31 Oktober 2016

RENUNGAN BUAT SI PENITI HARI TUA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

RENUNGAN BUAT SI PENITI HARI TUA 👴👵

Sepasang pengantin baru yang sangat miskin tinggal di ladang yang kecil. Mereka ini masih muda. 

Pada suatu hari si suami membuat cadangan berikut kepada isterinya.

“Sayang, saya akan meninggalkan rumah ini. Saya akan mengembara jauh, untuk mencari pekerjaan dan bekerja keras supaya dapat memberikan kamu kehidupan yang selesa yang selayaknya kamu dapat.  Saya tidak tahu berapa lama saya tinggal jauh dari kamu, cuma satu yang saya pinta, tunggu kepulangan saya, dan sepanjang kepergian saya, kamu harus setia kepada  saya, kerana saya akan setia kepada kamu.

Isterinya bersetuju, jadi pemuda itupun pergi. Dia jalan berhari-hari sehingga akhirnya dia bertemu dengan seorang peladang yang memerlukan pekerja. Pemuda itu menawarkan khidmatnya. Dia diterima. Oleh itu dia membincangkan syarat-syarat dengan majikannya.

“Saya akan bekerja selama mana yang saya mau dan apabila saya ingin pulang, tolong lepaskan saya daripada pekerjaan saya. Saya tidak mau menerima gaji saya. saya mau kamu simpankan itu untuk saya, sehingga pada hari saya akan pergi. Pada hari saya memutuskan untuk pulang, tolong berikan wang saya.”

Mereka sama-sama bersetuju. Jadi, pemuda itu bekerja selama dua puluh tahun tanpa cuti dan tanpa rehat. Selepas dua puluh tahun, dia mendatangi majikannya dan berkata, “Tuan, saya mahukan wang saya, kerana saya ingin pulang.”

Majikan itu menjawab, “Baiklah, lagipun saya telah membuat perjanjian dengan kamu dan saya mematuhinya. Bagaimanapun, sebelum kamu pergi saya ingin menawarkan kepadamu sesuatu yang baru. Saya akan berikan semua wang kamu dan benarkan kamu pergi; atau saya berikan kamu tiga nasihat, tetapi kau tidak akan dapat wang itu. Sekarang, pergilah ke bilikmu dan fikirkan keputusanmu.”

Dia berfikir selama dua hari. Kemudian dia pergi berjumpa dengan majikannya dan berkata, “Saya mahukan tiga nasihat itu.”

Majikan itu menekankan semula, “Jika saya berikan kepadamu tiga nasihat, kamu kehilangan wangmu itu.”



Pemuda itu menjawab, “Saya mahu tiga nasihat itu.”

🌾 Kemudian majikan itu memberikan tiga nasihat 🌾

✔ Jangan mengambil jalan pintas dalam kehidupanmu, jalan pintas dan tidak diketahui boleh membahayakan nyawamu.

✔ Jangan sekali-kali terlalu ingin tahu, kerana keingintahuan terhadap kejahatan boleh membunuh.

✔ Jangan membuat keputusan ketika dalam kemarahan atau kesakitan, kerana  apabila kamu menyesal, itu sudah telambat.

Selepas memberikan tiga nasihat ini, majikan itu berkata kepadanya, “Di sini   ada tiga buku roti untukmu, dua untuk kau makan semasa dalam perjalanan dan yang terakhir adalah untuk kau makan bersama isterimu setelah kau sampai di rumah nanti.”

Jadi, pemuda itupun pergi, selepas dua puluh tahun jauh dari rumah dan isterinya  yang dia sangat cintai.

Selepas lima hari perjalanan, dia bertemu dengan seorang lelaki yang menyapa dia dan bertanya, “Ke mana kau pergi?”

Pemuda itu menjawab, “Ke suatu tempat kira-kira 20 hari perjalanan jika saya terus berjalan.

Orang itu berkata kepadanya, “Wahai pemuda, jalan itu sangat panjang! Saya tahu jalan pintas yang sangat selamat dan kau akan sampai dalam masa 5 hari sahaja.”

Pemuda itu mula ikut jalan yang dicadangkan, tetapi kemudian  dia teringat nasihat yang pertama. Lalu dia kembali mengikut jalan yang panjang. Beberapa hari kemudian dia ketahui bahawa jalan pintas itu membawa kepada serangan hendap.

Selepas beberapa hari perjalanan lagi, dia dapati rumah tumpangan di tepi jalan, di mana dia boleh berehat. Dia membayar sewa bilik dan setelah mandi dia baring untuk tidur. Pada malam itu dia terbangun kerana dia mendengar  jeritan yang menakutkan. Dia bangun dan pergi ke pintu untuk melihat apa yang berlaku. Ketika dia hendak membuka pintu, dia ingat nasihat yang kedua. Oleh itu dia kembali, baring dan tidur semula.

Esoknya, selepas sarapan, pemilik rumah tumpangan itu bertanya kepadanya sama ada dia tidak mendengar jeritan malam itu. Pemuda itu mengesahkan bahawa dia telah mendengar.

Kemudian tuan rumah itu berkata, “Kamu tidak ingin tahukah apa yang berlaku?”

Pemuda itu menjawab, “Tidak.”

Tuan rumah itu berkata, “Kamulah tetamu pertama yang meninggalkan rumah ini hidup-hidup. Jiran saya benar-benar gila. Dia biasanya menjerit pada waktu malam untuk menarik perhatian orang. Apabila tetamu keluar, dia membunuh mereka dan menguburkan mayat mereka di belakang rumah.”

Pemuda itu meneruskan perjalanannya, tak sabar-sabar sampai lebih awal.

Selepas beberapa hari dan malam berjalan, pemuda itu sangat penat, tetapi akhirnya dia nampak rumahnya  dari jauh. Waktu itu sudah malam. Ada cahaya dari tingkap dan dia nampak bayang-bayang isterinya. Tetapi dia lihat isterinya tidak bersendirian. Pemuda itu datang lebih dekat dan melihat ada seorang lelaki bersama isterinya. Dia memutuskan untuk menyerbu dan membunuh mereka berdua tanpa belas kasihan. Bagaimanapun, dia menarik nafas panjang dan mengingati nasihat yang ketiga. Lalu dia berhenti, dia memutuskan untuk tidur di luar pada malam itu. Dia tidur di semak, memutuskan untuk membuat keputusan esoknya.

Setelah pagi, dia lebih tenang dan dia berkata dalam hati,  “Saya tidak akan bunuh isteri saya dan kekasihnya. Saya akan kembali kepada majikan saya untuk meminta dia terima saya semula. Tetapi sepelum saya pergi, saya mau katakan kepada isteri saya bahawa  selama ini saya tetap setia kepadanya.”

Dia ke pintu dan mengetuk. Apabila isterinya membuka pintu dan mengenali dia, si isteri menangis dan memeluknya dengan perasaan yang gembira sekali. Suami itu cuba menolak isterinya tetapi tidak berdaya. Kemudian, dengan linangan air mata dia berkata kepada isterinya, “Saya tetap setia padamu tetapi   kamu menghianati  aku.

Isterinya terkejut, lalu dia menjawab, “Bagaimana saya menghianati kamu? Saya tidak pernah menghianati. Saya dengan sabat menanti  kamu selama dua puluh tahun.”

Kemudian si suami bertanya, “Bagaimana dengan lelaki yang kau usap-usapi semalam?”

Isterinya menjawab, “Lelaki itu adalah anakmu. Ketika kamu pergi, saya dapati saya sudah mengandung. Hari ini genaplah umurnya yang kedua puluh tahun.”

Setelah mendengarnya, si suami memohon ampun dari isterinya. Dia berjumpa dan memeluk anaknya. Kemudian dia menceritakan semua yang dia alami selama pemergiannya. Sementara itu, isterinya menyediakan minuman untuk mereka makan besama roti terakhir yang diberikan oleh majikan si suami. Selepas doa kesyukuran, dia  mematahkan roti itu. Di dalam roti itu dia melihat wangnya, semuanya. Bahkan, wang itu lebih daripada gaji yang sepatutnya dia terima bagi kerjanya yang dedikasi selama dua puluh tahun.

🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂

Kawan-kawan, begitula umpama Allah mengajar kita. Apabila dia meminta kita buat pengorbanan, dia ingin memberikan kita lebih banyak daripada apa yang kita berikan kepadaNya. Dia mau kita memiliki hikmatNya yang unik dan juga berkat kebendaan.

 "RENUNGAN BUAT KITA YG SEMAKIN TUA"

1. Sisα hίdυρ semakin pendek:
» yg boleh kita makan, makanlah;
» yg boleh kita pakai, pakailah;
» yg Ingin kita beli, belilah;
» kalau masih mampu memberi, berilah;
» masih mampu berbagi, berbagilah.

Kerana semua yg ada tidak boleh kita bawa ke kubur. Jangan khuatir dgn ahli waris, Allah yg akan mengatur rezeki selagi mereka berusaha.

Nikmatilah hίdυρ ini dgn pasangan kita selagi masih ada.

2. Sehari berlalu, umur berkurang sehari. Bila kita lewati hari ini dgn berbahagia, kita sangat beruntung, berbuat baiklah & selalu mengucap syukur, kerana kita tdk tahu bila kita akan dipanggil 'pergi'.

3. Waktu cepat berlalu, hidup itu sangat singkat dan susah. Dalam sekejap kita memasuki masa tua, itu PASTI ! 

4. Bila membandingkan ke atas, kita akan selalu merasa kurang; membandingkan ke bawah, kita merasa lebih; bila kita mampu merasa cukup dan mensyukuri apa yang kita punya, kita pasti bahagia. 
Bersyukurlah dengan apa yg kita ada. Manfaatkan ia sebaiknya. 

5. Harta, kekayaan, pangkat, kedudukan, kehormatan --- semua itu hanyalah sementara, hanya pinjaman. 
Yang terbaik dan terpenting adalah Perilaku Yg Baik, sentiasa membantu orang, tidak berbuat hal2 tercela, mengawal  diri. Jangan menyakiti hati orang lain kerana karma itu ada...

Dan yang terpenting melatih diri agar selalu sihat zahir dan batin. Ini kerana KESIHATAN adalah KEKAYAAN kita dan modal utama menikmati kebahagiaan hίdυρ ini.

6. Kasih ibubapa  kepada anak2 tidak ada batasnya !!!.
Kasih anak2 terhadap ibubapa jelas batasnya. 

Sedarlah! tatkala  anak sakit, hati ibubapa terhiris; tapi tatkala ibubapa sakit, anak cuma menengok dan bertanya2 ala kadar...

Anak2 memakai wang orang tua sudah seperti keharusan, tetapi orang tua memakai wang anak semacam pasti tidak berlaku!!! Oleh itu CUKUPILAH diri sendiri dan berikanlah pada anak seBIJAKSANA mungkin.

7. Rumah ibubapa  adalah rumah anak, tetapi rumah anak belum tentu jadi rumah ibubapanya. Ibubapa selalu memberikan anak2 tanpa batas...  tetapi tidak semua anak akan berbakti kepada ibu bapa. SELAMAT MENITI HARI TUA 😊

Sumber: Page Pakar Diari Hati 

NAK BUAT BLOG MESRA SEO? IKUTI 6 TIPS INI...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Dah makin ramai blogger yang berubah template blog kepada mesra SEO, tapi sejauh mana kenal apa ke benda SEO tu??? dan apa tujuan orang buat blog SEO? Sebenarnya, blog SEO ni bukan saja-saja orang buat... Tapi bagi yang buat duit melalui blog ni, blog mesra SEO ni amat penting untuk 3 tujuan utama ni:

Pertama, bagus untuk penjenamaan. Nak menjenama dan nak bagi blog kita orang kenal... tu orang buat blog mesra SEO. 

Kedua, organic trafik. Blog mesra SEO ni, memang tak dinafikan akan memberi kesan yang positif dari segi trafik blog.. Maknanya, mudah masuk dalam enjin carian google atau mana-mana web search.

Ketiga, meninggikan nilai blog. Ada juga orang buat blog kemudian jual semula... Ni untuk orang yang betul-betul buat duit dengan jual blog je ni.. ataupun jual template.. ada juga yang buat blog, kemudian jual kepada orang lain sekali dengan isi-isi blog... Jika blog berkualiti dan mesra SEO memang blog ini akan mempunyai nilai tinggi dan orang akan beli.



Itu tujuan orang buat blog mesra SEO... jadi, bagi yang dah ada blog SEO atau bakal nak buat blog SEO, jom ikuti 6 Tips ini:

Tips 1 : Artikel Yang Unik
Setiap blog mesra SEO, bersaing... persaingan ni sangat sengit... Yang mana dulu.. kalau sesiapa pernah join contest SEO tahu la kan camne kan... Tajuk sama, tapi yang nak membezakannya ialah kualiti artikel yang ditulis. Itu yang buat orang banyak baca, bila baca orang share, bila share, akan meningkatkan blog di enjin carian juga.

Tip 2 : Artikel panjang
Orang yang buat blog mesra SEO kena rajin.. Rajin taip entry panjang-panjang.. NI satu cabaran juga.. sebab apa panjang... Google memang suka entry panjang-panjang.. sebab tu juga salah satu syarat nak dapat Google Adsense ialah entry yang panjang dan bukan sekadar Wordless Wednesday... 

Tip 3 : Sasaran keywords
Mencipta keywords yang berkualiti... untuk blog sendiri. Contoh blog MF guna keyword motivasi... sebab blog ni lebih kepada motivasi bukan kisah peribadi... kalau lifestyle tu terlalu ramai blogger guna keyword tu...

Lagi satu keyword untuk sesuatu entry pun memainkan peranan penting juga dalam blog mesra SEO. 

Tip 4 : Backlinks berkualiti.
Backlinks ni, setakat ni cuba buat juga la.. tapi tak mampu nak konsisten.. sebab banyak update guna mobile je.. sebab tu guna auto backlink je setakat ni.

Tip 5 : Blog selalu update
Bila dah ada blog mesra SEO, kena la rajin update blog... paling tidak sehari satu entry... jangan seminggu sekali baru nak jengah blog kan... Tulis lah apa sahaja, gunakan apa sahaja teknologi untuk update blog.. ataupun masa idea banyak tu, buat entry autopublish... dan salah satu MF ni payah nak ketandusan idea ialah sebab siapkan draft.. lebih 100 entry dok dalam draft... dan bila rasa takde idea sangat mula la godek draft... paling ringkas guna je gambar apa yang ada dalam phone.. 

Tip 6 : Mesra mobile
Ini satu elemen penting dalam mencari template mesra mobile... ada template konon mesra SEO tapi bila buka kat mobile tak mesra pun... Memang penting sebenarnya, sebab boleh dikatakan 80% pengguna sekarang gunakan mobile untuk search info tertentu berbanding guna PC ataupun laptop.. 

Selain tu, template mesra SEO mesti mudah diakses dan link dengan media sosial yang lain.. apa pun.. blog mesra SEO memang berkesan untuk 3 tujuan yang diterangkan pada pendahuluan entry ni. 

Sumber rujukan: wangcyber

TAK RUGI KALAU BERTOLAK ANSUR SIKIT DALAM BERJUAL BELI

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Dalam jual beli pelbagai jenis dan ragam manusia kita akan jumpa.. tapi yang bestnya.. semua tu pengalaman berharga... 

Dalam urusan jual beli, antara yang Nabi s.a.w ajar kita ialah bertolak ansur dalam urusan jual beli... Sebagaimana hadis Nabi s.a.w yang bermaksud:

Daripada Jabir RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Allah memberi rahmat kepada orang yang bermurah hati ketika berjual beli dan ketika meminta haknya”. 
(Hadith Riwayat al-Bukhari)
Huraian Hadith: 
Allah memberi rahmat kepada mereka yang suka bertolak-ansur dalam semua perkara terutama dalam berjual beli.
Berlemah lembut, bermanis muka dan berlebih kurang semasa menagih hutang adalah antara sifat yang dipuji oleh Islam.
Sumber pertama: Kitab Riyadhus Salihin
Sumber kedua: e-Hadith JAKIM

****************************

Sebenarnya amalan ni banyak diamalkan oleh peniaga berbangsa Cina... Tapi sedikit diamalkan oleh bangsa selainnya... Kalau kita tengok Cina berniaga kita boleh tiru dan Insha Allah akan kekal lama perniagaan kita. 

