. Amalkan semasa tidurkan anak-anak yang dah besar dan yang baby... Insha Allah... Selain anak mudah tidur... Kita juga hilang penatnya..  


Inilah rahsia MF amalkan untuk kekal sihat bertenaga ketika berpantang... Bila berpantang sendiri... Suami pula buat kerja tak tentu masa... Jadi, selepas habis tempoh 2 minggu awal selepas bersalin... Dah mula buat kerja-kerja rumah yang ringan-ringan untuk ringankan beban si suami... Jadi, kena ada pembantu untuk kekuatan jasmani dan rohani...untuk kelangsungan keharmonian rumahtangga...  Insha Allah...  Allah akan bantu.. 

Formula 5H!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Lakukan 5H ini untuk mulakan penghijrahan dan perubahan hari ini!!!

1. Bersihkan HATI
2. HAMPIRI yang positif
3. HINDARI yang negatif
4. HAJAT, (tetapkan matlamat hidup)
5. HIJRAH, pindah ke tempat lain.

Nak berubah tu boleh je.. cuma kena tolak ego dan buangkan sikap bertangguh... sebab mati tak boleh ditangguh-tangguh.. 

02 Oktober 2016

15 Blogger Pengomen Terbanyak Bulan September 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Berikut adalah 15 blogger yang menjadi pengomen terbanyak untuk sepanjang bulan September 2016:



Gee Lion (33)

Mas (30)

Shikin Razali (10)

paridah (10)

norhidana miswan (8)

Ahmad Hasif (8)

Maman Reen (7)

Diana Rashid (6)


Cik Yaya (6)

CikLa Shahril (6)

The KehalusanKelembutan (6)

Nadia Johari (5)

lokman amirul (5)

Muhammad Khairuddin Lim (5)

Puan Wawa (5)

Khairul Bariah (5)


Inilah 15 blogger yang jadi top komentor untuk bulan September 2016.
Terima kasih atas komen dan sokongan semua...
Terima kasih juga buat pembaca setia walaupun tak tinggalkan komen.. tetap saya hargai...

Entry ini untuk menghargai pengomen dan pengunjung setia blog ini..

STATISTIK BLOG BULAN SEPTEMBER 2016

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Rutin bulanan... Lihat perkembangan blog sendiri.. sebagai penaik semangat dan motivasi diri sendiri untuk berblog...

Alhamdulillah, statistik bulan September buatkan MF tersenyum lebarr... Alhamdulillah.. peningkatan berganda-ganda.. Alhamdulillah..


Statistik blog bulan September meningkatn berganda berbanding bulan Ogos.. 

Lihat sahaja nilai Pageview... lebih 70% peningkatan... bulan Ogos 135,091 pageview, bulan September meningkat kepada 231,242 pageview.. Alhamdulillah... Tak pernah terjangkau dek akal nak capai PV sampai ratus ribu ni.. Tapi tak mustahil rupanya nak capai, asalkan usaha yang berterusan serta ikhlas menulis. 

Unique Pageview juga meningkatn..dari 89,886 kepada 112,960 untuk bulan September... Alhamdulillah.. 

Bounce rate juga dah makin rendah dah... dari 54 kepada 10 sahaja.. Nak tahu pasal Bounce Rate dan kepentingannya kepada SEO Blog, boleh baca >>>SINI<<< . Cuma Peratus Exit menurun pula.. nak kena buat sesuatu ni supaya dapat maintainkan peratus Exit.. Supaya balance dengan bounce rate.



Ranking Alexa juga dah makin mengecil angkanya.. 
Bulan lepas 6k lebih... Alhamdulillah.. bulan ni dah turun kepada 5k. 

Terima kasih buat pembaca setia serta silent reader yang memang banyak menyumbang kepada trafik blog ini... terima kasih juga kepada rakan blogger.. Tak lupa juga kepada suami yang terus bagi sokongan dan izin untuk MF terus berblog.