Friday, 14 October 2016

Kos Pos Laju Naik Harga Mulai 15 Oktober 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Kos Pos Laju Naik Harga Mulai 15 Oktober 2016! | Berita tak baik ni namanya... terutama buat pembeli online tegar macam MF dan juga merangkap pengusaha perniagaan online macam syarikat MF dan suami..

Terkejut bila dapat berita ni.. dari web pos laju dan Facebook juga. Minggu lepas kami pos dua kotak besar dari Johor ke KL hampir RM200 kena cas... Tambah dengan GST lagi kan... Sebab GST dah dilaksanakan pada 1 Oktober yang lepas... Nasib la kan...

Ni tambah dengan pengumuman kenaikan harga pos laju lagi... Naik tak banyak tapi tambah GST rasa banyak dan terbeban juga kalau pos banyak-banyak...

Sumber: Pos Laju

Nak kata tak banyak.. banyak juga naik t.. dari harga RM6.90 kepada RM7.31  Biasa cas pelanggan RM7 je kos pos... lepas ni confirm la depa bising kalau kena kan cas pos lebih... hadoii... kena maklumkan kat pelanggan dan kena sebarkan info ni... terutama yang buat bisnes online.. kalau tak depa bising nanti... 

Sumber: Facebook

Huhu... Ni yang rasa nak buka syarikat penghantaran ni... Memang perkhidmatan bisnes ni dah register.. tapi modal takde nak buat bisnes ni... Kalau tak.. memang buka dah syarikat camni.. 

Tapi tu la kan... Nak merungut lebih tak leh juga sebenarnya... Dengan zaman GST, minyak mahal... Nak bayar gaji minimum kepada pekerja... Kena la faham juga kita ni... Terbeban dan terpaksa.. nak tak nak telan jela kan... Kalau tak nak guna pos laju boleh guna khidmat penghantaran lain seperti Skynet, Gdex, Citylink, Nationwide dan macam-macam lagi... Tak pun p hantaq sendiri... 

Adakah kos ini akan buatkan MF bakal hentikan hobi shopping online... Hehe... Mungkin tidak.. sebab kebanyakan seller tak guna pos laju.. hehe... Selamat sikit la.. 


2 comments:

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^