MF pernah jumpa perniagaan online yang tak reti nak bertolak ansur ketika berniaga ni... MF tak gemar nak whatsapp ni... Jadi MF suka PM di Facebook je.. tapi dia tetap bertegas nak guna whatsapp juga.. jadi, terus tak jadi beli... 

Namun, alhamdulillah perniaga tu dah belajar ilmu bisnes online... Baru-baru ni MF pm lagi.. Alhamdulillah dia dah boleh bertolak ansur dalam berniaga... Dah boleh layan pelanggan melalui PM juga.. 

Apa pun.. tak rugi kalau kita berlemah lembut dan layan pelanggan macam saudara dan kawan kita... Kurangkan lah ayat-ayat skema dalam berniaga online.. relax dan layan macam saudara kita.. insha Allah diorang akan repeat order lagi nanti... 

Zaman sekarang orang dah tak tengok popular ke tak jenama atau orang yang jual.. orang tengok pada servis yang diberi semasa urusan jual beli.. servis berkualiti insha Allah...ramai orang akan beli.. jadi amalkan tolak ansur dalam jual beli.. dapat untung dan dapat pahala sebab amalkan sunnah...

11 TIPS UNTUK TENANG DAN BERJAYA!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Semua orang impikan kejayaan, kebahagiaan, dan ketenangan... tapi tak semua orang dapat ketiga-tiga ni serentak... tapi tak mustahil untuk perolehinya... asalkan kita dapat lakukan 11 TIPS untuk tenang dan berjaya ini... 



1)Jangan sakitkan hati orang (kenal ataupun tidak). 
Jika disakiti jangan balas. Guna peluang teraniaya untuk berdoa semoga sesuatu yang baik akan datang kepada kita.

2)Ringankan tangan untuk memberi samaada dari sudut harta tenaga atau buah fikiran.Jangan takut jika tidak berbalas, kerana rezeki itu luas.

3)Bila ada orang yang dalam kesusahan meminta tolong, cuba bantu walaupun sedikit. Bukan jumlah yang dilihat tapi usaha. 

4)Bila nampak orang susah, doakan semoga dia  dipermudahkan dan dikurniakan rezeki.

5)Jangan merendahkan atau menghina orang yang tidak berjaya sekarang. 

6)Lawan perasaan 'takut harta akan kurang' dengan memberi. Percayalah memberi tidak akan membuatkan kita miskin.

7) Jangan melakukan sesuatu kebaikan untuk mengharap kebaikan yang lain. Belajar mengikhlaskan pertolongan.

8) Sentiasa berfikiran positif dan berpesan pesan ke arah kebaikan.

9) Jika terasa mahu melakukan kebaikan, jangan tangguhkan. Boleh jadi perasaan itu tidak kekal. 

10) Jika susah sekarang, jangan risau. Tiada yang susah selamanya. Cuma perlu bersabar.Dan kebanyakan orang yang sudah berjaya didahului dengan pahit getir ujian. 

11) Dhuha. Amalkan solat sunat Dhuha setiap hari paling kurang 2 rakaat... solat Dhuha bukan semata-mata dibuat untuk jadi kaya...tapi dilapangkan rezeki dan sebenarnya rezeki itu luas konsepnya..

Olahan dari: Page Pakar Diari Hati

TAHNIAH KEDAH!!! JUARA PIALA MALAYSIA 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Semalam petang dah kecoh pasal bola di time-line Facebook. Walaupun MF orang Kedah dan anak jati Kedah... tapi malas gak nak layan bola... Bukan takde semangat nak sokong tapi... debar semacam je bila tengok bola...

Kami laki bini layan cerita P.Ramlee... Tapi habis je cerita, buka bola juga... sebab minit akhir kan...  tengok 1-1 dah...

Memang sengit perlawanan... ingatkan dah nak habis... tapi disebabkan keputusan sama, ditambah masa lagi 20 minit...

Masa tu memnag semangat tengok.. debor lain macam dah... suami pun layan sekali...

Haii... letih layan bola... deborr... sekali dah tambah masa pun tak de yang menang... tiba masa penalti...

Kami pakat dok teka... bola masuk tak masuk... hadoii... layan aje... memang deborr habis...

Pakat tengok bola sambil tengok jam... dalam sejarah kot... tengok bola sampai lebih jam 12 ni... dekat 3 jam lawan... memang sengit... masa tu dok kata dah.. kalau sapa-sapa kalah pun tak rasa sangat dah... sebab memang pakat lawan sungguh...



Akhirnya... sepak punya sepak... akhirnya Kedah menang... dengan 7 kali sepakan penalti... tu dia... memang main sungguh depa nih... puaih hati... berbaloi sungguh yang mai dari Kedah nun...

Tahniah Kedah kerana berjaya berjuang menjulang juara Piala Malaysia musim ini... moga terus berjaya lagi pada musim akan datang...

Buat Selangor... tahniah juga... kerana berjuang berhabis-habisan... kalah pun kalah bermaruah kata orang kan...

Tahniah buat kedua-dua pasukan yang bermain dengan penuh semangat juang... 

30 Oktober 2016

Semewah Mana Pun Kereta Korang, Jangan Lupa Pada Kancil

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Betul la kan... besar mana pun kereta kita pakai sekarang semuanya bermula dari kereta kancil je... 

Kat tempat ujian memandu yang mahal tahap mana pun paling kurang pakai Viva tak pun Myvi je kot.. tapi yang banyak pakai kancil manual lagi... cuma sekarang je dah ada pilihan guna kereta auto untuk lesen memandu auto... 

Jadi, tak payah nak bangga sangat dengan kereta mewah tu la ya sebab kita semua bermula dari kereta kecil aje... 

EH.. tapi ada yang kata... yang berharta ni kadang lesennya guna lesen short cut... sebab tu kadang tak tau undang-undang... betul ke?? Wallahua’lam... 

Wajah Kusam Kembali Berseri Dengan 3D GOLD STEMCELL SERUM DARI MY BEAUTY HERBS

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Masa mengandungkan anak ketiga MF tak suka langsung pakai make up... Apatah lagi nak pakai krim muka atau apa-apa skin care.. 

Bayangkan 9 bulan tak jaga muka... Muka naik kusam... Tu yang ada kata MF ni mengandungkan anak lelaki... Alhamdulillah... Selepas bersalin.. MF bersalinkan anak perempuan. 

Lepas bersalin, barulah mood nak jaga muka tu datang semula... Alhamdulillah, kebetulan... MF terpilih untuk mencuba produk baru dari My Beuty Herbs iaitu 3D Gold Stemcell Serum... Produk didatangkan dengan krim rawatan untuk menjadikan kulit kusam kembali berseri... 



MF konsisten pakai serum dan krim ni siang dan malam... Kebetulan masa dalam pantang... Banyak masa rehat juga kan... 

Alhamdulillah... Tiga hari pertama selepas amalkan secara konsisten nampak perubahannya.. Iaitu kulit muka rasa tegang... Liang pori muka mula nampak halus... 

MF teruskan memakai hingga 2 minggu dan sehingga saat entry ni taip pun masih pakai serum ni... 

Alhamdulillah... Impian nak kembalikan Seri wajah dan hilangkan kulit kusam dan hilangkan jeragat tercapai dengan 3D Gold Serum ni... 


Masalah tu hilang dah... Rasa seronok... Kulit pun rasa tegang dan tak suram lagi.. Liang pori pun dah mengecil... 

Alhamdulillah... Serasi dengan serum ni.. 

Cara Penggunaan 
MF amalkan pakai 3D Gold Serum ni setiap pagi dan petang... Malam pula MF pakai Krim Rawatan untuk merawat kulit wajah bermasalah dengan lebih efisien pada waktu malam sebelum tidur. 

Sebotol 3D Gold Stemcell Serum ni tahan lebib dari sebulan... memang jimat... 

Memang tak dinafikan... Mudah untuk kembalikan wajah yang kusam dengan serum ini... Hanya picit, calit-calit... Merecik... Kebabom... Terus berseri... Hehe...

Dengan 3D Gold Stemcell Serum ni lah cara nak hilangkan parut hitam serta cara mudah hilangkan jeragat. Selain tu, Serum ini juga berfungsi untuk kecutkan jerawat dengan cepat.

Jadi tak hairanlah bagi yang idam nak kulit flawless dan nak dapatkan kulit tona sekata akan terus guna produk ni dengan konsisten.

Haa... Lupa MF nak bagitau... Dengan 3D Gold Stemcell Serum juga adalah cara mudah untuk melembapkan, menganjalkan kulit muka, mengawal minyak dan dalam masa yang sama dapat menghilangkan garis halus dan kedutan muka dengan berkesan. Tak cakap kosong sebab MF sendiri dah mencubanya..., Selain dapat melindungi wajah dari sinaran UV. Yang memang sesuai dengan wanita kota yang penuh sibuk dan terdedah dengan pencemaran kota hari ini..

Serum ini juga mampu menghilangkan lingkaran gelap bawah mata... memang berkesan.. maklumlah dalam pantang kan banyak berjaga malam... tapi dengan 3D Gold Stemcell Serum ni... tak kelihatan pun lingkaran gelap bawah mata...

Memang puas hati bagi MF yang pertama kali guna Serum ni... sebab sebelum ni memang tak pernah guna produk sebegini sebenarnya...  



Giveaway 3D Gold StemCell Serum My Beauty Herbs : Review Produk dianjurkan oleh blogger Mia Liana dan ditaja sepenuhnya oleh My Beauty Herbs. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.


Sedekah Harta Suami

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا أَنْفَقَتْ الْمَرْأَةُ مِنْ طَعَامِ بَيْتِهَا غَيْرَ مُفْسِدَةٍ فَلَهَا أَجْرُهَا وَلِلزَّوْجِ بِمَا اكْتَسَبَ وَلِلْخَازِنِ مِثْلُ ذَلِك
َ
Dari ‘Aisyah radliallahu ‘anha dari Nabi SAW berkata,: “Jika seorang wanita (isteri) berinfaq dari makanan rumahnya dan bukan bermaksud menimbulkan kerusakan maka baginya pahala dan bagi suaminya (pahala) dari yang diusahakannya dan juga bagi seorang penjaga harta  akan mendapatkan pahala seperti itu”. (HR Bukhari No: 1350)



Pengajaran:

1.  Menjadi kewajipan kepada isteri menjaga harta milik suami.

2.  Amalan baik yang dilakukan oleh seorang isteri  menggunakan harta suami untuk di sedekahkan  seperti makanan yang dimasak kepada tetamu, dengan syarat tidak menyebabkan kerosakan atau kemusnahan ke atas harta tersebut, siisteri dan suami tetap akan mendapat pahala.

3.  Harta sisuami yang disedekahkan oleh isteri kepada orang lain, pahalanya tetap akan diperolehi suami.

Sumber: telegram.me/hadisharian_ikram

Suami jangan marah pula kalau isteri gunakan hartanya untuk bersedekah... Tapi biarlah berpada-pada dalam bersedekah dan suami wajib tahu hartanya ke mana digunakan oleh isteri...

Tapi jika pendapatan isteri tak wajib diberitahu kepada suami...tapi ada baiknya bagitau kerana hak suami untuk tahu tu ada juga sebab isteri tu kan hak suaminya.... Dan juga sebagai tanda hormatnya isteri kepada suaminya...
3.  Harta sisuami yang disedekahkan oleh isteri kepada orang lain, pahalanya tetap akan diperolehi suami.

Sumber: telegram.me/hadisharian_ikram

Suami jangan marah pula kalau isteri gunakan hartanya untuk bersedekah... Tapi biarlah berpada-pada dalam bersedekah dan suami wajib tahu hartanya ke mana digunakan oleh isteri...

Tapi jika pendapatan isteri tak wajib diberitahu kepada suami...tapi ada baiknya bagitau kerana hak suami untuk tahu tu ada juga sebab isteri tu kan hak suaminya.... Dan juga sebagai tanda hormatnya isteri kepada suaminya... 

Throwback: Kenangan Hujan Di Malam Hari!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Entry spontan malam ni... Idea tercetus nak coret kenangan silam... Mata tak mengantuk lagi sambil menunggu En.somi betulkan kereta... MF layan blog kejap... Anak-anak pun dah lena diulit mimpi indah...

Malam ni.. hujan lebat.. suasana yang tadi berbahang bertukar jadi sejuk dan dingin... Tu yang buatkan teringat memori silam...



MF teringat dulu.. masa kecil-kecil dulu... Rumah MF rumah papan beratapkan rumbia... Bila malam hari.. suasana sungguh sejuk.. menggigil... Tengah elok tidur.. tetiba mak kejut suruh beralih tempat tidur.. atap bocor..

Begitulah berlarutan berapa lama.. hinggalah ada rezeki sikit... Bapa MF betulkan dan besarkan rumah... Tak beratapkan rumbia lagi.. beratapkan zink pula.. tapi sampai sekarang masih rumah papan... Suasana tetap sejuk hingga ke tulang bila malam menjelang... mencari kain selimut tebal... Memang sejuk kalah suhu kat Cameron Highlands.

Bila malam yang hujan macam ni... Teringat juga kucing Pak tam.. muka dia iras-iras la gambar profil MF tu .. kucing tu lah MF peluk dia.. bila hujan sejuk macam ni... Hangat je rasa...

Tapi semua tu kenangan indah... Sangat indah untuk dikenang... Pernah juga saat melayan hujan.. jam dua pagi dikejutkan dengan jeritan orang... Rupanya, banjir besar melanda... Esok paginya.. bawah rumah dipenuhi air hingga ke paras lutut... Merasalah juga banjir di bawah rumah..

Haii.. indah sungguh kenangan silam... Rindu sangat suasana kampung halaman... Tapi kini kita dah ada kehidupan... Jadi, biarkan memori itu terpahat erat di kolam kenangan semalam...

Ranking Alexa 30.10.2016

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)






Alhamdulillah... Nampak peningkatan yang banyak juga Ranking Alexa kali ni... Daripada 5k lebih kepada 3k lebih...

Satu pencapaian yang membanggakan untuk diri sendiri... Kerana berterusan update blog tanpa jemu walaupun kadang-kadang otak jem memikirkan idea menulis blog ni... Sambil juga berperang dengan tiga anak untuk terus konsisten menulis dan update blog setiap hari...

Terima kasih juga buat pengunjung blog yang tak jemu datang baca setiap entry di blog ini.

29 Oktober 2016

Drama Amsyar Kisah Anak Yatim Menderita Tanpa Pembelaan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Selesai sudah drama Samudera Rindu dalan slot Azalea di TV9... Semalam bermula drama baru menggantikan drama Samudera Rindu yang bertajuk "Amsyar". 

Nampak menarik drama ni... Dan semalam, MF dah layan episod 1... Tengok episod 1 dah buatkan air mata ni mengalir dan hati ni tersentuh... Bagaimanalah emosi kalau layan drama Amsyar ni sampai habis agaknya... 
Sumber : Google images 

Drama Amsyar ni mengisahkan seorang kanak-kanak bernama Amsyar yang hidup senang dan bahagia bersama ibu bapanya...  
Tapi kebahagiaan tu berubah sekelip mata apabila dia kehilangan kedua orang tuanya dalam satu kemalangan jalan raya. Sebagai seorang anak tunggal Amsyar tinggal sebatang kara dan dijaga oleh pak ngahnya bernama Shahrul. Namun isteri Shahrul tidak menyukai Amsyar dan menganggapnya sebagai bebanan pada keluarga mereka. 
Selepas tu Amsyar tinggal bersama seorang lagi bapa saudaranya bernama Azhar. Tetapi ramai pula yang tidak menyukainya di situ sehinggakan dia sering dimarahi, dipukul dan didera. 
Kerana tidak mahu menjadi bebanan pada orang lain, Amsyar redha tinggal di Teratak Kasih sebuah rumah anak-anak yatim yang menempatkan budak-budak yang senasib dengannya. Pemilik rumah anak yatim itu bernama Waheeda.

Drama Amsyar dibintangi oleh Ben Ladin, Elly Mazlein dan Redza Rosli. Drama arahan Murali Abdullah ini akan bersiaran selama 20 episod bermula pada 27 Oktober ini. Antara pelakon lain yang turut menjayakan drama Amsyar adalah Hairi Safwan, Nafiz Muaz, Faralyna Idris, Sabhi Saddi dan ramai lagi.

Walaupun takde pelakon lama...sebab tak kenal sangat pelakon baru-baru ni... Tapi disebabkan MF kenal dengan penerbit iaitu Zeel Production dan pengarah hebat iaitu Murali Abdullah... Dan MF tahu dah... Kalau kisah kekeluargaan diarah oleh pengarah yang hebat ni... Pasti tak mengecewakan... 

Nak tahu kisah lanjut pasal anak yatim bernama Amsyar ni kena la tonton sampai habis kan... Drama ni ditayang setiap hari Selasa hingga Ahad bermula jam 8.30 malam. 

Semalam tengok episod 1 pun buatkan hati ni dah terdetik dan akal berfikir... Ya Allah, apalah nasib anak-anak ku andai Allah jemput aku dan suami... Huhu... Sampai situ fikirnya... Ye lah... Kadang kita tak fikir... Tapi bila tonton drama sebegini buatkan kita terbuka akal dan berfikir sejenak...  

Cari, cari, carilah....

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Nak cari teman hidup mintalah bantuan dan pertolongan Allah...

Betul dan perbaiki diri... InshaAllah yang baik-baik akan datang kepada kita..

Pasangan yang baik bukan yang punyai harta menimbun... bukan pula sijil bergulung-gulung.. tapi pasangan hidup yang baik meletakkan diri dibawah keredhaan Allah semata...

Pilihlah pasangan hidup ikut panduan yang Islam tetapkan.. insha Allah... bahagia rumahtangga.. 

28 Oktober 2016

SIMPANAN TETAP SEORANG MUSLIM!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ مِمَّا يَلْحَقُ الْمُؤْمِنَ مِنْ عَمَلِهِ وَحَسَنَاتِهِ بَعْدَ مَوْتِهِ عِلْمًا عَلَّمَهُ وَنَشَرَهُ وَوَلَدًا صَالِحًا تَرَكَهُ وَمُصْحَفًا وَرَّثَهُ أَوْ مَسْجِدًا بَنَاهُ أَوْ بَيْتًا لِابْنِ السَّبِيلِ بَنَاهُ أَوْ نَهْرًا أَجْرَاهُ أَوْ صَدَقَةً أَخْرَجَهَا مِنْ مَالِهِ فِي صِحَّتِهِ وَحَيَاتِهِ يَلْحَقُهُ مِنْ بَعْدِ مَوْتِهِ

Dari Abu Hurairah ia berkata; Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya antara perkara yang akan mengikut orang-orang mukmin dari segi amalan dan kebajikannya sesudah mati antaranya Ilmu (berguna) yang diajar dan disebarkan, atau anak yang soleh yang ditinggalkan (memohon istighfar dan berdoa untuknya), atau al-Quran diwariskan, atau masjid yang ia bangun, atau rumah yang ia bangun untuk ibnu sabil, atau sungai yang ia alirkan (untuk orang lain), atau sedekah yang ia keluarkan dari harta miliknya dimasa sihat dan masa hidupnya, semuanya akan mengiringinya setelah meninggal" (HR Ibnu Majah No: 238) Status: Hasan



Pengajaran:

Amalan seorang Mukmin yang akan berterusan ganjaran pahalanya walaupun pemiliknya telah meninggal dunia antaranya:

1.  Ilmu berguna yang diajar dan disebarkan kepada orang lain: melalui lisan seperti ceramah juga tulisan dalam bentuk buku, artikel, jurnal, termasuk dalam bentuk e-book, dalam FB, Laman Sesawang mahupun telegram dan whatsapp. Tak terkecuali ialah menulis yang baik-baik di Blog.

2.  Anak solleh yang mendoakan dan memohon keampunan untuknya.

3.  Al-Quran yang diwariskan berbentuk mushaf atau yang diajar.

4.  Masjid yang dibangunkan.

5.  Rumah yang dibangunkan untuk musafir yang terputus bekalan.

6.  Sungai yang dibina untuk manfaat manusia dan makhluk lain.

7.  Sedekah yang kita lakukan ke atas harta semasa kita sihat dan masih hidup - diwakaf, derma, sedekah.

Ayuh bersifat RAHMAH dengan berusaha melakukan amal solleh antaranya ilmu berguna yang diajar dan disebarkan - agar ia menjadi simpanan tetap yang faedah keuntungannya akan berterusan walaupun kita telah meninggal dunia

Sumber: telegram.me/hadisharian_ikram

Facebook Update | Taip Status Dengan Background Cantik!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Facebook Update lagi... nak suruh orang terus kekal guna Facebook... semestinya dia akan Upgrade untuk kelihatan cantik dan menarik...




Kali ni Facebook tampil dengan kelainan... taip status dengan pilihan Background dan reka bentuk tulisan pilihan yang disediakan...

Penuh warna warni la status Facebook pagi tadi...

Nak dapatkan status camni kena la update aplikasi Facebook... Baru boleh guna...

Teknologi sentiasa Upgrade dan Update... kita pun kena la update diri dan Upgrade iman setiap masa... seiring dengan perkembangan dunia hari ni..


Drama Samudera Rindu Berakhir Dengan Babak Penuh Air Mata

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alhamdulillah... Semalam tamat sudah drma bersiri TV9, Samudera Rindu.

Setelah puas mengikuti drama tu, semalam memang la tak lepas peluang ikuti episod akhir drama tu...

Memang penuh emosi layan drama tu.. tambahan klimaks drama tu buatkan kami geram dengan watak Athirah... Serius geram... Laki ku tengok dengan penuh emosi tau...



Akhirnya kesabaran suami Nadia dibalas dengan kebahagiaan... Dia kembali semula dalam hidupnya... Manakala anaknya Athirah insaf dengan perbuatan derhaka kerana tidak mengaku ibu kandungnya dan dapat balasan daripada Allah. Kakinya lumpuh... Namun kesetiaan dan keikhlasan cinta, Izaril tetap memperisterikan Athirah kerana Athirah pun dah berubah.

Banyak sangat moral dan pengajaran tentang cerita tu..
Tapi yang nak dikisahkan ialah tentang masalah penyakit meroyan yang dihadapi oleh wanita selepas bersalin.

Jangan buat main-main dengan penyakit tu... Suami berperanan penting untuk memahami Isteri Selepas bersalin... Jangan biarkan isteri hadapi tekanan selepas bersalin.

Tapi drama ni memang mengundang pelbagai emosi MF yang menonton drama tu.. tambahan lagu tema pun memainkan peranan untuk jadikan drama lagi menarik.

Tahniah Suhan Movies keluarkan drama berkualiti sebegini... Semua watak memang nampak hidup... Drama begini yang sepatutnya suami isteri kena layan... Boleh dijadikan drama keluarga... Ajak anak-anak yang meningkat remaja tu tonton... Sambil layan, sambil ibu bapa ceritakan moralnya... Ini juga satu homeschooling anak-anak remaja yang mudah...selain eratkan hubungan kekeluargaan.

Bagi yang terlepas tonton drama ni boleh tengok kat tonton.my ada rasanya. Tapi memang tak rugi layan drama nih... Penuh keinsafan dan pengajaran serta ilmu serta pengajaran untuk mendidik anak perempuan. 

CIRI-CIRI SEORANG HAMBA!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Seorang hamba Allah yang sebenarnya ialah:
Sopan santun Pabila berjalan di atas muka bumi Allah, maknanya tidak sombong;

Apabila orang mengatakan sesuatu kepada mereka secara berdepan dengan cara yang kurang beradab... mereka membalas perbuatan itu dengan baik dan lemah lembut...bukannya membalas dengan perlakuan yang kurang adab juga... makna yang nak faham...  seorang hamba Allah itu, jika orang maki hamun dia, dia diam ataupun membalas maki hamun tu dengan perkataan yang baik... bukan dengan lawanbermaki-makian. 

Adakah kita punyai ciri-ciri di atas?

27 Oktober 2016

10 CIRI LELAKI BERKUALITI IMPIAN SETIAP WANITA!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Lelaki semakin sikit... dah sikit nak cari yang berkualiti semakin sukar. Kenapa pentingnya lelaki berkualiti??? Supaya dia dapat membimbing wanita ke arah jalan yang benar. Kalau wanita ramai tapi lelaki sikit... sebab tu ada hikmah Allah haruskan poligami.. opss... bukan nak citer bab tu.. sensitif kot tu.. hehe... cuma nak kongsi.. inilah 10 ciri lelaki berkualiti menjadi idaman para wanita masa kini... 



1. Jaga Solat.
Lelaki yang mendahulukan dan mengutamakan solat dalam kehidupan. Terutamanya solat 5 waktu dan terbaik adalah secara berjemaah terutamanya Suboh dan lain-lain waktu. Masjid sentiasa menjadi rumah keduanya. Boleh menjadi makmum yang baik dan imam yang bagus.

2. Sentiasa jaga solat-solat sunat
Lelaki yang melakukan solat-solat sunat seperti tahajud, dhuha dan solat sunat sebelum atau selepas solat fardhu.

3. Cintakan dan suka dalami ilmu agama.
Lelaki yang memahami hukum-hakam perkara Fardhu Ain, Tauhid, Hal Ehwal Ibadat serta Menjaga Adab. Ilmu ni penting dalam kehidupan... 

4. Jaga Adab
Lelaki yang menjaga sahsiah diri serta adab di dalam urusan seharian serta perhubungan dengan orang sekeliling serta pandai menghormati orang lain terutamanya yang lebih tua dan menyayangi yang lebih muda. Anak yang soleh.

5. Berdikari
Lelaki yang independent, seorang yang rajin berusaha, komited dalam melakukan sesuatu. Pandai cari duit dan simpan duit samada melalui kerja atau berniaga. Mempunyai pendidikan agama yang baik serta pendidikan dalam pelajaran adalah satu kelebihan.

6. Suka kongsikan rezeki dengan infaqkan hartanya.
Lelaki yang berzakat samada pendapatan atau perniagaan. Dan suka bersedekah.

7. Mampu memimpin
Lelaki yang boleh menjadi pemimpin, imam dalam solat berjemaah dan baik bacaannya serta bagus amalannya. Buat apa yang Allah swt suka dan jauhi apa yang Allah swt tidak suka seperti merokok.

8. Cintakan al-Quran
Lelaki yang boleh membaca Al-Quran serta hidup dengan Al-Quran.

9. Bertanggungjawab
Lelaki yang bertanggungjawab dalam setiap perkara yang dilakukannya. Bukan sekadar hidup tetapi hidup memberi manfaat kepada ramai orang lain. Bukan sekadar hidup tetapi memberikan kehidupan!

10. Mudah memahami dan bertolak ansur
Lelaki yang boleh memahami orang sekeliling dan boleh bertolak ansur. Dia boleh menjadi pendengar yang baik serta menyokong usaha orang sekeliling bila diperlukan.

Sebenarnya wanita ni tak pentingkan sangat rupa... apa guna rupa dan badan sado tapi punyai sifat buruk dan paling penting tak reti nak faham wanita... Jadi, 10 ciri ni penting dan jika ada rupa tu kira satu bonus yang akan menjadikan seseorang tu rebutan ramai wanita. Jadi, tak hairanlah jika ada lelaki yang punyai ciri ini walaupun laki orang, orang tu sanggup berebut kan... Jadi, kalau rasa pasangan anda ada ciri-ciri ni... mohon sorok sikit... hehe... takut nanti kena goda.. 

Buat Bisnes Card Percuma di Pixajoy!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Ramai dah blogger dok tayang kad nama depa kat blog dan Facebook... MF ni teruja gak nak buat... tapi bukan untuk diri sendiri... nak buatkan untuk suami... sebab suami kan buat bisnes kan... wajib tu ada bisnes kad sendiri...

Tangguh punya tangguh.. akhirnya lepas tengok kak Siti Rohaida buat, baru tergerak tangan ni nak buka laptop dan pegang mouse untuk buat design ni... Tapi sebelum tu tanya juga suami... nak tak kalau MF yang buatkan... Dia ok je kalau free...

So, sementara si adik tidur, MF pun layankan web Pixajoy dengan memilih design yang sesuai untuk direka.. MF cari bisnes card yang seringkas mungkin... sebab yang penting infonya kan...

Akhirnya, ni lah design yang terhasil..


Mulanya nak buat dua bisnes kad, sebab dua bisnes tu kan.. tapi suami kata buat satu dah la... sebab maklumat kan sama je tu.. so, MF ikutkan saja... 

Alhamdulillah, mudah berurusan dengan Pixajoy... pertama kali MF submit tak lepas, diorang hantar e-mail... supaya send lagi sekali.. dan bayaran pos dimasukkan dalam akaun MF create masa buat design tu... jadi, MF re-submit lagi sekali design tu... 

Alhamdulillah, lepas siap hantar... tunggu je la sampai... Ingatkan lama kan... rupanya kejap aje... dalam 2 atau 3 hari dah sampai pun diorang pos ke rumah... Pixajoy ni companynya kat Sungai Petani je... 

Ingat nak tempah lagi... tapi pick up sendiri je nanti kat kedai dia waktu kami balik kampung nanti... lagi free kan... hehe... 

Jadi, sesiapa yang rasa tak sempat nak design dan tempah bisnes kad kat kedai cetak... buat je online... hanya modal sedikit masa untuk design guna template yang tersedia dan bayar RM8 untuk bayaran pos, pastu tunggu je la bisnes kad anda sampai depan rumah... 

Nak tempah bisnes kad dengan Pixajoy... boleh >>>TEMPAH DI SINI<<<

Kat Pixajoy bukan boleh tempah bisnes kad je.. nak buat photobook, sticker kecil-kecil tu dan macam-macam lagi... boleh belek sendiri kat web Pixajoy ye... pasti rambang mata.. 

CARA LIPAT DAN SUSUN BAJU BAYI SUPAYA LEBIH KEMAS DAN JIMAT RUANG!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Mengemas baju bukan satu hobi MF, tapi bila dah bertambah anak ni, menguruskan baju anak-anak satu cabaran untuk diri sendiri sebenarnya... Sebab kena buat satu rutin suri rumah yang kita tak minta buat. Jadi, solusinya kena cari perkara yang menyeronokan supaya kita suka dan senang dengan perkara yang kita tak suka.

Jadi, tak suka semakkan mata lihat baju berselerak. Baju kecil-kecil ni mudah berselerak kalau tak kena cara lipatnya...

Jadi, mula la eksplore cara melipat baju bayi supaya tak berselerak.

Mudah sahaja rupanya... nampak cantik tersusun dan kemas...



Lipat tiga dan selit hujung baju ke bahagian dalam kat bahagian leher baju... 

Pandangan depan baju yang siap dilipat

Pandangan belakang baju yang siap dilipat

Susunan baju yang disiap dilipat. 
Nampak kemas dan tersusun. Kalau tarik pun tak berselerak. 
Cara lipat macam ni sesuai disusun dalam almari jenis laci. Kalau takde laci, boleh juga letak dalam bakul. Sebab lebih kemas. Baju yang jenis siap sepasang je MF lipat macam ni... Jenis gaun kecil boleh juga nak lipat camni kalau ada sepasang sekali dengan seluar. 

Rasa termotivasi sikit bila nampak kemas camni dan semangat nak melipat baju anak-anak. Alhamdulillah... sejak suami belikan almari besar, dan modified almari baju anak-anak perempuan, semakin termotivasi nak melipat dan mengemas baju... Kalau tak sebelum ni 2 3 minggu baru nak lipat baju.. haha... Kali ni dah lebih rajin lipat baju... 2 atau 3 hari sekali lipat baju. Kalau hari kerja seminggu sekali la... waktu hujung minggu... 

Nak motivasikan diri sendiri kena usahakan sendiri juga.. tak boleh berada ditahap yang sama kan... tambah bab baju ni masalah major rumah tangga tau... tak ramai yang lipat baju... sampaikan orang jepun cipta mesin lipat baju... cuma tak sampai ke Malaysia je lagi kot... hehe... 

MF ni memang kena usaha lah bab baju ni.. tambah anak perempuan tiga-tiga... bayangkanlah betapa banyak bajunya kan... maklumlah perempuan... baju penuh satu almari pun kata takde baju nak pakaikan.... hehe... 


CARA MAK BAPA DULU AJAR ANAK HORMAT TETAMU!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Mak bapak dulu ajar anak... penuh dengan adab...

Mak bapa dulu, pentingkan adab dan akhlak melebihi segalanya... 







Sumber gambar: Page Pelukis Rakyat Shidie Art

Bukan mudah nak ajar anak beradab zaman sekarang... 

KAWAL MARAH DENGAN ISTIAZAH

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



عَنْ عَدِيِّ بْنِ ثَابِتٍ حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ صُرَدٍ قَالَ اسْتَبَّ رَجُلَانِ عِنْدَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَنَحْنُ عِنْدَهُ جُلُوسٌ وَأَحَدُهُمَا يَسُبُّ صَاحِبَهُ مُغْضَبًا قَدْ احْمَرَّ وَجْهُهُ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنِّي لَأَعْلَمُ كَلِمَةً لَوْ قَالَهَا لَذَهَبَ عَنْهُ مَا يَجِدُ لَوْ قَالَ أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ فَقَالُوا لِلرَّجُلِ أَلَا تَسْمَعُ مَا يَقُولُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنِّي لَسْتُ بِمَجْنُونٍ

Dari Adi bin Tsabit telah menceritakan kepada kami Sulaiman bin Shurd dia berkata; "Ada dua orang yang saling mencerca dihadapan Rasulullah, sementara kami duduk-duduk di samping baginda, salah seorang darinya mencerca temannya sambil marah, hingga wajahnya merah, maka Nabi SAW bersabda: Aku akan ajarkan satu kalimah dimana jika dia membacanya, kemarahan itu akan hilang daripadanya. Baginda membaca (istiazah). Lalu salah seorang lelaki yang mendengar, bangun mendapatkan lelaki tersebut sambil berkata: Apakah kamu tahu apa yang diperkatakan Nabi tadi? Lalu beliau mengulangi apa yang disebutkan Nabi. Lelaki itu berkata kepadanya: Apakah engkau tengok aku seperti orang gila?" (HR Bukhari No: 5650) Status: Sahih



Pengajaran:

1.  Marah itu dipengaruhi oleh syaitan. Mengikut Imam al-Ghazali, berlakunya sifat marah itu kerana urat saraf manusia ditarik oleh syaitan.

2.  Orang yang sedang marah, jika tidak dikawal, boleh menyebabkan hilang pertimbangan seperti orang hilang akal. Dia boleh bertindak diluar kewarasan.

3.  Rasulullah mengajar agar membaca istiazah apabila seseorang itu marah iaitu

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم

Firman Allah:

وَإِمَّا يَنْزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

Dan jika Engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari Syaitan, maka hendaklah Engkau meminta perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia lah Yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui. Fussilat: 36

Ayuh sentiasa bersifat RAHMAH mengawal kemarahan dengan sentiasa membaca istiazah memohon perlindungan dari Syaitan.

Sumber: telegram.me/hadisharian_ikram

Bacaan istiazah lebih berkesan ketika mengawal marah... baca ni ketika rasa nak marah... biasa kita baca istighfar kan.. Kali ni tu... baca istiazah ni...

Maknanya... rasa nak marah je... Cepat-cepat sebut
أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم
InshaAllah... akan reda marah dan hati kembali tenang... 

Jika dah terlepas marah barulah kita istighfar... istiazah ni tujuan untuk kawal marah agar tak terlepas marah... 

Sama-sama kita amalkan...

26 Oktober 2016

Sweet Juga Lagu OST Drama Cinta Masam Manis!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Dalam dok layan drama... layan lagu tema sekali... rasa sweet pula bila Hayati liriknya...

Lagu berjudul "Hingga Ke Jannah" nyanyian kumpulan KRU.

Jom Hayati liriknya... sweet lagu ni jika bagi kat suami atau isteri...

******************


Dalam beribu
Dosa yang dah tersalah laku
Mungkin adanya sepahala
Menganugerahkan kau bersama

Syukran Ilahi
Menjodohkan takdir bertemu
Sempurna lengkap sanubari
Menjadi pasanganmu

Sejahtera kasih selamanya, Amin

Di dalam setiap doa
Namamu takkan ku lupa
Semoga kita setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Di dalam setiap mimpi
Kita saling mencintai
Ke akhir nanti setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Andai mengalir
Titis air mata menguji
Ku harap kau tabah bersabar
Harungi semua pancaroba

Akan ku janjikan
Senyuman di waktu yang sukar
Agar hanya detik yang indah
Tercoret dalam diari cinta

Sejahtera kasih selamanya, Amin

Di dalam setiap doa
Namamu takkan ku lupa
Semoga kita setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Di dalam setiap mimpi
Kita saling mencintai
Ke akhir nanti setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Hingga ke Jannah
Hingga ke Jannah
Insha Allah

Sejahtera kasih selamanya, Amin

****************

Sweet kan liriknya...
Selamat dah... lagu ni jadi koleksi lagu kami suami isteri lagi... Hehe...

[TERKINI] HOSPITAL SULTANAH AMINAH TERBAKAR LAGI!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Dapat berita lagi... katanya Hospital Sultanah Aminah , JB yang terbakar semalam hari ni terbakar lagi tengah hari tadi... Kali ni di bilik bedah pula... Tiada kemalangan jiwa dilaporkan..

Ini berita yang MF dapat dari 3 sumber...



Sumber: Sinar Harian


Sumber: The Star Online

Ujian sungguh... rasa trauma juga nak ke HSA lepas ni.. tak kan nak kena tutup hospital kan... tapi kalau itu yang terbaik.. sama-sama kita doakan...

Update:
Sumber: Page Ketua Pengarah Kesihatan 


WW | POPCORN CHICKEN

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Menu makan tengahari semalam...
Popcorn chicken atau popcorn ayam...

Ayam Kentucky ala popcorn.

WW | CARA MUDAH HARGAI DIRI SENDIRI!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber Google images 

Orang yang punyai harga diri   
Akan hargai dirinya dengan 
MENUTUP AURAT DENGAN SEMPURNA 
dan BERUSAHA UNTUK MENUTUP AURAT dalam apa jua keadaan sekalipun!

Renungan:
Adakah kita punyai harga diri dan menghargai diri sendiri??? 

25 Oktober 2016

INILAH 10 PERKARA YANG BERLAKU DI DUNIA INTERNET DALAM MASA 1 MINIT!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Internet, dunia tanpa sempadan... Sejak bila anda kenal internet??? MF kenal internet masa umur 19 tahun iaitu semasa berada di tingkatan 6 atas. Tu pun sebab nak buat kerja kursus dan itulah juga pertama kali MF ke Cyber Cafe untuk guna internet. Namun tak sangka juga, MF kini pengguna tegar internet tapi takdelah ketagih sampai tak tentu arah kalau tak dapat internet kan. Masih boleh hidup lagi tanpa internet. Dan tak sangka juga MF jumpa jodoh pun melalui internet. Itulah serba sedikit fakta MF dan internet.

Jom kita lihat beberapa fakta menarik pasal internet, dan apa yang berlaku di dunia maya dalam masa 1 minit!



Berikut adalah berlaku di internet dalam tempoh setiap 60 saat atau pun 1 minit. 
  1. 204.000.000 email dikirim setiap 60 saat
  2. Setiap 60 saat, 4.000.000 orang melakukan pencarian di mesin pencari Google.
  3. Pengguna Facebook mengeluarkan 2.460.000 content setiap 60 saat.
  4. Pengguna WhatsApp berkongsi 347.222 gambar setiap 60 saat.
  5. 277.000 tweet ditweet setiap 60 saat.
  6. Ada 216.000 gambar yang dimuatnaik ke Instagram dalam waktu 60 saat.
  7. Laman perdagangan online multinasional, Amazon.com menghasilkan pendapatan sebanyak $83.000 hanya dalam waktu 60 saat.
  8. Pengguna Apple memuatnaik 48.000 aplikasi setiap 60 saat.
  9. Dalam 60 saat, pengguna Skype saling terhubung bersamaan dengan 23.300 jam.
  10. Setiap 60 saat, pengguna YouTube memuatnaik video yang jika dikira secara keseluruhan memiliki durasi 72 jam.
Sumber: Sinar FM

Sebab itulah dunia internet disebut dunia tanpa sempadan... berjuta orang guna internet seluruh dunia... ini rekod dalam seminit.. bayangkan kalau sehari camne.. kira sendiri...

"USTAZAH, MACAM MANA SUSU IBU TERJADI?"

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

"USTAZAH, MACAM MANA SUSU IBU TERJADI?" | MF tak rasa ini soalan sensitif, tapi satu pengetahuan sains yang berkaitan dengan aqidah Islam. 

Soalan ni pernah MF dapat masa ajar mata pelajaran agama. Nak jawab tak reti tapi MF minta diorang refer guru sains mereka. Persoalan juga? Macam mana susu ibu terjadi??? Bukan ada kilang susu pun.. kalau belah dada pun bukan ada susu, tapi darah... tapi bila bayi isap keluar susu, hebatkan Allah... 

Ini ceritanya bagaimana susu ibu terjadi.


Dalam setiap payudara terdapat kelenjar susu, iaitu organ yang menghasilkan susu badan. Kelenjar susu jugak terdapat tugas masing masing dalam penghasilan susu.

Alveoli adalah tempat untuk menghasilkan susu, Alveoli merupakan kelompok kelompok kantung kecil seperti buah anggur. 

Alveoli juga dikelilingi otot otot kecil yang menekannya untuk mengeluarkan susu masuk ke dalam duktul.

Duktul ialah salur salur kecil yang mengalirkan susu daripada alveoli ke dalam duktus susu utama.

Duktus Susu adalah jaringan rumit salur salur kecil yang membawa susu daripada duktul dan alveoli terus kepada bayi. Duktus susu sebagai penyedut-penyedut minuman kecil yang kesemua hujungnya terletak di puting payudara dan mengalirkan susu ke dalam mulut bayi.

Duktus ini membesar dan jumlahnya bertambah semasa hamil. Kira-kira sembilan duktus dalam setiap payudara menjelang masa mula menyusukan.


Ketika ibu sedang hamil, sesetengah ibu mungkin ternampak beberapa titik susu keluar daripada payudara. Pada trimester kedua lagi sistem pembuatan susu ibu telah bersedia. Disebabkan itulah ibu boleh menyusukan bayi walaupun bayi lahir pramatang.

Selepas bayi dilahirkan dan plasenta (uri) juga telah dikeluarkan, tahap hormon estrogen dan progesteron dalam badan mula jatuh. Ini memberi laluan kepada hormon prolaktin untuk dilepaskan daripada kelenjar pituitari yang terletak di dalam otak.

Hormon prolaktin pula memberi isyarat kepada badan supaya menghasilkan banyak susu untuk diberi kepada bayi. Prolaktin lah yang memberi ibu rasa lebih sifat keibuan dan sesetengah pakar memanggilnya hormon keibuan.
Diolah dari: BeautyHealth4U

Proses ini bukan sahaja terjadi pada manusia, tetapi haiwan mamalia yang lain. Hebat sungguh Allah ciptakan sesuatu kejadian tu kan... Sebab itulah setitis air susu ibu itu berharga dan tak mampu dibalas oleh si anak. Kerana itu, layaklah syurga itu dibawah telapak kaki ibu.

TERKEJUT TERIMA BERITA HOSPITAL SULTANAH AMINAH TERBAKAR!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Selesai makan tengahari terkejut bila suami cakap wad ICU Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru terbakar... relax lagi...

Dah siap kerja rumah, buka whatsapp.. dapat berita yang sama... kemudian buka Facebook dah ramai yang Share rupanya... betullah Hospital Sultanah Aminah terbakar...

Satu perasaan terkejut,  takut, seram dan sedih semua aada... sebabnya sebulan lebih yang lepas...MF bersalinkan anak ketiga di Hospital tu...




Takziah kepada keluarga mangsa... 

Tak dapat nak bayang jika MF yang berada di situ waktu tu.. nauzubillah... 

Tapi tulah... dikatakan akibat lintar pintas... memang ada kemungkinan juga berlaku... sebab MF sendiri dok wad kelas 3 masa tu lihat... sedih tengok... kipas dah berkarat..wayar pun wayar lama... 

Lagi satu sikap pesakit dan pelawat juga... dah ditulis amaran supaya tak cas telefon pada soket di dalam wad.. cas juga... MF pjn hanya bergantung pada power bank je masa tu untuk cas telefon... 

Apa pun.. harapan musibah sebegini membuka mata pihak kerajaan supaya selenggara hospital secara berkala... sebab setiap musibah Allah beri tu mesti ada pengajarannya. 


6 HAK MUSLIM KE ATAS MUSLIM!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Hak Muslim Keatas Muslim

أَنَّ أَبَا هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حَقُّ الْمُسْلِمِ عَلَى الْمُسْلِمِ سِتٌّ قِيلَ مَا هُنَّ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ إِذَا لَقِيتَهُ فَسَلِّمْ عَلَيْهِ وَإِذَا دَعَاكَ فَأَجِبْهُ وَإِذَا اسْتَنْصَحَكَ فَانْصَحْ لَهُ وَإِذَا عَطَسَ فَحَمِدَ اللَّهَ فَسَمِّتْهُ وَإِذَا مَرِضَ فَعُدْهُ وَإِذَا مَاتَ فَاتَّبِعْهُ

Dari Abi Hurairah, Rasulullah SAW telah bersabda: “Hak seorang muslim terhadap muslim yang lain itu ada enam: (iaitu) apabila engkau bertemu dengannya, ucapkanlah salam, apabila dia mengundangmu, penuhilah undangannya, apabila dia meminta nasihat kepadamu, nasihatilah dia, apabila dia bersin lalu mengucapkan Alhamdulillah, doakan dia (dengan mengucapkan Yarhamukallah), apabila dia sakit, jenguklah dia, dan apabila dia meninggal, iringilah jenazahnya.” (HR. Muslim 4023)



Pengajaran:

Hak muslim sesama Muslim ada enam:

1. Apabila bertemu, kita hendaklah mengucapkan salam.
Berapa ramai yang tak tunaikan hak ini.. beri salam hanya kepada yang kenal je. bahkan kalau kita beri salam kepada orang yang tak kenal ianya satu kepelikan...
Budaya beri salam di Facebook tu pun bagus tapi jangan di alam maya sahaja ramah tamah.. Tapi di alam realiti sebaliknya pula.  

2.  Apabila diundang / dijemput kenduri, kita hendaklah pergi memenuhi undangan jika tiada aral menghalang.
Yang ni setakat ni pergi jika takde aral... kalau jauh atau sakit atau masa yang tak mengizinkan.. memang tak pergi la.

3.  Apabila ia meminta nasihat, hendaklah kita memberi nasihat yang diperlukan.
Orang minta nasihat, berilah nasihat yang beri manfaat dan kebaikan. contohnya jika kawan kita ada masalah rumahtangga... nasihatkan supaya berbaik dan beri nasihat yang memberi kebaikan...bukan suruh bercerai atau kutuk kata laki ko memang tak guna... baik ko minta cerai je.. 

4.  Apabila dia bersin lalu mengucapkan Alhamdulillah, maka hendaklah kita doakan dia (dengan mengucapkan Yarhamukallah).
Yang ni ramai tak buat..  sama ada tak tahu atau tak ingat... yang bersin ucaplah Alhamdulillah.. Dan yang dengar bersin tu ucap Yarhamukallah.. 
5.  Apabila mereka sakit, ziarahilah mereka untuk bertanya khabar dan mendoakan.
Jika kawan jauh-jauh kirimkan doa moga dia cepat sembuh... tapi kalau dekat pergilah ziarah jika ada masa dan kemudahan untuk ziarah.

6.  Apabila mereka meninggal dunia, usahakan untuk menziarahi dan mengiringi jenazahnya hingga ke kubur.
Dengar dalam banyak majlis ilmu.. hak yang sepatutnya kita tunaikan kepada Muslim lain ketika dia meninggal dunia.. ialah solatkan jenazahnya... itulah dikatakan penghormatan terakhir.  Jadi, jangan saja-saja ziarah... tapi berikan kata semangat, doakan dia dan keluarganya.  kalau dapat berita tu jauh... kirimkan doa kepadanya dan sampaikan salam takziah kepada keluarganya. 

Sama-samalah kita berusaha untuk tunaikan hak saudara semuslim kita agar tak dituntut di akhirat nanti..

Diolah dari: telegram.me/hadisharian_ikram